Schimmel in slaapkamer verwijderen

Schimmel in slaapkamer

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Hoe kan ik schimmels herkennen?
Waardoor worden schimmels op de slaapkamer veroorzaakt?
De (mogelijke) gevolgen voor uw woning en gezondheid
Voorkomen is beter dan genezen
Verwijderen van slaapkamer schimmels

Last van schimmel in de slaapkamer? Lees hier alles over hoe u schimmel herkent, wat de oorzaken en gevolgen zijn en hoe u schimmels kunt verwijderen. Met onze hulp is een ongezonde slaapomgeving verleden tijd!

Zwarte schimmels in de slaapkamer of kinderkamer?

Een mens slaapt gemiddeld 7 tot 8 uur per dag. Een goede nachtrust is essentieel om uitgerust wakker te worden en de dag actief te beginnen. Naast een goed bed en matras is hygiëne en comfort op uw slaapkamer erg belangrijk. Het is daarom extra vervelend wanneer er schimmelvorming in uw slaapkamer plaatsvindt. Zeker wanneer dit gepaard gaat met vieze geurtjes of grote zwarte schimmelplekken.

Helaas kunnen in elke (te) vochtige ruimte schimmels ontwikkelen. Bijvoorbeeld in de badkamer of woonkamer. De slaapkamer of kinderkamer vormen hierbij geen uitzondering. Op dagelijkse basis wordt ons team ingeschakeld voor het verwijderen van schimmelplekken in de slaapkamer. 

Schimmel in slaapkamer
Zwarte schimmel wordt vakkundig van een slaapkamermuur verwijderd. Hier stond waarschijnlijk een meubel voor, waardoor de schimmel vrij spel kreeg.

Slaapkamer schimmel herkennen

Schimmel in de slaapkamer is vaak relatief eenvoudig te herkennen. Enerzijds is schimmel visueel goed te herkennen, maar vaak ontstaat ook een kenmerkende schimmelgeur. In de slaapkamer kunnen schimmels op allerlei plekken ontstaan, zoals:

  • op de muren;
  • op het plafond;
  • in hoeken waar het plafond en de muur samenkomen;
  • rond de ramen, bij de kozijnen;
  • achter het behang;
  • in het tapijt of de vloerbekleding.

Wanneer u een airconditioner in de slaapkamer heeft, kan ook hier schimmel ontstaan. Schimmels kunnen ook in het beddengoed of het matras ontstaan. In dat geval raden we aan om het matras of beddengoed weg te gooien en nieuw te kopen.

Welke kleur heeft slaapkamer schimmel?

De meest voorkomende kleur schimmel is zwart en deze schimmel is ook makkelijk te herkennen aan de harige uitstraling. Toch kan het ook zijn dat er witte schimmel zich nestelt in de slaapkamer. Deze soort schimmel is moeilijker te detecteren door vergelijkbare kleur met de muren. Deze kleur schimmel is minder schadelijk, maar gaat na verloop van tijd ook stinken. Voor beide kleuren, en andere kleuren, geldt dat u snel in actie moet komen.

Een muffe geur in de slaapkamer?

Zoals eerder beschreven heeft schimmel vaak een kenmerkende geur. Ruikt u muffe geurtjes op de slaapkamer? Dan is het goed om te controleren of er schimmels zijn.

Oorzaken van schimmel in de slaapkamer

Schimmels onstaan over het algemeen door vochtproblemen in combinatie met onvoldoende ventilatie. Dit geldt voor de slaapkamer ook. Vochtproblemen in de slaapkamer kunnen ontstaan door de volgende 3 elementen:

  1. Woonvocht
  2. Lekkages of andere vochtproblemen
  3. Slechte ventilatie 

Oorzaak 1: Woonvocht in de slaapkamer

Schimmel in de slaapkamer roept bij veel mensen vraagtekens op. Wat veel mensen niet weten, is dat de slaapkamer (na de badkamer) één van de vochtigste plekken in huis is. En daar zijn we zelf in veel gevallen de oorzaak van.

Door te transpireren en te ademen geven we ’s nachts namelijk heel wat vocht af aan de omgeving, zonder dat we dat door hebben. Dit wordt ook wel woonvocht genoemd. Volgens sommige bronnen kan dit oplopen tot wel één of enkele liters per nacht.  Wanneer de slaapkamer vervolgens slecht of niet geventileerd wordt, ontstaat het ideale klimaat voor schimmels. Ziet u regelmatig condens aan de binnenzijde van het slaapkamerraam? Dan bevat de ruimte veel (woon)vocht.

condens ramen slaapkamer
Condens op de ramen: Veel woonvocht verhoogt de kans op schimmels in de slaapkamer

Oorzaak 2: Lekkage kan een mogelijke oorzaak zijn

In sommige gevallen kunnen ook lekkages of problemen met de buitenmuren een rol spelen. Bij een slaapkamer op de begane grond kan grondvocht (of opstijgend vocht) ook de oorzaak zijn. Bij een slaapkamer op de zolder kan er ook sprake zijn van een sluimerende daklekkage. Mogelijk ziet u in dat geval ook vochtvlekken. In het geval van een lekkage met schimmelvorming, dienen allebei de problemen individueel opgelost te worden.

Oorzaak 3: Niet toereikende ventilatie

Te veel vocht in combinatie met onvoldoende ventilatie? Dit is het perfecte klimaat voor schimmels. Schimmel komt veel voor bij slaapkamers die geen raam hebben of slaapkamers waar nauwelijks geventileerd wordt. Zo kan het woonvocht de kamer niet verlaten. Uiteindelijk resulteert dit in schimmelgroei en een onhygiënische slaapkamer. Beschikt uw kamer niet over ramen die opengezet kunnen worden? Dan is mechanische ventilatie een aanrader.

Slaapkamer schimmels verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Gevolgen van schimmels in de slaapkamer

Is schimmel in de slaapkamer gevaarlijk?

Dit is een vraag die wij veel krijgen van klanten. Schimmel in de slaapkamer kan schadelijke effecten op uw gezondheid hebben, volgens diverse bronnen. Zo zijn benauwdheid, hoofdpijn luchtwegirritaties, jeuk, hoestbuien en astmatische klachten veel genoemde symptomen van onze klanten. Het feit dat u relatief veel tijd op de slaapkamer doorbrengt vergroot deze risico’s. 

Wanneer het over uw gezondheid gaat, adviseren wij altijd om betrouwbare bronnen te raadplegen, zoals de website van GGD of RIVM. Ervaart u klachten? Win dan advies in bij een medisch specialist.

De gevolgen voor uw woning

Schimmel heeft daarnaast een onhygiënische uitstraling en kan een muffe geur geven. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Bent u voornemens om uw woning te verkopen of te verhuren? Ook dan is het hebben van schimmels niet wenselijk. Schimmelvlekken getuigen van gebrekkig onderhoud en dit kan potentiële kopers of huurders afschrikken. Wanneer schimmel ongehinderd kan woekeren, zal er op den duur ook schade aan uw huis kunnen ontstaan. Materialen als hout zijn in dat geval extra kwetsbaar.

Beschimmeling voorkomen en verwijderen

Ventileren, ventileren & nogmaals ventileren

Het voorkomen van schimmels is altijd beter dan het verwijderen van schimmels. Om schimmelvorming in de slaapkamer te voorkomen staat ventilatie op nummer 1. Zoveel mogelijk ramen en deuren open houden voorkomt woonvocht. Dit geldt voor tijdens het slapen, maar ook overdag als de kamer niet wordt gebruikt. Is er niet voldoende natuurlijke ventilatie beschikbaar? Dan is het verstandig om mechanische ventilatie te gebruiken.

Vochtprobleem verhelpen

In het geval van woonvocht is ventilatie de beste remedie tegen schimmels. Speelt er echter een ander vochtprobleem, dan is het belangrijk om deze bij de bron aan te pakken. Bijvoorbeeld in het geval van lekkages, doorslaand vocht of grondvocht.

Bonustip: Net een wasje gedraaid? Droog de was niet in de slaapkamer!

Een slaapkamer is een populaire plek om net gewassen kleding in op te hangen aan een rekje. Wat veel mensen niet weten is dat natte kleding veel vocht met zich mee brengt. Dit vocht kan worden opgenomen door de muren en het plafond van de slaapkamer. Ook in andere woonruimtes, zoals de zolder of de woonkamer, is het beter om geen natte was op te hangen. Zet in ieder geval even een raam open, zo droogt u was immers ook sneller.

slaapkamer ventileren tegen schimmels
Schimmel in slaapkamer voorkomen? Zorg voor voldoende ventilatie!

Slaapkamer schimmel zelf verwijderen?

Over het algemeen wordt het afgeraden om zelf schimmel te verwijderen. Met een mondkapje op en wat handschoenen aan kunt u het veilig doen, maar de kans op terugkomst van de schimmel is groot. Het beste kunt u de schimmelverwijdering dus overlaten aan een professional. Wilt u het toch zelf doen? Dan zijn er een aantal Do It Yourself opties die u kunt gebruiken. Zo gebruiken mensen soda, chloor of bijvoorbeeld azijn met een stevige borstel.

Let op! Verwijder de schimmel nooit droog. Als u dit wel doet kunt u juist de schimmelsporen verspreiden en kunnen de schimmelsporen zich nestelen op andere plekken.

Schimmels verwijderen in de slaapkamer? Scherp uurtarief

Het verwijderen van schimmel is een uitdagende klus waarbij u wellicht wat hulp van een vakman kunt gebruiken. Waarschijnlijk heeft u gepoogd de eerste schimmels te bestrijden met schoonmaakspullen of huishoudartikelen, maar lukt het definitief verwijderen van de schimmel u nog niet. Schimmel komt vaak terug doordat de oorzaak niet goed wordt aangepakt.

Schakel daarom de schimmelspecialisten van Lavos Reiniging BV in! Wij bestrijden schimmel op de meest efficiënte en doeltreffende wijze en dat voor een scherp uurloon. Ons schimmel bestrijdingsbedrijf kijkt niet alleen naar de schimmel, maar ook naar achterliggende oorzaken. Wij geven u daarnaast tips en handvatten hoe u het in de toekomst kunt voorkomen. Neem hier contact op.