Vochtbestrijding

vochtproblemen in huis

Kampt u met een vochtprobleem in huis of op kantoor? Kom zo snel mogelijk in actie! Te veel vocht in huis kan schadelijk zijn voor het huis en volgens diverse betrouwbare bronnen, zoals de GGD en het RIVM, ook voor de gezondheid. Wij als schimmel- en vochtbestrijdings bedrijf lossen vochtproblemen op een effectieve manier op. Meer weten? Lees dan verder, neem contact op of vraag een gratis offerte op. 

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Vochtproblemen in huis herkennen
Oorzaken vochtproblemen
Waar komen vochtproblemen het meest voor?
Wat zijn de gevolgen van een hoge luchtvochtigheid?
Vochtwerende maatregelen
Zelf vocht bestrijden of een professional inhuren?

Vochtproblemen in huis herkennen

Elk huis of kantoor krijgt wel is te maken met vochtproblemen. Het vroeg detecteren van te veel vocht kan veel vervelende gevolgen voorkomen. U kunt vochtproblemen bijvoorbeeld aan de volgende punten herkennen:

 • Vocht- en schimmelsporen op de muur, vloer of plafond;
 • Loslatend behang of stucwerk;
 • Een muffe en onhygiënische geur;
 • Hoger energieverbruik in vergelijking met eerdere periode;
 • Insecten of beestjes, vaak zilvervisjes of pissebedden.

Oorzaken vochtproblemen

Om een te hoge luchtvochtigheid te voorkomen is het belangrijk om naar de oorzaken van vochtproblemen te kijken. Er zijn een aantal belangrijke oorzaken die we hier voor u op een rijtje hebben gezet:

 • Condensatie (woonvocht): Vocht die ontstaat door menselijke acties (douchen, wassen en koken)
 • Optrekkend of opstijgend vocht: Vocht dat een weg naar boven vind. Vaak via de funderingen, kruipruimtes en spouwmuren.
 • Doorslaand vocht: Vocht dat zich door de buitenkant van de woning naar binnen dringt. Dit komt vaak door poreuze of beschadigde buitenmuren.
 • Koude bruggen: Vochtige plekken die ontstaan door warme lucht die door een koude muur of vloer afkoelt. Hier ontstaan dan vaak druppels.
 • Lekkages: Waterschade door bouwfouten, veroudering van de woning of door bijvoorbeeld een kapotte douchebak of wastafel.
Condensatievocht
Condens op de ramen door vochtproblemen in huis

Waar komen vochtproblemen het meest voor?

Een hoge luchtvochtigheid en uiteindelijk vochtproblemen kunnen op verschillende plekken in huis of kantoor spelen. In de meeste gevallen komen de problemen voor in de kelder, de kruipruimte en rondom de ramen.

Vocht in de kelder

Helaas zijn vochtproblemen in de kelder geen zeldzaam probleem. Bijna elk huishouden krijgt er wel mee te maken. Dit komt omdat deze woonruimte zeer kwetsbaar is. Zo is er vaak een gebrek aan ventilatie (zowel mechanisch als natuurlijk), komen overstromingen en lekkages vaker voor, is er weinig tot geen zonlicht en is er een gebrek aan onderhoud. Al deze factoren zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid in veel gevallen vaak hoog ligt. Dit resulteert dan ook vaak in schimmels in de kelder.

Vocht in de kruipruimte

Net zoals de kelder is de kruipruimte een kwetsbare ruimte voor vocht. Vochtproblemen komen hier vaak voor door grondvocht, slechte ventilatie, veel lekkages en overstromingen, geen zonlicht en weinig onderhoud. Vergelijkbaar dus met de kelder. Helaas wordt te veel vocht hier vaak laat ontdekt, wat dus zorgt voor schimmels in de kruipruimte. Deze schimmels kunnen uiteindelijk de fundering aantasten en doorslaan naar andere ruimtes.

Vochtproblemen rondom de raamkozijnen

Ramen, kitranden, vensterbanken en raamrubbers zijn een uitstekende voedingsbodem voor schimmels. Dit komt omdat deze plekken waar koeler en vochtiger zijn in vergelijking met de omgevingstemperatuur. De meeste vochtproblemen rondom de raamkozijnen komen door een verouderd raam of kozijn, mogelijke lekkages en problemen aan de kitranden. Vochtproblemen rondom de ramen is vaak snel te zien door de condens op de ramen en de schimmelsporen op de kozijnen.

Wat zijn de gevolgen van een hoge luchtvochtigheid in huis?

Een te hoge luchtvochtigheid in de woning heeft diverse gevolgen. De meest voorkomende gevolgen lichten graag even toe.

Schimmelgroei

Een direct gevolg van vocht in combinatie met slechte ventilatie is de kans op schimmels in huis. Schimmels zijn zeer onhygiënisch, kunnen slecht zijn voor het huis en volgens diverse bronnen mogelijk kunnen zorgen voor klachten aan de gezondheid. Schimmels zijn volgens het RIVM gebaat bij de volgende onderdelen:

 • Aanwezigheid van voldoende vocht (RV tussen de 80% en 100%)
 • Geschikte temperatuur (-5 tot 65 graden)
 • Zuurgraad (pH tussen 4 en 9)
 • Voedingsbodem (substraat: organisch, vaak houtachtig, cellulosehoudend materiaal)

Hogere stookkosten

Als er sprake is van overmatig vocht in huis, stroomt de warmte ook sneller weg. Dit betekent dat u dus meer moet stoken om het warm te krijgen. Dit gaat uiteindelijk tot hogere kosten leiden.

Ongedierte overlast

Vocht in huis is ook een broedplaats voor ongedierte. Zo kunt u bijvoorbeeld last krijgen van insecten als pissebedden, zilvervisjes en kakkerlakken. Ook muizen en ratten kunnen voorkomen bij slecht onderhoud en vochtproblemen.

Mogelijke gezondheidsklachten

Volgens diverse betrouwbare bronnen kunnen vochtproblemen in huis voor klachten zorgen voor de gezondheid. Zo wordt gezegd dat u last kunt krijgen van benauwdheid, allergieën en luchtwegklachten. Wij zijn geen gezondheidsexperts dus raden aan om een betrouwbare bron in te schakelen, zoals de huisarts, de GGD of het RIVM.

Vochtproblemen in huis bestrijden?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Vochtwerende maatregelen

De juiste temperatuur en luchtvochtigheid realiseren is het allerbelangrijkste in het voorkomen van vocht- en schimmelproblemen. Het vochtgehalte in huis naar beneden krijgen en dus schimmels voorkomen kan ook door de volgende maatregelen te nemen:

 • Doe de afzuigkap altijd aan tijdens het koken. Houd ook zo veel mogelijk de deksels op de pannen tijdens het koken.
 • Douche korter, maak de douche achteraf goed droog en doe een raampje open tijdens het douchen.
 • Hang de was zoveel mogelijk buiten of centrifugeer de was nadat het wasprogramma is voltooid.
 • Zorg dat de gordijnen niet tegen de verwarming aan hangen. Ook raden we meubels tegen de verwarming af.
 • Zorg dat het huis zo goed mogelijk schoon is.
 • Isoleer de woning (nog) beter.

Met deze maatregelen kunt u in de toekomst schimmels in huis voorkomen. En schimmels voorkomen is altijd beter dan verwijderen. Wilt u meer tips om vochtproblemen en schimmels te voorkomen? Lees dan onze blog: Schimmel voorkomen: 13 handige tips.

Hoge luchtvochtigheid
Schimmelsporen op raamkozijn door een hoge luchtvochtigheid

Zelf vocht bestrijden of een professional inhuren?

Zoals eerder besproken kunnen vochtproblemen voor nare gevolgen zorgen. Het is dus altijd van groot belang om zo snel mogelijk in actie te komen. Zelf vocht bestrijden is dan ook vaak niet altijd de beste/slimste keuze. Zonder de benodigde kennis kan het moeilijk zijn om de oorzaak vast te stellen van het vochtprobleem. Kies daarom voor een gespecialiseerd vochtbestrijder, zoals Lavos Reiniging.

Lavos Reiniging: Professionele vochtbestrijding

Benieuwd naar de kosten? Neem contact op!

Bij Lavos Reiniging profiteert u van zeer scherpe prijzen voor uw vochtbestrijding. De exacte kosten zijn afhankelijk van de aanvraag en de wensen. Samen met u komen we samen tot een geschikt kostenplaatje. Wilt u meer weten? Neem telefonisch contact op, of vul hieronder een vrijblijvende gratis offerte aanvraag in. Op werkdagen ontvangt u doorgaans al binnen 4 uur een reactie.