Schimmel badkamer verwijderen
- Zwarte schimmels in badkamer of douche? Wij lossen het op!
- Binnen enkele uren een gratis offerte op maat
- Scherpste uurtarief
Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:
Hoe kan ik schimmels herkennen?
Waar kunnen problemen ontstaan?
Wat zijn de meestvoorkomende oorzaken?
Met welke gevolgen moet ik rekening houden?
Wat moet ik doen om schimmelproblemen te voorkomen?
Handige tips
Een specialist inschakelen
Kosten badkamer schimmel
Last van schimmel in de badkamer op het plafond, de muur, de tegels, voegen of kitranden? Lees hier alles over hoe u schimmel herkent, wat de oorzaken en gevolgen zijn en hoe u schimmels kunt verwijderen.
Vieze schimmelplekken of vochtplekken in de douche, in het bad of in de wastafel? Een muffe schimmelgeur zodra u in de badkamer komt? Zwarte plekken op de muren en het plafond? Geen paniek, schimmel in de badkamer is helaas een veelvoorkomend probleem. Bijna elk huishouden krijgt vroeg of laat wel eens te maken met schimmel. Gelukkig is het euvel met de juiste aanpak doorgaans goed en snel te verhelpen. Ons team is gespecialiseerd in het verwijderen van alle soorten schimmels in de badkamer, maar ook in andere ruimtes zoals de keuken of de woonkamer.
Schimmels in huis zijn ontzettend vervelend. Er zijn talloze soorten en varianten schimmels. Schimmels zijn vaak te herkennen aan een afwijkende kleur, een bijzondere structuur of een merkwaardige geur.
In de badkamer zien we het vaakst de zwarte schimmel. In meer zeldzame gevallen kan de schimmel ook een andere kleur hebben zoals wit, roze, oranje, bruin of groen. Hieronder lichten we toe hoe u de schimmels kunt herkennen.
Schimmels in de badkamer kunnen op allerlei plekken ontstaan. In de badkamer vooral:
De schimmel kan zich verder ook vormen bij het afzuigventiel of het badkamerraam (raamkozijn). Eigenlijk kunnen haast alle oppervlakten in de badkamer schimmelvorming gaan vertonen.
Schimmels komen vaak voor in de badkamer, omdat daar de luchtvochtigheid het hoogste is en er doorgaans voldoende ingrediënten zijn voor schimmels om tot bloei te komen. Een gebrek aan ventilatie is de grootste oorzaak van het ontstaan van schimmels. Weinig (of helemaal geen) ventilatie zorgt ervoor dat de muren, het plafond, de ramen en de spiegel nat worden van de waterdamp (condensatie). Een badkamer zonder ramen is wat ons betreft dus een afrader.
Door het ruwe materiaal van de muren en het plafond ziet u hier vaak door opstijgend of doorslaand vocht het eerst de schimmel ontstaan. Toch is een glad gestucte muur niet 100% veilig voor condens. Een vaak geziene gast in de badkamer is de zwarte schimmel. Deze schimmel ontstaat door slechte ventilatie en weinig zonlicht. Dit verklaart ook waarom schimmels vaak voorkomen in de schuur of kelder.
Naast vocht, condens en weinig ventilatie kan lekkage (van bijvoorbeeld een waterleiding) ook de oorzaak zijn van schimmelvorming. Lekkage kan voorkomen bij de buitenmuren, maar ook rond de douchebak, badkuip, toilet of afvoer. Dit is extra vervelend, want in dat geval moet ook de lekkage worden gerepareerd, alvorens we tot schimmelverwijdering over kunnen gaan.
Schimmels in de badkamer lijken in het begin niet zo’n probleem. Likje verf erover en opgelost, toch? Helaas is de praktijk anders en is dit geen duurzame oplossing. Met verf verbergt u de schimmel alleen (tijdelijk) voor het oog. De schimmel zal na verloop van tijd terugkomen. Eigenlijk is het zelfs nooit weggeweest.
Wanneer beginnende schimmelvorming niet doeltreffend wordt aangepakt, kan het probleem zich uitbreiden. De schimmelplek wordt alsmaar groter en bovendien kan er een schimmelgeur ontstaan. Schimmelgeur wordt veelal als zeer onaangenaam ervaren door de muffe, stoffige of grondlucht. De schimmelgeur wordt ook wel vergeleken met de geur van natte sokken of van aardappels. En dat in een ruimte die bedoeld is om uzelf op te frissen!
Veel klanten schakelen ons in, omdat ze gehoord hebben dat schimmels in de badkamer gevaarlijk kunnen zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat schimmel niet alleen vies en onhygiënisch is, maar ook voor luchtwegklachten kan zorgen. Dit kunnen milde klachten zijn zoals keelpijn, een verstopte neus of benauwdheid maar ook ernstige klachten wanneer u allergisch of gevoelig hiervoor bent. Regelmatig spreken we klanten die ook meer hoofdpijn of vermoeidheid ervaren sinds de schimmels werden waargenomen. Schimmels zijn ongezond!
Meer info over de effecten van schimmels op uw gezondheid? Kijk dan op de website van GGD Leefomgeving of RIVM.
Wanneer schimmel niet adequaat wordt aangepakt kan er blijvende schade ontstaan of waardevermindering van uw woning plaatsvinden. Denk hierbij aan aangetaste muren, zwak hout en beschadigde plafonds. Ongecontroleerde schimmelvorming kan bovendien resulteren in dure reparaties. Heeft u zojuist schimmelvorming in uw badkamer waargenomen? Dan kunt u het beste niet te lang wachten en hier direct werk van maken.
Een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een aangename temperatuur (tussen de 20 en 25°C) kan tot stofluizen leiden. Stofluizen zijn insecten die worden gelokt door schimmelvorming. De insecten zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar kunnen wel schade toebrengen op de woning als ze in grote groepen aanwezig zijn. De beestjes planten zich snel voort, dus kom zo snel mogelijk in actie!
Met schimmels geldt: voorkomen is altijd beter dan genezen. Goede ventilatie van de ruimte is hierbij essentieel. Zeker tijdens en/of na het gebruiken van de douche of het bad. Dit kan zowel middels mechanische ventilatie of natuurlijke ventilatie door het raam open te doen. Uiteraard is een combinatie van deze twee opties nog beter. Met goede ventilatie daalt de luchtvochtigheid en wordt de kans op schimmelvorming flink vermindert. Een vochtvreter kan eventueel worden ingezet als aanvullend hulpmiddel.
Naast de ventilatie wordt ook aangeraden om de badkamer regelmatig schoon te maken. Het is daarbij aan te raden om de douche en wasbak altijd droog te maken na gebruik. Hang ook de badhanddoeken na gebruik altijd op (idealiter op een verwarming). Vergeet verder ook niet de onderkant van shampoo- en douchegelflessen schoon te maken om schimmelvorming te voorkomen.
Heeft u beschikking over een verwarming in de badkamer? Dan wordt aangeraden om de verwarming alvast aan te zetten voordat u wilt gaan douchen. Als de muren zijn opgewarmt condenseert waterdamp veel minder en is de kans op schimmelsporen een stuk kleiner.
Schimmel verwijderen is niet zonder risico. Zonder de juiste aanpak kan het probleem erger worden. Zo is het belangrijk dat u het schimmel verwijderen nooit droog doet. Als u met een droge doek of borstel gaat wrijven over de schimmelvlek, verspreid u grote hoeveelheid schimmelsporen. Deze schimmelsporen gaan zweven in de lucht en kunnen zich op andere plekken in de woning gaan nestelen.
Als u van plan bent om zelf de schimmels te bestrijden is het wel belangrijk om uzelf te beschermen. Dit betekent dat u handschoenen zal moeten aandoen, maar ook een mondkapje en een bril worden aangeraden. Dit om na behandeling irritaties aan de huid, het inademen van schimmel en irritaties aan de ogen te voorkomen.
Huurt u een woning en heeft u last van schimmel of vochtproblemen in de badkamer? Lees dan onze “schimmel in huurwoning” pagina en kom alles te weten of de rechten van de huurder en verhuurder.
Op diverse fora en websites zijn talloze tips te vinden waarmee geprobeerd kan worden om schimmel zelf weg te halen. Hieronder enkele voorbeelden:
Heeft u schimmelsporen op het plafond of op de muren? Dan wordt soda verdund in water vaak gebruikt. Spuit de schimelplekken in, laat het even intrekken en vervogens kun je met een harde borstel de schimmel weghalen. Ook speciale reinigingsmiddelen zijn een oplossing. Helaas zijn dit soort middelen doorgaans vrij prijzig en niet optimaal geschikt voor schimmels die al enige tijd genesteld zijn.
Schimmel uit de douche verwijden wordt vaak gedaan met azijn. Na het inspuiten met azijn moet u het even laten intrekken en met een vochtige doek kunt u dan de schimmel bestrijden. Voor de hoekjes en randen wordt een tandenborstel of kleine borstel aangeraden.
Voor het schoonmaaken van de voegen en het kitwerk wordt verdund bleekwater vaak gebruikt. Bij het behandelen is wel enige voorzichtigheid geboden vanwegen de dampen die kunnen ontstaan. Tevens kan bleek een bijtend effect hebben en indien onjuist toegepast schade veroorzaken.
Helaas merken wij in de praktijk toch dat dit soort methoden veelal niet het gewenste effect hebben voor de lange termijn. Deze Do It Yourself tips kunnen inderdaad kleine plekjes indammen, maar vaak komt de schimmel na enige tijd gewoon weer terug en moet alsnog een specialist worden ingeschakeld. Het kan dus niet worden beschouwd als een definitieve oplossing.