Schimmel op zolder verwijderen

Schimmel op zolder verwijderen

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Schimmel ontdekt op uw zolder of aan de binnenkant van het dak en op zoek naar een passende oplossing? Of een muffe geur die u niet kunt verklaren? Lees snel verder.

Bij oude huizen, maar soms ook nieuwbouwwoningen

Schimmel op zolder (doorgaans gesignaleerd aan de binnenkant van het dak) of bij de vliering ontstaat meestal bij wat oudere huizen met achterstallig onderhoud. Zo zijn houten constructies en balken relatief vatbaar voor schimmel.

Toch komt het ook geregeld voor dat klanten met een nieuwbouwhuis ons inschakelen voor het verwijderen van schimmel op zolder. In dat geval kan er een fout zijn gemaakt bij de bouw. Schimmelvorming en vochtproblemen kunnen plaatsvinden bij platte daken, maar ook bij schuine daken.

Helaas komt schimmel bij rieten daken ook vaak voor. Soms wordt onze expertise ook gevraagd om schimmels bij een dakkapel te verhelpen.

Schimmel op zolder

Hoe kunt u schimmels eigenlijk herkennen op zolder?

Schimmels visueel waarnemen

Schimmels op zolder kunnen zich op diverse manieren uiten. Bijvoorbeeld op de muur, op multiplex houtplaten of op houten balken. Schimmels kunt u visueel herkennen doordat er zwarte schimmelplekken op de ondergrond ontstaan. Schimmels kunnen ook andere kleuren aannemen, zoals witroze/roodgeel of groen. De structuur is doorgaans glad, poederachtig, pluizig of slijmerig.

Schimmels soms pas laat ontdekt

Schimmels op zolder worden soms pas in een gevorderde fase ontdekt. Dit komt omdat de zolder doorgaans vol met opgestapelde spullen staat, waardoor een groot deel van de binnenzijde van het dak niet direct zichtbaar is. Pas wanneer de voorjaarsschoonmaak begint of de zolder wordt opgeruimd, komen de schimmelvlekken aan het licht. Daarbij brengen we relatief weinig tijd op zolder door, in vergelijking met andere kamers. Een muffe geur brengt vaak de eerste signalen.

Schimmel op zolder verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

De oorzaak is vaak een (oude) daklekkage of slechte ventilatie

Schimmel op zolder door een daklekkage

De belangrijkste oorzaak van schimmels op de (berg)zolder is een daklekkage. Bijvoorbeeld door beschadigde dakbedekking, verschoven dakpannen, gebrekkig onderhoud, een lek bij de schoorsteen, of simpelweg slijtage en ouderdom. Door een daklekkage kan vocht uw woning binnensijpelen. Vocht is de perfecte voedingsbodem voor schimmel.

Schimmel door gebrekkige ventilatie

Een andere oorzaak is een gebrekkige ventilatie, waardoor overtollig condensatievocht kan vormen. Dit is een belangrijke voedingsbodem voor schimmels. Eén van de beste manieren om schimmels te voorkomen of tegen te gaan is dan ook het zorgen voor veel ventilatie.

Gevolgen schimmels op zolder: vies, ongezond en mogelijke schade

Een schimmel op zolder dient adequaat en met enige urgentie te worden behandeld. Wanneer de schimmel gaat woekeren kan het zich namelijk uitbreiden naar de zolderisolatie en houten constructies in uw dak. Bovendien ziet schimmel er vies uit, geeft het een muffe geur en zorgt het voor een ongezond klimaat in huis. Schimmels kunnen volgens diverse betrouwbare bronnen mogelijk voor diverse gezondheidsklachten zorgen. Er zijn mensen die bij ons aangaven problemen te ondervinden aan de luchtwegen, vermoeidheid en hoofdpijn door schimmel. Redenen genoeg om er direct werk van te maken.

NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat. 

Schimmel op zolder voorkomen: het belangrijkste is goede ventilatie

De beste manier om schimmels op zolder te voorkomen is het tijdig laten repareren van lekkages. Verder speelt ventilatie een belangrijke rol om condensatievocht te voorkomen. Zo kunt u overwegen om een mechanische ventilatie op uw zolder te laten installeren. Uiteraard helpt het al om de ramen regelmatig open te zetten om even te luchten. Zeker wanneer u de was op zolder laat drogen.

Veel mensen proberen eerst de schimmels zelf op te lossen met huishoudartikelen (Oma weet raad) of schoonmaakproducten van de bouwmarkt. In veel gevallen wordt het probleem slechts gedeeltelijk verholpen en brengt dit geen definitieve uitkomst. Dit komt omdat er bijna altijd wat sporen achterblijven, waardoor de schimmels op den duur weer terug komen.

Een nieuw behangetje of even overschilderen is ook geen optie, want hiermee wordt het probleem alleen maar voor het oog bedekt: feitelijk wordt de schimmel niet opgelost. Als u de schimmel echt wil bestrijden wordt aangeraden om dit te laten doen door een expert.

Een schimmelvrije zolder? Snel een gratis offerte

De houten constructies in uw dak zijn relatief gevoelig voor schimmels en dakrenovaties zijn een prijzige aangelegenheid. Vanwege de risico’s kan het dus fijn zijn om een expert in te schakelen. Gelukkig weten onze experts wel raad met dakschimmels. Neem snel contact op voor een gratis offerte.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs