Schimmel badkamer verwijderen

Schimmel in badkamer

Zwarte schimmel in de badkamer? Een veelvoorkomend probleem!

Vieze schimmelplekken of vochtplekken in de douche, in het bad of in de wastafel? Zwarte plekken op de kitranden of voegen? Een muffe schimmelgeur zodra u in de badkamer komt? Zwarte plekken op de muren en het plafond? Geen paniek, schimmel in de badkamer is helaas een veelvoorkomend probleem. Bijna elk huishouden krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken. Gelukkig is het met de juiste aanpak goed en snel te verhelpen. 

Het bestrijden van badkamer schimmel
Het verwijderen van badkamer schimmel
Dit zijn de belangrijkste oorzaken
Hoe te herkennen?
Plekken waar schimmels vaak worden waargenomen
Wat zijn (mogelijke) gevolgen?

Tips om badkamer schimmel tegen te gaan

Tip 1: Goede ventilatie is essentieel

Schimmels zijn micro-organismen die houden van vochtige ruimtes in huis. Dit verklaart dan ook direct waarom schimmels zo vaak in de badkamer te vinden zijn. Met dit gegeven is goede en regelmatige ventilatie van uw badkamer essentieel. Zeker tijdens en/of na het gebruiken van de douche of het bad. Dit kan zowel middels mechanische ventilatie of natuurlijke ventilatie door het raam open te doen. Uiteraard is een combinatie van deze twee opties nog beter. Met goede ventilatie daalt de luchtvochtigheid en wordt de kans op schimmelvorming flink verminderd.

Tip 2: Regelmatig schoonmaken

Naast de ventilatie wordt ook aangeraden om de badkamer regelmatig schoon te maken. Op deze manier voorkomt u dat kleine schimmelplekjes kunnen uitgroeien tot grotere plekken. Dit geldt bijvoorbeeld voor schimmel op kitranden en in voegen. Vergeet verder ook niet de onderkant van shampoo- en douchegelflessen schoon te maken om schimmelvorming tegen te gaan.

Tip 3: Droogmaken na gebruik

Het is ook aan te raden om de douche en wasbak altijd droog te maken na gebruik. Bijvoorbeeld door de douchecabine droog te maken met een handtrekker. Hang ook de badhanddoeken na gebruik altijd op, idealiter op een verwarming.

Tip 4: Verwarm de badkamer voor het douchen

Schimmels zijn – naast vocht – ook dol op kou. Heeft u beschikking over een verwarming in de badkamer? Dan wordt aangeraden om de verwarming alvast aan te zetten voordat u gaat douchen. Als de muren zijn opgewarmd condenseert waterdamp veel minder, waardoor de muren en het plafond minder vochtig zullen worden. De kans op schimmelsporen wordt hiermee een stuk kleiner.

Tip 5: Anti-schimmelverf gebruiken

Anti-schimmelverf is een goed product om uw badkamer preventief schimmelvrij te houden. Echter is dit product vaak enkel geschikt ter voorkoming van schimmels. Het wordt ten zeerste afgeraden om met dit soort verf over bestaande schimmelplekken heen te verfen.

badkamer schimmel voorkomen ventilatie
De beste tip tegen badkamerschimmels? Zorg voor voldoende ventilatie!

Badkamer schimmel verwijderen

Online worden diverse ”Oma weet raad” methodieken beschreven om schimmels tegen te gaan, welke hieronder worden samengevat. Hierbij is het belangrijk om u te realiseren dat de producten uit deze tips (bijvoorbeeld soda, bleek, chloor of azijn) vaak niet specifiek bedoeld zijn voor het verwijderen van schimmels. Onderstaande methodieken zijn niet zelf getest waardoor er niets te zeggen is over de werking. 

Een gerenommeerde partij als Milieu Centraal waarschuwt zelfs voor het gebruik (of mengen) van dit soort huismiddeltjes. Ook werken deze methodieken vaak enkel bij schimmels in een zeer jonge fase. De ervaring leert dat wanneer de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt, de schimmels na verloop van tijd weer terugkomen. Kortom, huismiddeltjes geven vaak niet het gewenste effect. Bovendien zou het zonde zijn, wanneer de ondergrond beschadigt omdat een middel een te bijtend effect heeft. Een specialist inschakelen is in veel gevallen de beste oplossing. 

Schimmel verwijderen met soda?

Wanneer de schimmel zich in kleine hoeveelheden op het plafond of de muur van uw badkamer heeft genesteld, raadt men doorgaans aan om dit te bestrijden met soda. Hiervoor mengt men 5-10 gram soda op 1 liter water.  U spuit dit middels een plantenspuit op de aangedane plekken. Laat het mengsel vervolgens even intrekken om ten slotte met een harde borstel de schimmel te verwijderen. Wees wel voorzichtig bij de behandeling van plafonds en muren, aangezien deze oppervlaktes extra gevoelig zijn voor beschadigingen.

Soda is een mild middel en kan veilig gebruikt worden voor het verwijderen van kleine hoeveelheden schimmel. Door de mildheid vallen in sommige gevallen de resultaten tegen. Vanwege vrijkomende schimmelsporen is het dragen van handschoenen, een bril en een mondkapje aanbevolen.

Schimmel verwijderen met azijn?

Bevindt de beginnende schimmel zich in uw douche? Dan is azijn een mogelijke optie ter bestrijding. Een veelgebruikte methodiek is het vullen van een plantenspuit met een klein laagje schoonmaakazijn om dit vervolgens op de schimmelplekken te spuiten. Hierna verwijdert u de schimmel middels een harde borstel en maakt u ten slotte de oppervlaktes goed droog. 

Azijn is niet geschikt voor het verwijderen van grote schimmelsporen. Daarnaast kan bij contact met het lichaam huidirritatie of oogirritatie ontstaan. Draag daarom altijd handschoenen, een bril en een mondkapje. 

Schimmel verwijderen met bleek?

Heeft u last van schimmel op de voegen en in kitranden van de badkamer? Dan kan een bleekwateroplossing uitkomst bieden. Echter is dit alleen het geval als de schimmel nog relatief weinig aanwezig is. Online bronnen adviseren het gebruik van 20 ml bleek op 1 liter water. U spuit de schimmelplekken vervolgens in door middel van een plantenspuit en laat dit een aantal uur intrekken. Als na deze tijd de vlekken verdwenen zijn, spoelt u de behandelde oppervlaktes grondig af met water. 

Let wel op, bleek heeft een bijtende eigenschap en kan bij grote concentraties schade aan oppervlakten veroorzaken. Gebruik dit middel dan ook enkel bij kleine hoeveelheden schimmels in voegen en kitranden, en draag beschermende kleding.

Schimmel in badkamer en douche
Zwarte schimmel komt het meest voor. Hier te zien op de muren en het plafond.

Verwijder schimmels nooit droog

Schimmel verwijderen is niet zonder risico. Zonder de juiste aanpak kan het probleem erger worden. Zo is het belangrijk dat u het schimmel verwijderen nooit droog doet. Als u met een droge doek of borstel over de schimmelvlek gaat wrijven, verspreidt u mogelijk een grote hoeveelheid schimmelsporen. Deze schimmelsporen gaan zweven in de lucht en kunnen zich op andere plekken in de woning gaan nestelen.

Bescherming is belangrijk

Als u van plan bent om zelf de schimmels te bestrijden is het wel belangrijk om uzelf te beschermen. Dit betekent dat u handschoenen zal moeten aandoen, maar ook het dragen van een mondkapje en een bril worden aangeraden. Dit om irritaties aan de huid, het inademen van schimmel en irritaties aan de ogen te voorkomen.

Een vakkundige en betaalbare oplossing?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

De belangrijkste oorzaken van schimmel in de badkamer

De #1 oorzaak is (condensatie) vocht

Schimmels komen vaak voor in de badkamer, omdat daar de luchtvochtigheid het hoogste is en er doorgaans voldoende ingrediënten zijn voor schimmels om tot bloei te komen. Een gebrek aan ventilatie is de grootste oorzaak van het ontstaan van schimmels. Weinig (of helemaal geen) ventilatie zorgt ervoor dat de muren, het plafond, de ramen en de spiegel nat worden van de waterdamp (condensatie).

Door het ruwe materiaal van de muren en het plafond ziet u hier vaak door opstijgend of doorslaand vocht het eerst de schimmel ontstaan. Toch is een glad gestucte muur niet 100% veilig voor condens. 

Schimmels soms het signaal van lekkage

Naast vocht, condens en weinig ventilatie kan lekkage (van bijvoorbeeld een waterleiding) ook de oorzaak zijn van schimmelvorming. Lekkage kan voorkomen bij de buitenmuren, maar ook rond de douchebak, badkuip, toilet of afvoer. Dit is extra vervelend, want in dat geval moet ook de lekkage worden gerepareerd, alvorens we tot schimmelverwijdering over kunnen gaan.

Oorzaken schimmel in badkamer
De oorzaak van schimmel is bijna altijd in een vochtprobleem te vinden

Herkennen van schimmels

Schimmels in huis zijn ontzettend vervelend. Er zijn talloze soorten en varianten schimmels. Ze zijn vaak te herkennen aan een afwijkende kleur, een bijzondere structuur of een merkwaardige geur.

In de badkamer zien we het vaakst de zwarte schimmel. In meer zeldzame gevallen kan de schimmel ook een andere kleur hebben zoals wit, roze, oranje, bruin of groen. Hieronder lichten we toe hoe u de schimmels kunt herkennen.

  • Zwarte schimmel in de badkamer. Schimmels die ontstaan in de badkamer zijn in 90% van de gevallen zwart van kleur. Dit type schimmel is redelijk makkelijk te herkennen. Zeker aangezien de gemiddelde badkamer lichte ondergronden heeft. De vreemde zwarte vlekken, opgebolde sponsachtige vorm, muffe lucht en vieze kleur doen verraden dat u met zwarte schimmel te maken heeft.
  • Witte schimmel in de badkamer. Dit type schimmel is relatief moeilijk te detecteren. De veelal spierwitte kleur is niet goed te onderscheiden van de witte tegels in de badkamer. Gelukkig komt witte schimmel maar zeer zeldzaam voor. De schimmel kunt u verder herkennen aan de pluizige en draderige uitstraling.
  • Roze schimmel in de badkamer. Dit type schimmel zien we wel vaker terug in de badkamer. Zo zien we deze schimmel vaak voorbij komen op de muren en het plafond, maar ook in het douchegordijn. De kleur is doorgaans helder roze, maar wordt nog wel eens omschreven als oranje of rood. De textuur is doorgaans pluizig of slijmerig, maar het kan er ook ”droog” uitzien.
  • Groene schimmel in de badkamer. Dit type schimmel zien we vaak terug in etenswaren, maar komt in zeldzame gevallen ook voor in de badkamer of keuken. Groene schimmel wordt vaak verward met mos en is te zien op organische materialen, zoals houten planken. De kans dat u groene schimmel in de badkamer aantreft is dus relatief klein.

Waar komen schimmels in de badkamer voor?

Schimmels in de badkamer kunnen op allerlei plekken ontstaan. In de badkamer vooral:

De schimmel kan zich verder ook vormen bij het afzuigventiel of het badkamerraam (raamkozijn). Eigenlijk kunnen haast alle oppervlakten in de badkamer schimmelvorming gaan vertonen.

condensatievocht oorzaak schimmel
Veel condensatievocht in uw badkamer? Zorg dat u voldoende ventileert!

Gevolgen badkamer schimmels

Schimmels in de badkamer lijken in het begin niet zo’n probleem. Likje verf erover en opgelost, toch? Helaas is de praktijk anders en is dit geen blijvende oplossing. Met verf verbergt u de schimmel alleen (tijdelijk) voor het oog. De schimmel zal na verloop van tijd terugkomen. Eigenlijk is het zelfs nooit weggeweest.

Gevolg 1: Vieze schimmelplekken en schimmelgeur

Wanneer beginnende schimmelvorming niet doeltreffend wordt aangepakt, kan het probleem zich uitbreiden. De schimmelplek wordt alsmaar groter en bovendien kan er een schimmelgeur ontstaan. Schimmelgeur wordt veelal als zeer onaangenaam ervaren door de muffe, stoffige of grondlucht. De schimmelgeur wordt ook wel vergeleken met de geur van natte sokken of van aardappels. 

Gevolg 2: Mogelijke effecten op de gezondheid

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat schimmel niet alleen vies en onhygiënisch is, maar ook dat het mogelijk luchtwegklachten kan veroorzaken of verergeren. Dit kunnen volgens diverse bronnen milde klachten zijn zoals keelpijn, een verstopte neus of benauwdheid. Maar ook ernstige(re) klachten wanneer u allergisch bent of andere luchtwegaandoeningen heeft. Regelmatig spreken we klanten die ook meer hoofdpijn of vermoeidheid ervaren sinds de schimmels werden waargenomen. 

Meer info over de effecten van schimmels op uw gezondheid? Kijk dan op de website van GGD Leefomgeving of RIVM. Wij geven geen medisch advies. Neem bij twijfel altijd contact op met een medisch specialist.

Gevolg 3: Schade aan de woning of dure reparaties

Wanneer schimmel niet adequaat wordt aangepakt kan er blijvende schade ontstaan. Ook kan er waardevermindering van uw woning plaatsvinden. Denk hierbij aan aangetaste muren, zwak hout en beschadigde plafonds. Ongecontroleerde schimmelvorming kan bovendien resulteren in dure reparaties. Heeft u zojuist schimmelvorming in uw badkamer waargenomen? Dan kunt u het beste niet te lang wachten en hier direct werk van maken.

Schimmel in badkamer
Zwarte schimmelsporen op de tegels en kitranden in de badkamer.

Een schimmel bestrijdingsbedrijf inschakelen

Krijgt u de schimmels in uw badkamer zelf niet weg? Blijven de plekken maar terugkomen, wat u ook probeert? Of bevindt het zich inmiddels in een verder gevorderd stadium? Dan is het verstandig om een specialist te raadplegen. Onze experts helpen u dan ook graag verder om de schimmel een halt toe te roepen. Met onze ruime kennis en gespecialiseerde apparatuur zorgen we voor een betaalbare definitieve oplossing. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat.

Kosten voor verwijdering

De kosten voor het verwijderen van schimmels zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals de ondergrond, hoe lang de schimmel er al zit, de totale oppervlakte, het soort en de benodigde methodiek om het probleem te verhelpen. Bent u benieuwd naar de kosten om uw badkamer schimmels door een gespecialiseerd bedrijf te laten verwijderen? Vraag dan snel een gratis offerte op maat aan. Onze offertemodule biedt tevens de mogelijkheid om foto’s aan uw offerteaanvraag toe te voegen. Op deze manier kunnen we u een nauwkeurige kostenindicatie geven.
 

Veelgestelde vragen

Zwarte kitranden kunt u schoonmaken door gebruik te maken van bleekwater. Met een plantenspuit kunt u de voegen en kitranden inspuiten. Na het inspuiten moet het bleekwater een aantal uur inwerken en kunt u de voegen en kitranden spoelen met stromend water. U kunt ook, indien nodig, een spons of borstel gebruiken om de randen schoon te poetsen.

Als het schimmelprobleem steeds weer terugkomt, dan betekent dit dat er een vochtprobleem is die eerst zal moeten worden opgelost. Dit kan zijn dat er onvoldoende ventilatie is of misschien zijn er wel lekkages aanwezig van bijvoorbeeld de wasbak, bad of de douchebak. 

Blogs