Vocht onder de vloer herkennen en verhelpen

Navigeer direct naar

Heeft u last van een muffe geur in huis of ontdekt u donkere plekken onder uw laminaat? Grote kans dat er sprake is van vocht onder de vloer. Dit komt vaker voor dan u denkt. Het kan leiden tot schade aan uw woning én gezondheid.

Waar komt het vocht onder de vloer vandaan?

Een natte of klamme ondervloer is vaak het gevolg van één of meerdere oorzaken. Hieronder leest u de meest voorkomende boosdoeners.

Optrekkend vocht uit kruipruimte of kelder

Wanneer er water in de kruipruimte of kelder blijft staan, kan dit via muren of vloer omhoog trekken. Dit zogeheten optrekkend vocht tast ook muren en het stucwerk aan. Vooral oudere woningen zonder waterkering zijn hier gevoelig voor.

Lekkages

Een lekkende leiding, afvoer of regenpijp zorgt vaak ongemerkt voor waterophoping onder de vloer. Omdat de lekkage niet altijd zichtbaar is, kan het probleem langere tijd blijven bestaan. Daardoor ontstaat schade aan houten vloeren, isolatie of de constructie zelf.

Hoog grondwaterpeil

In gebieden met een hoge grondwaterstand kan water makkelijk in de kruipruimte terechtkomen. Zeker als de fundering of vloer niet goed is afgedicht, blijft er continu vocht onder het huis aanwezig. Dit veroorzaakt langdurige problemen en kan de luchtvochtigheid in huis verhogen.

Onvoldoende ventilatie

Een slecht geventileerde kruipruimte zorgt voor stilstaande lucht en een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kan condens zich ophopen op koude oppervlakken. Na verloop van tijd leidt dit tot schimmelvorming of zelfs een bolstaande vloer.

Doorslaand vocht of condensatie

Doorslaand vocht ontstaat wanneer regen via een poreuze buitenmuur naar binnen trekt. In onverwarmde of slecht geventileerde ruimtes kan daarnaast condensatievocht ontstaan door grote temperatuurverschillen. Beide vormen brengen schade toe aan muren, vloeren en het binnenklimaat.

Herken de signalen

Hoe weet u of er sprake is van een vochtige ondergrond? Let op deze duidelijke signalen:

signalen vocht onder de vloer

Herkenbaar? Dan is het zaak om snel actie te ondernemen. Schimmel onder laminaat kan gezondheidsklachten veroorzaken, aldus de GGD. U kunt mogelijk last krijgen van benauwdheid, keelpijn of een verstopte neus.

Vocht onder de vloer verhelpen

Gelukkig zijn er meerdere effectieve oplossingen om een natte vloer of kruipruimte weer droog te krijgen. Deze maatregelen kunnen het beste worden uitgevoerd door een specialist. Zo bent u verzekerd van een blijvende oplossing.

Muren injecteren

Met een muurinjectie wordt er een vochtwerend middel in de muren aangebracht. Zo wordt verder optrekkend water effectief gestopt. Deze methode is vooral geschikt voor oudere woningen zonder goede waterkering.

Drainage aanleggen

Bij een structureel hoge grondwaterstand kan een goed aangelegd drainagesysteem veel problemen voorkomen. Het systeem voert het overtollige water rondom de woning of onder de vloer gecontroleerd af. Zo blijft de kruipruimte droog en wordt nieuwe schade voorkomen.

Kelderbekuiping

Voor een structureel natte kelder is kelderbekuiping een duurzame oplossing. Hierbij worden de keldermuren en -vloer voorzien van meerdere waterdichte lagen of coatings. Dit voorkomt binnendringend water en maakt de ruimte weer bruikbaar.

Lekkages verhelpen

Een lekkage in huis kan ongemerkt veel schade veroorzaken. Zeker onder de vloer. Zelfs kleine lekken in leidingen, afvoeren of dakgoten kunnen grote gevolgen hebben. Laat een lekkage daarom altijd snel en vakkundig herstellen.

Ventilatiesysteem plaatsen

Een goed ventilatiesysteem in de kruipruimte of kelder zorgt voor een gezonde luchtcirculatie. Hierdoor wordt overtollige vochtige lucht afgevoerd en de relatieve luchtvochtigheid verlaagd. Dit voorkomt schimmelgroei en houdt de vloer langdurig droog.

Waterafstotende muurelementen

Door muren te behandelen met een waterafstotende coating of pleisterlaag wordt indringing van regenwater voorkomen. Dit is vooral effectief bij poreuze buitenmuren die gevoelig zijn voor doorslaand vocht. Een dergelijke behandeling draagt bij aan een droog en gezond binnenklimaat.

Isolatie

Goede isolatie onder de vloer helpt warmte vast te houden én optrekkend grondvocht tegen te gaan. Dit voorkomt schade aan vloeren, houten constructies en vloerbedekking. Bovendien zorgt het voor een comfortabeler binnenklimaat én lagere energiekosten.

vocht onder de vloer verhelpen
Met de juiste maatregelen kunt u vocht onder de vloer verhelpen.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn enkele stappen die u kunt nemen om vocht te voorkomen:

  • Ventileer kruipruimte en kelder regelmatig
  • Houd regenpijpen en goten vrij van verstoppingen
  • Laat periodiek inspecties uitvoeren
  • Overweeg isolatie
  • Controleer op scheuren in muren of vloeren

Zo houdt u uw vloer droog

Vocht onder laminaat kan veel ongemakken veroorzaken, van schade aan uw vloer tot schimmelgroei. De oorzaak kan liggen in lekkages, onvoldoende ventilatie, grondwater of optrekkend vocht. U herkent het aan een muffe geur, verkleuringen of bolstaande vloerdelen.

Gelukkig zijn er diverse oplossingen beschikbaar. Door tijdig in te grijpen én preventieve maatregelen te nemen, voorkomt u grotere problemen.

Veelgestelde vragen

Grondwater komt omhoog als het peil stijgt door bijvoorbeeld regenval of slechte afwatering. Bij een hoge stand kan het water via kieren of naden in de fundering naar boven komen. Vooral bij woningen zonder goede bodemafdichting is dit een veelvoorkomend probleem.

In de meeste gevallen stopt een lekkage niet vanzelf. Zelfs als het tijdelijk minder lijkt, kan er nog steeds schade ontstaan onder de vloer of in de muren. Professionele reparatie is daarom altijd aan te raden.

Ja, beton is poreus en kan water opnemen en doorlaten. Vooral als het niet goed is afgedicht. Hierdoor kan water van onderaf doordringen naar bovenliggende vloeren. Dit kan schade en vochtproblemen veroorzaken.

Voor een gezonde woonomgeving mag de relatieve vochtigheid in een vloer niet te hoog zijn. Bij een cementdekvloer geldt meestal een grens van 2,5% restvocht. Bij laminaat of parket ligt dit zelfs lager, namelijk 0,5% restvocht. Een specialist kan dit nauwkeurig meten met een vochtmeter.

Gerelateerde blogs