Groene schimmel verwijderen

Groene schimmel

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Wat is groene schimmel?
Hoe ziet groene schimmel eruit?
Wat zijn de oorzaken van groene schimmel?
Wat zijn de gevolgen van groene schimmel?
Hoe kan ik groene schimmel verwijderen?

Groene schimmel definitief verwijderen

Schimmels komen in allerlei soorten en vormen. Naast zwarte en roze schimmels, komen groene schimmels in woningen en bedrijfspanden vaak voor. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over.

Wat is groene schimmel?

Ziet u kleine groene sporen op de muur, op het plafond of op een andere plek in uw huis? Dan kan het zo zijn dat u last van schimmel heeft. Dit kan ook resulteren in een zeer vreemde schimmelgeur. Naast zwarte schimmel, roze schimmel en witte schimmel komt groene schimmel ook voor in diverse vochtige woonruimtes. Groene schimmel ziet u veel voorkomen op bijvoorbeeld etenswaren, als kaas en brood. Toch treffen wij het ook buiten de koelkast aan, bijvoorbeeld in de badkamer of in de rest van de keuken.

Hoe ziet groene schimmel eruit?

Er zijn heel veel verschillende soorten schimmels, duizenden hiervan hebben een groene kleur. De groene kleursporen van de schimmel ziet u het vaakst in het huishouden. Zo ziet u groene schimmel vaak op hout, papier, voedsel en ander organisch materiaal. Groene schimmel wordt nog wel is verward met mos, wat ook vaak te zien is op bomen en houten planken.

Groene schimmel verwijderen

Wat zijn de oorzaken van groene schimmel?

Om in de toekomst groene schimmel te voorkomen is het belangrijk om de oorzaken van schimmelvorming te begrijpen. De oorzaak van groene schimmel is over het algemeen een combinatie van verschillende factoren. 

Hieronder zijn de grootste oorzaken van groene schimmel op een rijtje gezet. 

  • Hoge luchtvochtigheid & niet voldoende ventilatie: Woonruimtes met een hoge luchtvochtigheid met gebrekkige ventilatie zijn erg vatbaar voor schimmelvorming.
  • Vochtproblemen: Optrekkend of doorslaand vocht kan een oorzaak zijn voor schimmelvorming. Optrekkend vocht komt veel voor in de kelder door regenwater of grondwater wat eenvoudig binnendringt. Doorslaand vocht komt door poreuze muren of gevels. Dit houdt in dat de gevels en muren gemakkelijk water binnen laten.
  • Achterstallig onderhoud (lekkages): Lekkages kunnen voor vochtproblemen zorgen. Dit kunnen lekkages in het huis zijn, bijvoorbeeld een lekkage van de wastafel of wasmachine. Maar ook aan de buitenkant kan het voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage van de dakgoot. Slecht onderhoud is een veel voorkomende oorzaak. 
  • Niet schoonmaken: Schimmel vormt zich sneller op vuile ondergronden. Dit betekent dat u de woning goed schoon moet houden.

Groene schimmel verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Wat zijn de gevolgen van groene schimmel?

Heeft u groene schimmel ontdekt in uw huis? Dan is het absoluut noodzakelijk om snel in actie te komen. Groene schimmel, net als andere kleuren schimmels, kan schadelijke effecten hebben voor het huis maar ook voor de gezondheid. Hieronder lichten we deze gevolgen verder toe.  

Mogelijk gezondheidsgevolgen

Als een persoon blootgesteld wordt aan groene schimmel kan dit potentieel zorgen voor bepaalde gezondheidsklachten. Dit blijkt uit diverse onderzoeken, maar ook uit ervaringen van onze klanten. Mogelijke gezondheidsklachten waar u aan kan denken zijn bijvoorbeeld: keelpijn, verkoudheid, hoofdpijn en benauwdheid. Dit zijn klachten voor personen die kortstondig in aanraking komen met schimmel. Als u langer in aanraking komt met schimmel kan het ook voor nog vervelendere gezondheidsklachten zorgen. Kom dus zo snel mogelijk in actie! 

NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat. 

Gevolgen voor uw woning

De gezondheidsklachten laten de urgentie zien om in actie te komen, maar ook de gevolgen voor het huis zijn een belangrijke factor. Schimmel staat bekend om het snel verspreiden en het aantasten van verschillende materialen in het huis. Dit kan er voor zorgen dat de constructie van het huis wordt verzwakt, maar ook dat u spullen in het huis worden aangetast. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat uw huis en spulletjes minder waard worden. Verder produceert groene schimmel een vreemde aarde geur wat zeer onaangenaam is om in te leven. 

Groene schimmel verwijderen

Hoe kan ik groene schimmel verwijderen?

Net heeft u kunnen lezen wat de gevolgen kunnen zijn voor u en uw woning. Hoe langer u wacht met het verwijderen van schimmels, hoe meer klachten en problemen u kunt ondervinden. Daarbij gaat het u ook meer geld kosten als u lang wacht met ingrijpen. Wacht dus niet te lang en kom in actie!

U kunt kleine groene plekjes schimmel zelf verwijderen. Online vindt u diverse tips die u hierbij kunnen helpen. Zo verkopen verschillende bouwmarkten reinigingsmiddelen die u kunt gebruiken.

Bij het zelf verwijderen komen dampen vrij van schimmel. Zorg er dus voor dat u goed beschermd bent. Doe een mondkapje op, en een bril en handschoenen zijn ook een aanrader. Het zelf verwijderen van schimmel kan dus, maar wordt wel sterk afgeraden. Dit omdat het vaak zorgt voor een tijdelijke oplossing. Schimmel komt terug als u het niet bij de oorzaak aanpakt.

Hulp van een vakman nodig?

In veel gevallen lukt het zelf verwijderen van groene schimmels niet goed, of is de oplossing maar tijdelijk. Als u de schimmels niet onder controle krijgt, kan het een idee zijn om een schimmel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Hierbij brengen wij graag vrijblijvend een offerte uit. Wanneer u een foto meestuurt, kunnen we u een nauwkeurige kostenindicatie geven. Zo weet u zeker dat het probleem goed, veilig en snel wordt verholpen voor een gezonder woonklimaat.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs