Schimmelgeur herkennen & verwijderen

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Hoe herkent en verwijdert u schimmelgeur?
Hoe ruikt schimmel?
Waarom geven schimmels zo’n stankoverlast?
Waarom is schimmel stank onwenselijk?
Waar hangt de schimmellucht in huis vooral?
Wat kunt u doen tegen een vieze schimmelgeur?
Pak de bron van het probleem aan, niet de symptomen
Schimmel preventie is de sleutel tot een fris huis

Hoe herkent en verwijdert u schimmelgeur?

Schimmel in uw woning ziet er erg onhygiënisch uit. Maar misschien wel nog vervelender is de vieze geur die schimmels teweeg kunnen brengen. Wanneer schimmel niet direct visueel waarneembaar is, geeft een merkwaardige stank vaak de eerste signalen. Op deze pagina leest u hoe u schimmels in huis kunt ruiken en wat de mogelijkheden zijn om van die vervelende stank af te komen.

Hoe ruikt schimmel?

Het is moeilijk om de geur van schimmels in één term samen te vatten. Zeker wanneer u de geur voor het eerst waarneemt. De stank is immers afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ruimte waar het zich bevindt, het soort schimmel (zwartwitrozegeel of groen), de ondergrond en hoe ver de schimmel verspreid is. De geur van schimmels wordt meestal omschreven als:

Schimmelgeur verwijderen
Schimmels zien er niet alleen vies uit, maar stinken ook!

Waarom geven schimmels zo’n stankoverlast?

U zult het vast wel is ervaren hebben. Als het na een zeer droge periode gaat regenen en er een muffe geur uit de bodem komt. Dit wordt veroorzaakt door vluchtige stoffen die door micro-organismen worden geproduceerd. Hetzelfde geldt voor schimmelvorming in een huis. Schimmels verspreiden zich door sporen te maken. Tijdens de groei- en reproductiefase produceert schimmel gassen, ook wel microbiële vluchtige organische stoffen genoemd. Sommige verbindingen zijn vluchtig en hebben een sterke geur en komen zo in de lucht terecht. Dit verklaart de muffe schimmelgeur die mensen kunnen ervaren in hun woning.

Waarom is schimmel stank onwenselijk?

Schimmelgeur heeft verschillende nadelen en wordt als zeer onwenselijk ervaren. Hieronder staan een aantal punten waarom schimmelgeur zo onwenselijk is:

Schimmel in kruipruimte
Schimmels kunnen ook buiten het zicht om ontstaan

Waar hangt de schimmellucht in huis vooral?

De muffe lucht kan in verschillende woonruimtes voorkomen. De meest voorkomende plekken hebben we hier voor u op een rijtje gezet:
  • Schimmelgeur in de slaapkamer. Door nachtelijk transpireren en gebrek aan ventilatie komt schimmel vaak voor in de slaapkamer. Ook vochtige kleding in de kledingkast kan een factor zijn voor het verergeren van de muffe schimmelgeur.
  • Schimmelgeur in de meterkast. De meterkast is vaak klein en afgesloten. De geur kan vaak niet ontsnappen door ventilatie, waardoor er de ruimte flink kan gaan stinken.
  • Schimmelgeur in de kelder.  Ook de kelder is een plek waar een scherpe schimmelgeur voorkomt. De ventilatie in deze ruimte en in de kruipruimte laat te wensen over.
  • Muffe geur in de bekleding. Als u niet snel in actie komt kan de schimmellucht zich gaan nestelen in bekleding van bijvoorbeeld uw bank. Dit krijgt u er niet makkelijk uit.

Wat kunt u doen tegen een vieze schimmelgeur?

Schimmel heeft een nadelig effect op de luchtkwaliteit en het wooncomfort. Het is dus aan te raden om hier werk van te maken. De schimmelgeur verwijderen is dan ook de logische vervolgstap. Veel mensen proberen de stank van schimmel te verwijderen met huishoudelijke middelen of luchtverfrissers. Alhoewel hiermee de vervelende geur inderdaad wordt gemaskeerd, wordt het niet definitief opgelost. Beter is om te zorgen voor voldoende ventilatie, bijvoorbeeld door het raam regelmatig open te zetten. Naast dat dit een gunstig effect heeft op de schimmelgeur, remt het ook de groei van de schimmels zelf.

Pak de bron van het probleem aan, niet de symptomen

Alhoewel bovenstaande methoden vaak (tijdelijk) de stank verminderen, is het vaak geen definitieve oplossing. Zolang de bron van de geur niet wordt verholpen, zal de stank keer op keer weer terugkomen. Daarom is het verwijderen van de schimmels in veel gevallen de beste methode om definitief af te rekenen met die vervelende muffe schimmelstank in huis.

Schimmelgeur verwijderen

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Schimmel preventie is de sleutel tot een fris huis

Het voorkomen van schimmels is altijd beter dan het verwijderen van schimmels. Om schimmelvorming en schimmellucht te voorkomen is ventilatie het allerbelangrijkst. Zorg ervoor dat ramen genoeg open staan, er genoeg zonlicht binnenkomt en dat natte plekken zo snel mogelijk worden aangepakt.

Heeft u niet genoeg natuurlijke ventilatie thuis? Zorg dan voor mechanische ventilatie. Naast ventilatie is regelmatig schoonmaken en controle op lekkages ook van groot belang.

Hulp van een vakman nodig?

In veel gevallen lukt het zelf verwijderen van schimmels niet goed, of is de oplossing maar tijdelijk. Als u de schimmels niet onder controle krijgt, kan het een idee zijn om een schimmel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Hierbij brengen wij graag vrijblijvend een offerte uit. Wanneer u een foto meestuurt, kunnen we u een nauwkeurige kostenindicatie geven. Zo weet u zeker dat het probleem goed, veilig en snel wordt verholpen voor een gezonder woonklimaat.

Gerelateerde blogs