Zwarte schimmel op gordijnen | Zo verwijdert u het!

In deze blog lichten we toe wat u het beste kunt doen wanneer zwarte schimmel zich op uw gordijnen genesteld heeft. We geven u een aantal tips om de schimmel effectief te verwijderen en in de toekomst te voorkomen. Verder beantwoorden wij de meest gestelde vragen omtrent zwarte schimmel op de gordijnen. 

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Wat is zwarte schimmel?
Het ontstaan van zwarte schimmel op gordijnen en vitrages
Zwarte schimmel op gordijnen verwijderen
Voorkomen van zwarte schimmel op gordijnen en vitrages
Overige veelgestelde vragen

Wat is zwarte schimmel?

Zwarte schimmel is één van de meest voorkomende schimmels in en om het huis. Deze schimmel floreert bij een temperatuur tussen de 17-25 graden en een hoge luchtvochtigheid. Om deze reden ontstaat er vaak zwarte schimmel in de badkamer. Maar ook op andere plekken in huis, zoals bijvoorbeeld de keuken of de slaapkamer zien we zwarte schimmel veelvuldig ontstaan. Bijvoorbeeld op gordijnen, vitrages en overige raambekleding. Aan het begin is de schimmel te herkennen aan kleine zwarte puntjes op het oppervlak. Wanneer op dat moment de schimmel niet aangepakt wordt zal deze zich snel uitbreiden en zal het oppervlak binnen korte tijd zwart kleuren.

Zwarte schimmel in de badkamer
Zwarte schimmel op de muren van de badkamer

Het ontstaan van zwarte schimmel op gordijnen en vitrages

Zwarte schimmel op gordijnen of vitrages? Dan is dit zeer waarschijnlijk een gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Douchegordijnen zijn hier extra gevoelig voor maar zwarte schimmel kan ook op de gordijnen in woon-en slaapkamer onstaan. Wanneer dit zo is, betekent het dat de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Idealiter licht deze luchtvochtigheid tussen de 40-60%. Om de luchtvochtigheid in huis te meten kan er gebruik gemaakt worden van een hygrometer. Geeft de meter een percentage hoger dan 60% aan? Dan zullen er maatregelen genomen moeten worden om verdere schimmelvorming te voorkomen.

Zwarte schimmel op gordijnen verwijderen

Wanneer zwarte schimmel zich op de (douche)gordijnen of vitrages genesteld heeft, is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen. Voor het verwijderen van zwarte schimmel op de gordijnen kan het volgende stappenplan gehanteerd worden:

  • Neem de gordijnen van de rails en ontdoe eventuele afneembare haken
  • Vul een ruime emmer water
  • Plaats de gordijnen in de emmer en dompel goed onder
  • Laat een tijdje weken in het water
  • Neem de gordijnen uit de emmer en spray de gordijnen in met een vlekkenspray voor textiel
  • Laat de gordijnen een tijdje drogen
  • Neem de gordijnen vervolgens af met een spons en water
  • Laat de gordijnen opnieuw drogen en bekijk of de schimmel verdwenen is
Let op: de werking van vlekkenspray kan verschillen. De vlekkenspray besproken in dit stappenplan is een voorbeeld. Controleer daarom altijd de werking van de aangekochte vlekkenspray.
Zwarte schimmel op gordijnen
Gordijnen aangetast door zwarte schimmel

Voorkomen van zwarte schimmel op gordijnen en vitrages

Zwarte schimmel is net als alle andere schimmels het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Ter voorkoming van schimmel op gordijnen of vitrage is het dan ook zaak om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Zo kunnen onderstaande handelingen een verbetering van de luchtvochtigheid en daarmee vermindering van schimmelvorming betekenen:

Overige veelgestelde vragen

Zwarte schimmel is net als alle andere schimmels potentieel niet bevordelijk voor de gezondheid. Zo lezen we op de website van de GGD dat u als gevolg van schimmel de volgende gezondsheidklachten kunt ontwikkelen: keelpijn, niezen/hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. 

Naast reguliere gordijnen komt het ook voor dat zwarte schimmel zich in rolgordijnen nesteld. In dat geval kunt u er net als bij reguliere gordijnen voor kiezen om deze te reinigen. U doet dit door de rolgordijnen van de muur af te halen en in een ruim bad water te laten weken. Na een tijd kunt u de rolgordijnen uithalen en insprayen met schimmelspray. Laat dit even intrekken en neem vervolgens af met een doek en water. 

Heeft u al de nodige maatregelen getroffen maar blijft u last houden van de vorming van zwarte schimmels in huis? Dan kan het raadzaam zijn om een specialist in te schakelen. Hij of zij kan dan met u meekijken en bepalen wat ervoor nodig is om de schimmel uit huis te verbannen.

Dit is niet verstandig. Als u de gordijnen wilt wassen dient u eerst zeker te zijn dat de schimmel eruit is. Wanneer dit niet zo is en u stopt de gordijnen in de wasmachine, zullen de schimmelsporen zich door de wasmachine verspreiden en hier verder groeien. Daarnaast zijn niet alle gordijnen geschikt voor een wasbeurt in de wasmachine. Handwas is dan ook aangeraden.