Schimmel op rolluiken: oorzaken, gevolgen en oplossingen

Rolluiken zijn een prachtige en functionele verrijking van uw woning of bedrijfspand. Toch dienen ze wel goed onderhouden en schoongemaakt te worden, om de levensduur te maximaliseren. 

Zo is schimmelvorming op rolluiken helaas een veelvoorkomend en vervelend probleem. Deze schimmel ontstaat vaak aan de binnenzijde en is doorgaans te herkennen aan bruine of zwarte vlekken.

Deze blog geeft een uitgebreide toelichting op de oorzaken, gevolgen en oplossingen voor schimmelvorming op rolluiken. Lees dus snel verder om meer te weten te komen over hoe zwarte schimmel ontstaat, wat de risico’s zijn en hoe u deze kunt bestrijden en voorkomen.

De belangrijkste oorzaken

Schimmel op rolluiken ontstaat vaak door een combinatie van vocht en slechte ventilatie. Wanneer rolluiken lange tijd gesloten blijven, kan vocht zich ophopen. Dit vocht komt meestal van condensatie door temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Eventuele neerslag kan hier natuurlijk ook een rol bij spelen.

Ook neemt de kans op schimmelvorming toe, wanneer een rolluik regelmatig vochtig wordt opgerold. Probeer dit dus indien mogelijk te vermijden en rol het luik alleen in als deze droog is.

Daarnaast kunnen stof en vuil op de rolluiken een voedingsbodem bieden voor schimmelgroei. Gebrek aan regelmatig onderhoud en schoonmaak verergert dit probleem.

Schimmel op muur
Zo ziet zwarte schimmel eruit: in dit voorbeeld op een binnenmuur

Dit zijn mogelijke gevolgen

Schimmel op rolluiken kan verschillende nadelige gevolgen hebben. Allereerst is er de esthetische schade: schimmelvlekken zijn lelijk en geven een vervuilde indruk. 

Ook heeft slecht onderhoud en te weinig schoonmaak (waar schimmel een signaal voor is), een negatieve invloed op de levensduur en kwaliteit van uw rolluik.

Tot slot hebben schimmels de reputatie om nadelig voor de gezondheid te zijn. Wanneer het gaat over de invloed van schimmels op de gezondheid, is er online veel informatie te vinden. 

Ons advies is om u hierbij te richten op betrouwbare bronnen, zoals de websites van de GGD of het RIVM. Deze bronnen spreken onder andere van klachten als keelpijn, niezen en hoesten, een verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid.

Schimmels op rolluiken bestrijden en voorkomen

Er zijn verschillende methoden om schimmel op rolluiken te bestrijden en te voorkomen. Hier zijn enkele effectieve tips:

  • Regelmatig schoonmaken: maak uw rolluiken regelmatig schoon met een oplossing van water en milde zeep. Gebruik een zachte borstel om vuil en stof te verwijderen.
  • Goed ventileren: zorg voor voldoende ventilatie in de ruimtes waar rolluiken geïnstalleerd zijn. Wanneer u een vochtig rolluik oprolt, bemoeilijkt dit de ventilatie.
  • Antischimmelmiddelen: Sommige mensen gebruiken een antischimmelmiddel om de schimmel te verwijderen. Volg hierbij altijd de instructies op de verpakking zorgvuldig. Verifieer bovendien dat het middel ook voor uw specifieke toepassing kan worden gebruikt om schade te voorkomen. Schimmelbestrijdingsmiddelen zijn namelijk niet geschikt voor elke ondergrond.
  • Huis, tuin en keukenmiddeltjes: Sommige mensen bestrijden schimmels met middelen als soda, chloor of azijn. Wij hebben deze middeltjes niet uitgetest op een rolluik, dus kunnen helaas niks zeggen over de effectiviteit. Ons advies is om altijd voorzichtig te werk te gaan en de werking eerst te testen op een klein (en onzichtbaar) gedeelte.
  • Professionele hulp: schakel een schimmelbestrijding bedrijf in als de schimmel hardnekkig is of steeds terugkomt. Zo hebben onze vakmannen de juiste kennis en middelen om het probleem grondig aan te pakken.

Hulp van een specialist inschakelen

Schimmel op rolluiken is een veelvoorkomend en hardnekkig probleem. Door regelmatig onderhoud en goede ventilatie kan de vorming van schimmel vaak voorkomen worden. Voor hardnekkige gevallen is het verstandig om de hulp van een professional in te schakelen. 

De specialisten van Lavos Reiniging staan altijd klaar om u te helpen bij het bestrijden van schimmel op rolluiken. Neem contact met ons op voor meer informatie en deskundig advies. Naast het verwijderen van schimmels kunnen we u uiteraard ook helpen bij periodiek onderhoud.