Schimmel op kozijnen verwijderen

Schimmel op raamkozijn

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Dit zijn de oorzaken van schimmel op de kozijnen
Gevolgen van schimmel op uw raamkozijn
Hoe kan ik deze schimmelgroei bij de ramen voorkomen?
Moet ik schimmels zelf proberen te verwijderen?

Heeft u last van schimmels op ramen en kozijnen? Lees hier hoe de schimmel kan ontstaan, wat de gevolgen zijn en hoe dit veilig en permanent verwijderd kan worden.

Schimmels in de kozijnen? Dit moet worden opgelost!

Schimmel bij kozijnen is een veelvoorkomend probleem. Vele huishoudens hebben hier last van en weten niet precies wat ze hiertegen moeten doen. Ze proberen het zelf op te lossen en maken de problemen hierdoor meermaals alleen maar erger. Door het aan de professional over te laten weet u zeker dat de schimmel weg gaat en weg blijft. Wij gebruiken namelijk apparatuur die zorgt voor blijvende resultaten.

Wij zijn gespecialiseerd in het verwijderen van alle soorten schimmels, waar deze zich dan ook mogen bevinden. Denk hierbij aan uw badkamer of keuken maar ook uw schuur of kruipruimte. Ook de schimmels bij kozijnen, zoals bij ramen, deuren en schuifpuien, behoren tot ons specialisme.

Dit zijn de oorzaken van schimmel op de kozijnen

Vocht en slechte ventilatie

Schimmels hebben vocht nodig, dit is waar ze op groeien. Wanneer er slechte ventilatie is in combinatie met een vochtige omgeving dan is dit de perfecte omgeving voor schimmels. Meestal wordt er aangeraden om genoeg ramen in de ruimte te hebben om schimmelgroei tegen te gaan, vanwege de verbeterde ventilatie. Hierdoor kan het best frustrerend zijn wanneer er juist schimmel gaat groeien in het raam of bij de kozijnen. Dit is echter goed te verklaren. Schimmels gebruiken vaak ramen, kitranden, vensterbanken en raamrubbers als voedingsbodem. Dit zijn plekken waar het vaak koeler en vochtiger is in vergelijking met de omgevingstemperatuur.

Vocht op de ramen
Veel vocht op de ramen? Zorg dat u voldoende ventileert!

Raam of kozijn verouderd

Sommige ramen, voornamelijk oudere ramen, zijn niet optimaal in elkaar gezet of verouderd. Wanneer het veel regent houdt de kitrand water, en dus vocht, vast. Daarbovenop worden de ramen vaak dichtgelaten tijdens de regen waardoor er dus weinig ventilatie en een vochtige omgeving ontstaat. Precies de soort omgeving waar de schimmel naar op zoek is.

Vergeet niet de ramen in de schuur

In deze gevallen gaan de schimmels groeien, vaak eerst binnen de ramen waar ze niet goed zichtbaar zijn en dan groeien ze al snel naar de zijkanten en de kozijnen. Als de ramen lang dicht blijven zou het ook goed kunnen dat dit niet zo gemakkelijk wordt opgemerkt. Hierdoor wordt de ontstane schimmel alleen maar groter. Daarom zijn schimmels vaak ook hardnekkiger bij ramen en kozijnen die niet vaak worden gecontroleerd, zoals bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuis. Ook het dakraam op zolder kan een vervelende plek zijn. 

Let op een mogelijke lekkage

Niet alleen vocht en weinig ventilatie kunnen schimmel veroorzaken, ook een lekkage kan de aanleiding zijn. De kitrand is een plek die erg gevoelig kan zijn voor lekkages. Dit is dus iets om goed te controleren voordat u overgaat op andere maatregelen. Dit is niet te hopen, aangezien dit vaak dure reparaties zijn. Hoe langer er niks aan gedaan wordt, des te groter wordt de schimmelgroei en de schade.

Pas op met de kitrand

De kitrand van de ramen wordt vaak over het hoofd gezien in het geval van schimmel laten verwijderen. Dit is onterecht aangezien schimmel op de kitrand vaak voorkomt. De condens kan blijven hangen en onder de raamkit komen te zitten. Hierdoor wordt de plek vochtig. Gecombineerd met weinig ventilatie is de kitrand een populaire plek voor schimmel. De binnenkant van uw raam dient periodiek vervangen te worden om de schimmel bij de kitrand te voorkomen.

Schimmel op kozijnen verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Gevolgen van schimmel op uw raamkozijn

Sommige mensen denken dat schimmels niet zo’n groot probleem zijn en dat zij dit met een grote schoonmaakbeurt zo hebben opgelost. Niks is minder waar. Het is misschien mogelijk om de schimmel redelijk weg te halen maar de kans is zeer groot dat het terug komt. Wanneer er één keer schimmel komt kan het er ook een tweede keer komen. U kunt dit voorkomen door de professional in te schakelen.

Smerige plekken en een vieze geur

Schimmelgroei kan leiden tot smerige plekken rondom uw ramen en kozijnen. Deze zwarte plekken zullen alleen maar groter worden en laten een zeer onaangename geur achter die muffig en stoffig overkomt. Simpelweg het raam openzetten zal dit niet zo gemakkelijk verhelpen!

Mogelijke gezondheidsproblemen

Volgens verschillende onderzoeken is te lange blootstelling aan schimmel niet goed voor de gezondheid. Denk hierbij aan mogelijke lichte klachten zoals een verstopte neus en keelpijn, maar ook hevige klachten als benauwdheid, afhankelijk van het feit of u hier allergisch voor bent. En vele mensen weten niet eens zeker of ze wel of niet allergisch zijn voor schimmel of niet!

NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat. 

Schade aan uw ramen en kozijnen

Schimmel kan schade toebrengen aan uw ramen en kozijnen. Kozijnen zijn vaak gemaakt van hout of kunststof en in het geval van hout kan dit een serieus probleem zijn. In de ergere gevallen kan er houtrot plaatsvinden. In dit geval tast de schimmel het houd dusdanig aan dat het hout gaat rotten en veel van de sterkte verliest. Ook bij andere materialen kan het gaan rotten. Schimmel bij een raam of kozijn kan dus extra schadelijk zijn aangezien een raam met verzwakt hout een serieus gevaarte kan zijn. Denk hier dus niet te licht over. Dit kan ongelukken veroorzaken als dit niet wordt aangepakt. Dit soort reparaties kunnen soms wel oplopen tot in de duizenden euro’s.

Schimmel op kozijn

Hoe kan ik deze schimmelgroei bij de ramen voorkomen?

Zorg voor goede ventilatie

Deze eerste tip is relatief makkelijk op te volgen aangezien we hier te maken hebben met schimmel bij ramen en kozijnen. Laat het raam openstaan wanneer dit kan, desnoods op een kiertje. Denk hier vooral aan wanneer het eens flink heeft geregend, dit zijn de meest gevaarlijke periodes. De schimmel zal hier heel snel kunnen groeien zonder een goede ventilatie. Ook ventilatieroosters aan de bovenkant van het raam zijn een aanrader.

Vergeet niet uw ramen zo nu en dan schoon te maken

Ventilatie is uiteraard belangrijk maar het zou u verbazen wat een goede schoonmaakbeurt eens in de zoveel tijd teweeg kan brengen. Door uw ramen periodiek schoon te maken wordt de kans op schimmel bij uw ramen ook verlaagd. Ook de kans op nare geurtjes, van schimmel of andere bronnen, wordt hierdoor een stuk kleiner!

Enkel of dubbelglas?

Condensvorming komt zowel bij enkel glas en dubbelglas voor. Dit heeft als gevolg dat er schimmelvorming kan plaatsvinden. Nu is de vraag wat u nu moet kiezen voor de woning. Hieronder leggen we u uit wat u moet kiezen.

Wanneer kiest u enkel glas? 

Heeft u niet voldoende ventilatie? Dan is het niet verstandig om voor dubbel glas te kiezen. Dubbel glas zorgt er voor dat de warmte niet kan ontsnappen. Dit betekent dat waterdamp niet wegtrekt en schimmels kunnen groeien. Enkel glas laat kou door, maar laat warmte ook makkelijker ontsnappen.

Wanneer kiest u dubbel glas?

Heeft u wel voldoende ventilatie? Dan kunt u beter kiezen voor dubbel glas. Dubbel glas zorgt voor betere isolatie en maakt het makkelijker om de temperatuur in huis boven de 15 graden te houden. Onder de 15 graden condenseert het vocht sneller en komt schimmelvorming sneller voor.

Moet ik schimmels zelf proberen te verwijderen?

Hierop hebben wij een heel duidelijk antwoord. Nee. Er zijn online vele maniertjes te vinden die zogenaamd de schimmels compleet verwijderen maar dit is echt iets wat u aan de professionals moet overlaten. Deze online oplossingen kunnen niet tippen aan de professionele verwijdering van schimmels. Hier wordt niet alleen gekeken naar hoe de schimmel weggehaald moet worden maar ook hoe deze daar überhaupt kon zitten. Hierdoor weet u zeker dat de schimmel daadwerkelijk weg gaat en ook niet meer terug komt.

Kies voor de professional, hier krijgt u geen spijt van

Schimmels verwijderen blijft een lastig klusje. Probeer dit niet zelf en laat het over aan de mensen die de schimmels permanent weg weten te krijgen. Ook voor de schimmel bij de ramen en kozijnen hebben onze medewerkers de juiste oplossing. Wij helpen u graag verder met onze ruime kennis en gespecialiseerde apparatuur en zorgen hiermee voor een betaalbare en definitieve oplossing. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat.

Veelgestelde vragen

Condens op de ramen is niet erg, u moet het meer zien als waarschuwing. Het vochtgehalte ligt dan te hoog, middels ventilatie is dit probleem vaak eenvoudig op te lossen. Als het vocht in of tussen de glasplaten (dubbel glas) wordt geconstateerd is het een ander verhaal. Er is dan mogelijk sprake van een lekkage. 

Ramen in huis beslaan door de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Als de temperatuur buiten koud en in huis is het warm zullen de ramen gaan beslaan. In vergelijking kunt u denken aan een douche deur die beslaat na een warme douche. Door voldoende te ventileren zal het vocht zich niet nestelen en haalt u het vochtgehalte in huis naar beneden.  

Aangeraden wordt om ook in de herfst/winter ramen en deuren op een kiertje te zetten. Dit hoeft niet te hele dag, maar regelmatig wordt wel aangeraden. Volgens diverse onderzoeken is een half uur per dag het minimale. Ook ventilatieroosters en mechanische ventilatie kunnen werken om het vochtgehalte in huis te verlagen. 

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs