Schimmel op plafond verwijderen

Schimmel op plafond

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Plafond schimmels zijn ontzettend hinderlijk. Gelukkig is het euvel vaak goed te verhelpen. Op deze pagina vindt u alle relevante informatie omtrent het verwijderen van schimmels op de muur.

Last van schimmel op het plafond?

Ziet u vreemde zwarte vlekken op het plafond of heeft u last van een vreemde geur? Dan is het een grote kans dat u last heeft van schimmel. Schimmel op het plafond is een probleem waar elk huishouden wel eens mee te maken kan hebben. Om u te helpen met het verhelpen van het probleem en om het probleem te voorkomen geven we u hier advies en een aantal tips.

Herkennen van plafond schimmels

In het begin is het lastig om schimmel te herkennen op het plafond. Vaak zijn het kleine plekjes die voor het oog nauwelijks zijn waar te nemen. Dit heeft ook te maken met de kleur. Zwarte schimmel, de meest voorkomende schimmel, is vaak nog het snelst te herkennen. Het kan ook voorkomen dat schimmel wit, groen of roze is. Vooral wit is lastig te herkennen. Naast de schimmelvlekken die kunnen worden waargenomen, kunt u ook schimmel herkennen aan de muffe geur. Schimmelgeur is vergelijkbaar met de aarde geur of de geur natte sokken.

Schimmel van plafond verwijderen

Oorzaken van schimmels op het plafond

Schimmelvorming op het plafond kan door verschillende oorzaken komen. Hieronder worden belangrijke oorzaken toegelicht.

Hoge luchtvochtigheid

Ruimtes met een hoge luchtvochtigheid zijn het meest kwetsbaar voor schimmelgroei. Dit is dan ook de reden dat schimmel veel voorkomt in ruimtes als de badkamerkeuken en kelder. De muren en het plafond kunnen nat worden door bijvoorbeeld woonvocht. Woonvocht is vocht dat ontstaat als gevolg van alle activiteiten die worden ondernomen waarbij water wordt gebruikt. Hier kunt u denken aan het wassen van kleding, douchen en koken. Al deze activiteiten kunnen ervoor zorgen dat vocht en condensatie zich gaat nestelen op het plafond. Natte plekken kunnen uiteindelijk zorgen voor schimmelgroei.

Onvoldoende ventilatie

Een hoge luchtvochtigheid is voor veel woonruimtes geen probleem. Dit alleen als de ventilatie in de desbetreffende woonruimte voldoet. Voldoet de ventilatie niet? Dan kan het vocht niet weg en kunnen de muren en het plafond niet droog worden. Dit is dan ook een veel voorkomend probleem. Weinig natuurlijke ventilatie (ramen en deuren) en geen mechanische ventilatie kunnen voor grote problemen zorgen.

Lekkage

Natte plekken op het plafond die zorgen voor schimmelvorming kunnen ook komen door lekkages. Dit kan komen door fouten die zijn gemaakt in de bouw, maar kan ook komen door lekkages van woonruimtes op een andere verdieping. Zo kan het voorkomen dat er lekkage is in de badkamer boven wat kan zorgen voor schimmelplekken op het plafond in de woonkamer. Verder zijn verstopte dakgoten en lekkages aan de buitenkant van het huis ook oorzaken voor natte plekken op een plafond.

Gevolgen van schimmels op het plafond

Het is van belang om schimmel snel van uw plafond te verwijderen. Dit omdat het bepaalde gevolgen kan hebben voor u en uw woning.

Gevolgen voor de mens

Schimmel kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Uit onderzoeken blijkt dat het inademen van schimmelsporen voor diverse problemen kan zorgen voor de luchtwegen. Ook onze klanten geven aan dat zij last kregen van de keel en ook benauwdheid verschijnselen. Voor mensen die astma hebben kan dit voor nog meer problemen zorgen. Als u lang wacht met schimmel verwijderen kunnen de klachten verergeren. Wacht dus niet te lang.

Gevolgen voor de woning

Naast de gezondheidsklachten wordt de woning ook aangetast door de schimmel. Door schimmel niet snel aan te pakken kan het de conditie van de woning enorm verslechteren. Dit kan uiteindelijk resulteren in een waardevermindering van uw woning. Hoe langer u wacht, hoe meer werk het kost om de schade te herstellen.

Plafond schimmel laten verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Plafond schimmel voorkomen

Het verwijderen van plafond schimmel is belangrijk, maar het voorkomen is natuurlijk nog beter. De nummer 1 preventie optie is zorgen voor voldoende ventilatie. Zoals eerder al benoemd zorgt te veel vocht voor problemen aan het plafond. Door voor voldoende ventilatie te zorgen, zorgt u ervoor dat de luchtvochtigheid laag blijft. Heeft u niet voldoende natuurlijke ventilatie? Dan is mechanische ventilatie een oplossing. Ook luchtontvochters en vochtvreters zijn hiervoor een oplossing.

Naast ventilatie zijn er ook andere mogelijkheden om schimmel op het plafond te voorkomen. Hieronder zijn een aantal opties genoemd.

  • Meet de luchtvochtigheid: er zijn online en in bouwmarkten meetsystemen te krijgen waarmee u elk moment van de dag de luchtvochtigheid kan meten. Hoe lager de luchtvochtigheid hoe beter.
  • Let op de temperatuur: aangeraden wordt om een temperatuur van 18 graden of meer te houden in elke woonruimte. Onder de 15 graden wordt sterk afgeraden.
  • Woonvocht verminderen: woonvocht is een grote oorzaak voor schimmelvorming. Door was buiten te hangen of bijvoorbeeld natte handdoeken niet op te hangen in de badkamer verlaagt u het woonvocht in de woning.
  • Controleer lekkages: regelmatig even het dak, de wasmachine of andere huishoudelijke apparaten controleren op lekkage kan veel problemen voorkomen.

Verwijderen van plafond schimmel

Nu u weet wat de gevolgen zijn van plafond schimmel, is het ook duidelijk dat de schimmel snel zal moeten verwijderd. Nu zijn er enkele opties om dit zelf te doen. Hier kunt u denken aan het gebruik van bepaalde reinigingsmiddelen. In diverse bouwmarkten kunt u diverse schimmel verwijderaars krijgen. Verder kunt u ook andere middelen gebruiken, zoals soda, bleekwater of azijn. Wel is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat u beschermt bent. Dit betekent dat handschoenen, een mondkapje en een bril een must zijn.

Helaas is zelf verwijderen van plafond schimmel een oplossing voor de korte termijn. In veel gevallen blijkt dat schimmel weer terugkomt doordat er niet duidelijk is gekeken naar de oorzaak. De schimmel schoonmaken en eroverheen schilderen is niet altijd genoeg. Kies er dus voor om schimmel te laten verwijderen door ons. Wij pakken de schimmel bij de oorzaak aan, geven u tips om schimmel te voorkomen en zorgen er zo voor dat de schimmel niet terugkomt.

Gegarandeerd een goede oplossing voor plafond schimmels?

Krijgt u de schimmels aan op het plafond zelf niet weg? Blijven de schimmelplekken maar terugkomen of bevindt het zich in een gevorderd stadium? Geen paniek, laat onze experts u verder helpen! Met onze ruime kennis en gespecialiseerde apparatuur zorgen we voor een betaalbare definitieve oplossing. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat.