Bruine schimmel verwijderen

Bruine schimmel verwijderen

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Wat is bruine schimmel?
Hoe ziet bruine schimmel eruit?
Veelvoorkomende soorten bruine schimmel
Oorzaken en gevolgen van bruine schimmel
Bruine schimmel voorkomen
Bruine schimmel verwijderen

Schimmels in huis komen in allerlei soorten en vormen voor. Naast de bekende zwarte en witte schimmels, komt ook bruine schimmel voor in woningen en bedrijfspanden. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over.

Wat is bruine schimmel?

Er zijn duizenden soorten schimmels die kunnen voorkomen in huis. Vele van deze soorten krijgen de kleur bruin. De kleur van de schimmel wordt beïnvloed door het vochtigheidsniveau, de hoeveelheid licht en het oppervlak. Bruine schimmel wordt met het blote oog nog wel eens gezien als zwarte schimmel.

Hoe ziet bruine schimmel eruit?

Ondanks het feit dat veel soorten schimmels bruin als kleur hebben, zijn er enkele kenmerken waar bruine schimmel aan kunt herkennen.

  • Vlekken en verkleuringen: Bruine schimmel kun je herkennen aan vlekken of verkleuringen op de muur of van het behang. Het kan er op sommige oppervlakken als zwart uitzien.
  • Pluizig en harig: Onbehandelde bruine schimmel kan dikker worden en een harig en pluizig uiterlijk krijgen. Het kan zelfs uitgroeien tot paddestoelachtige vormen.
Zwarte schimmel

Veelvoorkomende soorten bruine schimmel

De kleur bruin wordt beïnvloed door de voedselbron, door het vochtigheidsniveau en door het licht. Bruine schimmel wordt veelal geïdentificeerd aan de hand van de structuur en sporen. De volgende schimmels hebben een bruine kleur.

Ulocladium

Deze schimmelsoort komt veel voor als gevolg van waterschade. Zo zien we het veel voorkomen in kelders en kruipruimtes. Het kan leiden tot klachten aan de gezondheid, bijvoorbeeld allergische reacties.

Cladosporium

Dit is een schimmelsoort die zowel binnen als buiten kan groeien. Veelal komt deze schimmel voor op plekken met vochtproblemen. Deze schimmel is over het algemeen niet schadelijk.

Taeoniella

Een schimmelsoort die vaak groeit op hout. Het kan zorgen voor houtrot en heeft een bruin tot zwart uiterlijk.

Pithomyces chartarum

Dit is een bruine schimmel die goed gedijt in donkere en vochtige omgevingen. Zo zien we de schimmel veel voorkomen onder stapels bladeren en in de grond. De schimmel is niet schadelijk voor de gezondheid, maar kan wel irritaties veroorzaken.    

Aureobasidium pullulans

Dit is een schimmelsoort die naast bruin ook roze of zwart kan zijn. Deze schimmel groeit op een groot aantal plekken in huis, en kan in verschillende temperaturen en vochtigheid niveaus groeien.

Stemonitis

Deze schimmel wordt ook wel de chocoladebuis slijmzwam, harige bruine slijmzwam, boomhaar of pijpenragerslijm genoemd. Deze naam heeft het gekregen door de veerachtige draden. Deze schimmel komt veel voor in rottend hout en in badkamers.

Bruine schimmel verwijderen

Oorzaken en gevolgen van bruine schimmel

Het begrijpen van de diverse oorzaken en gevolgen van schimmels is belangrijk om in de toekomst schimmelvorming te voorkomen.

Oorzaken

Bruine schimmel heeft niet één oorzaak. Vaak is het een combinatie van diverse factoren, waarbij een prettig klimaat voor bruine schimmels wordt gecreëerd. Het betreft dan vaak een te hoge luchtvochtigheid in combinatie met te weinig ventilatie of luchtdoorstroming. Ook andere oorzaken, zoals achterstallig onderhoud, gebrek aan zonlicht en ophopingen van viezigheid kunnen meespelen. Veel soorten bruine schimmel geven de voorkeur aan hout, muren of het plafond om zich te nestelen.

Mogelijke gevolgen

De meeste bruine schimmels zijn niet direct schadelijk voor de mens. Wel kunnen de schimmels mogelijk gezondheidsklachten en irritaties veroorzaken. Volgens diverse betrouwbare bronnen kunnen er symptomen als jeuk, keelpijn, een verstopte neus en benauwdheid voorkomen. De gezondheidsrisico’s hangen af van factoren als de lengte van blootstelling, de ernst van aantasting en de algemene gezondheid van de desbetreffende persoon. NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat. 

Naast de gevolgen voor de mens kan bruine schimmel ook negatieve gevolgen hebben voor de woning. Zo kan het de constructiematerialen aantasten en kan het zorgen voor waardevermindering van het huis. Ook de schimmelgeur die kan ontstaan wordt als niet prettig ervaren.

Bruine schimmel voorkomen

Schimmels voorkomen is altijd beter dan bestrijden. Het verwijderen van bruine schimmel kan aardig in de kosten gaan lopen. Nu zijn er een aantal acties die u kunt ondernemen om bruine schimmel in de toekomst te voorkomen. Hieronder zijn een aantal mooie opties toegelicht.

  • Natuurlijke ventilatie: Laat de woonruimtes genoeg luchten door ramen en deuren open te doen. 
  • Mechanische ventilatie: Niet voldoende natuurlijke ventilatie? Mechanische ventilatie of vochtvreters zijn een mooie optie. 
  • Onderhoud woning: Het schoonmaken en achterstallig onderhoud voorkomen. 
  • Voldoende zonlicht: Bruine schimmel komt veel voor op donkere plekken.

Bruine schimmel laten verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Bruine schimmel verwijderen

Nu we de oorzaken en gevolgen hebben besproken, is het van belang om te weten te komen hoe u schimmel kunt verwijderen. U kunt er voor kiezen om bruine schimmel zelf te verwijderen of u kunt kiezen voor het laten verwijderen van bruine schimmel.

Bruine schimmel zelf verwijderen

Op verschillende DIY sites worden tips gegeven voor het verwijderen van schimmels in huis. Zo kunt u voor het verwijderen van bruine schimmel gebruik maken van verdund bleekwater, soda verdund in water en speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar bij diverse bouwmarkten. 

Bij het zelf verwijderen van bruine schimmel is het belangrijk dat u zichzelf goed beschermd tegen stoffen die loskomen. Het inademen van bruine schimmel kan gevaarlijk zijn. Draag dus altijd een mondkapje. Handschoenen en een bril zijn ook een aanrader om irritaties te voorkomen.

Bruine schimmel laten verwijderen

In veel gevallen lukt het zelf verwijderen van bruine schimmels niet goed, of blijft het probleem maar terugkomen. Als u de schimmels niet onder controle krijgt, kan het een idee zijn om een schimmel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Hierbij brengen wij graag vrijblijvend een offerte uit. Wanneer u een foto meestuurt, kunnen we u een nauwkeurige kostenindicatie geven. Zo weet u zeker dat het probleem goed, veilig en snel wordt verholpen voor een gezonder woonklimaat.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs