Kelder waterdicht maken

Kelder waterdicht maken

Vochtige kelder? Een veelvoorkomend probleem!

Heeft u vochtproblemen in de kelder? Overtollig vocht kan leiden tot allerlei problemen, van schimmel tot structurele schade. Lavos Reiniging is gespecialiseerd in het effectief waterdicht maken van uw kelder. Met onze deskundige aanpak maken wij de kelder 100% vochtvrij. Binnen 4 uur een offerte op maat!

De gevolgen van overtollig vocht
De belangrijkste oorzaken
Oplossingen
De hulp van een specialist inschakelen

De gevolgen van overtollig vocht

Water of overtollig vocht in de kelder heeft diverse nadelen voor u en uw woning, waardoor een permanente oplossing gewenst is.

  • Overtollig vocht brengt vaak een muffe geur met zich mee;
  • In een vochtige ruimte is de kans op schimmels aanzienlijk groter;
  • Op de website van het RIVM is te lezen: ”Blootstelling aan vochtige woonomstandigheden of schimmel geeft een verhoogd risico op het ontstaan van astma, verergering van astma, luchtwegklachten en luchtweginfecties.”;
  • Overtollig vocht heeft een aantrekkingskracht op ongedierte zoals pissebedden, spinnen en muizen;
  • Vochtproblematiek kan invloed hebben op de waarde van uw woning. Bovendien kan het potentiële kopers afschrikken. Het kan immers duiden op achterstallig of slecht onderhoud;
  • Overtollig vocht in de kelder kan uw spullen beschadigen en een verzwakkende werking hebben op bepaalde ondergronden als hout;
  • Het vochtprobleem kan zich in sommige gevallen uitbreiden en zorgen voor vochtplekken op de muur of vloer van bovenliggende kamers.
vochtproblemen in huis
Vocht kan een verzwakkende werking hebben op bepaalde structuren

Oorzaken van water of vocht in de kelder

Er zijn diverse oorzaken mogelijk voor overtollig vocht of water in de kelder. Hierbij is het belangrijk om de onderliggende oorzaken te begrijpen, zodat u tijdig en effectief kunt ingrijpen. De problematiek ontstaat veelal bij oudere woningen met achterstallig onderhoud, maar kan ook ontstaan bij relatief nieuwe gebouwen.

1. Grondwaterdruk

Dit is een van de voornaamste oorzaken van kelderlekkages. Wanneer het grondwaterpeil stijgt, neemt de druk op de keldermuren toe. Dit kan leiden tot vochtinfiltratie door scheuren en voegen in de muren. Grondwater in de kelder is uiteraard niet de bedoeling en dit kunnen wij vakkundig voor u oplossen.

2. Slechte afwatering

Water in de kelder na regen? Onvoldoende of verkeerd geïnstalleerde afwateringssystemen rondom het huis kunnen ervoor zorgen dat water zich ophoopt tegen de fundering. Dit water zoekt uiteindelijk een weg naar binnen, vaak via de kelder.

3. Veroudering en slijtage

Na verloop van tijd kunnen kelder muren en -vloeren gaan slijten. Scheuren en gaten kunnen ontstaan, waardoor water makkelijker uw kelder binnenkomt. Dit is vanzelfsprekend een probleem dat enkel voorkomt bij relatief oude woningen of gebouwen.

4. Condensatie

In sommige gevallen kan het probleem veroorzaakt worden door condensatie. Dit gebeurt wanneer vochtige lucht afkoelt tegen koudere keldermuren, wat resulteert in condensdruppels die voor nattigheid zorgen.

5. Slechte constructie

In sommige gevallen kan een kelderlekkage het gevolg zijn van fouten tijdens de bouw van de woning, zoals het gebruik van minder kwalitatieve materialen of onvoldoende afdichting.

6. Een lekkage in de kelder

Lopen er waterleidingen of -afvoeren door uw kelder? Dan is het goed om deze te controleren op een eventuele lekkage. Zo kunnen verbindingsstukken tussen leidingen slijtage gaan vertonen, waardoor er langzaam water uit kan sijpelen. U kunt vaststellen of er inderdaad een lekkage speelt door een stuk karton onder de leiding te leggen. 

Schimmel in kelder
Zwarte schimmel op de muren van de kelder

Mogelijke oplossingen

Om de problematiek op de te lossen, is het allereerst belangrijk om zicht te hebben op de mogelijke oorzaken die van invloed zijn. Hierbij kunnen wij als specialist in vochtbestrijding verschillende oplossingen bieden. Om de beste oplossing te kunnen bieden, komen wij graag langs op locatie om het laagste deel van het huis te inspecteren. In bepaalde gevallen kan het nodig zijn om aanvullend onderzoek te doen. Aan de hand van onze inspectie maken we een plan voor u op en gaan we aan de slag met de werkzaamheden. 

1. Kelder waterdicht maken

Binnenkant kelder waterdicht maken, bijv. door injecteren

De kelder kunnen wij zowel van binnen als vanuit buiten voor u waterdicht maken. De kelder waterdicht maken van binnenuit is een effectieve methode, vooral als de toegang tot de buitenkant beperkt is. Lavos Reiniging maakt gebruik van geavanceerde technieken zoals het injecteren van waterdichte harsen in scheuren en voegen. Deze methode is ideaal voor het aanpakken van specifieke lekkage punten en voorkomt verdere vochtinfiltratie.

Daarnaast kan een binnenafdichting met waterdichte coatings of membranen worden toegepast. Deze coatings vormen een barrière tegen vocht en zijn bestand tegen hoge hydrostatische druk, waardoor uw kelder droog en gezond blijft. Het is een duurzame oplossing die bescherming biedt tegen vocht, schimmel en aantasting van uw kelderruimte.

Waterdicht maken vanuit de buitenkant

Het waterdicht maken van uw kelder vanaf de buitenkant is een uitgebreide aanpak, die vaak wordt aanbevolen om langdurige bescherming te bieden. Dit proces, uitgevoerd door de experts van Lavos Reiniging, begint met het uitgraven van de kelder fundering. Na het blootleggen van de buitenmuren wordt een waterdichte coating aangebracht. Deze coating voorkomt dat water door de muren dringt.

Ook kan er een drainagesysteem worden geïnstalleerd om water weg te leiden van de fundering, wat verdere bescherming biedt tegen vochtproblemen. Hoewel de kelderdrainage methode meer ingrijpend is, biedt het de meest effectieve bescherming tegen vocht en waterinfiltratie van buitenaf, wat resulteert in een permanent droge en veilige kelder.

2. Ventileren

Een goede methode die u zelf kunt toepassen is ventilatie. Dit is de beste manier om overtollig vocht te bestrijden.

3. Lekkage oplossen

Wordt het vocht in uw kelder veroorzaakt door een lekkage? Dan dient de lekkage vakkundig opgelost te worden. Om de ruimte snel te drogen kan eventueel gebruik gemaakt worden van een bouwdroger.

Waarom Lavos Reiniging?

Bij Lavos Reiniging bieden we transparante prijzen en een duidelijke werkwijze. Afhankelijk van de grootte van uw kelder en de ernst van het vochtprobleem, maken we een offerte op maat. We maken daarom graag een afspraak om bij u langs te komen voor een inspectie en om de prijs te bepalen. De deskundige medewerkers van Lavos Reiniging zorgen voor een snelle en effectieve waterdichting met minimale overlast.

Heeft u een afspraak gemaakt met een van onze specialisten? Dan volgen wij in de meeste gevallen de onderstaande 6 stappen:

1. Inspectie

Eerst identificeren wij de bron van het vochtprobleem in uw kelder. Op deze manier kunnen wij een gerichte aanpak formuleren.

2. Offerte opmaken

Aan de hand van de inspectie wordt een overzichtelijke en uitgebreide offerte opgemaakt.

3. Afspraak maken

Akkoord met de offerte? Dan maken we samen met u een afspraak om de kelder waterdicht te maken.

4. Waterdichting

Op de afgesproken datum komen wij langs met onze specialisten en onze geavanceerde technieken om de kelder waterdicht te maken.

5. Wijzigingen of aanvullingen

Eventuele wijzigingen of aanvullingen in het plan bespreken we met u voorafgaand aan de extra werkzaamheden.

6. Afwerking + Garantie

Na de behandeling zorgen voor een nette afwerking, zodat uw kelder weer als nieuw is. Ook krijgt u een garantie van 10 jaar lang.