Schimmel achter het behang? Zo lost u het op!

In deze blog lichten wij u toe wat u het beste kunt doen om schimmel achter het behang te voorkomen en/of te verwijderen. Verder beantwoorden wij de veelgestelde vragen omtrent schimmel op of achter het behang. 

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Hoe ontstaat schimmel achter het behang?
Het gevolg van schimmels
Hoe voorkom ik schimmel achter het behang?
Schimmel op behang verwijderen
Schimmel als gevolg van doorslaand- of optrekkend vocht
Overige veelgestelde vragen

Hoe ontstaat schimmel achter het behang?

Veel mensen kiezen ervoor om delen van hun huis te behangen. Het is een leuke manier om een gezellige sfeer te creeëren. Helaas kan schimmel achter het behang ervoor zorgen dat uw behang loslaat en vervuild raakt. De oorzaak van deze schimmelvorming is altijd in een vochtprobleem te vinden. In het geval van schimmel achter het behang gaat het vaak om condensatievocht. Condensatievocht onstaat wanneer waterdamp in aanraking komt met koude oppervlakken. Wanneer dat gebeurt koelt de warme, vochtige lucht af waardoor er waterdruppels onstaan. Dit onstaat bijvoorbeeld bij een warme douche in combinatie met een slechte ventilatie.

Vochtcondensatie
Condensatievocht als gevolg van een matige ventilatie

Naast condensatievocht zien we schimmel op het behang ook ontstaan door doorslaand vocht en optrekkend vocht. Doorslaand vocht is simpelweg gezegd vocht wat via de buitenmuur door de spauw naar de binnenmuur trekt. Vaak ontstaat dit bij beschadigde en/of oude buitenmuren. Optrekkend vocht zien we meestal bij oudere woningen van voor 1980 die geen vochtkering hebben. Het resultaat is dat grondvocht direct door de muur opgenomen kan worden en omhoog trekt. Heeft u het vermoeden dat de schimmel afkomstig is van een lekkage? Raadpleeg dan een specialist om verdere schade aan wanden en muren te voorkomen.

Het gevolg van schimmels

Schimmel kan verschillende gevolgen met zich meenemen. Daarom is het belangrijk de schimmel tijdig een halt toe te roepen. Mogelijke gevolgen van langdurige schimmelvorming zijn:

Om de schade van schimmels te voorkomen kunt u vroegtijdig maatregelen nemen om de kans op schimmelvorming te verminderen.
 
Schimmel op muur
Schade aan de muur door schimmels

Hoe voorkom ik schimmel achter het behang?

Schimmel in huis is iets wat u ten alle tijden wilt voorkomen. Om specifiek schimmel achter het behang te voorkomen kunt u een aantal dingen doen. Allereerst is van belang dat de luchtvochtigheid in huis op peil is. Voor een ideale luchtvochtigheid in huis moet het percentage tussen de 40-60% liggen. U kunt dit meten doormiddel van een hygrometer, welke gemakkelijk online verkrijgbaar zijn. Wanneer de meter een percentage hoger dan 60% aangeeft is het belangrijk om structureel dingen anders te doen.
 
Om te beginnen kunt u wat vaker de ramen openzetten. Deze simpele handeling kan de luchtvochtigheid sterk verbeteren. Daarnaast is het advies om de was indien mogelijk buiten te laten drogen. Dit voorkomt condensatievocht in uw woning. Ook het gebruik van extra ventilatie tijdens het douchen of koken is zeer aan te raden. Wanneer u tijdens deze activiteiten geen ventilatie gebruikt zal de luchtvochtigheid hard toenemen.
Hygrometer
Meet de luchtvochtigheid in uw woning m.b.v. een hygrometer

Schimmel op behang verwijderen

Wanneer de schimmel zich op of achter het behang genesteld heeft en daarmee ook delen van de muur aangetast heeft, is het belangrijk om een goede reiniging uit te voeren om terugkerende schimmel te voorkomen. Helaas betekent dit ook dat volledige verwijdering van uw behang vaak nodig is om de schimmel te verwijderen. Voor de verwijdering van schimmels op uw muur maakt u gebruik van volgend stappenplan:
  1. Gebruik een anti-schimmelproduct zoals azijn of soda
  2. Meng het product met water, houd de aanbevolen dosering aan
  3. Neem een zachte doek en veeg de schimmelvlekken in
  4. Laat het anti-schimmel product even intrekken
  5. Als laatste verwijdert u de resten met een vochtige doek
Aanbevolen wordt om de eerste weken de muur niet opnieuw te behangen. Laat de muur even kaal en kijk ofdat de schimmel niet terugkeert. Als na een aantal weken de schimmel nog steeds verdwenen is, kunt u de muur weer voorzien van een mooi behang.

Schimmel als gevolg van doorslaand- of optrekkend vocht?

Wanneer u het vermoeden heeft dat de schimmel afkomstig is van doorslaand- of optrekkend vocht, kan het verstandig zijn de hulp van een specialist in te schakelen. Het kan immers erg lastig zijn om zonder specialistische kennis de oorzaak van dit probleem aan te pakken. Daarnaast is een snelle constatering van het probleem vaak gunstig voor het verdere verloop van de schimmel. Lavos Reiniging is gespecialiseerd in de aanpak van schimmel op de muur en kan u dan ook deskundig advies geven voor uw situatie. Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze specialisten!

Overige veelgestelde vragen

Schimmel gaat nooit uit zichzelf weg en is altijd een gevolg van een vochtprobleem. Verwacht dan ook niet dat de schimmel vanzelf zal wegtrekken maar onderneem direct actie wanneer de schimmel nog relatief meevalt. Dit voorkomt schade aan woning en gezondheid.

Er zijn verscheidene hulpmiddelen verkrijgbaar die kunnen helpen bij een betere luchtvochtigheid in huis. 1 van die hulpmiddelen is mechanische ventilatie, wat ervoor zorgt dat warme lucht naar buiten geleid wordt en koele lucht naar binnen stroomt. 

Wanneer de schimmel niet op de wand zit maar wel op het behang kunt u dit reinigen. Dit doet u door gebruik te maken van schoonmaakazijn en water en dit met elkaar te mengen. Vervolgens gaat u met een doek een aantal keer over het behang heen totdat de schimmel verdwenen is. 

Als u het vermoeden heeft van een vochtprobleem door bijvoorbeeld doorslaand of optrekkend vocht van buiten uw woning, is het verstandig hiervoor een specialist te laten komen. Hij of zij kan dan een gericht plan van aanpak uitschrijven waardoor de schimmel op de juiste plek wordt aangepakt. 

Gerelateerde blogs