Schimmel in slaapkamer verwijderen

Schimmel in slaapkamer

Last van schimmel in de slaapkamer? Geen paniek, het is een veelvoorkomend probleem. Vaak bevindt de schimmel zich achter het behang, op de muur of het plafond of in de raamkozijnen. Het is belangrijk om de schimmel tijdig een halt toe te roepen om verdere schade aan oppervlaktes te voorkomen. Met onze hulp is een ongezonde slaapomgeving verleden tijd! 

Schimmel in de slaapkamer
Voorkomen en verwijderen
De belangrijkste oorzaken
Wat zijn de (mogelijke) gevolgen?
Tips ter herkenning
Schakel een specialist in!

Schimmel in de slaapkamer

Een mens slaapt gemiddeld 7 tot 8 uur per dag. Een goede nachtrust is essentieel om uitgerust wakker te worden en de dag actief te beginnen. Naast een goed bed en matras is hygiëne en comfort op uw slaapkamer erg belangrijk. Het is daarom extra vervelend wanneer er zich schimmelvorming in uw slaapkamer voordoet. Helaas kunnen in elke (te) vochtige ruimte zich schimmels ontwikkelen. Bijvoorbeeld in de badkamer of woonkamer maar dus ook in de slaapkamer. Vaak bevindt het zich achter het behang, op de muur of het plafond of in de raamkozijnen. Ons team wordt op dagelijkse basis ingeschakeld voor het verwijderen van schimmelplekken in de slaapkamer wat aangeeft dat het een veelvoorkomend probleem is.

Schimmel in de slaapkamer
(Zwarte) schimmel in de slaapkamer is een veelvoorkomend probleem

Voorkomen en verwijderen van slaapkamer schimmel

Ventileren, ventileren & nogmaals ventileren

Het voorkomen van schimmels is altijd beter dan het verwijderen van schimmels. Om schimmelvorming in de slaapkamer te voorkomen staat ventilatie op nummer 1. Zoveel mogelijk ramen en deuren open houden voorkomt woonvocht. Dit geldt voor tijdens het slapen, maar ook overdag als de kamer niet wordt gebruikt. Is er niet voldoende natuurlijke ventilatie beschikbaar? Dan is het verstandig om mechanische ventilatie te gebruiken.

Vochtprobleem verhelpen

In het geval van woonvocht is ventilatie de beste remedie tegen schimmels. Speelt er echter een ander vochtprobleem, dan is het belangrijk om deze bij de bron aan te pakken. Bijvoorbeeld in het geval van lekkages, doorslaand vocht of optrekkend vocht. Wanneer dit het geval is doet, u er verstandig aan een specialist in te schakelen. Met behulp van deze specialist is een gerichte aanpak mogelijk.

Bonustip: Net een wasje gedraaid? Droog de was niet in de slaapkamer!

Een slaapkamer is een populaire plek om net gewassen kleding in op te hangen aan een rekje. Wat veel mensen niet weten is dat natte kleding veel vocht met zich meebrengt. Dit vocht kan worden opgenomen door de muren en het plafond van de slaapkamer. Ook in andere woonruimtes, zoals de zolder of de woonkamer, is het beter om geen natte was op te hangen. Hangt u de was toch in één van deze ruimtes op? Zet dan in ieder geval even een raam open, zo droogt uw was immers ook sneller.

condens ramen slaapkamer
Condensvocht is één van de oorzaken van schimmel in de slaapkamer

De belangrijkste oorzaken

Schimmels ontstaan over het algemeen door vochtproblemen in combinatie met onvoldoende ventilatie. Dit geldt voor de slaapkamer ook. Vochtproblemen in de slaapkamer kunnen ontstaan door de volgende 3 elementen:

  1. Matige ventilatie
  2. Optrekkend of doorslaand vocht
  3. Te koude temperatuur

Oorzaak 1: Matige ventilatie

Door te transpireren en te ademen geven we ’s nachts heel wat vocht af aan de omgeving. Dit wordt ook wel woonvocht genoemd. Volgens sommige bronnen kan dit oplopen tot wel één of enkele liters per nacht.  Wanneer de slaapkamer vervolgens slecht of niet geventileerd wordt, ontstaat het ideale klimaat voor schimmels. Ziet u regelmatig condens aan de binnenzijde van het slaapkamerraam? Dan bevat de ruimte veel (woon)vocht.

Oorzaak 2: Optrekkend en doorslaand vocht

In sommige gevallen kunnen ook lekkages of problemen met de buitenmuren een rol spelen. Bij een slaapkamer op de begane grond kan grondvocht (of optrekkend vocht) ook de oorzaak zijn. Een andere oorzaak kan doorslaand vocht zijn, wat via de buitenmuur door de spouw naar de binnenmuur trekt. Mogelijk ziet u in dat geval ook vochtplekken. In het geval van een lekkage met schimmelvorming, dienen allebei de problemen individueel opgelost te worden.

Oorzaak 3: Te koude temperatuur

Schimmels zijn dol op koude lucht. Wanneer de temperatuur op uw slaapkamer onder de 18 graden komt, is dat een broeinest voor schimmels. Zorg naast voldoende ventilatie dan ook voor een goede temperatuur op uw slaapkamer. Wanneer uw slaapkamer temperatuur boven de 18 graden blijft zal dit de schimmelgroei verminderen.

Slaapkamer schimmels verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Wat zijn de (mogelijke) gevolgen?

Is schimmel in de slaapkamer gevaarlijk?

Schimmel in de slaapkamer kan volgens diverse bronnen schadelijke effecten op uw gezondheid hebben. Zo zijn benauwdheid, hoofdpijn, luchtwegirritaties, jeuk, hoestbuien en astmatische klachten veel genoemde klachten als gevolg van schimmels, zo schrijft de GGD. Het feit dat u relatief veel tijd op de slaapkamer doorbrengt vergroot deze risico’s. Wanneer het over uw gezondheid gaat, adviseren wij altijd om betrouwbare bronnen te raadplegen, zoals de website van het RIVM. Ervaart u klachten? Win dan advies in bij een medisch specialist.

De gevolgen voor uw woning

Naast mogelijke gezondheidsklachten heeft schimmel in de slaapkamer ook een onhygiënische uitstraling en kan het een muffe geur geven. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Bent u voornemens om uw woning te verkopen of te verhuren? Ook dan is het hebben van schimmels niet wenselijk. Schimmelvlekken getuigen van gebrekkig onderhoud en dit kan potentiële kopers of huurders afschrikken. Wanneer schimmel ongehinderd kan woekeren, zal er op den duur ook schade aan uw huis kunnen ontstaan. Materialen als hout zijn in dat geval extra kwetsbaar.
slaapkamer ventileren tegen schimmels
Goede ventilatie in de slaapkamer is essentieel ter voorkoming van schimmels

Tips ter herkenning

Om de schade van schimmels te beperken is een vroege opsporing essentieel. Gelukkig zijn schimmels in de slaapkamer vaak relatief eenvoudig te herkennen. Enerzijds visueel en anderzijds door vieze geurtjes die u met uw reuk kan opvangen. U komt schimmel in de slaapkamer op de volgende oppervlaktes tegen:

  • op de muren;
  • op het plafond;
  • in hoeken waar het plafond en de muur samenkomen;
  • op de raamkozijnen;
  • achter het behang;
  • in het tapijt of op de vloerbekleding.

Naast bovenstaande locaties ontstaat schimmel ook in de airconditioning. Daarnaast kunnen ook in het beddengoed of het matras schimmels ontstaan. In dat geval raden we aan om het matras of beddengoed te vervangen voor een nieuwe set.

Schimmel in geur en kleur

Schimmel komt in diverse kleuren voor. De meest voorkomende type schimmel is zwarte schimmel. Deze schimmel is makkelijk te herkennen aan zwarte stippen en de harige uitstraling. Toch kan het ook zijn dat witte schimmel zich in uw slaapkamer nestelt. Deze soort schimmel is moeilijker te detecteren door de vergelijkbare kleur met de muur. Witte schimmel is minder schadelijk, maar gaat na verloop van tijd ook stinken. Dit geldt overigens voor de meeste schimmels. Muffe geurtjes in de slaapkamer kunnen dan ook wijzen op aanwezige schimmelvorming.

Hulp bij slaapkamer schimmel
Kies voor een effectieve schimmelverwijdering door een specialist

Schimmels verwijderen in de slaapkamer? Schakel hulp in!

Het verwijderen van schimmel kan een lastige klus zijn. Waarschijnlijk heeft u de eerste schimmels al bestreden met schoonmaakspullen, maar lukt het definitief verwijderen van de schimmel u nog niet. In dat geval schakelt u Lavos Reiniging BV in! Wij bestrijden schimmel op een effectieve manier, gemakkelijk en snel! Ons schimmel bestrijdingsbedrijf kijkt niet alleen naar de schimmel, maar ook waar het probleem vandaan komt. Wij geven u daarnaast tips en handvatten hoe u het voortaan kunt voorkomen. Benieuwd naar de kosten? Neem dan vrijblijvend contact op of vraag direct een offerte aan!

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in