Schimmel verwijderen met chloor: Goed idee of niet?

Schimmels in huis: Ieder huishouden krijgt er vroeg of laat mee te maken. Eenmaal geconstateerd wilt u er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Hiervoor zijn diverse schoonmaakmiddelen beschikbaar, waaronder chloor. Echter, aangezien chloor een agressieve werking heeft, is voorzichtigheid geboden. Is het dan überhaupt wel een goed idee om schimmels met chloor te verwijderen? U leest er hier alles over.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Het ontstaan van schimmel

Voor een effectieve verwijdering van schimmels is het belangrijk om te weten hoe deze micro-organismen ontstaan. Verwijderen is immers een klein gedeelte van de oplossing. Er zal ook preventief onderzocht moeten worden wat de oorzaak van de schimmelvorming is om terugkerende schimmel te voorkomen.

Heel simpel uitgelegd ontstaan schimmels in ruimtes waar het vochtgehalte hoog is. Ze zijn immers dol op vocht en hebben dit ook nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Om die reden is de badkamer een veel voorkomende plek van schimmelvorming. Oorzaken van een hoog vochtgehalte zijn onder andere: matige ventilatie, condensatievocht, lekkages en optrekkend of doorslaand vocht.

Ontstaan van schimmels
Vocht is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van schimmels

Verwijderen: zelf doen of uitbesteden?

Heeft u last van schimmels in huis? Dan kunt u besluiten om de schimmel zelf te verwijderen of dit uit te besteden aan een specialist. Over het algemeen kunt u beginnende schimmelsporen zelfstandig verwijderen. Wanneer de schimmel eenmaal vergevorderd is, kan het verstandig zijn de hulp van een specialist in te schakelen. Zonder specialistische reiniging is de kans op terugkerende schimmelvorming immers erg groot. Neem gerust contact met ons op wanneer u hulp wenst of vrijblijvend advies nodig heeft.

Schimmel verwijderen met chloor

Zoals eerder al vermeld zijn er diverse schoonmaakmiddelen beschikbaar in de strijd tegen schimmels. Chloor is een veelgehoorde optie, maar moet voorzichtig gebruikt worden. Het kan namelijk een bijtende werking hebben waardoor kwetsbare oppervlakken beschadigd kunnen raken. Besluit u om chloor te gebruiken? Zorg dan in ieder geval voor goede bescherming, zoals handschoenen, een mondkapje en lichaamsbescherming.

Stappenplan

  • Meng 25 milliliter chloor met 1 liter water en doe dit een plantenspuit
  • Bespray de schimmelplekken met het mengsel
  • Laat het mengsel vervolgens zeker 2 uur goed intrekken
  • Neem na deze tijd de behandelde oppervlakken af met een vochtige borstel 
  • Spoel ten slotte de oppervlakken af en maak goed droog met een doek
Chloor schimmel verwijderen
Draag bij de verwijdering van schimmels met chloor beschermende kleding

Kanttekeningen rondom het gebruik van chloor

Het gebruik van chloor om schimmels te verwijderen heeft kanttekeningen. Chloor is effectief, maar kan schadelijk zijn voor de gezondheid, irriterend voor de huid en ademhalingswegen.  Bovendien kan chloor oppervlakken beschadigen en de schimmel niet volledig uitroeien, waardoor herhaling mogelijk is. Het is belangrijk om beschermende maatregelen te nemen en alternatieve, minder agressieve methoden te overwegen.

Alternatieven

Als u twijfelt over het gebruik van chloor ter bestrijding van de schimmels, zijn er ook nog mildere alternatieven beschikbaar. Gebruik bijvoorbeeld één van de volgende schoonmaakmiddelen.

Schimmel verwijderen met soda

Soda is een mild middel en kan veilig gebruikt worden voor het verwijderen van kleine hoeveelheden schimmel. Door de mildheid vallen in sommige gevallen de resultaten tegen. Vanwege vrijkomende schimmelsporen is het dragen van handschoenen, een bril en een mondkapje aanbevolen.

Schimmel verwijderen met azijn

Azijn is geschikt voor behandeling van kleine schimmelplekken, maar niet geschikt voor het verwijderen van grote schimmelsporen. Daarnaast kan bij contact met het lichaam huidirritatie of oogirritatie ontstaan. Draag daarom altijd handschoenen, een bril en een mondkapje. 

Houdt rekening met verschillende werkingen van diverse schoonmaakmiddelen

Overige veelgestelde vragen

Chloor is effectief tegen veelvoorkomende schimmels, maar sommige soorten kunnen resistent zijn of moeilijker volledig te verwijderen.

Nee, chloor kan bepaalde materialen zoals hout, textiel en gekleurde oppervlakken beschadigen of verkleuren.

Chloor is zeer effectief, maar er zijn ook andere producten en natuurlijke methoden die minder schadelijk kunnen zijn voor gezondheid en milieu.