Zwam in huis bestrijden

Zwam in de woning bestrijden

Heeft u last van zwam in huis, bijvoorbeeld in de kruipruimte, kelder, badkamer, fundering, onder de vloer of op de muur? Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen omtrent zwam in de woning. Liever direct hulp inschakelen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Wat is een zwam?
Hoe kan ik zwammen herkennen?
Wat zijn de oorzaken van zwam in de woning
Wat zijn de gevolgen van zwam in huis?
Wat kan ik doen tegen zwam in mijn onderkomen?
Wat kan ik doen om zwam uit huis te bestrijden?
Veelgestelde vragen

Wat is een zwam?

Als u last heeft van zwam in huis, dan heeft u last van schimmels. Zwam is namelijk een verzamelnaam voor schimmels. Zwammen en schimmels zijn synoniemen en worden wetenschappelijk beide Fungi genoemd. Tot zwammen (dus ook schimmels) behoren meercellige organismen, zoals paddenstoelen maar ook eencellige organismen zoals gisten.

Zwam kan in veel huizen ongestoord groeien, omdat het vaak voorkomt op plekken waar mensen niet of nauwelijks kijken. Voorbeelden hiervan zijn de kelder, de kruipruimte of achter kasten of onder de vloer. In veel gevallen heeft u in de woning last van huiszwam, kelderzwam of poriënzwam.

Zwam in huis
Als zwam ongestoord blijft kan het tot grote bruine plakken met witte randen groeien.

Hoe kan ik zwammen herkennen?

Zwammen in huis kennen veel kleuren en vormen. Ook niet gek, want naar schatting bestaan er tussen de 1,5 tot 5 miljoen verschillende soorten schimmels. En van deze schimmels is pas een klein deel in kaart gebracht. Wij onderscheiden een drietal soorten die het meest voorkomen in huis: De huiszwam, de kelderzwam en de poriënzwam.

Huiszwam: Bruin

De huiszwam is een vorm van schimmel en is vanwege de grootte snel en eenvoudig te herkennen. Nadat de huiszwam zich heeft vastgehecht aan een bepaald oppervlak, zoals de muur of de vloer, begint het verder te groeien. Huiszwammen worden vaak vergeleken met paddenstoelen door de brede bruine plakken met witte randen. Een plak huiszwam kan ongeveer 1cm dik worden en onder de zwam zitten dunne roodbruine schimmeldraden. Via deze draden voedt de zwam zichzelf met vocht en cellulose.

Kelderzwam: Bruin, grijs of groen

Kelderzwammen kunt u herkennen aan het bruinrot. Dat betekent dat het hout in de kelder bruin kleurt en vochtig is/wordt. De kelderzwam heeft meer vocht nodig dan de huiszwam, vandaar dat het zich nestelt in de kelder waar het vochtgehalte vaak hoog ligt. De kelderzwam herkent u aan de geelbruine vruchtlichamen met lichte randen. Na enige tijd kunnen de vruchtlichamen ook grijs of groen kleuren. Dit maakt het niet eenvoudig om de kelderzwam te herkennen.

Poriënzwam: Wit of grijs

Ziet u wolkachtige paddenstoelen in de woning groeien? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met de poriënzwam. Deze zwam herkent u aan de meerdere zwammen die een wolk lijken te vormen. Verder is de vruchtlichaam van de zwam één meter dik en groeien er witte schimmeldraden onder. De zwam is meestal wit tot grijzig van kleur. Toch kan het ook voorkomen dat de kleur van varieren naar geel of roze.

Hoe ruikt een zwam?

Naast de kleuren en soorten kunt u zwam of schimmel ook detecteren of herkennen aan de geur. De geur van een zwam wordt vaak getypeerd als muf. Al zijn er ook klanten van ons die de zwam zurig vonden ruiken en de geur vergeleken met natte sokken of een beschimmelde boterham. Meer weten over de geur van zwammen en schimmels? Lees dan onze blog: Schimmelgeur Herkennen & Verwijderen.

Huiszwam verwijderen
Last van Huiszwam? Kom zo snel mogelijk in actie!

Wat zijn de oorzaken van zwam in de woning?

Elke schimmel in huis begint op dezelfde manier met groeien. Het begint allemaal met schimmelsporen die in de woning terechtkomen. Wanneer deze schimmelsporen een goede voedingsbodem vinden, bijvoorbeeld een muur of een houten balk, zullen ze zich gaan vasthechten op dit oppervlak. Dit in combinatie met een hoge luchtvochtigheid en weinig ventilatie zorgt voor de voortplanting en verspreiding van zwammen en schimmels. Doorgaans heeft dit te maken met uw woongedrag en uw woning.

De invloed van woongedrag op zwammen

Uw woongedrag kan van invloed zijn op eventuele zwamvorming. Overtollig vocht in huis kan ontstaan door de volgende aspecten:

 • Slechte ventilatie ventilatie in huis: onvoldoende natuurlijke of mechanische ventilatie beschikbaar.
 • Onvoldoende onderhoud in de woning: het schoonhouden van de leefomgeving en lekkages oplossen.
 • De temperatuur in huis: of u de woning naar behoren verwarmt. Zwammen en schimmels houden van een temperatuur van 15 graden of lager.
 • Was laten drogen in woonruimte: Natte was zorgt voor meer vocht en dit kan zich op de muren gaan nestelen.
 • De tijd die u neemt met douchen: Hoe langer u doucht, hoe meer vocht er vrij komt.

Veel vocht in combinatie met weinig ventilatie zorgt voor overtollig woonvocht. Dit verhoogt de kans op zwammen en schimmels.

De staat van uw onderkomen

Naast woongedrag kan ook de woning zelf voor vochtproblemen en dus zwammen zorgen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

 • De geografische ligging van de woning: Bijvoorbeeld grond en lichtinval.
 • Isolatie: Als een huis niet goed is geïsoleerd, verdwijnt warmte sneller uit huis en komt kou sneller naar binnen.
 • Aanwezigheid van lekkages
 • Aanwezigheid van bouwtechnische fouten of problemen
 • Onvoldoende natuurlijke ventilatie: te weinig ramen en deuren.

Zwambestrijding in huis

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Wat zijn de gevolgen van zwam in huis?

Zwam kan nadelige effecten op uw woning, wooncomfort en uw gezondheid.

Nadelige effecten voor uw woning en uw wooncomfort

Als zwam ongecontroleerd zijn gang kan gaan, dan zal dit op den duur resulteren in verschillende dure reparaties aan uw huis. Zwam kan namelijk zeer schadelijk zijn voor verschillende bouwconstructies. Zo is hout bijvoorbeeld erg vatbaar voor schade door zwam.

Naast schade voor uw verblijfplaats zijn zwammen ook nadelig voor het wooncomfort. Zwam heeft een zeer onprettige geur en ziet er zeer onhygiënisch uit. Dit kan uiteindelijk ook een nadelige factor zijn als u de woning wilt verkopen. Het kan potentiële kopers afschrikken.

De ene zwammensoort veroorzaakt meer schade in de woning dan de andere. Zo zal de ene soort zich dieper doordringen in het organisch materiaal en de andere zal zich sneller verspreiden. Voor alle zwamsoorten geldt dat het belangrijk is om zo snel mogelijk tot actie over te gaan.

Mogelijke nadelige effecten op uw gezondheid

Wij krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om ziek te worden van zwam in huis. Er wordt ontzettend veel gezegd en online geschreven over de impact van schimmels en zwammen op onze gezondheid. Met informatie op internet raden wij altijd aan om zeer kritisch te gaan, en bij twijfel altijd tot een huisarts te wenden. Wij zijn geen medisch expert maar hebben in de blog: “is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid” alle betrouwbare bronnen erbij gepakt en alle inzichten voor u gebundeld.

In het kort zegt de GGD Leefomgeving dat zwammen (schimmels):

 • gezondheidsklachten kunnen veroorzaken;
 • bestaande luchtwegklachten (zoals astma) kunnen verergeren;
 • keelpijn, niezen en hoesten, een verstopte neus, een piepende ademhaling en benauwdheid kunnen veroorzaken.

Ook het RIVM biedt veel informatie over de gezondheidsrisico’s. Zo is te lezen: ”Schimmels (zwam) kunnen bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, een verergering van luchtwegklachten of allergische reacties, zoals hooikoortsachtige verschijnselen veroorzaken.”

Wat kan ik doen tegen zwam in mijn onderkomen?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om zwam tegen te gaan:

 • Laat lekkages en bouwtechnische problemen tijdig en vakkundig verhelpen.
 • Onvoldoende natuurlijke ventilatie? Zorg voor een mechanisch ventilatiesysteem!
 • Zorg dat uw woning altijd voldoende is verwarmd (minimaal 15 graden ‘s nachts en 18 graden overdag).
 • Beperk de hoeveelheid woonvocht waar mogelijk. Bijvoorbeeld door de was buiten te laten drogen en door minder lang te douchen.
 • Maak vochtige ruimtes zoals de badkamer of kelder extra goed schoon.

Let op! Zwam voorkomen is altijd beter dan genezen.

Zwam in de woning bestrijden
Vieze zwam in huis? Hoe kunt u dit bestrijden?

Wat kan ik doen om zwam uit huis te bestrijden?

U kunt ervoor kiezen om zelf de zwam uit huis te verwijderen, maar dit is vaak niet helemaal mogelijk. Een zwam bestaat uit stevige schimmeldraden en dat is amper los te wrikken van het hout. Als u alleen de zwam verwijdert, maar de draden laat zitten zal het probleem snel terugkomen als nieuwe zwam. Iets wat u natuurlijk absoluut niet wilt! Het enige wat u zelf kan doen is het werken met zeer sterk gif, maar dan heeft u ook de juiste bescherming nodig om dit veilig te kunnen doen.

Zwambestrijding door Lavos Reiniging

Gelukkig zijn er ook (betaalbare) professionele oplossingen om de zwam in uw huis te bestrijden. Ons deskundig team helpt u graag verder! Met onze ruime kennis en gespecialiseerde apparatuur zorgen we voor een betaalbare definitieve oplossing. Wij geven daarnaast tips hoe u zwam problemen kunt voorkomen. Verder staan wij als bedrijf voor:

Kosten zwambestrijding

De kosten voor het bestrijden van zwam in huis zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals de ondergrond, hoe lang de zwam er al zit, de totale oppervlakte, de soort en de benodigde methodiek om het probleem te verhelpen. Bent u benieuwd naar de kosten om uw woning zwam vrij te laten maken door een gespecialiseerd bedrijf? Vraag dan snel een gratis offerte op maat aan. Onze offertemodule biedt tevens de mogelijkheid om foto’s aan uw offerteaanvraag toe te voegen. Op deze manier kunnen we u een nauwkeurige kostenindicatie geven.

Overige veelgestelde vragen

Een paddenstoel is een zwam, maar een zwam hoeft niet altijd een paddenstoel te zijn. Dit komt doordat een paddenstoel een klein deel vormt van de schimmel. Bij een paddenstoel schuilt er een heel netwerk van schimmeldraden ondergronds, alleen de vrucht steekt zijn kop uit.

Een zwam verspreidt giftige schimmelsporen. Deze schimmelsporen verspreiden zich via de lucht en kunt u inademen. Verschillende experts geven aan dat dit voor verschillende luchtwegproblemen kan zorgen.

Dat hangt af van de oorzaak van de zwam. Als u als bewoner kunt aantonen dat de zwammen niet te voorkomen waren, door bijvoorbeeld een bouwtechnische fout of een lekkage buiten uw schuld. Dan kunt u mogelijk recht hebben op een vergoeding.

Een zwam kan hout het meest verzwakken, maar ook constructies van cement of beton kunnen worden aangetast.

Beste tips bij zwammen

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), Zwam houdt van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, zwam verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in