Schimmel in woonkamer verwijderen

Schimmel in woonkamer verwijderen

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Last van schimmel in de hoek van de woonkamer? Lees hier alles over hoe u schimmel herkent, wat de oorzaken en gevolgen zijn en hoe u schimmels kunt verwijderen.

Schimmels in de woonkamer? U bent aan het juiste adres

Heeft u last van schimmel in de hoek van de woonkamer en weet u niet wat u moet doen? Dan bent u hier aan het juiste adres! Dagelijks bestrijden en verwijderen wij schimmel in elke denkbare ruimte van het huis. Het komt regelmatig voor dat ons team wordt ingeschakeld voor het verwijderen van schimmel in de woonkamer. Schimmel in de woonkamer kan ontstaan bij elk type woning, van rijtjeshuis tot appartement en van huurhuis tot koophuis. Maar hoe herkent u schimmel in de woonkamer, wat zijn belangrijke oorzaken en mogelijke gevolgen? En nog belangrijker: hoe voorkomt u schimmel in de woonkamer en hoe kunt u het laten verwijderen?

Schimmel in woonkamer

Woonkamer schimmel herkent u zo

Er zijn veel soorten schimmels en de ene is hardnekkiger en vervelender dan de andere. Zo komt zwarte schimmel vaak voor in de woonkamer. Deze schimmel is makkelijk te herkennen aan de zwarte plekken op de muur of plafond. Deze schimmel is zeer besmettelijk en kan overgaan op andere ruimtes, zoals de keuken, in de woning. Het is dus van belang om deze schimmel snel te behandelen. Als u er snel bij bent zal de schade voor de gezondheid beperkt blijven.

Een ander voorbeeld is witte schimmel. Deze soort schimmel is moeilijk detecteerbaar, maar kan wel bedreigend zijn voor de gezondheid en de veiligheid van het huis. Deze schimmel groeit veelal in gipsplaten, hout of tapijt. Witte schimmels kunnen in de loop van tijd een donkere kleur krijgen waardoor deze wel makkelijker detecteerbaar zijn. Over het algemeen zijn witte schimmels wel minder schadelijk dan zwarte schimmels.

Naast zwart en wit kan schimmel ook voorkomen in de volgende kleuren: groenroze, geel en bruin. Ook voor deze schimmels is het van belang om snel in actie te komen.

Oorzaken van schimmel in de woonkamer

Veel mensen denken dat schimmels enkel in van nature vochtige ruimtes kunnen ontstaan, zoals in de badkamer of de kelder. Toch komt schimmel ook regelmatig in andere ruimtes voor, waaronder de woonkamer. Veel gebouwen, kantoorpanden en woningen bevatten simpelweg veel te veel vocht.

De belangrijkste oorzaak van schimmel is een te hoge luchtvochtigheid door de vorming van ongewenst vocht. Een slechte ventilatie (of helemaal niet ventileren) werkt hierbij als versterkende factor. Bij ongewenst vocht kan er sprake zijn van:

  • grondvocht (wanneer de woonkamer zich op de begane grond bevindt);
  • gecondenseerd vocht;
  • doorslaand vocht vanuit de buitenmuren
  • ook een sluimerende lekkage kan de oorzaak zijn. Zelfs wanneer de lekkage al verholpen is, maar er toch nog vocht in de ondergrond zit.

Woonkamer schimmel verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Waar ontstaat de schimmel?

Schimmels in de woonkamer ontstaan doorgaans op het plafond, de muren of in hoeken waar de muur overgaat in het plafond. Schimmels zijn bovendien dol op plekken zoals een tapijt. In het ergste geval woekert er een schimmel op een plaats die niet direct zichtbaar is, bijvoorbeeld achter gordijnen, een kast, een radiator, het behang of de bank. In dit geval wordt de schimmel vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekt en is direct ingrijpen vereist.

Schimmels kunnen ontstaan op stucwerk, maar ook op andere ondergronden, zoals een geverfde muur, pleisterwerk, bij behang of in houten constructies of ondergronden. Zonde en reden voor actie!

Gevolgen van schimmels in de woonkamer

Potentiële gezondheidsklachten

Diverse klanten geven bij ons aan luchtwegklachten te ervaren door schimmel. Zij geven onder andere aan last te krijgen van keelpijn, niezen en hoesten. Een mens brengt gemiddeld doorgaans veel tijd door in de woonkamer. Dit maakt het tijdig verhelpen van de schimmels extra urgent.

Schade & waardevermindering huis

U wilt zich graag lekker kunnen ontspannen in de woonkamer. Een muffe schimmelgeur of vieze schimmelplekken zijn daarom extra hinderlijk. Schimmels die ongehinderd hun gang kunnen gaan, zullen op den duur uitbreiden en meer en meer schade veroorzaken. Hoe langer de beschimmeling er zit, hoe moeilijker deze is om te verwijderen. Bent u voornemens om uw woning te verkopen? Dan kunnen de schimmels in de woonkamer potentiële kopers afschrikken met een flinke waardedaling als gevolg.

Schimmel in woonkamer verwijderen

Beschimmeling voorkomen

Als het over schimmelplekken gaat, is voorkomen altijd beter dan genezen. Om schimmels in de woonkamer te voorkomen, raden wij de volgende tips aan:

  • Verwijder overtollig vocht door de lucht te verwarmen en dagelijks te ventileren (ook in de winter!). Een mechanische ventilatie kan hierbij uitkomst bieden.
  • Plaats ontvochtigers of vochtvreters. De perfecte luchtvochtigheid is ongeveer 40 tot 60%.
  • Laat natte was nooit in de woonkamer drogen, zeker niet in de winter.
  • Verberg beginnende schimmels niet, maar los ze op. Regelmatig zien we dat mensen over de schimmel heen behangen. Dit is af te raden, omdat u het dan opsluit.
  • Los lekkages en vochtproblemen tijdig op. Doorgaans is dit een klus voor de specialist.

Beschimmeling zelf verwijderen? Ga voorzichtig te werk

Bent u van plan om zelf de schimmel te verwijderen? Wees dan voorzichtig om gezondheidsklachten te voorkomen. Voordat u de schimmel gaat weghalen is het belangrijk om een mondkapje op te doen en uw handen te beschermen met handschoenen. Bij het weghalen van schimmel kan het in de luchtwegen komen en dit kan voor gezondheidsproblemen zorgen.

Heeft u de schimmel verwijderd? Gooi dan het mondkapje en de handschoenen weg en gebruik deze niet nog een keer. Door weg te gooien voorkomt u verspreiding. Bent u niet zeker over het zelf verwijderen van schimmel? Laat dit dan over aan een professional.

Schimmels verwijderen in de woonkamer? Ons team helpt graag

Het verwijderen van schimmel kan een lastige klus zijn. Waarschijnlijk heeft u de eerste schimmels al bestreden met schoonmaakspullen, maar lukt het definitief verwijderen van de schimmel u nog niet. Schakel daarom Lavos Reiniging BV in! Wij bestrijden schimmel op een effectieve manier. Gemakkelijk en snel! Ons schimmel bestrijdingsbedrijf kijkt niet alleen naar de schimmel, maar ook waar het probleem vandaan komt. Wij geven u daarnaast tips en handvatten hoe u het voortaan kunt voorkomen. Wij hanteren een duidelijke aanpak, waardoor wij schimmels verwijderen voor langere periode.