Schimmel in huurwoning

Last van schimmel in uw huurwoning?

Huurt u een woning en heeft u last van schimmel of vochtproblemen? Dat is natuurlijk enorm vervelend. Veel mensen weten niet wat zij hiermee moeten doen, en daarom hebben wij hiervoor een blog geschreven. Verder leest u alles over de rechten van een huurder, hoe u schimmel kunt verwijderen en hoe u schimmel in de toekomst kan voorkomen.

Hoe ontstaat schimmel? 

Schimmel is in veel gevallen het gevolg van niet optimale ventilatie. Zo komt schimmel veel voor in de badkamer, kelder en keuken. Dit zijn plekken in de woning waar veel vocht voorkomt en waar vaak de ventilatie niet optimaal is. Naast niet optimale ventilatie kan het ook voorkomen dat schimmel ontstaat door lekkage. Hier kunt u denken aan lekkage vanuit dakgoten, maar ook bij wastafels en wasmachines. 

Rechten huurder bij schimmel

Als huurder heeft u bepaalde rechten als het gaat om schimmel in het huurhuis. Wel moet eerst worden vastgesteld wie verantwoordelijk is voor de schimmelvorming. De verantwoordelijkheid kan liggen bij de verhuurder, maar ook bij de huurder zelf. Als de oorzaak van de schimmelvorming bij de huurder ligt, bent u zelf verantwoordelijk. Komt de schimmel steeds terug en ligt de oorzaak niet bij u? Dan is de verhuurder of woningcorporatie verantwoordelijk. 

Is er voldoende ventilatie?

Een grote oorzaak van schimmelvorming is het gebrek aan ventilatie. Eerst is het dus goed om te kijken of u in het huurhuis voldoende mogelijkheden hebt om woonruimtes te ventileren. Dit kan natuurlijke ventilatie zijn (deuren en ramen open doen), maar ook door mechanische ventilatie. Is er voldoende ventilatie, maar gebruikt u het niet voldoende? Dan bent u zelf verantwoordelijk. Zijn er niet voldoende ventilatiemogelijkheden? Dan is de verhuurder of woningcorporatie verantwoordelijk om de juiste ventilatie te bieden. 

Zijn er vochtproblemen?

Ook voor vochtproblemen geldt dat de oorzaak kan liggen bij de verhuurder, maar ook de huurder. Was de verhuurder op de hoogte van vochtproblemen, maar is er niks aan gedaan? Dan is de verhuurder verantwoordelijk. Zijn de vochtproblemen ontstaan door slecht onderhoud van de huurder, dan is de huurder verantwoordelijk. 

Is er sprake van fouten in de bouw of constructie?

Het kan voorkomen dat er lekkages zijn of vochtproblemen door fouten in de bouw van de woning. Het is dan aan de verhuurder om aan te tonen dat de schimmel niet het gevolg is van fouten in de bouw of constructie. Kan de verhuurder dit niet aantonen? Dan is de verhuurder verantwoordelijk en zal hij of zij de schimmel moeten verwijderen en voorkomen voor in de toekomst. Kan de verhuurder dit wel aantonen? Dan is het aan de huurder om aan te tonen dat hij of zij niet verantwoordelijk is. 

Oorzaak bepalen 

Veel huurders lopen er tegen aan dat ze niet duidelijk weten hoe ze de oorzaak moeten bepalen. Ligt het probleem bij mij of toch bij mijn huurbaas? Om u te helpen bij het bepalen van de oorzaak is het handig om een onafhankelijke deskundige te vragen om onderzoek te doen. Ook wij kunnen dit voor u doen. Een deskundige heeft de kennis en de middelen om duidelijk te bepalen wie de schuldige is voor de schimmelvorming. Met het uiteindelijke rapport kunt u een schadeclaim indienen of kunt u naar de huurbaas om schimmels te verwijderen en in de toekomst te voorkomen. 

Kunt u een schadevergoeding krijgen?

Zijn er meubels, kledingstukken of andere spullen beschadigd in de woning door schimmel? Dan kunt u als huurder in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Dit geldt wel alleen als duidelijk is dat de oorzaak bij de verhuurder ligt. Als huurder kunt u ook in aanmerking komen voor huurverlaging. Ook hier is het natuurlijk belangrijk dat u niet zelf in zijn geheel of gedeeltelijk verantwoordelijk bent. 

Huurwoning schimmels verwijderen

U kunt ervoor kiezen om zelf schimmel te verwijderen. Wel is het hierbij belangrijk dat u ervoor zorgt dat u goed beschermt bent. Schimmel is niet goed voor u en bescherming is dus van belang. Bij het verwijderen wordt ook aangeraden om handschoenen en een mondkapje te dragen. Een bril is ook een aanrader om irritaties aan de ogen te voorkomen. 

Om schimmel te verwijderen worden op diverse websites en fora talloze tips gegeven. Zo wordt bijvoorbeeld aangegeven dat soda verdund in water kan helpen met schimmels op het plafond. Ook worden verschillende reinigingsmiddelen gebruikt en is azijn ook een vaak gebruikte optie. 

In de praktijk merken wij helaas dat deze tips niet altijd het gewenste effect hebben. Schimmel komt veelal terug, omdat de oorzaak niet wordt aangepakt. Dit is de reden waarom het soms beter is om schimmel te laten verwijderen door een schimmelbedrijf

Huurwoning schimmels voorkomen

Het beste wat u kunt doen is het voorkomen van schimmels in de huurwoning. Voorkomen is altijd beter dan genezen wordt altijd gezegd. Dit geldt ook voor schimmels. U kunt als huurder zelf, of samen met de verhuurder, bepaalde preventie mogelijkheden toepassen. Hieronder zijn een aantal preventie opties opgesomd.    

Zorg voor voldoende ventilatie

Komt u erachter dat er niet voldoende natuurlijke ventilatiemogelijkheden zijn? Dan is het als huurder en verhuurder handig om mechanische ventilatie te installeren. Ook kunt u ervoor kiezen om vochtvreters of luchtontvochtigers te plaatsen. 

Meet de luchtvochtigheid

Op internet en in verschillende bouwmarkten kunt u diverse soorten meetapparatuur kopen om de luchtvochtigheid te meten. Door dit te doen kunt u snel een inzicht krijgen over welke plekken een risico zijn voor schimmelvorming. Een lagere luchtvochtigheid verkleint de kans op schimmels. 

Let op de temperatuur

Aangeraden wordt om te zorgen dat nergens in de woning de temperatuur onder de 15 graden te laten zijn. 18 graden of meer wordt aangeraden. 

Voldoende licht is belangrijk

Schimmel groeit het meest op donkere plekken. Dit is ook de reden dat schimmel veel voorkomt in de kruipruimte. Zorg er daarom voor dat zoveel mogelijk plekken in de woning voldoende natuurlijk licht krijgen. Dit kunt u al doen door gordijnen overdag open te doen of te kiezen in de zomer voor lichte gordijnen. 

Ruim geknoeide vloeistoffen zo snel mogelijk op

Natte oppervlaktes kunnen na slechts 24 uur zorgen voor schimmelvorming. Het is dus van groot belang dat u de natte plekken schoonmaakt en droogt. 

Vrijblijvend advies nodig?

Specialist in schimmels
Scherp uurtarief
Werkzaam in bijna heel NL
Voor particulieren en bedrijven
Hoog beoordeeld op Google

Vrijblijvend advies?

Centraal gelegen

Hoog beoordeeld door onze klanten

Lavos Reiniging BV
4.8
Gebaseerd op 75 beoordelingen
powered by Google
Jolijn NikkenJolijn Nikken
10:08 09 Sep 22
Fantastisch geholpen door Rob en zijn team. Ze zetten net dat stapje extra. Hele fijne mensen die goede kwaliteit leveren en het hart op de juiste plek hebben. Ik zou ze zeker aanraden. Binnen no time was de badkamer schimmelvrij gemaakt!
Dirk B.Dirk B.
20:12 21 Aug 22
Geweldig bedrijf voor al uw schoonmaak klussen.Heeft u een goede en grondige schoonmaak nodig, dit bedrijf werkt top.Wat u ook wilt, schimmel verwijderen of reguliere schoonmaak, zij doen alles voor een schappelijke prijs.
Maarten van der MeijMaarten van der Meij
10:53 02 Aug 22
We zijn enorm snel en vakkundig geholpen. Rob en zijn team kwamen binnen 2 dagen langs om de schimmel te verwijderen. Daarbij had hij professionele apparatuur om snel de oorzaak van de schimmel op te sporen & te verwijderen. We zijn heel blij dat dit zo goed is opgelost.
AlexAlex
17:47 20 Jun 22
Beleefde mannen, goed werk verricht. Na een groot vocht en schimmel probleem heeft Lavosreiniging mij uitstekend geholpen en dit bedrijf was echt 24 uur bereikbaar wat een toppers dank je wel RobAbsoluut een aanrader.
Marloes van der LogtMarloes van der Logt
15:05 10 May 22
Fijn contact en top geholpen. Ze hadden ook snel tijd, heel fijn. Ik had schimmel in mijn kelder en dit hebben ze netjes schoongemaakt. Nog even goed in laten trekken en dan kan ik weer gebruik maken van mijn kelder 😊
js_loader