Navigeer direct naar
Schimmel in huis
Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem onder huishoudens. Veelal betreft het de Aspergillus schimmel, die zich bij zeer verschillende temperaturen kan vermenigvuldigen.
Één van de meest gestelde vragen is vervolgens: “Is schimmel in huis schadelijk voor mijn gezondheid?” Op deze en andere vragen geven wij u in dit artikel antwoord.

Wat zijn schimmels?
Schimmels (Fungi) zijn micro-organismen die zich vaak in vochtige omgevingen in huis ontwikkelen, zoals badkamers, kelders en rondom lekkages. Ze voeden zich met organisch materiaal, zoals hout, gips en textiel, door het af te breken.
Hoewel schimmels van nature een belangrijke rol spelen in het ecosysteem, kunnen ze binnenshuis gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergieën, ademhalingsproblemen of infecties. (Bron: RIVM)
Welke soorten zijn er?
Schimmels komen in diverse vormen en kleuren voor. Een veelvoorkomende soort is Aspergillus, die in tinten variëert van groen tot bruin en geel.
Daarnaast zijn er schimmels zoals Penicillium, die groene of blauwe sporen produceert, en Cladosporium, dat zwarte of donkere vlekken achterlaat.
Veelvoorkomende kleuren:
Tip: Bekijk hier alle kleuren schimmels en kom meer te weten over de mogelijke variant in uw woning.
#1 oorzaak van schimmels in huis
Vocht is het hoofdbestandsdeel voor schimmelgroei, aangezien het de ideale omstandigheden biedt voor schimmels om zich te vermenigvuldigen. Bij een luchtvochtigheid tussen de 60% en 80% kan schimmel zich snel ontwikkelen.
Het langdurig vasthouden van vocht in de lucht, bijvoorbeeld als gevolg van een vochtprobleem in huis, bevordert deze groei, waardoor het belangrijk is om de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten te houden.
Mogelijke vochtproblematiek in huis
Condensatievocht
Condensatievocht ontstaat wanneer vochtige lucht afkoelt en zich als waterdamp op koude oppervlakken, zoals ramen en muren, ophoopt. Dit leidt vaak tot zichtbare druppels en schimmel.
Verbeterde ventilatie, isolatie en het gebruik van ontvochtigers kunnen helpen om deze ophoping te voorkomen.
Optrekkend vocht
Optrekkend vocht ontstaat wanneer water uit de grond via de muren omhoog trekt, wat leidt tot vochtplekken, loslatend stucwerk en schimmel. Een effectieve oplossing is het aanbrengen van een waterdichte laag of het injecteren van een vochtwerend middel.
Vanwege de complexiteit is het raadzaam om een specialist, zoals Lavos Reiniging, in te schakelen voor de behandeling.
Doorslaand vocht
Doorslaand vocht ontstaat wanneer regenwater door beschadigde buitenmuren naar binnen sijpelt, wat vochtplekken en schimmel op binnenmuren veroorzaakt. Dit wordt vaak zichtbaar na regen.
Een oplossing is het behandelen van de buitenmuren met een waterafstotend middel en het herstellen van beschadigde voegen en scheuren om verdere indringing van water te voorkomen.
Lekkages
Lekkages ontstaan wanneer water onbedoeld uit leidingen, daken of andere bronnen naar binnen komt, wat leidt tot vochtplekken op muren, plafonds en vloeren, en soms schimmel.
Het is essentieel om de oorzaak, zoals een gebroken leiding of beschadigd dak, te lokaliseren en te repareren, en de getroffen gebieden goed te drogen en ventileren om verdere schade te voorkomen.
Is schimmel gevaarlijk?
Als schimmels niet snel worden verwijderd en hun sporen zich verder verspreiden, kunnen ze schadelijk zijn voor de gezondheid (Bron: GGD). De aanwezigheid van schimmels in huis vergroot het risico op gezondheidsproblemen. Enkele mogelijke klachten kunnen zijn:
- Benauwdheid
- Verkoudheid
- Niezen en hoesten
- Geïrriteerde ogen
Zo herkent u de schimmel tijdig
Voorkomen is beter dan genezen, zeker bij schimmel. Naast een muffe geur, die vaak doet denken aan rottend hout, kunnen andere tekenen van schimmel ook zichtbaar zijn.
Donkere vlekken op muren, plafonds of in hoeken, een verhoogde luchtvochtigheid en zichtbare schimmelgroei zijn duidelijke signalen van een vochtprobleem dat snel aangepakt moet worden.
3 tips tegen vochtophoping
Om een te hoge luchtvochtigheid in huis, en daarmee mogelijke schimmelvorming te voorkomen, kunt u een aantal simpele tips opvolgen. Onderstaand leest u welke dat zijn.
- Droog de was bij voorkeur buiten. Dit verminderd de kans op overmatige productie van condensatievocht.
- Droog de wanden na het douchen en gebruik indien mogelijk afzuiging of zet een raam open.
- Gebruik de afzuiging tijdens het koken om dampen te verwijderen en luchtvochtigheid te verminderen.
Wist u dat....
er meer dan 100.000 verschillende soorten schimmels bestaan, waarvan sommige in huis kunnen groeien? Deze schimmels gedijen vooral goed in vochtige omgevingen, zoals op muren, plafonds en tapijten.
Wat als ik schimmel aantref?
Wanneer u ondanks alle maatregelen toch schimmel in uw woning aantreft, is het van belang dat deze snel verwijderd wordt. Onbehandelde schimmelvorming zal zich immers snel vermenigvuldigen.
Kleine schimmelplekken kunt u veelal zelf bestrijden met huis-en-tuin middeltjes. Wanneer er echter sprake is van vergevorderde schimmelvorming is de hulp van een specialist raadzaam.
Methodieken ter verwijdering
Indien u besluit de schimmel zelf te verwijderen, is het belangrijk om uzelf goed te beschermen. Draag daarom ten alle tijden handschoenen, een mondkapje en veiligheidsbril. Onderstaande methodieken kunnen effectief zijn.
Schimmels verwijderen met azijn
Voor het verwijderen van schimmel op badkamer plafonds of muren mengt u 5-10 gram soda per liter water. Spuit het mengsel op de aangetaste plekken, laat het intrekken en verwijder de schimmel met een harde borstel. Draag handschoenen, een bril en een mondkapje voor veiligheid. Soda is mild, maar kan in sommige gevallen minder effectief zijn.
Schimmels verwijderen met soda
Voor beginnende schimmel in de douche kun je schoonmaakazijn gebruiken. Spuit het op de schimmelplekken, verwijder de schimmel met een harde borstel en droog het oppervlak goed. Let wel op: Azijn is minder effectief bij grote schimmelplekken en kan irritatie veroorzaken. Draag handschoenen, een bril en een mondkapje voor veiligheid.
Overige veelgestelde vragen
In de meeste gevallen is de verhuurder verantwoordelijk voor de oplossing van het probleem, maar hier zitten wel kanttekeningen aan. Voor een volledig antwoord leest u dit artikel van De Woonbond.
Nee, schimmel is niet altijd zichtbaar. Het kan zich ook achter muren of onder vloeren ontwikkelen, waar het moeilijker te detecteren is zonder een grondige inspectie.
Ja, schimmelsporen kunnen zich via de lucht of via directe contacten verspreiden naar andere kamers, vooral als het vochtprobleem niet snel wordt opgelost.