Zwarte schimmel verwijderen

Zwarte schimmels verwijderen

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Hoe ontstaat zwarte schimmel?
Wat zijn de oorzaken van zwarte schimmel?
Zwarte schimmel komt hier het meest voor
Wat zijn de gevolgen van zwarte schimmel?
Hoe kan ik zwarte schimmel in de toekomst voorkomen?
Hoe kan ik zwarte schimmel verwijderen
Zwarte schimmel laten verwijderen door een professional
Gegarandeerd een goede oplossing voor zwarte schimmels?

Zwarte schimmels zijn ontzettend hinderlijk. Gelukkig is het euvel vaak goed te verhelpen. Op deze pagina vindt u alle relevante informatie omtrent het verwijderen van zwarte schimmels in uw woning.

Last van zwarte schimmel in huis

Ziet u vreemde zwarte plekken of puntjes op de muur van uw badkamer, woonkamer of andere woonruimte? Dit kan zwarte schimmel zijn. Helaas krijgt elk huishouden wel is te maken met zwarte schimmel in huis. Het is een veel voorkomend probleem en dit heeft bepaalde oorzaken. Wilt u meer weten over zwarte schimmel en hoe u dit euvel kunt verwijderen. Lees dan snel verder.

Hoe ontstaat zwarte schimmel?

Zwarte schimmel is een van de meest voorkomende schimmels in huis. In meer zeldzame gevallen kan de schimmel ook een andere kleur hebben zoals witroze of groen. Zwarte schimmel in huis is redelijk makkelijk te herkennen. De vreemde zwarte vlekken, opgebolde sponsachtige vorm, muffe lucht en vieze kleur doen verraden dat u met zwarte schimmel te maken hebt.

Zwarte schimmel ontwikkelt zich door schimmelsporen te verspreiden. Dit is voor het menselijk oog nauwelijks waar te nemen. De schimmelsporen komen het huis binnen via deuren en ramen. Deze sporen nestelen zich dan op geschikte oppervlaktes in het huis. Schimmels zijn eigenlijk altijd aanwezig in de woning, maar ontwikkelen zich pas als de ondergrond daarvoor geschikt is. Als de ondergrond vochtig of nat is zal schimmel zich gaan nestelen en ontwikkelen. Op dat moment krijgt u grote zwarte vlekken op die desbetreffende plek.

Zwarte schimmel
Zwarte schimmel op de muren in de douche

Wat zijn de oorzaken van zwarte schimmel?

Zwarte schimmel in de woning kan verschillende oorzaken hebben. De nummer 1 oorzaak van zwarte schimmel is vocht. Woonruimtes met een hoge luchtvochtigheid zijn het meest kwetsbaar voor schimmelvorming. Toch ontstaat zwarte schimmel pas als de vocht niet weg kan uit de desbetreffende woonruimte. Dit betekent dat ventilatie erg belangrijk is. Vocht in combinatie met slechte ventilatie is eigenlijk de nummer 1 oorzaak.

Naast vocht en slechte ventilatie kan het ook voorkomen dat zwarte schimmel ontstaat door lekkages of door eerdere overstromingen. Het kan zijn dat er een lekkage zit in de waterleiding, in het dak of misschien wel de wasmachine. Al deze lekkages kunnen zorgen voor voor natte plekken op de muur, de vloer of het plafond. Het gevolg hiervan is dat zwarte schimmel kan ontstaan.

Zwarte schimmel komt hier het meest voor!

Zwarte schimmel kan eigenlijk in elke ruimte in uw woning voorkomen. Toch zijn er een paar woonruimtes die het meest kwetsbaar zijn voor schimmelvorming. Dit heeft te maken met de eerder besproken oorzaken (vocht, weinig ventilatie en lekkages). De meest voorkomende plekken hebben we hier voor u op een rijtje gezet.

Zwarte schimmel in de badkamer

De badkamer is een woonruimte met een zeer hoge luchtvochtigheid. Dit komt veelal door warmtedamp (condensatie). Als u een warme douche neemt of u gebruikt warm water bij het handen wassen komt vocht vrij. Deze vocht moet weg kunnen om zwarte schimmel te voorkomen.

Zwarte schimmel in de kelder

Ook de kelder is een kwetsbare woonruimte als het gaat om zwarte schimmel. De kelder is vaak een plek waar overstromingen of lekkages voorkomen. Water beweegt zich namelijk naar de laagste plek van de woning. Een bijkomend probleem is dat we als mensen niet veel tijd doorbrengen in deze woonruimte en de zwarte schimmel niet snel ontdekken. Ook de kruipruimte is daar een mooi voorbeeld van.

Zwarte schimmel in de keuken

De keuken is ook een plek waar zwarte schimmel vaak voorkomt. Dit komt door condensatievocht. Tijdens het koken komt er een flinke hoeveelheid condensatievocht vrij. Vochtbronnen zijn bijvoorbeeld de waterkoker, de kraan, de oven en de vaatwasser. Als de keuken goed geventileerd is hoeft dit geen probleem te zijn. Verder komt schimmel ook vaak voor in de koelkast. Dit heeft te maken met voedsel dat er een lange tijd in ligt.

Zwarte schimmel in de slaapkamer

Zwarte schimmel komt veel voor in de slaapkamer. Dit komt door het zogenaamde woonvocht dat wordt geproduceerd door de mens. Een mens brengt veel uren per dag door in de slaapkamer en bij het transpireren en ademen ontstaat een hoop woonvocht. Dit kan uiteindelijk resulteren in zwarte schimmels op het plafond, de muren of op de vloer.

Overige plekken waar zwarte schimmel groeit

Naast deze woonruimtes zijn er ook andere plekken waar zwarte schimmelsporen kunnen worden aangetroffen. Zo kunt u zwarte schimmel in huis op de volgende plekken verwachten:

Zwarte schimmel verwijderen
Zwarte schimmel op zolder

Wat zijn de gevolgen van zwarte schimmel?

Zwarte schimmel kan diverse gevolgen met zich mee brengen. Dit kunnen gevolgen zijn voor de woning, maar ook voor de gezondheid van de mens. Deze gevolgen laten zien dat de urgentie hoog is om snel tot actie te komen als u last heeft van zwarte schimmel thuis.

Mogelijke gevolgen zwarte schimmel voor gezondheid

Uit verschillende betrouwe onderzoeken en uit ervaringen van onze klanten blijkt dat er fysieke klachten en symptomen kunnen worden vastgesteld als gevolg van schimmel. Naast dat zwarte schimmel vies en onhygiënisch is, kan het bijvoorbeeld mogelijk klachten veroorzaken aan de luchtwegen.

Zo geven klanten aan dat zij last kregen van keelpijn, een verstopte neus en benauwdheid. Voor de meeste mensen zijn dit milde klachten, maar voor mensen met allergieën of met bijvoorbeeld astma kunnen de problemen nog groter zijn. Ook als u lang wacht met het behandelen van de schimmel kunnen de gezondheidsklachten mogelijk erger worden. Zwarte schimmel kan dus gevaarlijk zijn, kom dus snel in actie.

NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat. 

Gevolgen zwarte schimmel voor woning

De gezondheid staat voorop, maar de schade aan de woning is ook een belangrijk drijfveer om snel tot actie over te gaan. Naast de vieze schimmelplekken en de schimmelgeur die onaangenaam zijn, kan zwarte schimmel zorgen voor waardevermindering van het huis.

Schimmel nestelt zich namelijk op een vochtige en natte plek. Bij geen behandeling gaat de schimmel zich verder verspreiden en kan het behang, tegels, stucwerk of andere plekken gaan aantasten. Een woning met schimmel is een echte afknapper voor toekomstige kopers. De waarde van de woning zal sterk minder worden. Daarbij komt ook kijken dat ongecontroleerde schimmelvorming kan resulteren in zeer dure reparaties. Kom dus snel in actie en zorg dat uw woning zijn waarde behoud.

Hoe kan ik zwarte schimmel in de toekomst voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan bestrijden. Zwarte schimmel weghalen kan aardig in de kosten gaan lopen, dus is voorkomen altijd beter. Nu zijn er een aantal zaken die u kunt ondernemen om zwarte schimmel in de toekomst te voorkomen. Hieronder zijn een aantal mooie opties toegelicht.

  • Zorg voor voldoende natuurlijke ventilatie (ramen en deuren open)
  • Geen natuurlijke ventilatie beschikbaar? Mechanische ventilatie of vochtvreters zijn ook opties.
  • Goed onderhoud van de woning. Het schoonmaken van dakgoten en andere onderdelen kan lekkages voorkomen.
  • Laat voldoende zonlicht binnen. Schimmel vormt zich vaak op donkere plekken.
  • Vloeistof geknoeid? Ruim dit zo snel mogelijk op. Hou alles mooi schoon en vooral droog.

Zwarte schimmel laten verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Hoe kan ik zwarte schimmel verwijderen?

Nu u de oorzaken en gevolgen weet is het belangrijk om meer te weten te komen over het daadwerkelijk verwijderen van de zwarte schimmel. Er zijn twee opties om schimmel te verwijderen. Dit kunt u zelf doen met bepaalde middelen of u kunt er voor kiezen om de schimmel te laten verwijderen door een schimmelbestrijdingsbedrijf.

Zwarte schimmel zelf verwijderen

Nu u de oorzaken en gevolgen weet is het belangrijk om meer te weten te komen over het daadwerkelijk verwijderen van de zwarte schimmel. Er zijn twee opties om schimmel te verwijderen. Dit kunt u zelf doen met bepaalde middelen of u kunt er voor kiezen om de schimmel te laten verwijderen door een schimmelbestrijdingsbedrijf.

  • Verwijderen met speciale reinigingsmiddelen. Bij diverse bouwmarken kunt u middelen krijgen waarmee u de schimmel kunt reinigen. Deze middelen zijn wel zeer prijzig.
  • Soda verdund met water. Dit is een manier die veel wordt gebruikt bij het zelf verwijderen van zwarte schimmel.
  • Verdund bleekwater. Dit kan worden gebruikt bij voegen of kit werk. Wel kan bleek een bijtend effect hebben en zorgt niet goed gebruik juist voor schade aan de woning.

Zorg bij het zelf verwijderen er altijd voor dat u zichzelf goed beschermd tegen de loskomende stoffen. Het inademen van schimmel kan schadelijk zijn. Draag dus altijd een mondkapje en daarbij zijn handschoenen en een bril ook een aanrader. Dit om irritaties te voorkomen.

Zwarte schimmel laten verwijderen door een professional

Ondanks de verschillende opties om zelf zwarte schimmel te verwijderen, wordt het helaas afgeraden. In veel gevallen is de zwarte schimmel voor de korte termijn verwijderd en komt het later weer terug.

Dit komt omdat veel mensen de schimmel niet bij de oorzaak aanpakken. Een professioneel schimmelbestrijdingsbedrijf, zoals wij, doet dat wel. Wij hebben de professionele middelen om de schimmel kundig te verwijderen en pakken de schimmel bij de oorzaak aan. Verder geven we u ook nog tips om schimmel in de toekomst te voorkomen.

Gegarandeerd een goede oplossing voor zwarte schimmels?

Krijgt u de zwarte schimmels aan de muren of op het plafond zelf niet weg? Blijven de schimmelplekken maar terugkomen of bevindt het zich in een gevorderd stadium? Geen paniek, laat onze experts u verder helpen! Met onze ruime kennis en gespecialiseerde apparatuur zorgen we voor een betaalbare definitieve oplossing. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs