Schimmel in woonkamer verwijderen

Schimmel in woonkamer verwijderen

Last van schimmel in de hoek van de woonkamer? U bent niet de enige! Lees hier alles over hoe u schimmel herkent, wat de oorzaken en gevolgen zijn en hoe u schimmels kunt verwijderen!

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Schimmels in de woonkamer? U bent aan het juiste adres!
Woonkamer schimmel herkennen
Oorzaken van schimmel in de woonkamer
Waar ontstaat de schimmel?
Gevolgen van schimmels in de woonkamer
Schimmelvorming voorkomen
Schimmels uit de woonkamer verwijderen

Schimmels in de woonkamer? U bent aan het juiste adres

Heeft u last van schimmel in de hoek van de woonkamer en weet u niet wat u moet doen? Dan bent u hier aan het juiste adres! Dagelijks bestrijden en verwijderen wij schimmel in elke denkbare ruimte van het huis. Het komt regelmatig voor dat ons team wordt ingeschakeld voor het verwijderen van schimmel in de woonkamer. Schimmel in de woonkamer kan ontstaan bij elk type woning, van rijtjeshuis tot appartement en van huurhuis tot koophuis. Maar hoe herkent u schimmel in de woonkamer, wat zijn belangrijke oorzaken en mogelijke gevolgen? En nog belangrijker: hoe voorkomt u schimmel in de woonkamer en hoe kunt u het laten verwijderen?

Schimmel in woonkamer

Woonkamer schimmel herkennen

Er zijn veel soorten schimmels en de ene is hardnekkiger en vervelender dan de andere. Zo komt zwarte schimmel vaak voor in de woonkamer. Deze schimmel is makkelijk te herkennen aan de zwarte plekken op de muur of plafond. Deze schimmel is zeer besmettelijk en kan overgaan op andere ruimtes, zoals de keuken, in de woning. Het is dus van belang om deze schimmel snel en effectief te behandelen. Als u er snel bij bent zal de schade voor de gezondheid beperkt blijven.

Een ander voorbeeld is witte schimmel. Deze soort schimmel is moeilijk detecteerbaar, maar kan wel bedreigend zijn voor de gezondheid en de veiligheid van het huis. Deze schimmel groeit veelal in gipsplaten, hout of tapijt. Witte schimmels kunnen in de loop van tijd een donkere kleur krijgen waardoor deze wel makkelijker detecteerbaar zijn. Over het algemeen zijn witte schimmels wel minder schadelijk dan zwarte schimmels. Naast zwart en wit kan schimmel ook voorkomen in de volgende kleuren: groenroze, geel en bruin. Ook voor deze schimmels is het van belang om snel in actie te komen.

Oorzaken van schimmel in de woonkamer

Veel mensen denken dat schimmels enkel in van nature vochtige ruimtes kunnen ontstaan, zoals in de badkamer of de kelder. Toch komt schimmel ook regelmatig in andere ruimtes voor, waaronder de woonkamer. Veel gebouwen, kantoorpanden en woningen bevatten simpelweg veel te veel vocht. Deze te hoge luchtvochtigheid is de belangrijkste oorzaak van schimmel. Een slechte ventilatie (of helemaal niet ventileren) werkt hierbij als versterkende factor. Bij ongewenst vocht kan er sprake zijn van de volgende situaties:

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht komt voornamelijk voor bij oudere gebouwen en huizen. In principe is het niets anders dan grondvocht wat via de bakstenen in de muren trekt. Hierdoor krijgt u last van vochtvorming in muren waardoor schimmels kunnen ontstaan.

Gecondenseerd vocht

Condensatievocht ontstaat wanneer warme vochtige lucht in contact komt met koudere oppervlakten. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de douche. Tijdens het douchen zorgt de warme lucht vaak voor condens op spiegels en muren. Goede ventilatie kan dit voorkomen.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat door regenwater wat via de buitenmuren door de spauw heen naar de binnenmuren trekt. Dit is vaker het geval bij beschadigde muren. Doorslaand vocht zorgt vaak voor het ontstaan van schimmel achter het behang. 

Lekkage vocht

Een lekkage in een waterleiding zorgt vaak voor schimmelvorming. Ook wanneer deze al enige tijd verholpen is kan de schimmel nog lange tijd doorgroeien. Dit komt doordat een lekkage grondwater achter kan laten wat vervolgens weer omhoog trekt in de muren.

Woonkamer schimmel verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Waar ontstaat de schimmel?

Schimmels in de woonkamer ontstaan doorgaans op het plafond, de muren of in hoeken waar de muur overgaat in het plafond. Schimmels zijn bovendien dol op plekken zoals een tapijt. In het ergste geval woekert er een schimmel op een plaats die niet direct zichtbaar is, bijvoorbeeld achter gordijnen, een kast, een radiator, het behang, de bank of achter de vensterbank. In dit geval wordt de schimmel vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekt en is direct ingrijpen vereist. Schimmels kunnen ook ontstaan op stucwerk, geverfde muren, pleisterwerk, behang of in houten constructies of ondergronden. Zonde en reden voor actie!

Gevolgen van schimmels in de woonkamer

Potentiële gezondheidsklachten

Diverse klanten geven bij ons aan luchtwegklachten te ervaren door schimmel. Zij geven onder andere aan last te krijgen van keelpijn, niezen en hoesten. Ook op de site van het RIVM lezen we verschillende mogelijke klachten naar aanleiding van schimmels in de woonkamer. Omdat een mens gemiddeld veel tijd in de woonkamer doorbrengt, is het tijdig verhelpen van de schimmels extra urgent. Hoe meer tijd de beschimmeling krijgt om te groeien, des te groter de kans op gezondheidsklachten. 

NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat. 

Schade & waardevermindering huis

U wilt zich graag lekker kunnen ontspannen in de woonkamer. Een muffe schimmelgeur of vieze schimmelplekken zijn daarom extra hinderlijk. Schimmels die ongehinderd hun gang kunnen gaan, zullen op den duur uitbreiden en meer en meer schade veroorzaken. Hoe langer de beschimmeling er zit, hoe moeilijker deze is om te verwijderen. Bent u voornemens om uw woning te verkopen? Dan kunnen de schimmels in de woonkamer potentiële kopers afschrikken met een flinke waardedaling als gevolg.

Schimmel in woonkamer verwijderen

Schimmelvorming voorkomen

Als het over schimmelplekken gaat, is voorkomen altijd beter dan genezen. Om schimmels in de woonkamer te voorkomen, raden wij de volgende tips aan:

Schimmels uit de woonkamer verwijderen

Schimmels zelf verwijderen? Ga voorzichtig te werk

Bent u van plan om zelf de schimmel te verwijderen? Wees dan voorzichtig om gezondheidsklachten te voorkomen. Voordat u de schimmel gaat verwijderen is het belangrijk om een mondkapje op te doen en uw handen te beschermen met handschoenen. Bij het weghalen van schimmel kan het in de luchtwegen komen en dit kan voor gezondheidsproblemen zorgen.

Heeft u de schimmel verwijderd? Gooi dan het mondkapje en de handschoenen weg en gebruik deze niet nog een keer. Door weg te gooien voorkomt u verspreiding. Bent u niet zeker over het zelf verwijderen van schimmel? Laat dit dan over aan een professional.

Schimmels in de woonkamer verwijderen? Ons team helpt graag!

Het verwijderen van schimmel kan een lastige klus zijn. Waarschijnlijk heeft u de eerste schimmels al bestreden met schoonmaakspullen, maar lukt het definitief verwijderen van de schimmel u nog niet. Schakel daarom Lavos Reiniging BV in! Wij bestrijden schimmel op een effectieve manier. Gemakkelijk en snel! Ons schimmel bestrijdingsbedrijf kijkt niet alleen naar de schimmel, maar ook waar het probleem vandaan komt. 

Wij geven u daarnaast tips en handvatten hoe u het voortaan kunt voorkomen. Wij hanteren een duidelijke aanpak, waardoor wij schimmels verwijderen voor langere periode.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs