Schimmel op gipsplaten? Oorzaken, gevolgen & verwijdering!

Schimmel, het oogt onhygiënisch, geeft een muffe geur af en kan zelfs schade aan uw woning aanrichten. Wanneer u dan ook last heeft van schimmel op de gipsplaten, bijvoorbeeld in de badkamer, wilt u daar zo snel mogelijk vanaf. In dit artikel geven we u de oplossing voor dit veelvoorkomende probleem. Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Hoe ontstaat schimmel?

Schimmels zijn micro-organismen die gedijen in vochtige omgevingen. In geval van schimmelvorming in huis is er veelal sprake van een vochtprobleem. Dit kan diverse oorzaken hebben, zoals condensatie, lekkages, optrekkend- of opstijgend vocht en
bouwvochtVocht wat ontstaat tijdens nieuwbouw
. Om de schimmel definitief een halt toe te roepen is vochtbestrijding de eerste stap. Vervolgens kan de schimmel verwijderd worden.
Schimmel op gipsplaat
Een voorbeeld van vergevordere schimmel op de gipsplaten

Wat zijn de gevolgen van schimmel op de gipsplaten?

Gipsplaten bestaan uit een kern van gips met aan de voor- en achterzijde een hechtend karton. Wanneer er zich schimmel op deze gipsplaten bevindt, kan dit diverse gevolgen hebben, zoals:

 • Afhankelijk van de grootte van de schimmelvorming zal het de kwaliteit van de gipsplaten doen afnemen, met als uiterste scenario het vervangen van de platen.
 • Blootstelling aan schimmels kan een verhoogd risico op het ontstaan van astma, verergering van astma, luchtwegklachten en luchtweginfecties met zich meebrengen, zo schrijft het RIVM.
 • Bij grote aantasting van bestaande materialen kan de waarde van uw huis afnemen en indien van toepassing potentiële kopers doen afschrikken.

Op welke plekken komt het veel voor?

Aangezien schimmels floreren bij vochtige ruimtes, zien we ze vaak terug in de badkamer, keuken of kelder. Desalniettemin kunnen deze micro-organismen in iedere ruimte waar sprake is van een vochtprobleem voorkomen. Controleer dan ook zo nu en dan de ruimtes in huis op mogelijke schimmelvorming. Hierdoor kunt u voorkomen dat u mogelijk aanwezige schimmels pas laat ontdekt.

Beschadigde wand
Des te langer de schimmel aanwezig is, des te meer deze de gipsplaat aantast

Hoe kan ik schimmel op de gipsplaat verwijderen?

Voordat u begint met de verwijdering van schimmels op de gipsplaten, is het belangrijk om de ernst van de situatie goed in kaart te brengen. Wanneer de schimmel zich in een vergevorderd stadium bevindt, is het raadzaam om de hulp van een specialist in te schakelen.

Besluit u de beginnende schimmel op de gipsplaat zelf te verwijderen? Houd dan ieder geval rekening met het volgende:

Behandelde gipsplaten kunnen relatief eenvoudig schoongemaakt worden. Voor onbehandelde gipsplaten geldt echter dat deze veelal te poreus zijn om schoon te maken en dus verwijderd moeten worden.

Stappenplan

 • Draag rubberen handschoenen voor bescherming.
 • Zorg voor goede ventilatie in de ruimte.
 • Vul een spuitfles met onverdunde witte azijn.
 • Spuit de azijn rechtstreeks op de schimmelplekken.
 • Laat de azijn minstens een uur intrekken.
 • Schrob de behandelde gipsplaten met een borstel of schuurspons
 • Spoel het gebied af met water om azijn en schimmelresten te verwijderen.
 • Droog het gebied volledig om nieuwe schimmelgroei te voorkomen.
Schimmel verwijderen gipsplaat
Zorg tijdens de verwijdering van schimmels altijd voor beschermende kleding

Wat kan ik doen om deze schimmel te voorkomen?

Uiteraard is het altijd beter om schimmel op de gipsplaat te voorkomen dan te genezen. Schimmelsporen kunnen de platen immers beschadigen. Gelukkig zijn er veel acties die u kunt ondernemen om de schimmel te voorkomen.

Om te beginnen is ventilatie van uw woning zeer belangrijk. Zet dan ook zo nu en dan ramen en deuren open zodat frisse lucht kan binnentreden. Ook doet u er goed aan om tijdens het koken en douchen gebruik te maken van afzuigmogelijkheden. Dit voorkomt condens en daarmee een hoog vochtgehalte.

Heeft u last van een complex vochtprobleem, zoals doortrekkend en opstijgend vocht of een lekkage? Dan moet dit probleem zo snel mogelijk verholpen worden. Des te langer u wacht, des te groter de kans op serieuze schade aan wanden, plafonds en uw huis in het algemeen, wat tevens de woningwaarde doet afnemen.

Tip: Lees ook eens onze blog ‘’Schimmel voorkomen’’ met 13 tips ter voorkoming van schimmels.

Hulp van een specialist nodig?

Kunt u de schimmelgroei op gipsplaten en/of andere oppervlakten niet meer zelf de baas? Dan staan de specialisten van Lavos Reiniging voor u klaar. Ons team is gespecialiseerd in een efficiënte bestrijding van hardnekkige schimmel problematiek en kan u vrijblijvend adviseren. Wacht dan ook niet langer en neem gerust contact op of vraag direct een gratis offerte aan.

Overige veelgestelde vragen

Op gipsplaten kan een verscheidenheid aan schimmels groeien, waaronder zwarte schimmel. De exacte soort kan variëren afhankelijk van de omstandigheden in de ruimte, zoals vochtigheid en temperatuur.

Het bedekken van schimmel met verf of behang wordt niet aanbevolen, omdat dit de schimmel niet elimineert en het probleem kan verergeren. Schimmel kan blijven groeien onder de bedekking en uiteindelijk door het nieuwe oppervlak heen breken.

De dikte van gipsplaat op zich heeft niet direct invloed op schimmelgroei. Echter, dikker materiaal kan langer vocht vasthouden, wat onder bepaalde omstandigheden kan bijdragen aan schimmelgroei.

Gerelateerde blogs