Witte schimmel verwijderen

Witte schimmel verwijderen

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Wat is witte schimmel?
Waar kan witte schimmel ontstaan?
Hoe ziet witte schimmel eruit?
Wat zijn de oorzaken van witte schimmel?
Wat zijn de gevolgen van witte schimmel?
Hoe kan ik witte schimmel verwijderen?

Schimmels komen in allerlei soorten en vormen. Naast zwarte en roze schimmels, komen witte schimmels in woningen en bedrijfspanden vaak voor. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over.

Wat is witte schimmel?

Heeft u last van een vreemde geur of witte pluizige aanslag op de muur? Dan is het mogelijk dat u last heeft van witte schimmel. Naast zwarte schimmel en roze schimmel komt witte schimmel ook voor in vochtige ruimtes in een huis.

Interessant om te weten: witte schimmel is geen specifiek type schimmel. Diverse soorten schimmel zijn wit gekleurd. Wat natuurlijk wel vaststaat, is dat schimmel een ongewenste gast is. Ongeacht het specifieke type of de kleur.

Witte schimmel of salpeterzuur?

Witte schimmel wordt veel verward met salpeteruitslag door de witte aanslag. Salpeterzuuruitslag ontstaat als gevolg van optrekkend vocht en is vergelijkbaar met muurzouten. Salpeterzuur ontstaat door een combinatie van vochtproblemen en de aanwezigheid van bacteriën en zouten in het grondwater. Deze chemische elementen reageren op het metselwerk en zorgen voor een witte en pluizige uitslag. Dit kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van uw huis voorkomen.

Salpeterzuur kan de muren van uw woning uiteindelijk vochtiger maken en de uitslag kan zich dan omvormen naar schimmelsporen.

Witte schimmel

Waar kan witte schimmel ontstaan?

Witte schimmel kan feitelijk overal ontstaan, mits de juiste ondergrond en omstandigheden aanwezig zijn. Witte schimmel treffen wij met name aan:

Hoe ziet witte schimmel eruit?

Witte schimmel is te herkennen aan de spierwitte kleur, pluizige en draderige uitstraling. Het wordt wel is vergeleken met meeldauw. Meeldauw is een witte poederachtige schimmel die vaak voorkomt op het blad van groentes en planten. De kleur van de schimmel kan na verloop van veranderen, wat er voor zorgt dat het moeilijk is om te herkennen. Witte schimmel valt visueel vaak minder op op een witte muur of plafond.

Wat zijn de oorzaken van witte schimmel?

Om in de toekomst witte schimmel (salpeterzuur) te voorkomen is het belangrijk om de oorzaken te begrijpen. Witte schimmel kan door diverse oorzaken zich nestelen in uw woning. Over het algemeen is het een combinatie van verschillende factoren, waar schimmels bij gebaat zijn.

Het ontstaan van witte schimmel heeft verschillende oorzaken. Hieronder zijn de grootste oorzaken op een rijtje gezet.

  • Hoge luchtvochtigheid in combinatie met niet voldoende ventilatie of luchtdoorstroming. Als de vocht niet wegkan uit de woonruimte zal het vocht zich gaan nestelen op de muur of op het plafond. Dit zorgt voor schimmelvorming.
  • Opstijgend vocht: Veel voorkomend probleem in de kelder. Voor regenwater of grondwater is het eenvoudig binnendringen in deze woonruimte.
  • Doorslaand vocht: Dit is een probleem bij poreuze muren of gevels. Dit houdt in dat de muren en gevels gemakkelijk neerslag of ander water binnen laten.
  • Achterstallig onderhoud (lekkages): Lekkages kunnen voor vochtproblemen zorgen. Dit kan te maken hebben met lekkages in het huis, maar het meest voorkomende probleem is lekkages van een dakgoot. Dit is ook de reden dat witte schimmel nog wel is voorkomt op zolder. Ook slecht onderhoud van de raamkozijnen is een veel voorkomende oorzaak.

Witte schimmel laten verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Wat zijn de gevolgen van witte schimmel?

Het is belangrijk om snel in actie te komen als u witte schimmel in huis detecteert. Dit omdat witte schimmel een aantal gevolgen kan hebben die u liever niet wilt. Dit zijn gevolgen voor het huis zelf, maar ook voor uw gezondheid.

Mogelijke gevolgen gezondheid

Uit diverse bronnen en uit ervaringen van onze klanten blijkt dat witte schimmel ook milde gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Dit heeft met name te maken met de luchtwegen. Zo kan het voorkomen dat u klachten krijgt als keelpijn, verkoudheid en benauwdheid. Voor mensen met astma kan dit probleem nog vervelender zijn. Wacht dus niet te lang, en kom in actie.

Wilt u meer informatie over de effecten van schimmels op uw gezondheid? Op de website van GGD Leefomgeving vindt u meer informatie over schimmels en potentiële gezondheidsklachten. Neem bij klachten of twijfel altijd uit voorzorg even contact op met uw huisarts.

Gevolgen huis

Schimmel ziet er onhygiënisch uit en kan schadelijk zijn voor de woning. Als u er voor kiest om de schimmel niet te verwijderen kan het zich gaan verspreiden en andere plekken gaan aantasten. Zo kan hout, maar ook beton ernstig worden beschadigd. Heeft u spulletjes in de kelder staan? Ook deze spulletjes kunnen worden aangetast door de schimmel. Naast het schadelijk effect van de woning, zorgt witte schimmel voor een vreemde onprettige geur en kan het potentiële kopers afschrikken.

Hoe kan ik witte schimmel verwijderen?

Elke kleur schimmel in huis moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Net heeft u kunnen lezen wat de gevolgen kunnen zijn. Hoe langer u wacht met het verwijderen van schimmels, hoe meer het gaat kosten om het te verwijderen. In een tijdbestek van enkele dagen of weken kan de schimmel zich al ver hebben gevorderd. En vergeet niet, schimmels verdwijnen nooit uit zichzelf!

Heeft u last van een klein plekje waar schimmel zich vormt? Dan kunt u ervoor kiezen om zelf het probleem te verhelpen. Online kunt u verschillende reinigingsmiddelen vinden om de schimmel aan te pakken. Bij het zelf verwijderen van witte schimmel is het wel belangrijk dat u zich zelf goed beschermt. Voorkom dat u schimmel dampen inademt. Doe een mondkapje op, en daarbij zijn handschoenen en een bril ook een aanrader. Dit om andere irritaties te voorkomen.

Hulp van een vakman nodig?

In veel gevallen lukt het zelf verwijderen van witte schimmels niet goed, of is de oplossing maar tijdelijk. Als u de schimmels niet onder controle krijgt, kan het een idee zijn om een schimmel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Hierbij brengen wij graag vrijblijvend een offerte uit. Wanneer u een foto meestuurt, kunnen we u een nauwkeurige kostenindicatie geven. Zo weet u zeker dat het probleem goed, veilig en snel wordt verholpen voor een gezonder woonklimaat.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs