Roze schimmel verwijderen

Roze schimmel

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Wat is roze schimmel?
Hoe ziet roze schimmel eruit?
Wat zijn de oorzaken van roze schimmel?
Wat zijn de gevolgen van roze schimmel?
Hoe kan ik roze schimmel verwijderen?

Schimmels komen in allerlei soorten en vormen. Naast zwarte en witte schimmels, komen roze schimmels in woningen en bedrijfspanden vaak voor. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over.

Wat is roze schimmel?

Roze schimmel in de woning zijn helaas geen zeldzaam fenomeen. Naast zwarte schimmels, kunt u dus ook roze schimmels aantreffen in vochtige ruimtes. De roze schimmel komt met name voor in de badkamer (bijvoorbeeld in het douchegordijn of op de muur), maar ook in andere vochtige ruimtes zoals de kruipruimte. In het verleden zijn we ook regelmatig roze schimmels tegengekomen op houten kozijnen, in de keuken of in de vaatwasser en op zolder.

Hoe ziet roze schimmel eruit?

Roze schimmel is doorgaans helder roze, maar sommige mensen omschrijven de kleur eerder als oranje of rood. De textuur is doorgaans pluizig of slijmerig. Het kan er overigens ook ‘’droog’’ uitzien, alsof iemand in het verleden verf of andere vloeistof heeft gemorst. Feitelijk genomen is ‘’roze schimmel’’ in veel gevallen helemaal geen schimmel, maar een bacterie. Een voorbeeld van zo’n bacterie is de Serratia marcescens.

Roze schimmel verwijderen

Wat zijn de oorzaken van roze schimmel?

Het begrijpen van de diverse oorzaken van schimmels is belangrijk om het in de toekomst te kunnen voorkomen. Er is niet één oorzaak voor roze schimmels. Vaak is het een combinatie van diverse factoren, waarbij een prettig klimaat voor schimmels wordt gecreëerd. Het betreft dan vaak een te hoge luchtvochtigheid in combinatie met te weinig ventilatie of luchtdoorstroming. Ook andere oorzaken, zoals achterstallig onderhoud, gebrek aan zonlicht of ophopingen van vuil en viezigheid kunnen meespelen.

Wat zijn de gevolgen van roze schimmel?

We hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen dat roze schimmels er onhygiënisch uitzien. Bovendien is het een feit dat schimmels een afschrikkende werking heeft op potentiële kopers van uw woning. Zeker wanneer de schimmel schade aan het huis heeft veroorzaakt. Dit kan gebeuren als de schimmel zich dieper in de ondergrond nestelt.

Diverse bronnen melden ook milde gezondheidsrisico’s bij roze schimmels, met name voor de luchtwegen. Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus doen liever niet dit soort claims. Maar het spreekt natuurlijk voor zich dat schimmels het wooncomfort ongunstig beïnvloeden. Het is uit voorzorg dus beter om niet te dicht bij de schimmels in de buurt te komen.

 

Roze schimmel verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Hoe kan ik roze schimmel verwijderen?

Welke kleur de schimmel ook heeft, het is zaak om de schimmels te verwijderen. Schimmels verdwijnen namelijk nooit vanzelf. Sterker nog: een onbehandelde schimmel zal na verloop van tijd een steeds groter oppervlak bestrijken. Soms al in een tijdsbestek van enkele dagen tot weken. Dit geldt voor elke schimmel, ongeacht de soort, kleur of ruimte waar het zich begeeft.

Gaat het om een klein plekje? Dan zult u waarschijnlijk eerst zelf willen proberen om het probleem te verhelpen. Hierbij is het belangrijk om beschermende middelen te gebruiken, zoals handschoenen, een mondkapje en een beschermende bril. De drie populairste middelen om zelf schimmels te verwijderen zijn bleek, soda en azijn.

Hulp van een vakman nodig?

In veel gevallen lukt het zelf verwijderen van roze schimmels niet goed, of blijft het probleem maar terugkomen. Als u de schimmels niet onder controle krijgt, kan het een idee zijn om een schimmel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Hierbij brengen wij graag vrijblijvend een offerte uit. Wanneer u een foto meestuurt, kunnen we u een nauwkeurige kostenindicatie geven. Zo weet u zeker dat het probleem goed, veilig en snel wordt verholpen voor een gezonder woonklimaat.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs