Schimmel op muur definitief verwijderen

Muurschimmels zijn ontzettend hinderlijk. Gelukkig is het euvel vaak goed te verhelpen. Op deze pagina vindt u alle relevante informatie omtrent het verwijderen van zwarte, witte en andere kleuren schimmels op de muur.

Offerte Schimmel Verwijderen

Op elk type muur

Schimmels zijn micro-organismen die in een vochtige en vaak warme ruimte kunnen ontstaan waar luchtstromen ontbreken. In 95% van de gevallen uit de schimmel zich op het plafond of de muur. Dat is erg vervelend, want dit ligt goed in het zicht. Wist u dat schimmels op alle soorten muren en ondergronden kunnen ontstaan? Zo zien we regelmatig schimmel:

 • Op houten wanden (bijvoorbeeld in het tuinhuisje of op zolder) of constructies
 • Op glad stucwerk, spuitwerk, sierpleister (zoals granol of spachtelputz) of beton ciré
 • Achter behang (bijvoorbeeld op de slaapkamer of in de woonkamer)
 • Op tegels (bijvoorbeeld in de badkamer)
 • Op geverfde muren
 • Op muren achter kasten

In sommige gevallen gaat het om witte, pluizige schimmel op de muur. In andere gevallen gaat het om de welbekende zwarte schimmels. In meer zeldzame gevallen kan de schimmel ook een andere kleur hebben, zoals roze of groen.

Op onderstaande foto ziet u een grote zwarte schimmelsporen, die zich op de muur en het plafond in de badkamer heeft genesteld.

Zwarte schimmel op muur

Oorzaken van schimmels op de muur

Schimmels op de wand kunnen diverse oorzaken hebben. Hieronder beschrijven we de belangrijkste.

Vocht op/in de muren

Schimmels hebben vocht nodig om te kunnen groeien. Schimmelsporen in huis ontstaan vaak door vochtige muren en een hoge luchtvochtigheid. Wanneer er schimmel op de muren zit, is er wellicht sprake van een vochtprobleem. Hierbij kunt u o.a. denken aan opstijgend vocht of doorslaand vocht. Condens is een grote oorzaak voor schimmels op muren en plafonds. Dit omdat de waterdruppels uit de warmte terecht komen op de koude achtergrond van een muur, plafond of raam. Dit is ook waarom schimmel vaak voorkomt in de badkamer bij de douche. 

Lekkage

In sommige gevallen is een lekkage de oorzaak van vocht en schimmels op de muren. Het kan dan gaan om een lekkage die nog actief is, maar ook om een oude lekkage waarbij het overtollige vocht niet weg kan. Lekkages kunnen meerdere bronnen hebben. Denk hierbij aan een daklekkage of een gesprongen leiding.

Soms is de mens zelf de oorzaak

Regelmatig is de mens zelf de oorzaak van muurschimmels. Dit wordt aangeduidt als ”woonvocht”. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een badkamer waar meerdere keren per dag wordt gedoucht zonder de juiste mate van ventilatie. Of een slaapkamer die nooit wordt gelucht. Een mens verliest immers ’s nachts doorgaans meer dan een liter vocht (door onze ademhaling).

Muurschimmels doeltreffend laten bestrijden?

Gevolgen van schimmels aan de muren 

Nadelig voor uw woning

Schimmelsporen kunnen de conditie van een woning aanzienlijk verslechteren. Reeds aangetaste materialen zullen na verloop van tijd vervangen of opnieuw geverfd moeten. Schimmels kunnen op het behang zitten waardoor het behang los kan gaan laten. Ook achter het behang kunnen grote schimmelplekken ontstaan. Niet alleen op het behang, maar ook op stucwerk of op een verflaag kunnen schimmels ontstaan en schade aanrichten aan de muur.  

Nadelig voor uw gezondheid

Schimmels brengen niet alleen schade aan uw woning, maar hebben ook nog eens nadelige effecten voor uw gezondheid. Ze kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en luchtwegklachten verergeren. Het is dus belangrijk om de schimmel zo snel mogelijk uit uw woning te verwijderen. Om dan nog maar niet te praten over de mogelijke stank en de onhygiënische aanblik.

Op onderstaande foto ziet u een grote zwarte schimmelplek, die zich op de wand op zolder heeft genesteld.

schimmels muur zolder

Voorkomen is beter dan genezen

De beste manier om schimmelsporen te voorkomen, is te zorgen voor voldoende ventilatie. Daarbij kan het helpen om eventuele vochtproblemen (zoals lekkages) vroegtijdig bij de bron aan te pakken. Ook het gebruik van een mechanische ventilatie en/of vochtvreters kan helpen. Op onze schimmels voorkomen pagina vindt u meer tips voor het voorkomen van schimmelvorming. Wanneer u schimmel heeft ontdekt, zult u wellicht vooral geïnteresseerd zijn wat mogelijkheden zijn om muurschimmels te bestrijden. 

Zelf schimmels van de muur verwijderen

Het internet staat vol met tips om zelf schimmels van de muur weg te halen. Wij zijn er altijd voorstander van als mensen zelf schimmels proberen te verhelpen, maar er zijn echter een aantal belangrijke nuances.

 • De muur reinigen met een speciaal reinigingsmiddel. Deze schimmel verwijderaars zijn verkrijgbaar bij menig bouwmarkt. Van onze klanten horen we toch vaak dat dit soort middeltjes niet zorgen voor een definitieve oplossing op de lange termijn. Ze zijn geschikt om kleine plekjes in te perken, maar op den duur komt het probleem vaak terug. Zeker wanneer de oorzaak van de schimmelvorming niet vakkundig wordt aangepakt.
 • Schimmel van de muur verwijderen met huismiddelen als chloor, soda of azijn. Ook dit kan bij kleine plekjes helpen. Echter is het belangrijk om voorzichtig te zijn in de buurt van schimmels. Inademen van deeltjes dient te allen tijde te worden voorkomen. Bovendien realiseren veel mensen zich niet dat dit soort huismiddelen ook onbedoelde neveneffecten aan uw muur kunnen aanbrengen. Het is dus belangrijk om voorzicht te werk te gaan met schoonmaken.
 • Verwijder schimmel niet droog! Op het moment dat u schimmel droog gaat behandelen laat u de schimmelsporen alleen maar verspreiden. Bij het verwijderen is het ook belangrijk om zelf goed beschermd te zijn. Doe dus een kapje voor de mond op en gebruik handschoenen. 

Gegarandeerd een goede oplossing voor muurschimmels?

Krijgt u de schimmels aan de muren zelf niet weg? Blijven de schimmelplekken maar terugkomen of bevindt het zich in een gevorderd stadium? Geen paniek, laat onze experts u verder helpen! Met onze ruime kennis en gespecialiseerde apparatuur zorgen we voor een betaalbare definitieve oplossing. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat.

Voor particulieren en bedrijven
Scherp uurtarief
Snel een offerte op maat
#1 Specialist in schimmelbestrijding

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 10 MB.

  Specialist in schimmels
  Scherp uurtarief
  Werkzaam in bijna heel NL
  Voor particulieren en bedrijven
  Hoog beoordeeld op Google

  Vrijblijvend advies?

  Centraal gelegen

  Hoog beoordeeld door onze klanten

  Lavos Reiniging BV
  4.8
  Gebaseerd op 75 beoordelingen
  powered by Google
  Jolijn NikkenJolijn Nikken
  10:08 09 Sep 22
  Fantastisch geholpen door Rob en zijn team. Ze zetten net dat stapje extra. Hele fijne mensen die goede kwaliteit leveren en het hart op de juiste plek hebben. Ik zou ze zeker aanraden. Binnen no time was de badkamer schimmelvrij gemaakt!
  Dirk B.Dirk B.
  20:12 21 Aug 22
  Geweldig bedrijf voor al uw schoonmaak klussen.Heeft u een goede en grondige schoonmaak nodig, dit bedrijf werkt top.Wat u ook wilt, schimmel verwijderen of reguliere schoonmaak, zij doen alles voor een schappelijke prijs.
  Maarten van der MeijMaarten van der Meij
  10:53 02 Aug 22
  We zijn enorm snel en vakkundig geholpen. Rob en zijn team kwamen binnen 2 dagen langs om de schimmel te verwijderen. Daarbij had hij professionele apparatuur om snel de oorzaak van de schimmel op te sporen & te verwijderen. We zijn heel blij dat dit zo goed is opgelost.
  AlexAlex
  17:47 20 Jun 22
  Beleefde mannen, goed werk verricht. Na een groot vocht en schimmel probleem heeft Lavosreiniging mij uitstekend geholpen en dit bedrijf was echt 24 uur bereikbaar wat een toppers dank je wel RobAbsoluut een aanrader.
  Marloes van der LogtMarloes van der Logt
  15:05 10 May 22
  Fijn contact en top geholpen. Ze hadden ook snel tijd, heel fijn. Ik had schimmel in mijn kelder en dit hebben ze netjes schoongemaakt. Nog even goed in laten trekken en dan kan ik weer gebruik maken van mijn kelder 😊
  js_loader