Schimmel in kelder verwijderen

Zwarte schimmel in kelder

Last van schimmels in de kelder? U bent niet de enige. Zeer veel huishoudens hebben last van schimmelvorming in de kelder. De kelder is naast de badkamer namelijk één van de vochtigste plekken in het huis. Lees hier de oorzaken, gevolgen en hoe u schimmels in de kelder kunt verwijderen. Direct hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met hét gespecialiseerde schimmel bestrijdingsbedrijf.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Muffe lucht of vlekken in de kelder? Dit kan schimmel zijn!
De 3 belangrijkste oorzaken van kelder schimmel
Gevolgen en risico’s van schimmels in de kelder
Schimmel in kelder voorkomen en verwijderen

Muffe lucht of vlekken in de kelder? Dit kan schimmel zijn!

Bemerkt u een muffe geur in de kelder die er voorheen niet of minder zat? Laat het behang los of verkleurt de verf? Of zijn er misschien onverklaarbare zwartewittegelige, bruine of groene vlekken op de muur of het plafond te zien die gestaag groeien? Mogelijk heeft u last van kelderschimmels.

Zeker wanneer de kelder muf, vochtig of klam aanvoelt wanneer u de ruimte betreedt, is de kans op schimmelvorming groot. Schimmels zijn immers dol op de vochtigheid in uw kelder. In sommige gevallen kan ook condensatievocht visueel worden waargenomen. Dit is dan met name het geval bij de raampjes,  aan het plafond of op beton. Het behoeft waarschijnlijk geen verdere toelichting dat dit absoluut niet wenselijk is en dat de schimmel zo snel mogelijk moet worden verwijderd.

Schimmel in kelder

De 3 belangrijkste oorzaken van kelder schimmel

Oorzaak 1: Een gebrek aan ventilatie (mechanisch ofwel natuurlijk)

Niet elk huis heeft een kelder, maar toch is het vaak een prettige bijkomstigheid om een onderaardse bergruimte te hebben. Het biedt plaats voor een hobby of om bijvoorbeeld spullen in kartonnen dozen of stellingkasten op te slaan. Misschien bewaart u wel een waardevolle wijncollectie of fotoboeken van vroeger in de opslagruimte. Helaas bevatten veel kelders geen ramen of mechanische ventilatie. Soms is er zelfs geen ventilatierooster aanwezig. Juist dit gebrek aan ventilatiemogelijkheden in combinatie met warm weer is één van de belangrijkste oorzaken van schimmel in de kelder.

Oorzaak 2: Ongewenst vocht, overstroming of lekkages

Het komt ook regelmatig voor dat er lekkages of overstromingen spelen of hebben gespeeld in de kelder, waardoor er sprake is van een vochtprobleem. Water beweegt zich namelijk naar de laagste plek in de woning. Ook grondvocht (grondwater) kan een rol spelen, waarbij de vochtigheid de fundering penetreert. Dit speelt met name bij oudere huizen en niet bij nieuwbouw. Wanneer vocht zich ophoopt kunnen schimmels floreren. Dit is ook een grote oorzaak van schimmelvorming in de kruipruimte. Het opstijgende vocht kan zich uiteindelijk ook in andere ruimtes, zoals de meterkast, gaan nestelen.

Oorzaak 3: Gebrek aan onderhoud en/of zonlicht

Met bovenstaande factoren wordt de ideale omgeving voor schimmels gecreëerd. Een versterkende factor is dat een kelder doorgaans nauwelijks onderhouden wordt. Men investeert spaargeld doorgaans (logischerwijs) liever in andere projecten. De kelder staat vaak helemaal onderaan het prioriteitenlijstje. Naast gebrekkig onderhoud helpt het gebrek aan zonlicht in de ruimte ook niet mee. Schimmels zijn pas écht verleden tijd wanneer het vochtprobleem inclusief de symptomen worden opgelost.

Vocht en schimmel in kelder

Gevolgen en risico’s van schimmels in de kelder

Soms onderschat men de urgentie van schimmel in de kelder. Men brengt niet veel tijd in de ruimte door, waardoor een adequate oplossing soms (te) lang op zich laat wachten. Of de schimmel wordt pas na enkele maanden of jaren vastgesteld. Toch heeft schimmel in de kelder diverse nadelige gevolgen voor u en uw huis en kan het dus gevaarlijk zijn.

Risico 1: Mogelijk nadelig effect op gezondheid

Uit betrouwbare bronnen en onderzoeken van o.a. het RIVM en de GGD komt naar voren dat schimmel in huis mogelijk voor gezondheidsklachten kan zorgen. Van klanten horen wij ook regelmatig over toegenomen hoofdpijn of verkoudheid. Volgens de onderzoeken is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen, omdat een langere tijd blootgesteld worden aan schimmel voor meer klachten kan zorgen.

NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat.

Risico 2: Tast andere spullen aan

Misschien vindt u de stank en onsmakelijke aanblik niet zo erg in de kelder, maar de schimmels kunnen ook eenvoudig overslaan in meubels, kartonnen dozen, kleding, tapijten en andere spullen die u mogelijk opslaat in de kelder. De kelder wordt namelijk veelal gebruikt als opbergruimte. Het zou zonde zijn als door de schimmels uw spullen weggegooid moeten worden.

Risico 3: Waardevermindering en/of dure reparaties

Schimmels tasten muren en houten constructies aan. Denk hierbij aan de trap, die veelal gemaakt is van hout. Dit kan leiden tot waardevermindering van uw woning of dure reparaties. Een woning met overtollige schimmelvorming zal bovendien een stuk minder aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers.

Kortom, bovenstaande argumenten tonen aan waarom schimmels op diverse manieren nadelig zijn voor de woonveiligheid en uw portemonnee. Wilt u de schimmelvorming in de kelder oplossen? Lees dan snel verder, want wij geven tips om het te voorkomen en te verwijderen.

Kelder schimmel laten verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Schimmel in kelder voorkomen en verwijderen

Kelder schimmel voorkomen

Schimmels voorkomen is altijd beter dan bestrijden. Daarom is het van belang om een kelder droog te houden, zo kan schimmel niet groeien. Om dit te realiseren kunt u de volgende acties ondernemen:

  • Condensatieproblemen? Om schimmels te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie. Wanneer uw kelder niet over raampjes beschikt, kan het een idee zijn om een mechanisch ventilatiesysteem of luchtontvochtiger te laten installeren. Een zeer betaalbare manier om de kans op schimmels te verminderen is het plaatsen van zogeheten vochtvreters. Let op: deze dienen regelmatig vervangen te worden zodra ze volgezogen zijn met vocht.
  • Doorslaand vocht problemen? Doormiddel van drainage kunt u doorslaand vocht in de ruimte onder de grond voorkomen. Via een drainagesysteem kan overtollig water worden weggevoerd. Dit is belangrijk als uw woning is gebouwd op een vochtige bodem. Kelderbekuiping is ook een preventiemiddel. Hierbij worden wanden van de kelder voorzien van een waterdichte laag van cement.
  • Opstijgend vocht problemen? Opstijgend vocht wordt veelal veroorzaakt door gebrekkige vochtkering. Met muurinjectering of het onderkappen van de muur creëert u een soort van schild tegen optrekkend vocht en blijven de muren droog. Optrekkend vocht is niet gewenst, want het kan gevolgen hebben voor het hele huis. 

Kelder schimmel verwijderen

Heeft u reeds schimmels in de onderverdieping en wilt u deze bestrijden en wilt u de kelder schimmelvrij maken? Dan is het eerst belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Wanneer enkel klachtenbestrijding wordt toegepast, zonder het probleem bij de oorzaak aan te pakken, zal het probleem keer op keer terugkomen. 

Speciale schoonmaakproducten kunnen worden ingezet om beginnende schimmelvorming de nek om te draaien. Soms kiest men ook voor soda, azijn of chloor. Echter wordt hiermee in veel gevallen de onderliggende problematiek niet opgelost. Het is dus vaak geen definitieve oplossing. Bent u wel van plan om zelf de schimmel te verwijderen? Zorg dan dat u goed beschermd bent. Dit houdt in dat handschoenen, een mondkapje en een bril worden aangeraden. Zo voorkomt u irritaties aan de huid, ogen en in de luchtwegen. Let op! Verwijder schimmel nooit droog. Bij het behandelen van droge schimmels is er een kans dat u schimmelsporen inademt.

Kelder drogen met een bouwdroger

Heeft u last van waterschade of een hoge luchtvochtigheid in de woning? Dan kunt u bij Lavos Reiniging ook een bouwdroger huren. Een bouwdroger, ook wel condensatiedroger genoemd, haalt het vocht uit de vloer, muren en het plafond. Bij Lavos Reiniging kunt u de Master DH752 47 liter huren en de kelder drogen. 

Schimmels verwijderen in de kelder? Scherp uurtarief

Waarschijnlijk heeft u gepoogd de eerste schimmels te bestrijden met schoonmaakspullen of huishoudartikelen, maar lukt het definitief verwijderen van de schimmel u nog niet. Schakel de schimmelspecialisten van Lavos Reiniging BV in! Wij hebben een ruime kennis over schimmels en de gespecialiseerde apparatuur om de schimmels te verwijderen. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs