Schimmel op vloer verwijderen

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Herkennen van vloer schimmels
Oorzaken van schimmels op de vloer
Gevolgen van vloer schimmels
Schimmel op houten vloer
Schimmel op betonnen vloer
Vloer schimmels voorkomen
Zelf schimmel verwijderen
Vloer schimmel laten behandelen

Vloer schimmels zijn erg vervelend. Gelukkig is het euvel vaak goed te verhelpen. Op deze pagina vindt u alle relevante informatie omtrent het verwijderen van schimmels op de vloer.

Last van schimmel op de vloer?

Ziet u vreemde zwarte vlekken op de vloer of heeft u last van een muffe en vreemde geur? Dan is het een grote kans dat u last van schimmel heeft. Helaas is schimmel op de vloer geen zeldzaam euvel. Elk huishouden krijgt hier weleens mee te maken. Om u te helpen om de schimmel te behandelen geven we u hier advies en een aantal tips.

Herkennen van vloer schimmels

Vloer schimmels kunnen moeilijk te herkennen zijn voor het blote oog. Verkleurde plekken, zoals zwart of groen, zijn relatief eenvoudig te detecteren. Deze kleuren zijn eenvoudig te herkennen aan de kleur en de slijmerige of pluizige textuur. Andere keren is schimmel niet eenvoudig te zien. Zo kan het voorkomen dat er schimmelsporen ontstaan onder de vloerplanken, op de vloerbalken, onder de vloerbedekking, op de ondervloer en onder de deurmat. Om verdere schimmelvorming te voorkomen zijn er een aantal waarschuwingssignalen waar u op kunt letten: (Doe dit vooral als u onlangs een last hebt gehad van een overstroming of waterlekkage)

  • Muffe geuren: De geur van schimmel wordt vaak vergeleken met rottend hout, natte sokken of de geur van aarde of aardappels.
  • Verkleuringen: Op onze schimmelsoorten pagina vindt u de kleuren die u tegen kunt komen.
  • Krakende vloerplanken en/of kromtrekkende planken: Schimmelgroei onder de vloer kan uiteindelijk zorgen voor het kromtrekken en draaien van de vloerplanken.
  • Watervlekken en/of waterschade: Er kunnen waterkringen of watervlekken op de houten of betonnen vloer te zien zijn.
  • Gezondheidssymptomen in relatie met blootstelling aan schimmels: Heeft u last van hoofdpijn, jeukende ogen of ademhalingsproblemen? Dan kan het zijn dat er schimmel in huis aanwezig is.

Let op! Deze waarschuwingssignalen kunnen ook een indicatie zijn voor andere problemen. Als u meerdere van deze symptomen opmerkt, dan is de kans groot dat u te maken hebt met schimmelgroei.

Oorzaken van schimmels op de vloer

Om schimmels in de toekomst te voorkomen en om de schimmels te bestrijden is het belangrijk om te weten hoe vloer schimmels ontstaan. De belangrijkste oorzaken lichten we hier voor u toe.

#1 vocht

De nummer één oorzaak van een schimmelvloer is vocht. Zonder vocht kan schimmel niet groeien. Woonruimtes met een hoge luchtvochtigheid zijn het meest kwetsbaar voor schimmelgroei. Dit is dan ook de reden dat schimmels veel voorkomen in ruimtes als de badkamer, keuken of kelder. De condensatie in deze woonruimtes kan zich gaan nestelen op het plafond, de muren en op de vloer. Dit kan resulteren in vochtplekken en met onvoldoende ventilatie zorgen voor schimmelgroei.

De mens zelf kan ook de oorzaak zijn voor vochtproblemen. Dit wordt aangeduid als “woonvocht”. Door te transpireren en te ademen geven wij heel wat vocht af aan de omgeving. De slaapkamer is hier een mooi voorbeeld van. Zo kan een mens tijdens het slapen volgens sommige bronnen tot wel één of enkele liters per nacht vocht produceren.

Onvoldoende ventilatie

Een hoge luchtvochtigheid in combinatie met onvoldoende ventilatie zorgt voor schimmelvorming. Onvoldoende ventilatie zorgt ervoor dat het vocht niet weg kan en de ondergronden niet droog worden. Weinig natuurlijke ventilatie (ramen en deuren) en geen mechanische ventilatie kunnen voor grote problemen zorgen.

Wateroverlast

Een overstroming of lekkage kan zorgen voor natte plekken op de grond. Dit kan komen door fouten die zijn gemaakt in de constructie, maar ook door lekkages van woonruimtes op een andere verdieping. Natte of vochtige plekken op de vloer moeten zo snel mogelijk worden behandeld en droog worden gemaakt.

Gevolgen van vloer schimmels 

Schimmels zo snel mogelijk bestrijden is van groot belang. Dit omdat het bepaalde gevolgen kan hebben voor u en voor de woning.

Mogelijke gevolgen voor de mens

Kan vloer schimmel schadelijk zijn voor mijn gezondheid? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt aan ons. Volgens diverse onderzoeken en bronnen is het antwoord op deze vraag JA! Zo kan het inademen van schimmelsporen voor mogelijke klachten zorgen voor de luchtwegen. Naast de onderzoeken geven onze klanten ook aan last te hebben gekregen van keelklachten, verkoudheid en benauwdheid verschijnselen. Voor mensen met astma kan dit mogelijk voor nog meer problemen zorgen. In veel gevallen zijn de klachten mild, maar als u te lang wacht met de schimmelbestrijding kunnen de klachten verergeren.

NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat. 

Vloer schimmel laten verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Schimmel op houten vloer

Te lang wachten met bestrijden gaat de houten vloer ernstig aantasten. Dit is zonde van het laminaat of de houten bodem en voor uw portemonnee. Schimmel op uw houten vloer kan zorgen voor houtrot. Dit komt alleen voor in vloeren die vaak aan vocht worden blootgesteld. Houtrot is dat het hout zijn gewicht en sterkte verliest, doordat schimmels de opbouwstoffen afbreken. De opbouwstoffen van hout zijn “cellulose” en “lignine”. Als cellulose wordt afgebroken, dan ontstaat bruinrot. Wanneer ook lignine wordt afgebroken ontstaat er witrot. Bruinrot zorgt voor het versnipperen van hout en het hout verandert zelfs in poeder. Witrot zorgt voor het uit elkaar vallen van hout. Schimmel is zeer gevaarlijk voor hout!

Schimmel op betonnen vloer

Te lang wachten met bestrijden kan ook betonnen vloeren aantasten. Beton is een hard materiaal soort, maar schimmel kan zich daar doorheen vreten. Dit kan uiteindelijk resulteren in betonrot. Er ontstaan dan scheuren in de betonnen ondergrond en het beton kan gaan afbrokkelen.

Gevolgen voor de rest van de woning

Naast de klachten voor mens wordt de woning ook aangetast door schimmels. Door schimmels niet snel te bestrijden kan het de conditie van de woning enorm verslechteren. Verder verspreiden schimmelsporen zich snel en kunnen ze snel overslaan naar andere woonruimtes. Dit kan uiteindelijk ook zorgen voor het aantasten van de constructie en de waarde van uw woning negatief beïnvloeden. Tevens kan de vloer schimmel overslaan naar uw meubels en in de bekleding gaan zitten.

Vloer schimmels voorkomen

Er zijn een aantal manieren om schimmel in de toekomst te voorkomen. De belangrijkste maatregelen hebben we hier voor u op een rijtje gezet:

  • Houd de vloeren droog: Schimmels hebben vocht nodig om te groeien. Het is daarom belangrijk om de vloeren zo veel mogelijk droog te houden. Heeft u geknoeid? Ruim dit dan zo snel mogelijk op.
  • Reinig de vloeren regelmatig: Ook het reinigen van de vloer is belangrijk. Viezigheid op de vloer kan de groei van schimmels versnellen. Regelmatig de vloer stofzuigen en dweilen wordt aangeraden.
  • Vloerisolatie: Het isoleren van de vloer kan schimmels in de toekomst voorkomen. Een koude vloer is vatbaarder voor schimmelvorming.
  • Houd de luchtvochtigheid in de gaten: Zoals besproken, schimmels groeien het best in vochtige omgeving. Heeft u in bepaalde woonruimtes weinig natuurlijke ventilatie (ramen en deuren)? Dan wordt een luchtontvochtiger of mechanische ventilatie aangeraden.
  • Lucht het huis regelmatig: Het is belangrijk om het huis in de warme, maar nog belangrijker om in de koude maanden regelmatig te luchten. We hebben de neiging om onze huizen binnen warm te houden als het buiten kouder is. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht niet altijd kan ontsnappen uit het huis.

Tip: Bekijk onze “schimmel voorkomen” pagina voor meer tips om schimmelvorming in huis te voorkomen.

Schimmel op houten vloer

Schimmel op de vloer verwijderen

U kunt ervoor kiezen om de schimmel zelf te verwijderen of te laten verwijderen door een professional.

Zelf schimmel verwijderen

Kiest u ervoor om zelf de schimmel op de vloer te verwijderen? Dan is het ten eerste belangrijk dat u daarvoor geschikte veiligheidskleding draagt. Schimmels kunnen irritaties geven aan de huid, en bij inademing kunt u last krijgen van andere gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om handschoenen, een veiligheidsbril en een mondkapje te dragen.

Bij kleine schimmelsporen kunt u eenvoudig met schoonmaakmiddel of een bleekoplossing het gebied schoonmaken. Eerst wordt aangeraden het schoonmaakmiddel in te laten trekken, daarna kunt u met een doek de schimmel eenvoudig weghalen. Met hardnekkige schimmelvlekken wordt een handschrobborstel met stevige haren aangeraden.

Zelf schimmel verwijderen wordt alleen aangeraden bij kleine schimmelplekken en bij vloeren waar de schimmel nog niet in een ver stadium is.

Vloer schimmel laten behandelen

Heeft u te maken met schimmelvorming die zich op een groter oppervlak bevindt? Dan kunt u het best kiezen voor het laten verwijderen van de schimmels door een professional, zoals Lavos Reiniging. Onze experts zorgen ervoor dat de schimmelplekken bij de oorzaak worden aangepakt en niet meer terugkomen. Met onze ruime kennis en gespecialiseerde apparatuur zorgen we voor een betaalbare definitieve oplossing. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs