Schimmel in badkamer of douche verwijderen

Last van schimmel in de badkamer op het plafond, de muur, de tegels, voegen of kitranden? Lees hier alles over hoe u schimmel herkent, wat de oorzaken en gevolgen zijn en hoe u schimmels kunt verwijderen.

Offerte Schimmel Badkamer verwijderen

Op deze pagina leest u over de volgende onderwerpen:

Schimmels in de badkamer? Een veelvoorkomend probleem!

Vieze schimmelplekken of vochtplekken in de douche? Een muffe schimmelgeur zodra u in de badkamer komt? Zwarte plekken op de muren en het plafond? Geen paniek, schimmel in de badkamer is helaas een veelvoorkomend probleem. Bijna elk huishouden krijgt vroeg of laat wel eens mee te maken met schimmel. Gelukkig is het euvel met de juiste aanpak doorgaans goed en snel te verhelpen. Ons team is gespecialiseerd in het verwijderen van alle soorten schimmels in de badkamer, maar ook in andere ruimtes zoals de keuken of de woonkamer.

Zwarte schimmel in de badkamer

Er zijn talloze soorten en varianten schimmels. In de badkamer zien we het vaakst de zwarte schimmel. In meer zeldzame gevallen kan de schimmel ook een andere kleur hebben zoals witroze of groen. Zwarte schimmel in huis is redelijk makkelijk te herkennen. Zeker aangezien de gemiddelde badkamer lichte ondergronden heeft. De vreemde zwarte vlekken, opgebolde sponsachtige vorm, muffe lucht en vieze kleur doen verraden dat u met zwarte schimmel te maken hebt.

Hieronder ziet u een pakkend voorbeeld van zwarte schimmels in de badkamer (boven de douchecabine). De klant had eerst zelf geprobeerd de schimmels ”weg te verven”, maar dit bood geen definitieve oplossing. Na enkele maanden beet de schimmel zich dwars door de nieuwe verf heen.

schimmel badkamer douche plafond en muur verwijderen

De belangrijkste oorzaken van schimmel in de badkamer

Badkamer schimmels op plafond, muur, voegen, tegels of kitrand

Schimmels in de badkamer kunnen op allerlei plekken ontstaan: op kitranden, tussen de betegeling (voegen), bij het doucheputje, op de douchekop, op douchegordijnen of in de cabine, bij of op de kraan, bij het toilet, op de muren of op het plafond. De schimmel kan zich verder ook vormen bij het afzuigventiel of het badkamerraam. Eigenlijk kunnen haast alle oppervlakten in de badkamer schimmelvorming gaan vertonen.

De #1 oorzaak is vocht

Schimmels komen vaak voor in de badkamer, omdat daar de luchtvochtigheid het hoogste is en er doorgaans voldoende ingrediënten zijn voor schimmels om tot bloei te komen. Een gebrek aan ventilatie is de grootste oorzaak van het ontstaan van schimmels. Weinig (of helemaal geen) ventilatie zorgt ervoor dat de muren, het plafond, de ramen en de spiegel nat worden van de waterdamp (condensatie). Een badkamer zonder ramen is wat ons betreft dus een afrader.

Door het ruwe materiaal van de muren en het plafond ziet u hier vaak het eerst de schimmel ontstaan. Toch is een glad gestucte muur niet 100% veilig. Een vaak geziene gast in de badkamer is de zwarte schimmel. Deze schimmel ontstaat door slechte ventilatie en weinig zonlicht. Dit verklaart ook waarom schimmels vaak voorkomen in de schuur of kelder.  

Schimmels soms het signaal van een lekkage

Naast vocht en weinig ventilatie kan lekkage (van bijvoorbeeld een waterleiding) ook de oorzaak zijn van schimmelvorming. Lekkage kan voorkomen bij de buitenmuren, maar ook rond de douchebak, badkuip, toilet of afvoer. Dit is extra vervelend, want in dat geval moet ook de lekkage worden gerepareerd, alvorens we tot schimmelverwijdering over kunnen gaan. 

Voorkom schade en gezondheidsklachten!

Gevolgen badkamer schimmels

Schimmels in de badkamer lijken in het begin niet zo’n probleem. Likje verf erover en opgelost, toch? Helaas is de praktijk anders en is dit geen duurzame oplossing. Met verf verbergt u de schimmel alleen (tijdelijk) voor het oog. De schimmel zal na verloop van tijd terugkomen. Eigenlijk is het zelfs nooit weggeweest.

Gevolg 1: Vieze schimmelplekken en schimmelgeur

Wanneer beginnende schimmelvorming niet doeltreffend wordt aangepakt, kan het probleem zich uitbreiden. De schimmelplek wordt alsmaar groter en bovendien kan er een schimmelgeur ontstaan. Schimmelgeur wordt veelal als zeer onaangenaam ervaren door de muffe, stoffige of grondlucht. De schimmelgeur wordt ook wel vergeleken met de geur van natte sokken of van aardappels. En dat in een ruimte die bedoeld is om uzelf op te frissen!

Gevolg 2: Effecten op de gezondheid

Veel klanten schakelen ons in, omdat ze gehoord hebben dat schimmels in de badkamer gevaarlijk kunnen zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat schimmel niet alleen vies en onhygiënisch is, maar ook voor luchtwegklachten kan zorgen. Dit kunnen milde klachten zijn zoals keelpijn, een verstopte neus of benauwdheid maar ook ernstige klachten wanneer u allergisch of gevoelig hiervoor bent. Regelmatig spreken we klanten die ook meer hoofdpijn of vermoeidheid ervaren sinds de schimmels werden waargenomen.   

Gevolg 3: Schade aan de woning of dure reparaties

Wanneer schimmel niet adequaat wordt aangepakt kan er blijvende schade ontstaan of waardevermindering van uw woning plaatsvinden. Denk hierbij aan aangetaste muren, zwak hout en beschadigde plafonds. Ongecontroleerde schimmelvorming kan bovendien resulteren in dure reparaties. Heeft u zojuist schimmelvorming in uw badkamer waargenomen? Dan kunt u het beste niet te lang wachten en hier direct werk van maken.

schimmel badkamer verwijderen tegels en kitrand

Schimmel voorkomen en verwijderen in badkamer: handige tips

Tip 1: Voorkom schimmels met goede ventilatie

Met schimmels geldt: voorkomen is altijd beter dan genezen. Goede ventilatie van de ruimte is hierbij essentieel. Zeker tijdens en/of na het gebruiken van de douche of het bad. Dit kan zowel middels mechanische ventilatie of natuurlijke ventilatie door het raam open te doen. Uiteraard is een combinatie van deze twee opties nog beter. Met goede ventilatie daalt de luchtvochtigheid en wordt de kans op schimmelvorming flink vermindert. Een vochtvreter kan eventueel worden ingezet als aanvullend hulpmiddel.

Tip 2: Regelmatig schoon- en droogmaken

Naast de ventilatie wordt ook aangeraden om de badkamer regelmatig schoon te maken. Het is daarbij aan te raden om de douche en wasbak altijd droog te maken na gebruik. Hang ook de badhanddoeken na gebruik altijd op (idealiter op een verwarming). Vergeet verder ook niet de onderkant van shampoo- en douchegelflessen schoon te maken om schimmelvorming te voorkomen. 

Tip 3: Verwijder schimmels nooit droog! 

Als u van plan bent om zelf de schimmel te verwijderen is het wel belangrijk dat u dit niet droog doet. Als u met een droge doek of borstel gaat wrijven over de schimmelvlek, verspreid u grote hoeveelheid schimmelsporen. Deze schimmelsporen gaan zweven in de lucht en kunnen zich op andere plekken in de woning gaan nestelen. 

Tip 4: Bescherming is belangrijk

Als u van plan bent om zelf de schimmels te verwijderen is het wel belangrijk om uzelf te beschermen. Dit betekent dat u handschoenen zal moeten aandoen, maar ook een mondkapje en een bril worden aangeraden. Dit om irritaties aan de huid, het inademen van schimmel en irritaties aan de ogen te voorkomen. 

Badkamer schimmel zelf verwijderen

Op diverse fora en websites zijn talloze tips te vinden waarmee geprobeerd kan worden om schimmel zelf weg te halen. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Soda verdund in water wordt vaak gebruikt om schimmels van het plafond in de badkamer te verwijderen. 
 • Speciale reinigingsmiddelen voor een diversiteit aan toepassingen. Helaas zijn dit soort middelen doorgaans vrij prijzig en niet optimaal geschikt voor schimmels die al enige tijd genesteld zijn.
 • Verdund bleekwater voor het schoonmaken van schimmels bij de voegen of het kitwerk. Toch is voorzichtigheid geboden vanwege de dampen die kunnen ontstaan. Tevens kan bleek een bijtend effect hebben en indien onjuist toegepast schade veroorzaken.

Helaas merken wij in de praktijk toch dat dit soort methoden veelal niet het gewenste effect hebben voor de lange termijn. Deze Do It Yourself tips kunnen inderdaad kleine plekjes indammen, maar vaak komt de schimmel na enige tijd gewoon weer terug en moet alsnog een specialist worden ingeschakeld. Het kan dus niet worden beschouwd als een definitieve oplossing.

Schimmels definitief verwijderen? Laat het over aan de professional

Krijgt u de schimmels in uw badkamer zelf niet weg? Blijven de plekken maar terugkomen, wat u ook probeert? Of bevindt het zich inmiddels in een verder gevorderd stadium? Onze experts helpen u graag verder. Met onze ruime kennis en gespecialiseerde apparatuur zorgen we voor een betaalbare definitieve oplossing. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat.

Voor particulieren en bedrijven
Scherp uurtarief
Snel een offerte op maat
#1 Specialist in schimmelbestrijding

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 10 MB.

  Specialist in schimmels
  Scherp uurtarief
  Werkzaam in bijna heel NL
  Voor particulieren en bedrijven
  Hoog beoordeeld op Google

  Vrijblijvend advies?

  Centraal gelegen

  Hoog beoordeeld door onze klanten

  Lavos Reiniging BV
  4.8
  Gebaseerd op 75 beoordelingen
  powered by Google
  Jolijn NikkenJolijn Nikken
  10:08 09 Sep 22
  Fantastisch geholpen door Rob en zijn team. Ze zetten net dat stapje extra. Hele fijne mensen die goede kwaliteit leveren en het hart op de juiste plek hebben. Ik zou ze zeker aanraden. Binnen no time was de badkamer schimmelvrij gemaakt!
  Dirk B.Dirk B.
  20:12 21 Aug 22
  Geweldig bedrijf voor al uw schoonmaak klussen.Heeft u een goede en grondige schoonmaak nodig, dit bedrijf werkt top.Wat u ook wilt, schimmel verwijderen of reguliere schoonmaak, zij doen alles voor een schappelijke prijs.
  Maarten van der MeijMaarten van der Meij
  10:53 02 Aug 22
  We zijn enorm snel en vakkundig geholpen. Rob en zijn team kwamen binnen 2 dagen langs om de schimmel te verwijderen. Daarbij had hij professionele apparatuur om snel de oorzaak van de schimmel op te sporen & te verwijderen. We zijn heel blij dat dit zo goed is opgelost.
  AlexAlex
  17:47 20 Jun 22
  Beleefde mannen, goed werk verricht. Na een groot vocht en schimmel probleem heeft Lavosreiniging mij uitstekend geholpen en dit bedrijf was echt 24 uur bereikbaar wat een toppers dank je wel RobAbsoluut een aanrader.
  Marloes van der LogtMarloes van der Logt
  15:05 10 May 22
  Fijn contact en top geholpen. Ze hadden ook snel tijd, heel fijn. Ik had schimmel in mijn kelder en dit hebben ze netjes schoongemaakt. Nog even goed in laten trekken en dan kan ik weer gebruik maken van mijn kelder 😊
  js_loader