Schimmel in huis: veelgestelde vragen

schimmel_verwijderen_1

Last van schimmel in huis? Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen omtrent schimmels in huis. Wat zijn schimmels, wat zijn de oorzaken en gevolgen? En hoe kunt u de schimmels verhelpen? Liever direct hulp inschakelen? Vraag dan een offerte aan.

Wat zijn de oorzaken van schimmel in huis?

Schimmels kunnen ontstaan wanneer uw woning voor langere tijd (te) vochtig is. Dit heeft doorgaans te maken met (een combinatie van):

Uw woongedrag

Bestaande uit o.a. de volgende aspecten:

 • of u ruimtes voldoende ventileert;
 • hoelang u doucht;
 • of u de woning goed onderhoudt;
 • of u de woning naar behoren verwarmt;
 • waar u de was laat drogen.

Dat wonen en leven tot de productie van vocht leidt, is niet te voorkomen. Zo bevat onze adem ook vocht. Het is dus niet nodig of haalbaar om geen vocht meer te produceren. Wat wél belangrijk is, is dat een overschot aan vocht afgevoerd kan worden middels ventilatie.

Uw woning

Bestaande uit o.a. de volgende aspecten:

 • de temperatuur en verdeling van warmte in de woning;
 • de aanwezigheid van voldoende ventilatiemogelijkheden of mechanische ventilatie;
 • de eventuele aanwezigheid van lekkages;
 • de eventuele aanwezigheid van bouwtechnische fouten of problemen;
 • of er geschiedenis van schimmelproblematiek is;
 • het bouwjaar, de staat en de geografische ligging van uw woning.

Waar komt schimmel voor in huis?

Schimmel kan eigenlijk in elke ruimte in huis ontstaan. Schimmels groeien het best in een vochtige, donkere en warme omgeving. Daarom is het belangrijk om schimmelvorming in huis te voorkomen door bijvoorbeeld regelmatig te ventileren. Ook kunnen schimmels groeien op plekken waar water lekt, dus het is belangrijk om eventuele lekkages in huis snel te repareren. Hieronder treft u een overzicht van de kamers en ondergronden in huis waar de kans op schimmels het grootst is.

De badkamer is een erg vochtige ruimte, waardoor de kans op schimmel relatief groot is.
Schimmel in de kruipruimte ontdekt? Geen probleem, dit is één van onze expertises.

De kelder is een zeer vochtige ruimte. Dit kan komen door grondvocht of lekkages.

Schimmel op zolder mag u nooit negeren. U wilt immers dat uw dak in goede conditie blijft om reparaties te voorkomen.
Een mens brengt gemiddeld 8 uur per dag door in de slaapkamer. Schimmel op de slaapkamer is dus een no-go.

Schimmel op de muren, het aanrechtblad, het plafond of achter de keukenkastjes. Wij verwijderen het binnen no time.

Net als de kruipruimte is de meterkast een erg vochtige omgeving. Schimmelvorming is een veelvoorkomend probleem.
Net als in de slaapkamer brengt een mens veel tijd door in de woonkamer. Heeft u schimmel in de woonkamer? Kom nu in actie.

Schimmels bij kozijnen is een veelvoorkomend probleem. Wij verwijderen schimmels snel, en de schimmels komen niet meer terug.

Schimmel komt in 95% van de gevallen voor op de muur. Op het stucwerk, behang, de tegels, de geverfde muren of achter kasten.
Vreemde kleine zwarte of witte plekjes op het plafond? Dit kan schimmel zijn. Kom zo snel mogelijk in actie!
Schimmels kunnen houten constructies behoorlijk aantasten. Het kan tot houtrot leiden. Kom direct in actie!

Hoe kan ik schimmel herkennen?

Schimmel kan vaak goed visueel worden waargenomen. Wanneer er onverklaarbare plekken op de muur of het plafond ontstaan, zal er waarschijnlijk een belletje bij u gaan rinkelen. Zeker wanneer de plek na verloop van tijd steeds groter wordt. Schimmelplekken hebben vaak één van de volgende kleuren: zwartwitgroenroze/rood/oranje of geel.

Toch kan het zijn dat schimmel niet direct zichtbaar is. Bijvoorbeeld omdat het achter het behang, een meubel of verwarming verstopt zit. Of omdat het ontstaat in een ruimte waar u niet veel komt, zoals de kruipruimte. In dat geval wordt vaak wel een vreemde schimmelgeur waargenomen. De geur van schimmels wordt meestal omschreven als:

 • Muffig of vochtig
 • Vergelijkbaar met de geur van rottend hout
 • Gistend
 • Vergelijkbaar met de geur van natte sokken, vuile was, papier, vochtige aarde of aardappels
 • “Scherp” of penetrant 

Welke soorten schimmels zijn er?

Er zijn ontzettend veel soorten schimmels. Schimmel in huis is doorgaans zwart, wit, groen, geel of roze van kleur.

Zwart is de meest voorkomende kleur schimmel. De schimmel is makkelijk te herkennen aan de zwarte vlekken. 

Witte schimmel wordt door de pluizige uitstraling vergeleken met meeldauw. Deze kleur schimmel is moeilijk waar te nemen.

Duizenden schimmels hebben een groene kleur. Zo ziet u groene schimmel vaak op hout, papier, behang en ander organisch materiaal.

Schimmels binnen en buiten huis kunnen diverse kleuren geel hebben zoals felgeel, donkergeel en goudkleurig geel.

Roze schimmel wordt vaak omschreven als oranje of rood. Deze pluizige en slijmerige schimmel wordt feitelijk gezien als bacterie.  

Wat zijn de gevolgen van schimmels voor mijn woning?

Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat schimmels schade aan uw woning kunnen veroorzaken. Ze tasten immers de ondergrond aan. Zo is hout erg vatbaar voor schade door schimmels. Schimmels die ongecontroleerd hun gang kunnen gaan, zullen op den duur resulteren in dure reparaties aan uw huis.

Daarnaast zijn schimmels ook nadelig voor uw wooncomfort. Schimmels kunnen namelijk stinken en zien er onhygiënisch uit. Dit is ook een nadelige factor wanneer u gaat verhuizen en uw woning wilt verkopen.

Schimmel laten verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Zijn schimmels ongezond of schadelijk voor de gezondheid?

Soms krijgen we de vraag of mensen ziek kunnen worden van schimmels. Er wordt ontzettend veel gezegd en online geschreven over de impact van schimmels op onze gezondheid. Wij raden aan om altijd kritisch te zijn wanneer het gaat over informatie met betrekking tot uw gezondheid. Wend u idealiter tot uw huisarts of een betrouwbare internetbron. Ook wij zijn geen medisch expert, maar we hebben voor uw gemak de belangrijkste bevindingen samengevat.

Volgens diverse bronnen zijn schimmels inderdaad ongezond en kunnen ze schadelijk zijn voor uw gezondheid. Op GGD Leefomgeving is te lezen dat schimmels:

 • gezondheidsklachten kunnen veroorzaken;
 • bestaande luchtwegklachten (zoals astma) kunnen verergeren;
 • keelpijn, niezen en hoesten, een verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid kan veroorzaken.

Wat kan ik doen tegen schimmels in huis?

Bij schimmels is voorkomen altijd beter dan genezen. Zorg voor voldoende ventilatie in uw woning, door bijvoorbeeld regelmatig ramen open te zetten in vochtige ruimtes. Dit betreft dan bijvoorbeeld de badkamer, de keuken of de slaapkamer. Speelt er een lekkage of een ander bouwtechnisch probleem? Zorg dan dat dit tijdig en vakkundig verholpen wordt.

Het zelf verwijderen van schimmel kan een zeer uitdagende klus zijn. Vermoedelijk heeft u al gepoogd de schimmels te bestrijden met schoonmaakspullen, maar lukt het definitief verwijderen van de schimmel u nog niet. Gelukkig zijn er ook (betaalbare) professionele oplossingen. Benieuwd naar hoe we u kunnen helpen? Neem contact op. Ons deskundige team helpt u graag verder.