Vochtplekken op het plafond

Vochtplekken op plafond met waterschade

Waarom vochtplekken op het plafond snel oplossen?

Vochtplekken op het plafond zijn visueel goed te herkennen door een vlekkend patroon op een witte ondergrond. De vochtplekken zijn vaak qua kleur wat donkerder (beige, bruin, geel) dan het plafond zelf. Ook kan er soms een muffe geur worden waargenomen. Vochtplekken dienen met hoge prioriteit te worden aangepakt om erger te voorkomen. 

  • Vochtplekken zien er lelijk en onhygiënisch uit. Het heeft een nadelige invloed op uw wooncomfort. Bovendien kan het een eventuele verkoop van uw huis flink bemoeilijken. Vochtplekken kunnen potentiële kopers namelijk afschrikken: het duidt op slecht onderhoud aan het huis. 
  • Overtollig vocht kan resulteren in schade aan uw woning. Vocht heeft namelijk een verzwakkende werking op de meeste ondergronden, zoals hout of beton.
  • Vocht is een symptoom van een onderliggend probleem, bijvoorbeeld een lekkage.
  • Een vochtprobleem lost zich nooit vanzelf op. Wanneer u niet tijdig ingrijpt kan er meer waterschade ontstaan. 
  • Overtollig vocht kan leiden tot schimmelvorming. Schimmels zijn namelijk dol op vochtige, slecht geventileerde plekken.

Overtollig vocht draagt doorgaans niet bij aan een gezond woonklimaat. Zo is op de website van het RIVM te lezen: ‘’Blootstelling aan vochtige woonomstandigheden of schimmel geeft een verhoogd risico op het ontstaan van astma, verergering van astma, luchtwegklachten en luchtweginfecties.’’

Vochtplekken als gevolg van een lekkage

Dit zijn de 3 belangrijkste oorzaken

1. Doorslaand vocht

Regendoorslag of doorslaand vocht is vocht dat afkomstig is van buiten en in uw woning trekt. De regen dringt als het ware door de muur heen bij hevige regenval. Dit wordt veelal veroorzaakt door beschadigde of poreuze buitenmuren. Ook kan een lekkende dakgoot of een foutief afgewerkte buitenmuur een factor spelen. Mate van onderhoud en de leeftijd van uw woning spelen een belangrijke rol. 

2. Condensatievocht

Condens ontstaat veelal in ruimtes met een (te) hoge luchtvochtigheid, zoals de slaapkamer, de badkamer of de keuken. Bijvoorbeeld bij het douchen of koken. Het wordt soms ook wel woonvocht genoemd. Het wordt gevormd wanneer vochtige, warme lucht in aanraking komt met een koele ondergrond. Condens is vaak te zien op ramen, spiegels of douchecabines. Echter kan het ook op andere plekken ontstaan, zoals het plafond. Wanneer een plafond continu wordt blootgesteld aan condensatievocht, kunnen vochtplekken zich na verloop van tijd ontwikkelen. 

3. Lekkages

Bij lekkages denkt men vaak aan een gesprongen waterleiding waar het water uit spuit. Toch zijn er meer manieren hoe een lekkage kan ontstaan. Denk aan een versleten kitrand in de douche, een lekkende waterafvoer/riolering of een daklekkage. Misschien heeft uw wasmachine of vaatwasser een technisch mankement en lekt er water uit? Wat de oorzaak van de lekkage ook is, overtollig vocht kan vochtplekken veroorzaken wanneer het in aanraking komt met uw plafond of muur. 

Tip: Wilt u weten of er sprake is van een actieve lekkage of vochtprobleem? Markeer de vochtplek met een dun potloodlijntje. 

Vochtproblemen in huis bestrijden?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Oplossingen voor vocht op het plafond

Het oplossen van vochtplekken op het plafond is vaak tweeledig. Enerzijds dient de bron van het vochtprobleem verholpen te worden. Anderzijds is het ook wenselijk dat uw plafond er weer netjes uit komt te zien. Dit doet u bijvoorbeeld door de vochtplekken te overschilderen, opnieuw te laten stucen of grondig schoon te maken.

Doorslaand vocht?

Bij doorslaand vocht zijn er verschillende maatregelen die we kunnen treffen. Hierbij kunt u denken aan het herstellen van uw voegen of het impregneren van de muur. Op deze manier kan regen uw woning niet meer binnendringen en wordt de oorzaak van het vochtprobleem verholpen. 

Condensatievocht of woonvocht?

Woonvocht is eigenlijk niet 100% te voorkomen. Waar u wel invloed op heeft is de mate van ventilatie. Ventilatie is de perfecte manier om condensatievocht en andere vochtproblematiek tegen te gaan. In sommige gevallen kan het al helpen door uw ramen wat vaker open te zetten en bijvoorbeeld was niet meer binnen te laten drogen. In veel gevallen biedt het installeren van een ventilatiesysteem de perfecte oplossing. Zeker wanneer de problematiek niet enkel met natuurlijke ventilatie verholpen kan worden. 

Condensatievocht is een teken van hoge luchtvochtigheid

Lekkage?

Bij vochtplekken op het plafond door een lekkage dient allereerst de lekkage vakkundig verholpen te worden. Doet u dit niet, maar lost u enkel het symptoom op (de vochtplek), dan zal het probleem net zo hard terugkomen. De oplossing voor een lekkage omvat veelal het repareren van de kapotte leiding of het herstellen van uw dakbedekking. 

Soms komt er bij een lekkage extreem veel vocht vrij. In dit geval dient de ondergrond eerst goed te drogen. Bij extreem veel vocht kunnen wij onze professionele bouwdroger inzetten. Deze versnelt het droogproces van muren, vloeren en plafonds. Bovendien vermindert het het risico op schimmelvorming.

Een vochtbestrijdingsbedrijf inschakelen

Vochtplekken op het plafond zijn moeilijk om zelf definitief op te lossen. In het geval u de hulp van een professional kunt gebruiken, staan de vakmannen van Lavos voor u klaar. Met onze expertise op het gebied van vocht- en schimmelbestrijding kunnen wij altijd een passende oplossing bieden. Wilt u meer weten? Neem telefonisch contact op, of vul hieronder een vrijblijvende gratis offerte aanvraag in. Op werkdagen ontvangt u doorgaans al binnen 4 uur een reactie.