Oranje schimmel verwijderen

Oranje schimmel verwijderen

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Oranje schimmel herkennen
Veelvoorkomende soorten oranje schimmel
Oorzaken en gevolgen van oranje schimmel
Oranje schimmel voorkomen
Oranje schimmel verwijderen

Er zijn diverse schimmelsoorten die voorkomen in huis. Naast de bekende zwarte en witte schimmels, komt ook oranje schimmel voor in woningen bedrijfspanden. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over.

Wat is oranje schimmel?

De meest schimmels in huis zijn zwart, wit, groen of roze, maar oranje schimmel is helaas ook geen zeldzaam fenomeen. Oranje schimmels kunt u aantreffen in vochtige ruimtes in huis, zoals de badkamer en keuken. Oranje schimmel is de naam die we geven aan kleine, draadvormige schimmels en schimmelachtige organismen in de kleur oranje.

Oranje schimmel herkennen

Oranje schimmel is te herkennen aan de kleur, maar ook zeker de textuur. Zwarte, witte en andere kleuren schimmels staan bekend om de harige textuur. Dit geldt voor oranje schimmel niet. Oranje schimmel herkent u aan de sponsachtige en slijmerige structuur.

Oranje schimmel in huis

Veelvoorkomende soorten oranje schimmel

De kleur oranje wordt beïnvloed door de voedselbron, door het vochtigheidsniveau en door het licht. Oranje schimmel wordt veelal geïdentificeerd aan de hand van de structuur en sporen. De volgende schimmels hebben een oranje kleur.

Acremonium

Deze oranje schimmel is een langzaam groeiende schimmel die weinig tot geen invloed heeft op mensen. De schimmel is te herkennen aan de leerachtige uitstraling die soms ook een grijze of roze kleur kan hebben. De schimmel wordt vaak aangetroffen in gebouwen met waterschade en worden vaak gevonden op constructiematerialen, zoals beton en hout. De plaatsen waar de schimmel kunt ontdekken zijn bijvoorbeeld de kelder en zolder.

Fuligo Septica

Deze schimmel wordt door klanten beschreven als walgelijk. Het wordt ook wel vergeleken met hondenkots slijm. De schimmel, ook wel heksenboter genoemd, wordt meestal buiten gevonden, maar kan zich ook binnen nestelen op de muur. De schimmel kan van uiterlijk veranderen als de voedsel en watervoorraad op is. Fuligo Septica is vrijwel ongevaarlijk voor de mens, maar kan bij inademen wel irriteren.

Aleuria Aurantia

De schimmel wordt in tegenstelling tot Fuligo Septica niet als walgelijk ervaren. Deze schimmel is te herkennen aan de sinaasappelschil achtige uitstraling. Het wordt ook wel als weggegooide sinaasappelschil beschreven. De schimmel heeft een felle oranje kleur en is niet schadelijk voor de mens.

Oranje schimmel

Oorzaken en gevolgen van oranje schimmel

Het begrijpen van de diverse oorzaken en gevolgen van schimmels is belangrijk om in de toekomst schimmelvorming te voorkomen.

Oorzaken

Oranje schimmel heeft net als andere soorten schimmels niet één oorzaak. Vaak is het een combinatie van diverse factoren, waarbij een prettig klimaat voor oranje schimmels wordt gecreëerd. Het betreft dan vaak een te hoge luchtvochtigheid in combinatie met te weinig ventilatie of luchtdoorstroming. Ook andere oorzaken, zoals achterstallig onderhoud, gebrek aan zonlicht en ophopingen van viezigheid kunnen meespelen.

Oranje schimmel verschilt echter van andere soorten, omdat het waarschijnlijker is dat het op hout en andere organische materialen groeit. Let dus goed op de constructiematerialen in huis. Ook houten vensterbanken zijn een magneet voor oranje schimmels.

Mogelijke gevolgen

De meeste oranje schimmels zijn niet direct schadelijk voor de mens. Wel kunnen de schimmels mogelijk gezondheidsklachten en irritaties veroorzaken. Volgens diverse betrouwbare bronnen kunnen er symptomen als jeuk, keelpijn, een verstopte neus en benauwdheid voorkomen. De gezondheidsrisico’s hangen af van factoren als de lengte van blootstelling, de ernst van aantasting en de algemene gezondheid van de desbetreffende persoon. NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat. 

Naast de gevolgen voor de mens kan oranje schimmel ook negatieve gevolgen hebben voor de woning. Zo kan het de constructiematerialen aantasten en kan het zorgen voor waardevermindering van het huis. Ook de schimmelgeur die kan ontstaan wordt als niet prettig ervaren.

Oranje schimmel voorkomen

Schimmels voorkomen is altijd beter dan bestrijden. Het verwijderen van oranje schimmel kan aardig in de kosten gaan lopen. Nu zijn er een aantal acties die u kunt ondernemen om oranje schimmel in de toekomst te voorkomen. Hieronder zijn een aantal mooie opties toegelicht.

  • Voldoende natuurlijke ventilatie: Laat de woonruimtes genoeg luchten door ramen en deuren open te doen.
  • Mechanische ventilatie: Niet voldoende natuurlijke ventilatie? Mechanische ventilatie of vochtvreters zijn een mooie optie.
  • Woning onderhouden: Het schoonmaken en achterstallig onderhoud voorkomen.
  • Voldoende zonlicht toelaten: Oranje schimmel komt veel voor op donkere plekken.

Oranje schimmel laten verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Oranje schimmel verwijderen

Nu de oorzaken en gevolgen zijn besproken is het van belang om te weten te komen hoe u schimmel kunt verwijderen. Er zijn twee manieren om schimmel te verwijderen:

Oranje schimmel zelf verwijderen

Op verschillende DIY sites worden tips gegeven voor het verwijderen van schimmels in huis. Zo kunt u voor het verwijderen van oranje schimmel gebruik maken van verdund bleekwater, soda verdund in water en speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar bij diverse bouwmarkten.

Bij het zelf verwijderen van oranje schimmel is het belangrijk dat u zichzelf goed beschermd tegen loskomende stoffen. Het inademen van oranje schimmel kan schadelijk zijn. Draag dus altijd een mondkapje. Handschoenen en een bril zijn ook een aanrader om irritaties te voorkomen.

Oranje schimmel laten verwijderen

In veel gevallen lukt het zelf verwijderen van oranje schimmels niet goed, of blijft het probleem maar terugkomen. Als u de schimmels niet onder controle krijgt, kan het een idee zijn om een schimmel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Hierbij brengen wij graag vrijblijvend een offerte uit. Wanneer u een foto meestuurt, kunnen we u een nauwkeurige kostenindicatie geven. Zo weet u zeker dat het probleem goed, veilig en snel wordt verholpen voor een gezonder woonklimaat.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs