Schimmel op zolder definitief verwijderen

Schimmel ontdekt op uw zolder of aan de binnenkant van het dak en op zoek naar een passende oplossing? Of een muffe geur die u niet kunt verklaren? Lees snel verder.

Offerte Schimmel zolder verwijderen

Bij oude huizen, maar soms ook nieuwbouwwoningen

Schimmel op zolder (doorgaans gesignaleerd aan de binnenkant van het dak) of bij de vliering ontstaat meestal bij wat oudere huizen met achterstallig onderhoud. Zo zijn houten constructies en balken relatief vatbaar voor schimmel.

Toch komt het ook geregeld voor dat klanten met een nieuwbouwhuis ons inschakelen voor het verwijderen van schimmel op zolder. In dat geval kan er een fout zijn gemaakt bij de bouw. Schimmelvorming en vochtproblemen kunnen plaatsvinden bij platte daken, maar ook bij schuine daken.

Helaas komt schimmel bij rieten daken ook vaak voor. Soms wordt onze expertise ook gevraagd om schimmels bij een dakkapel te verhelpen.

Schimmel op zolder

De oorzaak is vaak een (oude) daklekkage of slechte ventilatie

Schimmel op zolder door een daklekkage

De belangrijkste oorzaak van schimmels op de (berg)zolder is een daklekkage. Bijvoorbeeld door beschadigde dakbedekking, verschoven dakpannen, gebrekkig onderhoud, een lek bij de schoorsteen, of simpelweg slijtage en ouderdom. Door een daklekkage kan vocht uw woning binnensijpelen. Vocht is de perfecte voedingsbodem voor schimmel.

Schimmel door gebrekkige ventilatie

Een andere oorzaak is een gebrekkige ventilatie, waardoor overtollig condensatievocht kan vormen. Dit is een belangrijke voedingsbodem voor schimmels. Eén van de beste manieren om schimmels te voorkomen of tegen te gaan is dan ook het zorgen voor veel ventilatie.

Hoe kan je schimmels eigenlijk herkennen op zolder?

Schimmels visueel waarnemen

Schimmels op zolder kunnen zich op diverse manieren uiten. Bijvoorbeeld op de muur, op multiplex houtplaten of op houten balken. Schimmels kunt u visueel herkennen doordat er zwarte schimmelplekken op de ondergrond ontstaan. Schimmels kunnen ook andere kleuren aannemen, zoals wit, roze/rood, geel of groen. De structuur is doorgaans glad, poederachtig, pluizig of slijmerig

Schimmels soms pas laat ontdekt

Schimmels op zolder worden soms pas in een gevorderde fase ontdekt. Dit komt omdat de zolder doorgaans vol met opgestapelde spullen staat, waardoor een groot deel van de binnenzijde van het dak niet direct zichtbaar is. Pas wanneer de voorjaarsschoonmaak begint of de zolder wordt opgeruimd, komen de schimmelvlekken aan het licht. Daarbij brengen we relatief weinig tijd op zolder door, in vergelijking met andere kamers. Een muffe geur brengt vaak de eerste signalen.

Voorkom schade aan uw dak!

Gevolgen van schimmels op zolder: vies, ongezond en mogelijk schade

Een schimmel op zolder dient adequaat en met enige urgentie te worden behandeld. Wanneer de schimmel gaat woekeren kan het zich namelijk uitbreiden naar de zolderisolatie en houten constructies in uw dak.

Bovendien ziet schimmel er vies uit, geeft het een muffe geur en zorgt het voor een ongezond klimaat in huis. Schimmels kunnen diverse gezondheidsklachten veroorzaken. Er zijn mensen die bij ons aangaven problemen te ondervinden aan de luchtwegen, vermoeidheid en hoofdpijn door schimmel. Redenen genoeg om er direct werk van te maken.

Zolder schimmel verwijderen

Schimmel op zolder voorkomen: het belangrijkste is goede ventilatie

De beste manier om schimmels op zolder te voorkomen is het tijdig laten repareren van lekkages. Verder speelt ventilatie een belangrijke rol om condensatievocht te voorkomen. Zo kunt u overwegen om een mechanische ventilatie op uw zolder te laten installeren. Uiteraard helpt het al om de ramen regelmatig open te zetten om even te luchten. Zeker wanneer u de was op zolder laat drogen.

Veel mensen proberen eerst de schimmels zelf op te lossen met huishoudartikelen (Oma weet raad) of schoonmaakproducten van de bouwmarkt. In veel gevallen wordt het probleem slechts gedeeltelijk verholpen en brengt dit geen definitieve uitkomst. Dit komt omdat er bijna altijd wat sporen achterblijven, waardoor de schimmels op den duur weer terug komen.

Een nieuw behangetje of even overschilderen is ook geen optie, want hiermee wordt het probleem alleen maar voor het oog bedekt: feitelijk wordt de schimmel niet opgelost. Als u de schimmel echt wil bestrijden wordt aangeraden om dit te laten doen door een expert. 

Een schimmelvrije zolder? Snel een gratis offerte.

De houten constructies in uw dak zijn relatief gevoelig voor schimmels en dakrenovaties zijn een prijzige aangelegenheid. Vanwege de risico’s kan het dus fijn zijn om een expert in te schakelen. Gelukkig weten onze experts wel raad met dakschimmels. Neem snel contact op voor een gratis offerte.

Voor particulieren en bedrijven
Scherp uurtarief
Snel een offerte op maat
#1 Specialist in schimmelbestrijding

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 10 MB.

  Specialist in schimmels
  Scherp uurtarief
  Werkzaam in bijna heel NL
  Voor particulieren en bedrijven
  Hoog beoordeeld op Google

  Vrijblijvend advies?

  Centraal gelegen

  Hoog beoordeeld door onze klanten

  Lavos Reiniging BV
  4.8
  Gebaseerd op 75 beoordelingen
  powered by Google
  Jolijn NikkenJolijn Nikken
  10:08 09 Sep 22
  Fantastisch geholpen door Rob en zijn team. Ze zetten net dat stapje extra. Hele fijne mensen die goede kwaliteit leveren en het hart op de juiste plek hebben. Ik zou ze zeker aanraden. Binnen no time was de badkamer schimmelvrij gemaakt!
  Dirk B.Dirk B.
  20:12 21 Aug 22
  Geweldig bedrijf voor al uw schoonmaak klussen.Heeft u een goede en grondige schoonmaak nodig, dit bedrijf werkt top.Wat u ook wilt, schimmel verwijderen of reguliere schoonmaak, zij doen alles voor een schappelijke prijs.
  Maarten van der MeijMaarten van der Meij
  10:53 02 Aug 22
  We zijn enorm snel en vakkundig geholpen. Rob en zijn team kwamen binnen 2 dagen langs om de schimmel te verwijderen. Daarbij had hij professionele apparatuur om snel de oorzaak van de schimmel op te sporen & te verwijderen. We zijn heel blij dat dit zo goed is opgelost.
  AlexAlex
  17:47 20 Jun 22
  Beleefde mannen, goed werk verricht. Na een groot vocht en schimmel probleem heeft Lavosreiniging mij uitstekend geholpen en dit bedrijf was echt 24 uur bereikbaar wat een toppers dank je wel RobAbsoluut een aanrader.
  Marloes van der LogtMarloes van der Logt
  15:05 10 May 22
  Fijn contact en top geholpen. Ze hadden ook snel tijd, heel fijn. Ik had schimmel in mijn kelder en dit hebben ze netjes schoongemaakt. Nog even goed in laten trekken en dan kan ik weer gebruik maken van mijn kelder 😊
  js_loader