Schimmel op muur verwijderen

Schimmel op muur verwijderen

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Muur schimmel herkennen
Oorzaken van schimmels op de muur
Gevolgen van schimmels aan de (binnen) muren
Schimmel op muur voorkomen
Zelf muur schimmels verwijderen/weghalen

Muur schimmels zijn ontzettend hinderlijk. Gelukkig is het euvel vaak goed te verhelpen. Op deze pagina vindt u alle relevante informatie omtrent het verwijderen van zwarte, witte en andere kleuren schimmels op de muur, op het behang of op het stucwerk.

Op elke type muur

Schimmels zijn micro-organismen die in een vochtige en vaak warme ruimte kunnen ontstaan waar luchtstromen ontbreken. In 95% van de gevallen uit de schimmel zich op het plafond of de muur. Dat is erg vervelend, want dit ligt goed in het zicht. Wist u dat schimmels op alle soorten muren en ondergronden kunnen ontstaan? Zo zien we regelmatig schimmel:

 • Op houten wanden (bijvoorbeeld in het tuinhuisje of op zolder) of constructies
 • Op glad stucwerk, spuitwerk, sierpleister (zoals granol of spachtelputz) of beton ciré
 • Achter behang (bijvoorbeeld op de slaapkamer of in de woonkamer)
 • Op tegels (bijvoorbeeld in de badkamer)
 • Op geverfde muren
 • Op een muur van beton
 • Op muren achter kasten

Muur schimmel herkennen

Er zijn duizenden soorten schimmels die in huis kunnen voorkomen. De meest voorkomende schimmels in huis hebben de kleur zwart, maar er zijn ook zeldzame gevallen wanneer de schimmel een andere kleur heeft. Hoe kunt u deze schimmels herkennen? Dit lichten we hier verder toe.

Zwarte schimmel op de muur

Zwarte schimmel is vrij eenvoudig te herkennen aan de zwarte vlekken of puntjes op de muur. De schimmel kan een harige uitstraling hebben en heeft een muffige geur.

Zwarte schimmel op muur en plafond
U ziet hier grote zwarte schimmelsporen, die zich op de muur en het plafond in de badkamer hebben genesteld.

Witte schimmel op de muur

Witte schimmel is lastiger te ontdekken in huis op de binnenmuren. Dit komt omdat de kleur vaak overeenkomt met de kleur van de muur. Ook wordt witte schimmel nog wel eens verward met salpeteruitslag of muurzouten. Dit komt omdat salpeteruitslag en muurzouten dezelfde uitstraling hebben en ook dezelfde oorzaak. Witte schimmelsporen zijn te herkennen aan de pluizige uitstraling en de vervelende aarde geur.

Roze schimmel op de muur

Roze schimmel is geen zeldzame vorm van schimmel en is vaak terug te vinden in de badkamer, keuken of in de kruipruimte. De kleur is doorgaans helder roze, maar klanten van ons omschrijven de kleur ook als oranje of rood. De textuur van roze schimmel is doorgaans pluizig of slijmerig.

Gele schimmel op de muur

Gele schimmel is te herkennen aan de pluizige en draderige textuur. De kleuren geel kunnen verschillen. Zo hebben de gele schimmels van het geslacht Aspergillus een opvallende felgele kleur, en hebben de gele schimmels van het geslacht Serpula Lacrymans een donkergele of goudkleurige kleur. Gele schimmel op de muur wordt nog wel is verward met stuifmeel door de vele overeenkomsten.

Groene schimmel op de muur

Groene schimmel is vaak te zien op bomen en houten planken, maar kan ook voorkomen op de binnenmuren van uw huis. Deze kleur schimmel groeit het vaakst op behang. Deze kleur schimmel wordt vaak verward met mos door de vele overeenkomsten. Groene schimmels zijn op de binnenmuren te vinden, maar op de buitenmuren van de woning is het ook mogelijk om deze schimmel te ontdekken.

Oorzaken van schimmels op de muur

Schimmels op de binnenmuur of buitenmuur kunnen diverse oorzaken hebben. Hieronder beschrijven we de belangrijkste.

Vocht op/in de muren

Schimmels hebben vocht nodig om te kunnen groeien. Schimmelsporen in huis ontstaan vaak door vochtige muren en een hoge luchtvochtigheid. Wanneer er schimmel op de muren zit, is er wellicht sprake van een vochtprobleem. Hierbij kunt u o.a. denken aan opstijgend vocht of doorslaand vocht. Condens is een grote oorzaak voor schimmels op muren en plafonds. Dit omdat de waterdruppels uit de warmte terecht komen op de koude achtergrond van een muur, plafond of raam. Dit is ook waarom schimmel vaak voorkomt in de badkamer bij de douche.

Barsten in buitenmuur

Het kan voorkomen dat er in de buitenmuur barsten komen door koude weersomstandigheden. Hierdoor kan het vocht van buiten makkelijker naar binnen komen waardoor binnenmuren vochtig of zelfs nat worden. Uiteindelijk kan dit voor schimmels zorgen.

Lekkage

In sommige gevallen is een lekkage de oorzaak van vocht en schimmels op de muren. Het kan dan gaan om een lekkage die nog actief is, maar ook om een oude lekkage waarbij het overtollige vocht niet weg kan. Lekkages kunnen meerdere bronnen hebben. Denk hierbij aan een daklekkage of een gesprongen leiding.

Soms is de mens zelf de oorzaak

Regelmatig is de mens zelf de oorzaak van muur schimmels. Dit wordt aangeduid als ”woonvocht”. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een badkamer waar meerdere keren per dag wordt gedoucht zonder de juiste mate van ventilatie. Of een slaapkamer die nooit wordt gelucht. Een mens verliest immers ’s nachts doorgaans meer dan een liter vocht (door onze ademhaling).

Schimmel op muur
U ziet hier een grote zwarte schimmelplek, die zich op de wand op zolder heeft genesteld.

Gevolgen van schimmels aan de (binnen) muren

Er is een grote noodzaak om schimmels op de binnenmuur zo snel mogelijk te verwijderen. Dit omdat schimmels gevolgen hebben voor de uw woning en voor uw gezondheid.

Nadelig voor uw woning

Schimmelsporen kunnen de conditie van een woning aanzienlijk verslechteren. Reeds aangetaste materialen zullen na verloop van tijd vervangen of opnieuw geverfd moeten. Schimmels kunnen op het behang zitten waardoor het behang los kan gaan laten. Het kan ook voorkomen dat er grote schimmelplekken ontstaan achter het behang. Niet alleen op het behang, maar ook op stucwerk of op een verflaag kunnen schimmels ontstaan en schade aanrichten aan de muur.

Nadelig voor uw gezondheid

Schimmels brengen niet alleen schade aan uw woning, maar hebben ook nog eens nadelige effecten voor uw gezondheid. Ze kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en luchtwegklachten verergeren. Het is dus belangrijk om de schimmel zo snel mogelijk uit uw woning te verwijderen. Om dan nog maar niet te praten over de mogelijke stank en de onhygiënische aanblik.

Muur schimmel laten verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Schimmel op muur voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit is een motto die perfect past als het gaat over schimmels in huis. Er zijn diverse manieren om schimmels te voorkomen. Hieronder een aantal toegelicht.

 • Ventileren, ventileren en nogmaals ventileren. Voldoende ventilatie in ruimtes waar snel vocht voorkomt. Ventilatie zorgt ervoor dat vocht niet op de muren blijft en haalt de broedplaats voor schimmels weg.
 • Vochtproblemen vroegtijdig bij de bron aanpakken. Merkt u een lekkage op, of ziet u dat wanden langer nat blijven. Vroegtijdig in actie komen voorkomt uiteindelijk schimmels.
 • Gebruik maken van mechanische ventilatie en/of vochtvreters. Heeft u onvoldoende natuurlijke ventilatie met ramen en deuren? Dan zijn dit perfecte oplossingen om vocht weg te lijden uit de desbetreffende woonruimte.
 • Maak de buitenmuren waterdicht. Dit kunt u doen door de gevel te impregneren of hydrofoberen. Ook is vochtwerende verf een aanrader. Zo maakt u de buitenmuur waterdicht en geeft u de gevel een nieuwe uitstraling.
Schimmel op kozijn
U ziet hier kleine schimmelsporen, die zich in het raamkozijn hebben genesteld.

Zelf muur schimmels verwijderen/weghalen

Het internet staat vol met tips voor het weghalen van muur schimmels. Wij zijn er altijd voorstander van als mensen zelf schimmels proberen te verhelpen, maar er zijn echter een aantal belangrijke nuances.

 • De muur reinigen met een speciaal reinigingsmiddel.  Deze schimmelverwijderaars zijn verkrijgbaar bij menig bouwmarkt. Van onze klanten horen we toch vaak dat dit soort middeltjes niet zorgen voor een definitieve oplossing op de lange termijn. Ze zijn geschikt om kleine vlekjes in te perken, maar op den duur komt het probleem vaak terug. Zeker wanneer de oorzaak van de schimmelvorming niet vakkundig wordt aangepakt.
 • Muur schimmel verwijderen met huismiddelen als chloor, soda of azijn. Ook dit kan bij kleine plekjes helpen. Echter is het belangrijk om voorzichtig te zijn in de buurt van schimmels. Inademen van deeltjes dient te allen tijde te worden voorkomen. Bovendien realiseren veel mensen zich niet dat dit soort huismiddelen ook onbedoelde neveneffecten aan uw muur kunnen aanbrengen. Het is dus belangrijk om voorzichtig te werk te gaan met schoonmaken.
 • Verwijder schimmel niet droog! Op het moment dat u schimmel droog gaat behandelen laat u de schimmelsporen alleen maar verspreiden. Bij schimmel verwijderen is het ook belangrijk om zelf goed beschermd te zijn. Doe dus een kapje voor de mond op en gebruik handschoenen.

Gegarandeerd een goede oplossing voor muurschimmels?

Krijgt u de schimmels aan de binnenmuren of buitenmuren zelf niet weg? Blijven de schimmelplekken maar terugkomen of bevindt het zich in een gevorderd stadium? Geen paniek, laat onze experts u verder helpen! Met onze ruime kennis en gespecialiseerde apparatuur zorgen we voor een betaalbare definitieve oplossing. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs