Vocht in de slaapkamer

vocht in de slaapkamer

Een goede nachtrust van 7 à 8 uur per dag is cruciaal voor uw gezondheid. Een hoge luchtvochtigheid en schimmelvorming in de slaapkamer kunnen dit comfort ernstig verstoren.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Vocht in de muren of het plafond? Kom snel in actie!
De 4 (mogelijke) oorzaken en oplossingen voor een vochtige slaapkamer
Tips om vochtproblemen te voorkomen
Lavos, uw expert in vochtbestrijding

Vocht in de muren of het plafond? Kom snel in actie!

Vochtplekken in het slaapvertrek zijn eenvoudig te herkennen aan gele, bruine of beige kringen op de muur of het plafond. Deze vochtkringen brengen diverse nadelen en risico’s met zich mee. Kom dus z.s.m. in actie. Wij geven u graag tips.

 • Wanneer vocht zich nestelt op uw muur, plafond of kozijnen kunnen er schimmels ontstaan. Deze groeien namelijk goed in combinatie met vocht en slechte ventilatie.
 • Vochtplekken zijn vies en zien er lelijk uit. Iets wat een negatieve invloed heeft op het wooncomfort. In bepaalde gevallen gaat behang scheuren, ontstaan er bollingen of gaat verf bladeren.
 • Vocht en schimmels gaan vaak gepaard met een muffe geur. Een geur die door klanten o.a. wordt vergeleken met natte sokken, aardappels en rottend hout.
 • Vocht kan een schadelijke invloed hebben op ondergronden zoals hout, stucwerk en gips. Hierdoor kan het aanzienlijke schade aan uw woning veroorzaken.
 • Een lekkage of overtollig vocht verdwijnt niet vanzelf en vereist daarom actie. U kunt met een potlood een markering zetten aan de rand van de kring om te bepalen of het om een actief of passief vochtprobleem gaat.
 • Volgens de website van GGD Haaglanden kunnen vocht en schimmels ook gezondheidsproblemen veroorzaken: “Een vochtige woning kan leiden tot keelpijn, niezen en hoesten, een verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Mensen met allergieën hebben vaker klachten en deze klachten kunnen ernstiger zijn.” Wilt u meer weten over de mogelijke gevolgen van schimmels voor uw gezondheid? Lees dan onze blog: Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid?
Vochtplekken op plafond met waterschade
Vochtplekken op het plafond in de slaapkamer door lekkage

De 4 (mogelijke) oorzaken en oplossingen voor een vochtige slaapkamer

1. Condensatievocht (woonvocht)

Condensatie is een veelvoorkomende oorzaak van vocht in de slaapkamer. Dit gebeurt wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met koudere oppervlakken zoals ramen of muren. Dit temperatuurverschil zorgt ervoor dat het vocht in de lucht condenseert, wat leidt tot waterdruppels op deze oppervlakken.

Door te transpireren en te ademen geven we ‘s nachts heel wat vocht af aan de omgeving. Dit wordt ook wel woonvocht genoemd. Dit type vocht kan zich ophopen in slecht geventileerde ruimtes, wat leidt tot condensatie en schimmelvorming. Vooral in de winter, wanneer ramen vaker gesloten blijven en de verwarming aan staat, kan woonvocht een groot probleem worden

Ventileren, ventileren en nogmaals ventileren! Het regelmatig openen van ramen en deuren kan helpen, maar ook het gebruik van ventilatieroosters of mechanische ventilatiesystemen wordt aangeraden.

Ventilatie helpt om de vochtige lucht af te voeren en verse lucht binnen te laten. Dit vermindert de luchtvochtigheid en voorkomt condensatie.

2. Doorslaand vocht

Regendoorslag, ook wel bekend als doorslaand vocht, is vocht dat van buitenaf uw woning binnendringt. Bij hevige regenval kan regenwater door de muren sijpelen, vooral als de buitenmuren beschadigd of poreus zijn. Beschadigde voegen, scheuren in de muur en verouderde bouwmaterialen kunnen het probleem verergeren.

Daarnaast kunnen een lekkende dakgoot of een slecht afgewerkte buitenmuur bijdragen aan de vochtproblemen. De mate van onderhoud en de leeftijd van uw woning spelen een belangrijke rol.

Er zijn diverse maatregelen die kunnen worden getroffen als u een probleem heeft met doorslaand vocht. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het herstellen van beschadigde voegen. Beschadigde of versleten voegen kunnen water doorlaten, wat leidt tot vochtproblemen in uw woning. Het opnieuw voegen van de muren zorgt ervoor dat er geen water meer door de muren kan dringen.

Daarnaast is het impregneren van de muur een effectieve methode om doorslaand vocht te voorkomen. Bij deze behandeling wordt een waterafstotend middel op de buitenmuur aangebracht. Dit impregneermiddel vormt een beschermende laag die voorkomt dat regenwater de muur binnendringt, terwijl het de muur wel laat ademen.

Het combineren van beide methoden biedt een langdurige oplossing voor het probleem.

Vochtproblemen in slaapkamer bestrijden?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

3. Optrekkend vocht

Naast condensatie en doorslaand vocht bestaat ook de kans dat klachten worden veroorzaakt door optrekkend vocht. Dit komt vooral voor in oudere woningen. Bij optrekkend vocht trekt het grondvocht in de muren en in de fundering. Dit issue wordt meestal veroorzaakt door een gebrek aan goede waterkering en/of langdurige regenval waarbij het grondwaterpeil stijgt.

Voor het behandelen van optrekkend vocht zijn een aantal opties mogelijk. Zo kunt u kiezen voor het injecteren van een vochtwerende gel in de muren om een waterdichte barrière te creëren, kunt u kiezen voor drainagesystemen rondom de fundering om grondwater weg te leiden en is vloerisolatie een optie om vocht uit de grond tegen te houden. Verder kunnen ventilatie en het repareren van beschadigingen ook hun bijdrage leveren.

4. Lekkages

Lekkages zijn een andere belangrijke oorzaak van vochtproblemen in de slaapkamer. Lekkages kunnen ontstaan in het dak, de muren of rondom ramen en deuren. Water dat binnendringt via deze lekkages kan zich ophopen en vochtplekken veroorzaken.

Het tijdig opsporen en repareren van deze lekkages is cruciaal om verdere schade en vochtproblemen te voorkomen. Regelmatige inspectie van dakgoten, dakbedekking en ramen kan helpen om lekkages vroegtijdig te ontdekken.

Identificeer en repareer eventuele lekkages in het dak, muren of rond de ramen. Het is belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren en eventuele problemen onmiddellijk te verhelpen. Hierbij kunt u denken aan het vervangen van beschadigde dakpannen, het dichten van scheuren in muren en het controleren van de waterdichtheid van raamkozijnen.

Soms komt er bij een lekkage extreem veel vocht vrij. In dit geval dient de ondergrond eerst goed op te drogen. Bij grote hoeveelheden vocht kunnen wij onze bouwdroger inzetten. Deze versnelt het droogproces van muren, vloeren en plafonds aanzienlijk.

Wilt u weten of er sprake is van een actieve lekkage of vochtprobleem? Markeer de vochtplek met een dun potloodlijntje.

Schimmel in de slaapkamer
Schimmel in de slaapkamer als gevolg van een hoge luchtvochtigheid

Tips om vochtproblemen te voorkomen

 • Isolatie: Door uw woning goed te isoleren, blijft de temperatuur in de slaapkamer stabieler, waardoor de kans op condensatie afneemt. Denk aan het plaatsen van dubbel glas, het isoleren van muren en het afdichten van kieren en naden. Dit helpt niet alleen tegen vocht, maar verhoogt ook het algemene comfort in uw huis.
 • Regelmatige inspectie en onderhoud: Voer regelmatig inspecties uit op mogelijke vochtproblemen en repareer schade direct om verdere problemen te voorkomen.
 • Plaats een hygrometer: Met een hygrometer kunt u altijd eenvoudig de luchtvochtigheidsgraad in de slaapkamer aflezen.
 • Lucht regelmatig het dekbed en de kussens: Dit doodt huisstofmijten die zich mogelijk daarin hebben genesteld.
 • Droog de was niet in de slaapkamer: Het laten drogen van natte was in de slaapkamer veroorzaakt onnodig vocht.
 • Professioneel advies en behandeling: Schakel een professional in voor een grondige analyse en op maat gemaakte oplossingen tegen vochtproblemen in uw slaapkamer.

Lavos, uw expert in vochtbestrijding

Bent u op zoek naar de hulp van een professional? De specialisten van Lavos Reiniging helpen u graag verder. Ons team is volledig gespecialiseerd in schimmelbestrijding, zwambestrijding en vochtbestrijding. We beschikken over de benodigde kennis en de geavanceerde apparatuur om het probleem definitief te verhelpen. Ons doel: Een gezond woonklimaat voor elke klant.

Meer info? Neem gerust contact op, of vul hieronder een vrijblijvende gratis offerte aanvraag in. Op werkdagen ontvangt u doorgaans al binnen 4 uur een reactie.