Gele schimmel definitief verwijderen

Gele schimmel

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Wat is gele schimmel?
Hoe ziet gele schimmel eruit?
Wat zijn de oorzaken van gele schimmel?
Wat zijn de gevolgen van gele schimmel?
Hoe kan gele schimmel worden voorkomen?
Veilig gele schimmel verwijderen?

Schimmels komen in allerlei soorten en vormen. Naast zwarte en witte schimmels, komen gele schimmels in woningen en bedrijfspanden vaak voor. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over.

Wat is gele schimmel?

Er zijn duizenden soorten schimmels die u in het huishouden kunt tegenkomen. Veel van deze schimmels kunnen een gele kleur krijgen. Over het algemeen behoort de gele schimmel tot het geslacht Aspergillus. Hier worden enkele honderden soorten schimmels onder gecategoriseerd. Ook kunt u last hebben van de Serpula Lacrymans schimmel. Deze staat bekend als de huis etende schimmel en groeit op donkere en vochtige plaatsen.

Hoe ziet gele schimmel eruit?

De schimmels in huis kunnen verschillende kleuren geel hebben. Dit ligt aan het soort schimmel dat zich heeft genesteld. Zo hebben de gele schimmels van het geslacht Apergillus vaak een opvallende felgele kleur. De Serpula Lacrymans wordt vaak herkend aan de donkergele of goudkleurige kleur.

De gele schimmel kan zich laten verschijnen door vlekken, maar ook de pluizige en draderige textuur. Gele schimmel wordt nog wel is verward met stuifmeel. Dit omdat stuifmeel ook een poederachtige uitstraling heeft. Het kan dus zijn dat u in sommige gevallen geen last heeft van schimmel, maar van stuifmeel.

Gele schimmel verwijderen

Waar kunt u gele schimmel aantreffen?

Naast zwarteroze en witte schimmels kunt u gele schimmel aantreffen in vochtige ruimtes in uw woning. Helaas is het een veelvoorkomend probleem en kunt u het aantreffen in bijvoorbeeld de badkamerkelder of in de kruipruimte. Dit zijn ruimtes waar de luchtvochtigheid hoog is en waar de ventilatie niet altijd toereikend is. Verder kunt u gele schimmel ook tegenkomen op verschillende materialen, zoals hout of gipsplaten en komt het ook terug op voedsel.

Wat zijn de oorzaken van gele schimmel?

Heeft u last van gele schimmel in huis? Om gele schimmel te voorkomen is het goed om te begrijpen wat de oorzaken kunnen zijn. Gele schimmel in huis kan door verschillende oorzaken komen, maar ook een combinatie van factoren is mogelijk. Hieronder hebben we de drie meest voorkomende oorzaken voor u op een rijtje gezet.

  • Hoge luchtvochtigheid & slechte ventilatie: Net als zwarte, roze, witte en groene schimmel is gele schimmel gebaat bij een ruimte met een hoge luchtvochtigheid en niet toereikende ventilatie. Dit is dan ook de reden dat gele schimmel veel te zien is in ruimtes als een badkamer of keuken
  • Waterschade (lekkages): Overtollig water door lekkages of overstromingen kan zorgen voor natte plekken en schimmelvorming. Als het water of vocht niet snel wordt verwijderd kan schimmel zich al snel gaan nestelen. Zo kan gele schimmel binnen 24 – 48 uur gaan groeien op het vochtige oppervlak.
  • Onvoldoende (natuurlijk) licht: Schimmels willen zich vaak nestelen op donkere plekken. Hier kunt u denken aan plekkenin de hoek van plafond en muur, maar ook de kruipruimte of kelder is een plek waar gele schimmel zich prettig voelt.

Wat zijn de gevolgen van gele schimmel?

Heeft u gele schimmel ontdekt thuis, wacht niet en kom zo snel mogelijk in actie. Gele schimmel kan net als de andere schimmels gevaarlijk zijn voor de woning en potentieel voor uw gezondheid. Uit diverse onderzoeken en ervaringen van onze klanten blijkt dat mensen gezondheidsklachten ervaren aan de luchtwegen. Dit kunnen milde klachten zijn, maar bij langere blootstelling kan het zorgen voor vervelendere problemen.

NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat. Naast de gezondheid is gele schimmel ook schadelijk voor de woning. Schimmel verspreid zich snel en kan uw huis aantasten. Zo kan het zorgen voor houtrot en kunnen uw meubels worden aangetast.

Gele schimmel laten verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Hoe kan gele schimmel worden voorkomen?

Nu u weet wat de oorzaken zijn van gele schimmel, kunt u het probleem voor de toekomst voorkomen. Dit kunt u doen met een goede ventilatie. Zo kunt u denken aan natuurlijke ventilatie doormiddel van ramen en deuren, maar ook mechanische ventilatie is een optie. Is dat allebei niet mogelijk? Dan zijn vochtvreters een optie.

Ook het regelmatig controleren op lekkages kan veel problemen voorkomen. Zo is onderhoud ook belangrijk, denk hier aan onderhoud aan dakgoten op verstoppingen of lekkages. Verder kunt u ook kleinere maatregelen nemen. Zo kunt u denken aan het buiten ophangen van natte handdoeken of het zoveel mogelijk doorlaten van natuurlijk licht.

Veilig gele schimmel verwijderen?

Het is zaak om schimmel zo snel mogelijk te verwijderen. Het maakt niet uit welke kleur de schimmel heeft, de gevolgen kunnen heel vervelend zijn. Vergeet daarbij niet dat schimmels nooit vanzelf verdwijnen. Een onbehandelde schimmel kan zelfs na verloop van tijd een groter oppervlak bestrijken. Dit maakt het moeilijker om de schimmel te verwijderen en gaat u ook in de kosten lopen.

Heeft u beginnende schimmelvorming? Dan kunt u ervoor kiezen om dit zelf te verwijderen. Doe dit wel veilig en bescherm u zelf met handschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril. Zo voorkomt u irritaties en luchtwegen problemen. Wilt u er zeker zijn dat schimmel veilig wordt verwijderd, en niet meer terugkomt? Kies er dan voor om een professional in te schakelen.

Hulp van een vakman nodig?

In veel gevallen lukt het zelf verwijderen van gele schimmels niet goed, of blijft het probleem maar terugkomen. Krijgt u de schimmels niet goed onder controle? Dan kan het een idee zijn om een schimmel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Hierbij brengen wij graag vrijblijvend een offerte uit. Wanneer u een foto meestuurt, kunnen we u een nauwkeurige kostenindicatie geven. Op deze manier weet u zeker dat het probleem goed, veilig en snel wordt verholpen voor een gezonder woonklimaat.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs