Schimmelgeur in huis herkennen en verwijderen

Hoe herkent en verwijdert u schimmelgeur?

Schimmel in uw woning ziet er erg onhygiënisch uit. Maar misschien wel nog vervelender is de vieze geur die schimmels teweeg kunnen brengen. Wanneer schimmel niet direct visueel waarneembaar is, geeft een merkwaardige stank vaak de eerste signalen. Op deze pagina leest u hoe u schimmels in huis kunt ruiken en wat de mogelijkheden zijn om van die vervelende stank af te komen.

Hoe ruikt schimmel?

Het is moeilijk om de geur van schimmels in één term samen te vatten. Zeker wanneer u de geur voor het eerst waarneemt. De stank is immers afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ruimte waar het zich bevindt, het soort schimmel, de ondergrond en hoe ver de schimmel verspreid is. De geur van schimmels wordt meestal omschreven als:

 • Muffig of vochtig
 • Vergelijkbaar met de geur van rottend hout 
 • Gistend
 • Vergelijkbaar met de geur van natte sokken
 • Vergelijkbaar met de geur van vuile was
 • Vergelijkbaar met de geur van nat papier
 • Vergelijkbaar met de geur van aardappels
 • Vergelijkbaar met de geur van aarde
 • “Scherp” of penetrant

Let op: het is beter om niet te dicht met uw neus bij schimmels te komen. Het inademen van schimmeldeeltjes kan volgens diverse bronnen namelijk ongezond zijn voor de luchtwegen.

Waarom geven schimmels zo’n stank?

U zult het vast wel is ervaren hebben. Als het na een zeer droge periode gaat regenen en er een muffe geur uit de bodem komt. Dit wordt veroorzaakt door vluchtige stoffen die door micro-organismen worden geproduceerd. Hetzelfde geldt voor schimmelvorming in een huis. 

Schimmels verspreiden zich door sporen te maken. Tijdens de groei- en reproductiefase produceert schimmel gassen, ook wel microbiële vluchtige organische stoffen genoemd. Sommige verbindingen zijn vluchtig en hebben een sterke geur en komen zo in de lucht terecht. Dit verklaart de muffe schimmelgeur die mensen kunnen ervaren in hun woning. 

Waarom is schimmel stank onwenselijk?

Schimmelgeur heeft verschillende nadelen en wordt als zeer onwenselijk ervaren. Hieronder staan een aantal punten waarom schimmelgeur zo onwenselijk is:

 • Het zorgt voor minder wooncomfort. Steeds weer die vervelende schimmelgeur ruiken als u televisie aan het kijken bent, wilt gaan slapen of gaat douchen is niet fijn.
 • Het kan ongezond zijn. Door het inademen van schimmel kunt u klachten ervaren aan de luchtwegen en kunnen er andere gezondheidsklachten zich voordoen.
 • Het kan uw interieur aantasten. De schimmelgeur kan namelijk in andere objecten trekken, zoals de bank, een stoel of een tapijt. 
 • Bij het verkoop van uw huis kan het kopers afschrikken. Dit geldt natuurlijk ook voor schimmelvlekken op het plafond of op de muur. 
 • Het is vervelend om mensen uit te nodigen. Het over de vloer laten komen van vrienden, familie of andere mensen is niet fijn als de geur niet aangenaam is in de woning. 

Wat kunt u doen tegen een vieze schimmelgeur?

Schimmel heeft een nadelig effect op de luchtkwaliteit en het wooncomfort. Het is dus aan te raden om hier werk van te maken. De schimmelgeur verwijderen is dan ook de logische vervolgstap. Veel mensen proberen de stank van schimmel te verwijderen met huishoudelijke middelen of luchtverfrissers. Alhoewel hiermee de vervelende geur inderdaad wordt gemaskeerd, wordt het niet definitief opgelost. Beter is om te zorgen voor voldoende ventilatie, bijvoorbeeld door het raam regelmatig open te zetten. Naast dat dit een gunstig effect heeft op de schimmelgeur, remt het ook de groei van de schimmels zelf.

Pak de bron van het probleem aan, niet de symptomen

Alhoewel bovenstaande methoden vaak (tijdelijk) de stank verminderen, is het vaak geen definitieve oplossing. Zolang de bron van de geur niet wordt verholpen, zal de stank keer op keer weer terugkomen. Daarom is het verwijderen van de schimmels in veel gevallen de beste methode om definitief af te rekenen met die vervelende muffe schimmelstank in huis.

Schimmel preventie is de sleutel tot een fris huis

Het voorkomen van schimmels is altijd beter dan het verwijderen van schimmels. Om schimmelvorming en schimmelgeur te voorkomen is ventilatie het allerbelangrijkst. Zorg ervoor dat ramen genoeg open staan, er genoeg zonlicht binnenkomt en dat natte plekken zo snel mogelijk worden aangepakt.

Heeft u niet genoeg natuurlijke ventilatie thuis? Zorg dan voor mechanische ventilatie. Naast ventilatie is regelmatig schoonmaken en controle op lekkages ook van groot belang.  

Vrijblijvend advies nodig?

Specialist in schimmels
Scherp uurtarief
Werkzaam in bijna heel NL
Voor particulieren en bedrijven
Hoog beoordeeld op Google

Vrijblijvend advies?

Centraal gelegen

Hoog beoordeeld door onze klanten

Lavos Reiniging BV
4.8
Gebaseerd op 75 beoordelingen
powered by Google
Jolijn NikkenJolijn Nikken
10:08 09 Sep 22
Fantastisch geholpen door Rob en zijn team. Ze zetten net dat stapje extra. Hele fijne mensen die goede kwaliteit leveren en het hart op de juiste plek hebben. Ik zou ze zeker aanraden. Binnen no time was de badkamer schimmelvrij gemaakt!
Dirk B.Dirk B.
20:12 21 Aug 22
Geweldig bedrijf voor al uw schoonmaak klussen.Heeft u een goede en grondige schoonmaak nodig, dit bedrijf werkt top.Wat u ook wilt, schimmel verwijderen of reguliere schoonmaak, zij doen alles voor een schappelijke prijs.
Maarten van der MeijMaarten van der Meij
10:53 02 Aug 22
We zijn enorm snel en vakkundig geholpen. Rob en zijn team kwamen binnen 2 dagen langs om de schimmel te verwijderen. Daarbij had hij professionele apparatuur om snel de oorzaak van de schimmel op te sporen & te verwijderen. We zijn heel blij dat dit zo goed is opgelost.
AlexAlex
17:47 20 Jun 22
Beleefde mannen, goed werk verricht. Na een groot vocht en schimmel probleem heeft Lavosreiniging mij uitstekend geholpen en dit bedrijf was echt 24 uur bereikbaar wat een toppers dank je wel RobAbsoluut een aanrader.
Marloes van der LogtMarloes van der Logt
15:05 10 May 22
Fijn contact en top geholpen. Ze hadden ook snel tijd, heel fijn. Ik had schimmel in mijn kelder en dit hebben ze netjes schoongemaakt. Nog even goed in laten trekken en dan kan ik weer gebruik maken van mijn kelder 😊
js_loader