Schimmel in kruipruimte verwijderen

Schimmel in kruipruimte

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

De kruipruimte is van nature erg vochtig. Dit verhoogt de kans op schimmels. Schimmels in de kruipruimte zijn om diverse redenen absoluut ongewenst en reden voor actie.

Schimmels in de kruipruimte hebben vaak vrij spel

Schimmels in de kruipruimte worden vaak pas erg laat ontdekt. Hierdoor krijgen schimmels vrij spel. Dit komt omdat men (bijna) nooit in de kruipruimte komt. Vaak komen schimmelplekken pas aan het licht bij een bouwkundige keuring, bijvoorbeeld tijdens de aankoop of verkoop van een huis. Of de schimmels worden ontdekt wanneer er werkzaamheden in de kruipruimte worden uitgevoerd. Denk aan het vervangen van leidingwerk of het aanbrengen van vloerisolatie. Soms kan ook de merkwaardige geur van schimmels worden waargenomen. In de kruipruimte kunnen diverse soorten schimmels ontstaan, zoals:

De structuur verschilt van slijmerig tot pluizig, poederachtig of glad.

Schimmel in kruipruimte

Wat zijn exact de oorzaken?

Schimmels in de kruipruimte kunnen verschillende oorzaken hebben, waarbij teveel vocht de primaire oorzaak is. In sommige gevallen spelen meerdere factoren een rol. Hieronder bespreken we de belangrijkste oorzaken.

Oorzaak 1: Grondvocht en ventilatie

De kruipruimte is nu eenmaal een vochtige ruimte, daar ontkomen we haast niet aan. Dit komt bijvoorbeeld door grondvocht. Dit speelt met name bij laaggelegen regio’s in ons land (bijvoorbeeld in het Westen van Nederland). Waar we wel invloed op hebben is de mate van ventilatie. De meeste woningen hebben minimaal 4 tot 6 ventilatieroosters nodig. Wanneer er te weinig roosters aanwezig zijn, deze verstopt zijn of niet meer naar behoren functioneren, kunnen er op den duur problemen ontstaan.

Oorzaak 2: Andere vochtbronnen

Het komt ook regelmatig voor dat er lekkages of overstromingen spelen of hebben gespeeld in de kruipruimte, waardoor er sprake is van een vochtprobleem. In de kruipruimte bevinden zich bijvoorbeeld veel waterleidingen, maar ook de riolering kan een lek hebben.

Oorzaak 3: Donkere ruimte

Schimmels gedijen het beste in donkere ruimtes waar maar weinig zonlicht komt. Dit maakt de kruipruimte één van de favoriete plekjes van schimmels. Deze oorzaak werkt met name als versterkende factor: het zorgt ervoor dat reeds bestaande schimmels zich extra snel verspreiden.

Schimmel in kruipruimte verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Schimmelvorming in de kruipruimte, is dat gevaarlijk?

Betrouwbare bronnen en onderzoeken laten weten dat schimmels mogelijk voor gezondheidsklachten kunnen zorgen. Van klanten horen wij ook regelmatig over bijvoorbeeld toegenomen hoofdpijn en verkoudheid. Bij de kruipruimte komt dit wat minder vaak voor, omdat men zich niet vaak in de desbetreffende ruimte begeeft. Wilt u meer informatie over de effecten van schimmels op uw gezondheid? Op de website van GGD Leefomgeving vindt u meer informatie over schimmels en potentiële gezondheidsklachten.

Is het dan wel de moeite waard om op te lossen?

Jazeker! Schimmels in de kruipruimte zijn niet minder ”erg” dan schimmels in andere ruimtes. Zelfs als u zelden in de kruipruimte komt zijn er voldoende argumenten om dit probleem snel te verhelpen.

Allereerst heeft dit te maken met de groeisnelheid van schimmels in de kruipruimte. Woekerende schimmels kunnen de fundering aantasten en zelfs doorslaan naar andere ruimtes, zoals de woonkamer. En daar zit u waarschijnlijk niet op te wachten.

Kosten schimmel in de kruipruimte

De kosten die gemoeid zijn bij het verhelpen van schimmels in de kruipruimte, verschillen per situatie. Zoals u zich kunt inbeelden, is dit onder andere afhankelijk van:

  • hoelang de schimmel er al zit;
  • de oorzaak van de schimmels;
  • het soort schimmel. Sommige schimmels zijn hardnekkiger dan andere soorten;
  • de ondergrond (bijvoorbeeld op houten balken, beton etc.);
  • of de schimmels goed bereikbaar zijn in uw kruipruimte;
  • de mate van verspreiding en in welke mate er reparaties dienen plaats te vinden.

Een vakman met veel ervaring en de juiste apparatuur kan het probleem vaak snel en veilig verhelpen en zo nog meer kosten op de lange termijn besparen.

Schimmel in kruipruimte

Beschimmeling verwijderen

Beschimmeling zelf in de kruipruimte verwijderen kan zeer uitdagend zijn. In de kruipruimte is de bewegingsvrijheid zeer beperkt. Dit maakt de nood voor goede bescherming extra belangrijk. U zult zich immers dicht bij de schimmels begeven. Dit maakt het daarom veelal specialistenwerk.

Kruipruimte drogen met een bouwdroger

Heeft u last van waterschade of een hoge luchtvochtigheid in de kruipruimte? Dan kunt u bij Lavos Reiniging ook een bouwdroger huren. Een bouwdroger, ook wel condensatiedrogerg genoemd, haalt het vocht uit de vloer en de muren. Bij Lavos Reiniging kunt u de Master DH752 47 liter huren en de kruipruimte drogen. 

Schimmels verwijderen in de kruipruimte hoeft niet duur te zijn

Veilig en snel de schimmels bestrijden zonder dat u zelf de kruipruimte in hoeft? Schakel de schimmelspecialisten van Lavos Reiniging BV in! Wij hebben een ruime kennis over schimmels en de gespecialiseerde apparatuur om de schimmels te verwijderen. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs