Schimmel op hout verwijderen

Schimmel op hout

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Hout schimmel herkennen: waar moet u op letten?
3 soorten hout schimmel
Oorzaken van schimmel op hout
Is schimmel gevaarlijk voor hout en voor uw gezondheid?
Schimmel op hout voorkomen
Schimmel op hout verwijderen

Witte, zwarte of groene schimmels op hout zijn ontzettend hinderlijk. Bijna elke houten ondergrond kan onder bepaalde omstandigheden schimmelplekken gaan vertonen. Denk aan houten balken of panelen, een houten vloer of houten kozijnen. Hier vindt u meer informatie over de oorzaken, gevolgen en oplossingen.

Last van hout schimmel? Een veelvoorkomend euvel!

Helaas krijgt elk huishouden wel is te maken met schimmel in huis. Schimmel kan zich gaan nestelen in verschillende woonruimtes, objecten en materialen. Zo ook op hout. Dit kan zijn op de mooie houten vloer die u heeft gelegd, maar ook op houten meubels en houten balken kan schimmelvorming plaatsvinden. Gelukkig bent u niet de enige, en met ons ervaringen op het gebied van schimmels kunnen we u de juiste tips geven om schimmels te verwijderen en te voorkomen in de toekomst. Lees snel verder.

Hout schimmel

Hout schimmel herkennen: waar moet u op letten?

In veel gevallen zien wij dat mensen hout schimmel pas laat herkennen. Als het dan wordt herkent is het meer een kwestie van geluk. Nu zijn er een aantal kenmerken die aangeven dat u last van hout schimmel heeft in huis.

Vreemde kleuren

Schimmel op muren of op het plafond zijn vaak makkelijker te herkennen dan schimmel op hout. Dit komt omdat hout natuurlijk is en uit zich zelf al kan gaan verkleuren. Schimmel kan zich in verschillende kleuren vormen op hout. Zo kunt u last krijgen van zwarte, witte, roze of groene schimmel. Dit kan ook een combinatie zijn van meerdere kleuren.

Vermoedt u dat de kleuren op het houten object schimmel zijn? Neem dan een foto en kijk een week later nogmaals naar het verdachte plekje en kijk of het verder is verspreidt. Is dit het geval? Dan is het hoogstwaarschijnlijk schimmel.

Schimmelgeur

Schimmel kunt u herkennen aan de vreemde muffe geur, die ook wel wordt vergeleken met natte sokken. Schimmels verspreiden zich door sporen te maken. In deze groei- en reproductiefase worden zogenaamde schimmel gassen uitstoot. Dit is wat u kunt gaan ruiken in uw woning. Dit is een zeer onaangename geur. Deze schimmelgeur is vaak niet in de beginfase van schimmel te ruiken.

3 soorten hout schimmel

Er zijn diverse soorten schimmels die zich kunnen nestelen op hout. Deze schimmels zijn te herkennen aan hun kleur. Hieronder lichten we de 3 meest voorkomende schimmels verder toe.

Zwarte schimmel op hout

De meest voorkomende schimmel is de zwarte schimmel. Dit wordt ook gezien als een van de gevaarlijkste schimmels. Op vochtige plekken ontstaan eerst kleine zwarte stipjes die uiteindelijk uitgroeien tot grote zwarte vlekken. Zwarte schimmel is vaak gemakkelijk te herkennen.

Witte schimmel op hout

Ook witte schimmel kan zich gaan nestelen op diverse hout objecten. Deze schimmel wordt als iets minder gevaarlijk gezien, maar kan ook zeer schadelijk zijn voor het hout. Wit schimmel lijkt op meeldauw en heeft een pluizig en draderig karakter.

Groene schimmel op hout

Op organische materialen als hout, papier en voedsel komt groene schimmel vaak voor. Groene schimmel wordt nog wel is verward met mos, maar kan ook zeer schadelijk zijn voor hout. Het komt regelmatig voor dat groene schimmel te zien is in combinatie met zwarte of witte schimmel.

Schimmel op hout

Oorzaken van schimmel op hout

Schimmelvorming kan op verschillende materialen plaatsvinden, maar de favoriet is wel hout. Hout heeft diverse eigenschappen die ideaal zijn voor de vorming van schimmel. Zo is hout, net als gipsplaten en karton, poreus. Poreus wil zeggen dat er poriën in het materiaal zitten. Dit houdt in dat er kleine openingen in hout zitten. Dit heeft als gevolg dat hout langzaam vocht doorlaat. Vocht is een grote oorzaak voor schimmel op hout. Toch heeft hout ook een antibacteriële werking. Dat betekent dat schimmels op droog hout niet lang blijven leven.

Naast de eigenschappen van hout, kan schimmel ook ontstaan door andere oorzaken. Hier zijn een paar veel voorkomende redenen:

  • Hoge luchtvochtigheid: Houten meubels of andere materialen krijgen sneller te maken met schimmel in vochtige woonruimtes, zoals een badkamer of kelder.
  • Slechte ventilatie: Als het vocht of condensatie niet weg kan uit de woonruimte, kan het zich gaan nestelen op de houten onderdelen.
  • Lekkages: Lekkages van huishoudelijke apparaten, dakgoten of bijvoorbeeld een gesprongen leiding kunnen zorgen voor een overvloed van water en voor natte plekken op hout. Deze natte en vochtige plekken kunnen uiteindelijk schimmelvorming starten.

Is schimmel gevaarlijk voor hout en voor uw gezondheid!

De gevolgen van schimmel voor hout kunnen erg groot zijn. Hout wordt aangetast door schimmels als het een vochtgehalte bevat vanaf ongeveer 22%. In het begin zal de schimmelvorming langzaam gaan, maar hoe langer u wacht met ingrijpen hoe groter de kans op houtrot.

Kans op houtrot

Houtrot is dat het hout zijn gewicht en sterkte verliest. Dit gebeurt doordat schimmels de opbouwstoffen van hout afbreken en opnemen. De opbouwstoffen van hout zijn “cellulose” en “lignine”. Als alleen cellulose wordt afgebroken ontstaat er de zogenaamde bruinrot. Wanneer ook lignine wordt afgebroken ontstaat er witrot. Bruinrot kunt u met de vingers makkelijker versnipperen en verandert zelfs in poeder. Witrot zorgt ervoor dat het hout uit elkaar valt.

Zoals u kunt lezen is schimmel dus zeer gevaarlijk voor het hout. Dit geldt voor houten meubels en houten vloeren, maar ook vooral in houten constructies van het huis. Wacht dus niet te lang en kom in actie!

Mogelijke klachten voor de grondheid

Schimmel kan volgens diverse betrouwbare bronnen mogelijk voor diverse gezondheidsklachten zorgen.  Kortstondige aanraking met schimmel kan mogelijk voor milde klachten zorgen. Hier kunt u denken aan luchtwegklachten als: keelpijn, verkoudheid en benauwdheid. Komt u langer in aanraking met schimmel? Dan kunnen er mogelijk ook nog vervelendere klachten ontstaan.

NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat. 

Snel een scherpe offerte?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Schimmel op hout voorkomen

Het verwijderen van schimmels is een lastige taak die kosten met zich mee brengt. Het is daarom altijd beter om schimmels op hout te voorkomen in plaats van te genezen. Zorg dus voor voldoende ventilatie in hoge luchtvochtigheid woonruimtes. Mogelijk is het ook handig om geen houten meubels te plaatsen in bijvoorbeeld de badkamer of kelder. Heeft u geen natuurlijke ventilatie? Zorg dan dat u mechanische ventilatie en/of vochtvreters plaatst. Heeft u last gehad van lekkages? Ga dan goed na of u de nat geworden plekken goed zijn opgedroogd.

Schimmel op hout verwijderen

Op internet vindt u allerlei tips die u kunnen helpen bij het verwijderen van schimmel op hout. Zo zijn er diverse middelen die u kunt gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bleekmiddel of azijn. Helaas kunt u niet voor elk houten object hetzelfde trucje doorvoeren. Hieronder lichten we enkele houten voorwerpen en de manier van verwijderen toe.

Schimmels op houten meubels

Heeft u last van schimmel op uw houten stoel of tafel? Zorg dan dat u bij het verwijderen van de schimmel het desbetreffende meubel of buiten zet of bij een raam of deur. Dit om te zorgen voor voldoende ventilatie en zodat het meubel zo snel mogelijk droogt. De schimmel kunt u verwijderen met een doek en verdund afwasmiddel of bleekmiddel.

Schimmels op houten vloer

Voor de houten vloer geldt dat u het beste een ruime plek rondom de schimmel kan vrij maken. Zo weet u zeker dat u alle schimmel verwijdert. Verder is het handig om alle ramen en deuren open te hebben, en de meubels pas terug te zetten als alles goed droog is.

Schimmels op houten balken

De houten balken die u mogelijk op zolder of op een andere plek hebt zijn vaak wat lastiger om schoon te maken. Ook voor de balken geldt dat bij verwijdering alle mogelijke ventilatie moet werken. Verder moet u na verwijdering goed controleren of er geen houtrot aanwezig is, want als dat wel het geval is zal u het moeten gaan vervangen of verstevigen.

Schimmels op houten ramen en kozijnen

Schimmel van kozijnen en ramen halen is niet eenvoudig. U kunt het beste een vochtige doek of spons hiervoor gebruiken. Met een droge doek komen veel schimmel gassen vrij. Na het verwijderen van de schimmel is het handig om het raam verder schoon te maken en te kijken waar het probleem vandaan komt. Ook is het nemen van dubbel glas een aanrader.

Gegarandeerd een goede oplossing voor hout schimmels?

Krijgt u de schimmels van het hout zelf niet weg? Blijven de schimmelplekken maar terugkomen of bevindt het zich in een gevorderd stadium? Geen paniek, laat onze experts u verder helpen! Met onze ruime kennis en gespecialiseerde apparatuur zorgen we voor een betaalbare definitieve oplossing. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs