Schimmel verwijderen

Schimmel verwijderen in huis op plafond en op muur (zwarte schimmel in badkamer, kelder)Schimmel verwijderen kan makkelijk en snel. Wil je ook snel van de vieze schimmels afzijn zonder al te veel gedoe? Het is namelijk vies en ongezond en etenswaren raken snel bedorven.

Offerte aanvragen

Snel een schoner en gezonder huis

Bovendien kan het muren, plafonds, tapijt en hout aantasten en snel verspreiden. Schimmel verwijderen in huis kan best een gedoe zijn maar je moet er wel iets mee. Nattigheid en schimmel in huis is niet alleen vies maar ook ongezond voor jezelf en je huisgenoten. Gelukkig is de oorzaak van schimmel en de schimmel zelf gewoon te verwijderen. Te veel gebouwen en woningen bevatten veel te veel vocht. Als er schimmel op muren of plafond zit, is het probleem al lang gaande. gelukkig zijn er tegenwoordig goede en permanente oplossingen om dit aan te pakken.

 

Schimmel herkennen

Schimmel is redelijk makkelijk te herkennen aan de vlekken, opgebolde sponsachtige vorm, muffe lucht of zelfs stank en de vieze kleur ervan. Je hebt veel soorten schimmels en de ene is hardnekkiger en vervelender dan de andere.

Deze meeste soorten schimmels in huis zie je:

 1. Als beschimmeling op vochtige muren en plafonds, bijvoorbeeld in badkamers en kelders. Een veel voorkomende en herkenbare schimmel is zwarte schimmel.
 2. In textiel dat vochtig is of is geweest (bijvoorbeeld tentdoek), men zegt dan dat “het weer er in zit”.
 3. In koelkasten, ook in de vorm van slijmzwammen die eruitzien als een slijmerige afzetting

 

De oorzaak verhelpen

Die eerste plek (op muren en plafonds in badkamers en kelders) is het meest hardnekkig en vervelend. Hiervoor zie je de meeste oplossingen in dit artikel. Je ziet zowel hoe je deze het makkelijkste kunt verwijderen als hoe het in de toekomst voorkomen is.

Geur
Schimmels zijn dikwijls ook waarneembaar door hun geur; alhoewel schimmelgeur niet eenduidig is, wordt deze meestal omschreven als muf, stoffig, of grondlucht; sommige schimmels of zwammen hebben een aardappelgeur.

Badkamer
De meeste schimmel zit meestal in de badkamer omdat daar de luchtvochtigheid het hoogste is en er soms voldoende ingrediënten zijn voor schimmels om tot bloei te komen. Te weinig ventilatie is dan meestal de oorzaak, vooral in de winter als men niet te koud wil douchen of badderen. Daarnaast staat men langer onder de douche in koude, natte periodes van het jaar.

Aantal vochtdeeltjes in de lucht
Dat is nu juist het moment dat de badkamer zijn overtollige vocht ook moeilijker kwijt kan aan de buitenlucht. De communicerende vaten van lucht binnen en lucht buiten zorgt er dan namelijk voor dat de buitenlucht ‘al voldoende vochtdeeltjes in de lucht’ heeft.

Vocht wegnemen
Schimmel ontstaat door te veel vocht in huis. Het vocht verwijder je door de lucht te verwarmen, dagelijks te ventileren, ontvochtigers te plaatsen waarna afdoen van de schimmel plus dampdoorlatende verf, zoals een kalkverf op de muren waar de schimmelplekken waren weer wegneemt. Gewoon over de schimmel heen behangen is niet goed omdat je het dan opsluit.

Buiten:

 • Het is erg nat seizoen, deze is helaas niet te beïnvloeden
 • Geveloppervlakte ten opzichte van het vloeroppervlakte is erg hoog (dus relatief veel natte oppervlakte om de woning heen), deze is helaas niet te beïnvloeden
 • Onderburen verbouwen dus zullen niet veel verwarmen, deze is helaas ook niet te beïnvloeden

Wat wel voor buiten te beïnvloeden is:

 • Aan VVE vragen wanneer dat enkel glas vervangen bij de 2 kunststof kozijnen (nu nog hout) wordt door dubbel glas
 • Aan VVE vragen of dak nagelopen/ hersteld is rondom de schoorsteen/ dakrand
 • Aan VVE vragen of de gevel geïmpregneerd kan worden (dit gaat dus verder dan voegen of keimen)

Binnen:

Wat kun je zelf binnen doen? Het vocht verwijder je aan de binnenzijde door de lucht te verwarmen, dagelijks te ventileren en eventueel betere ontvochtigers te plaatsen.

Daarnaast natuurlijk het gebruikelijke waarvan je wel weet dat dit goed is maar wellicht niet consequent wordt gedaan:

 • Beter (dus meer) te verwarmen
 • Geen natte was in de winter in huis drogen en na het douchen de muren en vloer droog deppen
 • Beter ventileren (dagelijks)

Geduld is een schone zaak

Een vochtprobleem/ schimmel is helaas niet zomaar weg. Dit bovenstaande zul je een behoorlijke periode moeten doen voordat de vochtbalans echt veel gewijzigd is. Het is wel belangrijk om dit nu direct te doen en geen tijd te verspillen.