Vochtplekken op de muur

vochtplekken op muur

Vocht in de muur? Kom snel in actie!

Vochtplekken op de muur zijn eenvoudig te herkennen aan gele, bruine of beige kringen. Vocht in de muur brengt diverse nadelen en risico’s met zich mee. Kom dus snel in actie. 

  • Wanneer vocht zich ophoopt in de muur, kunnen er schimmels ontstaan. Deze groeien namelijk goed in combinatie met vocht.
  • Vochtkringen zien er lelijk en vies uit. Kortom, het heeft een negatief effect op het wooncomfort. In sommige gevallen gaat verf bladeren, ontstaan er bollingen en kan behang scheuren.
  • Vocht heeft een verzwakkende werking op ondergronden als hout, stucwerk en gips. Zodoende kan het schade aan uw woning veroorzaken.
  • Een lekkage of overtollig vocht lost zich niet vanzelf op, waardoor ingrijpen vereist is. U kunt met een potloodje een markering zetten aan de rand van de kring, om te controleren of er sprake is van een actief of passief vochtprobleem.
  • Net als met de meeste vochtproblemen, kan er vaak een muffe geur worden waargenomen.
  • Op de website van GGD Haaglanden is te lezen dat vocht en schimmels effecten op uw gezondheid kunnen hebben: ‘’Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Bij mensen die allergisch zijn, krijgen vaker klachten. Ook zijn de klachten dan heviger.’’
vocht op de muur
Vochtplekken op de muur als gevolg van een lekkage

De 4 (mogelijke) oorzaken voor een vochtige muur

1. Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat wanneer vochtige lucht in contact komt met een koude ondergrond. Het bevindt zich in ruimtes waar de luchtvochtigheid hoog is, zoals de badkamer. Vochtplekken kunnen zich na verloop van tijd ontwikkelen, wanneer een muur continu wordt blootgesteld aan condensatievocht. Een versterkende factor hierin is een gebrek aan ventilatie: het vocht kan geen andere kant op.

2. Vocht in de muur door lekkage

Een lekkage is ontzettend vervelend en zorgt vaak voor een acuut vochtprobleem. Lekkages kunnen op allerlei manieren optreden: een kapotte wasmachine, een beschadigde waterleiding of een lek in uw dakbedekking. Vocht stroomt van boven naar beneden en komt hierbij vaak in aanraking met de muur, met lelijke vochtkringen als mogelijk gevolg. Een waterleiding of – afvoer is soms weggewerkt achter de muur. Hierdoor is de oorzaak van lekkage niet altijd direct zichtbaar.

3. Optrekkend vocht in de muur

Een andere mogelijkheid is dat er sprake is van optrekkend (opstijgend) vocht. Dit probleem speelt met name bij oudere gebouwen. Bij opstijgend vocht wordt grondwater als het ware omhoog gezogen door een poreuze ondergrond. Men spreekt dan ook wel van een ‘’capillaire werking’’. Vochtplekken begeven zich in dit geval allereerst aan de onderkant van de muur en groeien na verloop van tijd omhoog.

4. Doorslaand vocht

Tot slot kan er bij vochtplekken op de binnenmuur sprake zijn van regendoorslag. Poreuze of beschadigde buitenmuren zijn hierbij de primaire oorzaak. Wat verder mee kan spelen is de leeftijd en de staat van de woning. Doorslaand vocht dient hoe dan ook verholpen te worden om meer ellende te voorkomen.

Vochtproblemen in huis bestrijden?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Een vochtige muur behandelen, dit zijn de mogelijkheden

Vochtplekken op de muur kunnen vaak goed hersteld worden door het aanbrengen van een likje verf, nieuw behang of herstel van het stucwerk. Soms is zelfs een goede schoonmaakbeurt al voldoende. Het is echter belangrijk om niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaken van het probleem te verhelpen. Anders zal het probleem keer op keer terugkeren.

Condensatievocht verhelpen middels ventilatie 

Ventilatie is veruit de beste manier om de gevolgen van condensatievocht onder controle te krijgen. Dit kan door de ramen regelmatig open te zetten, maar vaak is het installeren van een ventilatiesysteem de perfecte oplossing. Hier kunnen wij u bij helpen. Zeker wanneer er niet voldoende mogelijkheid is voor natuurlijke ventilatie.

Lekkage verhelpen door reparatie van het lek

Is er sprake van vochtplekken op de muur door een lekkage? Dan dient de lekkage eerst opgelost te worden. Pas daarna kunnen de vochtplekken schoongemaakt of hersteld worden. Of er sprake is van een actieve lekkage kan worden vastgesteld door een markering met een potlood aan te brengen.

Soms komt er bij een lekkage extreem veel vocht vrij. In dit geval dient de ondergrond eerst goed op te drogen. Bij grote hoeveelheden vocht kunnen wij onze bouwdroger inzetten. Deze versnelt het droogproces van muren, vloeren en plafonds aanzienlijk.

optrekkend vocht muur
Schade aan de muur en behang door optrekkend vocht

Muur injecteren tegen vocht 

Worden de vochtplekken op uw muur veroorzaakt door optrekkend vocht? Dan is het injecteren van de muur vaak de beste oplossing om het probleem definitief te verhelpen. Lavos Reiniging maakt gebruik van geavanceerde technieken zoals het injecteren van waterdichte harsen in scheuren en voegen. Deze methode is ideaal voor het aanpakken van specifieke lekkage punten en voorkomt verdere vochtinfiltratie.

Muur impregneren tegen vocht

Bij regendoorslag zijn er verschillende manieren om de problematiek te verhelpen. Een veelgebruikte methode is het impregneren van de muur. Soms is het ook nodig om voegen te herstellen. Met deze aanpak kan neerslag uw huis niet meer binnendringen en wordt het probleem bij de bron aangepakt.

Bevindt het vochtprobleem zich specifiek in de kelder? Dan kunnen wij als specialist in vochtbestrijding uw kelder volledig waterdicht maken!

Lavos, uw expert in vochtbestrijding

Kunt u de hulp van een professional gebruiken? De vakmannen van Lavos Reiniging helpen u graag verder. Ons team is volledig gespecialiseerd in het bestrijden van schimmels, zwammen en vocht. We beschikken over de juiste kennis en geavanceerde apparatuur om het probleem definitief te verhelpen. Ons doel: een gezond woonklimaat voor elke klant.

Meer info? Neem contact op, of vul hieronder een vrijblijvende gratis offerte aanvraag in. Op werkdagen ontvangt u doorgaans al binnen 4 uur een reactie.