Schimmel in kelder definitief verwijderen

Zeer veel huishoudens hebben last van schimmelvorming in de kelder. De kelder is naast de badkamer namelijk één van de vochtigste plekken in het huis. In een vochtige omgeving gedijen schimmels optimaal. Lees hier de oorzaken, gevolgen en hoe u schimmels in de kelder kunt verwijderen. Direct hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met hét gespecialiseerde schimmel bestrijdingsbedrijf.

Offerte Schimmel kelder verwijderen

De volgende onderwerpen worden hier besproken:

Muffe lucht, klam gevoel of vlekken in de kelder? Dit is mogelijk schimmel!

Bemerkt u een muffe geur in de kelder die er voorheen niet of minder zat? Laat het behang los of verkleurt de verf? Of zijn er misschien onverklaarbare zwarte, witte, gelige, bruine of groene vlekken op de muur of het plafond te zien die gestaag groeien? Mogelijk heeft u last van kelderschimmels.

Zeker wanneer de kelder muf, vochtig of klam aanvoelt wanneer u de ruimte betreedt, is de kans op schimmelvorming groot. Schimmels zijn immers dol op de vochtigheid in uw kelder. In sommige gevallen kan ook condensatievocht visueel worden waargenomen. Dit is dan met name het geval bij de raampjes of aan het plafond. Het behoeft waarschijnlijk geen verdere toelichting dat dit absoluut niet wenselijk is en dat de schimmel zo snel mogelijk moet worden verwijderd.

Schimmel in kelder

De 3 belangrijkste oorzaken van kelderschimmel

Oorzaak 1: Een gebrek aan ventilatie (mechanisch ofwel natuurlijk)

Niet elk huis heeft een kelder, maar toch is het vaak een prettige bijkomstigheid om een kelder te hebben. Het biedt plaats voor een hobby of om bijvoorbeeld spullen in kartonnen dozen of stellingkasten op te slaan. Misschien bewaart u wel een waardevolle wijncollectie of fotoboeken van vroeger in de kelder. Helaas bevatten veel kelders geen ramen of mechanische ventilatie. Soms is er zelfs geen ventilatierooster aanwezig. Juist dit gebrek aan ventilatiemogelijkheden is één van de belangrijkste oorzaken van schimmel in de kelder. 

Oorzaak 2: Ongewenst vocht, overstroming of lekkages

Het komt ook regelmatig voor dat er lekkages of overstromingen spelen of hebben gespeeld in de kelder, waardoor er sprake is van een vochtprobleem. Water beweegt zich namelijk naar de laagste plek in de woning. Ook grondvocht kan een rol spelen, waarbij de vochtigheid de fundering penetreert. Dit speelt met name bij oudere huizen. Wanneer vocht zich ophoopt kunnen schimmels floreren. Dit is ook een grote oorzaak van schimmelvorming in de kruipruimte

Oorzaak 3: Gebrek aan onderhoud en/of zonlicht

Met bovenstaande factoren wordt de ideale omgeving voor schimmels gecreëerd. Een versterkende factor is dat een kelder doorgaans nauwelijks onderhouden wordt. Men investeert spaargeld doorgaans (logischerwijs) liever in andere projecten. De kelder staat vaak helemaal onderaan het prioriteitenlijstje. Naast gebrekkig onderhoud helpt het gebrek aan zonlicht in de ruimte ook niet mee. Schimmels zijn pas écht verleden tijd wanneer het vochtprobleem inclusief de symptomen worden opgelost.

Geen zorgen meer over kelderschimmels?

Gevolgen en risico’s van schimmels in de kelder

Soms onderschat men de urgentie van schimmel in de kelder. Men brengt niet veel tijd in de ruimte door, waardoor een adequate oplossing soms (te) lang op zich laat wachten. Of de schimmel wordt pas na enkele maanden of jaren vastgesteld. Toch heeft schimmel in de kelder diverse nadelige gevolgen voor u en uw huis en kan het dus gevaarlijk zijn. 

Risico 1: Mogelijk nadelig effect op gezondheid

Het is meerdere keren onderzocht dat schimmels schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Regelmatig horen we verhalen van klanten over toegenomen hoofdpijn, luchtwegklachten of vermoeidheid. Zeker wanneer men zich veel in de desbetreffende ruimte met schimmels bevindt (bijvoorbeeld woonkamer of slaapkamer).

Risico 2: Tast andere spullen aan

Misschien vindt u de stank en onsmakelijke aanblik niet zo erg in de kelder, maar de schimmels kunnen ook eenvoudig overslaan in meubels, kartonnen dozen, kleding, tapijten en andere spullen die u mogelijk opslaat in de kelder. De kelder wordt namelijk veelal gebruikt als opbergruimte. Het zou zonde zijn als door de schimmels uw spullen weggegooid moeten worden.

Risico 3: Waardevermindering en/of dure reparaties

Schimmels tasten muren en houten constructies aan. Denk hierbij aan de trap, die veelal gemaakt is van hout. Dit kan leiden tot waardevermindering van uw woning of dure reparaties. Een woning met overtollige schimmelvorming zal bovendien een stuk minder aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers.

Kortom, bovenstaande argumenten tonen aan waarom schimmels op diverse manieren nadelig zijn voor de woonveiligheid en uw portemonnee. Wilt u de schimmelvorming in de kelder oplossen? Lees dan snel verder, want wij geven tips om het te voorkomen en te verwijderen. 

Schimmel in kelder verwijderen

Schimmel in kelder voorkomen en verwijderen

Kelder schimmel voorkomen

Schimmels voorkomen is altijd beter dan bestrijden. Om schimmels te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie. Wanneer uw kelder niet over raampjes beschikt, kan het een idee zijn om een mechanisch ventilatiesysteem of luchtontvochtiger te laten installeren. Een zeer betaalbare manier om de kans op schimmels te verminderen is het plaatsen van zogeheten vochtvreters. Let op: deze dienen regelmatig vervangen te worden zodra ze volgezogen zijn met vocht.  

Kelder schimmel verwijderen

Heeft u reeds schimmels in de kelder en wilt u deze bestrijden en wilt u de kelder schimmelvrij maken? Dan is het eerst belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Wanneer enkel klachtenbestrijding wordt toegepast, zonder het probleem bij de oorzaak aan te pakken, zal het probleem keer op keer terugkomen. 

Speciale schoonmaakproducten kunnen worden ingezet om beginnende schimmelvorming de nek op te draaien. Soms kiest men ook voor soda, azijn of chloor. Echter wordt hiermee in veel gevallen de onderliggende problematiek niet opgelost. Het is dus vaak geen definitieve oplossing. Bent u wel van plan om zelf de schimmel te verwijderen? Zorg dan dat u goed beschermd bent. Dit houdt in dat handschoenen, een mondkapje en een bril worden aangeraden. Zo voorkomt u irritaties aan de huid, ogen en in de luchtwegen. Let op! Verwijder schimmel nooit droog. Bij het behandelen van droge schimmels is er een kans dat u schimmelsporen inademt. 

Schimmels verwijderen in de kelder? Scherp uurtarief

Waarschijnlijk heeft u gepoogd de eerste schimmels te bestrijden met schoonmaakspullen of huishoudartikelen, maar lukt het definitief verwijderen van de schimmel u nog niet. Schakel de schimmelspecialisten van Lavos Reiniging BV in! Wij hebben een ruime kennis over schimmels en de gespecialiseerde apparatuur om de schimmels te verwijderen. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat.

Voor particulieren en bedrijven
Scherp uurtarief
Snel een offerte op maat
#1 Specialist in schimmelbestrijding

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 10 MB.

  Specialist in schimmels
  Scherp uurtarief
  Werkzaam in bijna heel NL
  Voor particulieren en bedrijven
  Hoog beoordeeld op Google

  Vrijblijvend advies?

  Centraal gelegen

  Hoog beoordeeld door onze klanten

  Lavos Reiniging BV
  4.8
  Gebaseerd op 75 beoordelingen
  powered by Google
  Jolijn NikkenJolijn Nikken
  10:08 09 Sep 22
  Fantastisch geholpen door Rob en zijn team. Ze zetten net dat stapje extra. Hele fijne mensen die goede kwaliteit leveren en het hart op de juiste plek hebben. Ik zou ze zeker aanraden. Binnen no time was de badkamer schimmelvrij gemaakt!
  Dirk B.Dirk B.
  20:12 21 Aug 22
  Geweldig bedrijf voor al uw schoonmaak klussen.Heeft u een goede en grondige schoonmaak nodig, dit bedrijf werkt top.Wat u ook wilt, schimmel verwijderen of reguliere schoonmaak, zij doen alles voor een schappelijke prijs.
  Maarten van der MeijMaarten van der Meij
  10:53 02 Aug 22
  We zijn enorm snel en vakkundig geholpen. Rob en zijn team kwamen binnen 2 dagen langs om de schimmel te verwijderen. Daarbij had hij professionele apparatuur om snel de oorzaak van de schimmel op te sporen & te verwijderen. We zijn heel blij dat dit zo goed is opgelost.
  AlexAlex
  17:47 20 Jun 22
  Beleefde mannen, goed werk verricht. Na een groot vocht en schimmel probleem heeft Lavosreiniging mij uitstekend geholpen en dit bedrijf was echt 24 uur bereikbaar wat een toppers dank je wel RobAbsoluut een aanrader.
  Marloes van der LogtMarloes van der Logt
  15:05 10 May 22
  Fijn contact en top geholpen. Ze hadden ook snel tijd, heel fijn. Ik had schimmel in mijn kelder en dit hebben ze netjes schoongemaakt. Nog even goed in laten trekken en dan kan ik weer gebruik maken van mijn kelder 😊
  js_loader