Schimmel op plafond verwijderen

Schimmel op plafond

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Herkennen van schimmels op uw plafond
De belangrijkste oorzaken
(Mogelijke) gevolgen voor uzelf en uw woning
Wat kunt u zelf doen?
Vraag een specialist om hulp

Herkennen van schimmels op uw plafond

Schimmels visueel signaleren

Schimmels kunnen op het plafond doorgaans goed visueel worden waargenomen. Dit komt doordat het plafond goed in ons zicht ligt en ”kaal” is (in tegenstelling tot de vloer of muur). Op deze manier valt een afwijkend plekje snel op. Maar zeker ook aangezien de meeste plafonds een lichte kleur hebben en schimmels veelal donkerder van kleur zijn, zoals zwart of bruin. Zo komt zwarte schimmel vaak voor in huis. Er bestaat echter ook witte schimmel. Vanzelfsprekend is die kleur lastiger visueel waar te nemen op een witte of lichte ondergrond. In sommige gevallen kan ook een afwijkende structuur worden waargenomen. Zo omschrijft men sommige schimmels als draderig, pluizig, korrelig of slijmerig.

Schimmelgeur waarnemen

Naast de schimmelvlekken die visueel worden waargenomen, kunt u ook schimmel herkennen aan de muffe geur. Schimmelgeur is vergelijkbaar met een ”aarde” geur of de geur natte sokken.

zwarte schimmel op plafond
Zwarte schimmel op het plafond in een vergevorderd stadium

Op welke soorten plafonds?

Schimmels kunnen in principe op elk type plafond ontstaan. Zo zien wij regelmatig schimmels op:

 • Gestucte plafonds;
 • Spackspuitwerk;
 • Systeemplafonds (kantoren);
 • Plafonds van gipsplaten.

Schimmels op het plafond worden vaak waargenomen in de volgende ruimtes in huis:

Oorzaken van schimmels op het plafond

Oorzaak 1: Hoge luchtvochtigheid door woonvocht

Ruimtes met een hoge luchtvochtigheid zijn het meest kwetsbaar voor schimmelgroei. De muren en het plafond kunnen nat worden door bijvoorbeeld woonvocht. Woonvocht is vocht dat ontstaat als gevolg van alle activiteiten die worden ondernomen waarbij water wordt gebruikt. Hier kunt u denken aan het wassen van kleding, douchen en koken. Al deze activiteiten kunnen ervoor zorgen dat vocht en condensatie zich gaat nestelen op het plafond.

Oorzaak 2: Onvoldoende ventilatie

Een hoge luchtvochtigheid is voor veel woonruimtes geen probleem, mits er voldoende wordt geventileerd. Voldoet de ventilatie niet? Dan kan het vocht niet weg. Hiermee wordt de ruimte erg aantrekkelijk voor schimmels.

Oorzaak 3: Lekkages

Vochtproblemen en een verhoogde kans op schimmel kunnen ook ontstaan door lekkages. Hierbij kunt u denken aan gesprongen waterleidingen, een lek in de badkamer of vocht dat de woning binnentreedt door versleten dakbedekking.

Vocht op plafond
Voorkom overtollig vocht om schimmelvorming tegen te gaan

Mogelijke gevolgen van schimmels op het plafond

Het is van belang om schimmel van uw plafond te verwijderen. Een schimmelprobleem lost zich namelijk niet vanzelf op. Zonder de juiste oplossing zal het probleem zich verder verspreiden.

Mogelijk gevolgen voor de mens

Schimmel kan volgens diverse bronnen schadelijk zijn voor uw gezondheid. Uit onderzoeken blijkt dat het inademen van schimmelsporen voor diverse problemen kan zorgen voor de luchtwegen. Reeds aanwezige klachten aan de luchtwegen kunnen mogelijk verergeren. Wilt u meer informatie over de gevolgen van schimmels op uw gezondheid? Dan verwijzen we u graag door naar de website van GGD Leefomgeving of RIVM. Neem bij twijfel over de effecten van schimmel op uw gezondheid altijd contact op met een medisch specialist.

Gevolgen voor de woning

Naast de potentiële gezondheidsklachten wordt de woning ook aangetast door de schimmel. Door schimmel niet snel aan te pakken kan het de conditie van de woning enorm verslechteren. Dit kan uiteindelijk resulteren in een waardevermindering van uw woning. Hoe langer u wacht, hoe meer werk het kost om de schade te herstellen.

Schimmel laten verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Wat kunt u zelf doen?

Voorkomen is beter dan genezen

Het verwijderen van plafond schimmel is belangrijk, maar voorkomen is natuurlijk nog beter. Er zijn diverse dingen die u zelf kunt doen om de kans op schimmels te verkleinen en verdere verspreiding zoveel mogelijk te beperken.

 • Ventileren: Het ventileren van uw woning is een goede methode om schimmelproblemen te voorkomen. Dit geldt met name voor ruimtes die extra vochtig zijn, zoals de badkamer. Regelmatig een raam openzetten helpt, maar ook een mechanische ventilatiesysteem kan hulp bieden.
 • Meten is weten: er zijn online en in bouwmarkten meetsystemen te krijgen waarmee u elk moment van de dag de luchtvochtigheid kan meten. Hoe lager de luchtvochtigheid hoe beter.
 • Let op de temperatuur: aangeraden wordt om een temperatuur van 18 graden of meer te houden in elke woonruimte. Onder de 15 graden wordt sterk afgeraden.
 • Woonvocht verminderen: woonvocht is een grote oorzaak voor schimmelvorming. Door was buiten te hangen of bijvoorbeeld natte handdoeken niet op te hangen in de badkamer verlaagt u de hoeveelheid woonvocht in de woning.
 • Controleer lekkages: regelmatig even het dak, de wasmachine of andere huishoudelijke apparaten controleren op lekkages kan veel problemen voorkomen.

De schimmel zelf verwijderen, kan dat?

Schimmel is dus een probleem om idealiter zo snel mogelijk op te lossen. Sommige mensen kiezen ervoor om deze klus zelf te klaren, bijvoorbeeld met behulp van speciale reinigingsmiddelen. Soms wordt ook het gebruik van soda, bleekwater of azijn aangeraden. Aandachtspunten:

 • ”Do it yourself” oplossingen kunnen werken bij beginnende schimmels, maar zijn vaak geen oplossing voor grotere schimmelproblematiek;
 • Zorg dat u goed beschermt bent met handschoenen, een mondkapje en een bril. Schimmels op het plafond kunnen naar beneden dwarrelen wanneer u schrobt of poetst;
 • Voorkom het gebruik van (te) agressieve middelen;
 • Zorg dat u de juiste stappen neemt om te voorkomen dat het probleem weer terug kan komen.

Schimmelbestrijding specialist inschakelen

Helaas is zelf verwijderen van plafond schimmel veelal een oplossing voor de korte termijn. In veel gevallen blijkt dat schimmel weer terugkomt doordat er niet duidelijk is gekeken naar de oorzaak. De schimmel schoonmaken en overshilderen is niet altijd genoeg. 

Krijgt u de schimmels op het plafond zelf niet weg? Blijven de schimmelplekken maar terugkomen of bevindt het zich in een gevorderd stadium? Geen paniek, laat onze experts u verder helpen! Met onze ruime kennis en gespecialiseerde apparatuur zorgen we voor een betaalbare definitieve oplossing. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat. Wij pakken de schimmel bij de oorzaak aan, geven u tips om schimmel te voorkomen en zorgen er voor dat de schimmel niet terugkomt.

Schimmelbestrijding specialist
Hulp nodig van een specialist? Ons team staat voor u klaar.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs