Schimmel soorten

Er zijn duizenden soorten schimmels die u in het huishouden kunt tegenkomen. Hoewel de meeste schimmelgroei vaak zwart of grijs is, kan het ook wit, roze, geel, groen of zelfs een combinatie van kleuren zijn. De kleur van schimmel wordt beïnvloed door de voedselbron, door het vochtigheidsniveau en door het licht. Schimmel wordt veelal geïdentificeerd aan de hand van structuur en sporen. Dit is omdat een soort schimmel onder verschillende omstandigheden andere kleuren kan aannemen en in de loop van de tijd kan veranderen. Hieronder treft u een overzicht van de meest voorkomende kleur schimmels in huis. 

Zwarte schimmel

Zwart is de meest voorkomende kleur schimmel. De schimmel is makkelijk te herkennen aan de zwarte vlekken op de muren en het plafond.

Groene schimmel

Groene schimmel komt veel voor in etenswaren, als kaas en brood. Toch treffen we het ook aan in de badkamer of de rest van de keuken.

Witte schimmel

Witte schimmel is te herkennen aan de spierwitte kleur, pluizige en draderige uitstraling. Deze schimmel is moeilijk te detecteren.

Bruine schimmel

Bruine schimmel herkent u aan de vlekken en pluizige uitstraling. Met het blote oog wordt het wel eens gezien als zwarte schimmel

Roze schimmel

Roze schimmel wordt vaak omschreven als oranje of rood. Deze pluizige en slijmerige schimmel wordt feitelijk gezien als bacterie.

Oranje schimmel

Oranje schimmel is geen zeldzaam fenomeen in huis. Het is te herkennen aan de sponsachtige en slijmerige structuur.

Gele schimmel

Gele schimmel verschijnt door vlekken, maar ook in pluizige en draderige textuur. Gele schimmel wordt vaak verward met stuifmeel.