Schimmel in keuken verwijderen

Schimmel in keuken

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Oorzaken van schimmel in de keuken
Gevolgen van schimmels in de keuken
Beschimmeling voorkomen en verwijderen
Benieuwd wat een specialist voor u kan betekenen?

Bij het bereiden van een maaltijd is hygiëne uiterst belangrijk. Schimmelvorming in de keuken kan daarbij een flinke sta-in-de-weg zijn. Op deze pagina vindt u meer informatie over het verwijderen van schimmel in de keuken.

Schimmelgroei in de keuken?

Schimmelvorming kan in elke vochtige ruimte plaatsvinden. Zeker in de keuken, waar de omstandigheden vaak optimaal zijn voor schimmels om zich te vormen. Om maar enkele voorbeelden te noemen van plekken waar schimmel kan ontstaan: de groentelade, de koelkast, de fruitschaal, een keukenspons, het koffiezetapparaat, de vuilnisbak, de gootsteen, op servies of in de vaatwasser. Gelukkig zijn deze schimmels vaak eenvoudig zelf op te lossen. Een koffiemachine is zo schoongemaakt en een beschimmeld stuk groente of fruit gaat simpelweg de kliko in.

Wanneer er schimmel op de muren, het aanrechtblad, het plafond of achter de keukenkastjes gaat zitten wordt verwijderen uitdagender en is wellicht hulp van een professional vereist. Zwarte schimmel is de meest voorkomende soort in de keuken.

Zwarte schimmel in keuken

Oorzaken van schimmel in de keuken

De primaire oorzaak van schimmel in de keuken is de aanwezigheid van teveel vocht in combinatie met warmte. Tijdens het koken ontstaat een flinke hoeveelheid condensatievocht. Andere vochtbronnen, zoals de waterkoker, de kraan, de oven en de vaatwasser dragen hier ook aan bij. Nu hoeft dit geen probleem te zijn, mits de keuken voldoende geventileerd wordt. Een lekkende leiding die niet tijdig wordt ontdekt of opgelost kan ook de oorzaak zijn.

Gevolgen van schimmels in de keuken

1. Mogelijke Gezondheidsklachten

Diverse onderzoeken geven aan dat schimmels tal van gezondheidsklachten teweeg kunnen brengen en bestaande klachten kunnen verergeren. Volgens deze onderzoeken tasten schimmels met name de luchtwegen aan, maar kunnen ze ook mogelijk zorgen voor andere klachten als hoofdpijn en vermoeidheid. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan andere mensen.

NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat. 

2. Beschadiging muur, plafond en keuken(kastjes)

Wanneer schimmels ongehinderd hun gang kunnen gaan, raken de muur, het plafond of de keukenkastjes verder beschadigd. Zo komt het regelmatig voor dat één of enkele keukenkastjes vervangen dienen te worden. Hout is namelijk extra gevoelig voor vocht en schimmels. In een enkel geval is zelfs een gehele keukenrenovatie aan te raden.

3. Onhygiënisch

Toch zien we in de praktijk dat men met name omwille van hygiëne de schimmel zo snel mogelijk wilt laten verwijderen. Schimmels zien er namelijk smerig uit en kunnen bovendien een behoorlijk muffe geur geven. Dat bevordert de eetlust niet!

Keuken schimmel laten verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Beschimmeling voorkomen en verwijderen

Keuken schimmel voorkomen

Beschimmeling in de keuken is nooit 100% te voorkomen. Uiteraard zijn er wel een aantal maatregelen die u kunt treffen om de kans op schimmels te verkleinen. Zorg voor een gedegen afzuigkap tijdens het koken. Wanneer uw keuken ook over een mechanische kamerventilatie beschikt, kunt u deze tijdens het koken aanzetten. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk om de keuken dagelijks schoon te maken. Kitranden kunnen helpen voorkomen dat er kruimels en vocht op moeilijk bereikbare plekken komt.

Keuken schimmel verwijderen

Waarschijnlijk heeft u gepoogd de eerste schimmels te bestrijden speciale schoonmaakproducten, azijn of soda, maar lukt het definitief verwijderen van de schimmel u nog niet. Schimmels in de keuken worden soms pas in een latere fase ontdekt, bijvoorbeeld omdat het zich achter keukenkastjes of koelkast begeeft. Bij schimmel die al enige tijd op de muur of plafond zit, dient doorgaans een specialist ingeschakeld te worden om het probleem definitief te verhelpen. Een beginnende schimmel zal immers alleen maar groeien als de oorzaak niet wordt opgelost.

Benieuwd wat een specialist voor u kan betekenen?

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het definitief verwijderen van schimmels? Neem dan contact op. Wij bestrijden schimmel op de meest efficiënte en doeltreffende wijze. Ons schimmel bestrijdingsbedrijf kijkt niet alleen naar de schimmel, maar ook naar achterliggende oorzaken. Wij geven u daarnaast tips en handvatten hoe u het in de toekomst kunt voorkomen. Wij hanteren een duidelijke aanpak, waardoor wij schimmels verwijderen voor langere periode. En dat voor een zeer scherp uurloon. 

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs