Schimmel badkamer verwijderen

Schimmel in badkamer

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Hoe kan ik schimmels herkennen?
Waar kunnen problemen ontstaan?
Wat zijn de meestvoorkomende oorzaken?
Met welke gevolgen moet ik rekening houden?
Wat moet ik doen om schimmelproblemen te voorkomen?
Handige tips
Een specialist inschakelen
Kosten badkamer schimmel

Last van schimmel in de badkamer op het plafond, de muur, de tegels, voegen of kitranden? Lees hier alles over hoe u schimmel herkent, wat de oorzaken en gevolgen zijn en hoe u schimmels kunt verwijderen.

Zwarte schimmel in de badkamer? Een veelvoorkomend probleem!

Vieze schimmelplekken of vochtplekken in de douche, in het bad of in de wastafel? Een muffe schimmelgeur zodra u in de badkamer komt? Zwarte plekken op de muren en het plafond? Geen paniek, schimmel in de badkamer is helaas een veelvoorkomend probleem. Bijna elk huishouden krijgt vroeg of laat wel eens te maken met schimmel. Gelukkig is het euvel met de juiste aanpak doorgaans goed en snel te verhelpen. Ons team is gespecialiseerd in het verwijderen van alle soorten schimmels in de badkamer, maar ook in andere ruimtes zoals de keuken of de woonkamer.

Schimmel herkennen? Allerlei kleuren mogelijk

Schimmels in huis zijn ontzettend vervelend. Er zijn talloze soorten en varianten schimmels. Schimmels zijn vaak te herkennen aan een afwijkende kleur, een bijzondere structuur of een merkwaardige geur.

In de badkamer zien we het vaakst de zwarte schimmel. In meer zeldzame gevallen kan de schimmel ook een andere kleur hebben zoals wit, roze, oranje, bruin of groen. Hieronder lichten we toe hoe u de schimmels kunt herkennen.

 • Zwarte schimmel in de badkamer. Schimmels die ontstaan in de badkamer zijn in 90% van de gevallen zwart van kleur. Dit type schimmel is redelijk makkelijk te herkennen. Zeker aangezien de gemiddelde badkamer lichte ondergronden heeft. De vreemde zwarte vlekken, opgebolde sponsachtige vorm, muffe lucht en vieze kleur doen verraden dat u met zwarte schimmel te maken heeft. Let op! Ook achter badkamerkasten kan schimmel ontstaan. Eens in de zoveel tijd even controleren wordt aangeraden.
 • Witte schimmel in de badkamer. Dit type schimmel is relatief moeilijk te detecteren. De veelal spierwitte kleur is niet goed te onderscheiden van de witte tegels in de badkamer. Gelukkig komt witte schimmel maar zeer zeldzaam voor. De schimmel kunt u verder herkennen aan de pluizige en draderige uitstraling.
 • Roze schimmel in de badkamer. Dit type schimmel zien we wel vaker terug in de badkamer. Zo zien we deze schimmel vaak voorbij komen op de muren en het plafond, maar ook in het douchegordijn. De kleur is doorgaans helder roze, maar wordt door klanten nog wel eens omschreven als oranje of rood.
 • Groene schimmel in de badkamer. Dit type schimmel zien we vaak terug in etenswaren, maar komt in zeldzame gevallen ook voor in de badkamer of keuken. Groene schimmel wordt vaak verward met mos en is te zien op organische materialen, zoals houten planken. De kans dat u groene schimmel in de badkamer aantreft is dus relatief klein.
Schimmel in badkamer en douche
Zwarte schimmel komt het meest voor. Hier te zien op de muren en het plafond

Waar kunnen de problemen ontstaan?

Schimmels in de badkamer kunnen op allerlei plekken ontstaan. In de badkamer vooral:

 • op kitranden;
 • tussen de betegeling (voegen);
 • bij het doucheputje;
 • op de douchekop;
 • op douchegordijnen;
 • in de douchecabine;
 • bij of op de kraan;
 • bij het toilet;
 • op de badkamertegels;
 • op de muren of op het plafond.

De schimmel kan zich verder ook vormen bij het afzuigventiel of het badkamerraam (raamkozijn). Eigenlijk kunnen haast alle oppervlakten in de badkamer schimmelvorming gaan vertonen.

De belangrijkste oorzaken van schimmel in de badkamer

De #1 oorzaak is (condensatie) vocht

Schimmels komen vaak voor in de badkamer, omdat daar de luchtvochtigheid het hoogste is en er doorgaans voldoende ingrediënten zijn voor schimmels om tot bloei te komen. Een gebrek aan ventilatie is de grootste oorzaak van het ontstaan van schimmels. Weinig (of helemaal geen) ventilatie zorgt ervoor dat de muren, het plafond, de ramen en de spiegel nat worden van de waterdamp (condensatie). Een badkamer zonder ramen is wat ons betreft dus een afrader.

Door het ruwe materiaal van de muren en het plafond ziet u hier vaak door opstijgend of doorslaand vocht het eerst de schimmel ontstaan. Toch is een glad gestucte muur niet 100% veilig voor condens. Een vaak geziene gast in de badkamer is de zwarte schimmel. Deze schimmel ontstaat door slechte ventilatie en weinig zonlicht. Dit verklaart ook waarom schimmels vaak voorkomen in de schuur of kelder.

condensatievocht oorzaak schimmel
Veel condensatievocht in uw badkamer? Zorg dat u voldoende ventileert!

Schimmels soms het signaal van lekkage

Naast vocht, condens en weinig ventilatie kan lekkage (van bijvoorbeeld een waterleiding) ook de oorzaak zijn van schimmelvorming. Lekkage kan voorkomen bij de buitenmuren, maar ook rond de douchebak, badkuip, toilet of afvoer. Dit is extra vervelend, want in dat geval moet ook de lekkage worden gerepareerd, alvorens we tot schimmelverwijdering over kunnen gaan.

Gevolgen badkamer schimmels

Schimmels in de badkamer lijken in het begin niet zo’n probleem. Likje verf erover en opgelost, toch? Helaas is de praktijk anders en is dit geen duurzame oplossing. Met verf verbergt u de schimmel alleen (tijdelijk) voor het oog. De schimmel zal na verloop van tijd terugkomen. Eigenlijk is het zelfs nooit weggeweest.

Gevolg 1: Vieze schimmelplekken en schimmelgeur

Wanneer beginnende schimmelvorming niet doeltreffend wordt aangepakt, kan het probleem zich uitbreiden. De schimmelplek wordt alsmaar groter en bovendien kan er een schimmelgeur ontstaan. Schimmelgeur wordt veelal als zeer onaangenaam ervaren door de muffe, stoffige of grondlucht. De schimmelgeur wordt ook wel vergeleken met de geur van natte sokken of van aardappels. En dat in een ruimte die bedoeld is om uzelf op te frissen!

Gevolg 2: Effecten op de gezondheid

Veel klanten schakelen ons in, omdat ze gehoord hebben dat schimmels in de badkamer gevaarlijk kunnen zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat schimmel niet alleen vies en onhygiënisch is, maar ook voor luchtwegklachten kan zorgen. Dit kunnen milde klachten zijn zoals keelpijn, een verstopte neus of benauwdheid maar ook ernstige klachten wanneer u allergisch of gevoelig hiervoor bent. Regelmatig spreken we klanten die ook meer hoofdpijn of vermoeidheid ervaren sinds de schimmels werden waargenomen. Schimmels zijn ongezond!

Meer info over de effecten van schimmels op uw gezondheid? Kijk dan op de website van GGD Leefomgeving of RIVM.

Gevolg 3: Schade aan de woning of dure reparaties

Wanneer schimmel niet adequaat wordt aangepakt kan er blijvende schade ontstaan of waardevermindering van uw woning plaatsvinden. Denk hierbij aan aangetaste muren, zwak hout en beschadigde plafonds. Ongecontroleerde schimmelvorming kan bovendien resulteren in dure reparaties. Heeft u zojuist schimmelvorming in uw badkamer waargenomen? Dan kunt u het beste niet te lang wachten en hier direct werk van maken.

Gevolg 4: Stofluizen

Een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een aangename temperatuur (tussen de 20 en 25°C) kan tot stofluizen leiden. Stofluizen zijn insecten die worden gelokt door schimmelvorming. De insecten zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar kunnen wel schade toebrengen op de woning als ze in grote groepen aanwezig zijn. De beestjes planten zich snel voort, dus kom zo snel mogelijk in actie!

Badkamer schimmel laten verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Schimmel voorkomen en verwijderen in badkamer: Handige tips

Tip 1: Voorkom schimmels met goede ventilatie

Met schimmels geldt: voorkomen is altijd beter dan genezen. Goede ventilatie van de ruimte is hierbij essentieel. Zeker tijdens en/of na het gebruiken van de douche of het bad. Dit kan zowel middels mechanische ventilatie of natuurlijke ventilatie door het raam open te doen. Uiteraard is een combinatie van deze twee opties nog beter. Met goede ventilatie daalt de luchtvochtigheid en wordt de kans op schimmelvorming flink vermindert. Een vochtvreter kan eventueel worden ingezet als aanvullend hulpmiddel.

Tip 2: Regelmatig schoon- en droogmaken

Naast de ventilatie wordt ook aangeraden om de badkamer regelmatig schoon te maken. Het is daarbij aan te raden om de douche en wasbak altijd droog te maken na gebruik. Hang ook de badhanddoeken na gebruik altijd op (idealiter op een verwarming). Vergeet verder ook niet de onderkant van shampoo- en douchegelflessen schoon te maken om schimmelvorming te voorkomen.

Tip 3: Verwarm de badkamer voor het douchen

Heeft u beschikking over een verwarming in de badkamer? Dan wordt aangeraden om de verwarming alvast aan te zetten voordat u wilt gaan douchen. Als de muren zijn opgewarmt condenseert waterdamp veel minder en is de kans op schimmelsporen een stuk kleiner.

Tip 4: Verwijder schimmels nooit droog!

Schimmel verwijderen is niet zonder risico. Zonder de juiste aanpak kan het probleem erger worden. Zo is het belangrijk dat u het schimmel verwijderen nooit droog doet. Als u met een droge doek of borstel gaat wrijven over de schimmelvlek, verspreid u grote hoeveelheid schimmelsporen. Deze schimmelsporen gaan zweven in de lucht en kunnen zich op andere plekken in de woning gaan nestelen.

Tip 5: Bescherming is belangrijk

Als u van plan bent om zelf de schimmels te bestrijden is het wel belangrijk om uzelf te beschermen. Dit betekent dat u handschoenen zal moeten aandoen, maar ook een mondkapje en een bril worden aangeraden. Dit om na behandeling irritaties aan de huid, het inademen van schimmel en irritaties aan de ogen te voorkomen.

Tip 6: Badkamer schimmel in huurwoning? 

Huurt u een woning en heeft u last van schimmel of vochtproblemen in de badkamer? Lees dan onze “schimmel in huurwoning” pagina en kom alles te weten of de rechten van de huurder en verhuurder. 

badkamer schimmel voorkomen ventilatie
De beste tip tegen badkamerschimmels? Zorg voor voldoende ventilatie!

Badkamer schimmel zelf verwijderen (per locatie)

Op diverse fora en websites zijn talloze tips te vinden waarmee geprobeerd kan worden om schimmel zelf weg te halen. Hieronder enkele voorbeelden:

Badkamer schimmel op plafond & muren bestrijden

Heeft u schimmelsporen op het plafond of op de muren? Dan wordt soda verdund in water vaak gebruikt. Spuit de schimelplekken in, laat het even intrekken en vervogens kun je met een harde borstel de schimmel weghalen. Ook speciale reinigingsmiddelen zijn een oplossing. Helaas zijn dit soort middelen doorgaans vrij prijzig en niet optimaal geschikt voor schimmels die al enige tijd genesteld zijn.

Schimmel verwijderen uit douche

Schimmel uit de douche verwijden wordt vaak gedaan met azijn. Na het inspuiten met azijn moet u het even laten intrekken en met een vochtige doek kunt u dan de schimmel bestrijden. Voor de hoekjes en randen wordt een tandenborstel of kleine borstel aangeraden.

Voegen & kitranden

Voor het schoonmaaken van de voegen en het kitwerk wordt verdund bleekwater vaak gebruikt. Bij het behandelen is wel enige voorzichtigheid geboden vanwegen de dampen die kunnen ontstaan. Tevens kan bleek een bijtend effect hebben en indien onjuist toegepast schade veroorzaken.

Helaas merken wij in de praktijk toch dat dit soort methoden veelal niet het gewenste effect hebben voor de lange termijn. Deze Do It Yourself tips kunnen inderdaad kleine plekjes indammen, maar vaak komt de schimmel na enige tijd gewoon weer terug en moet alsnog een specialist worden ingeschakeld. Het kan dus niet worden beschouwd als een definitieve oplossing.

Schimmel in badkamer
Zwarte schimmelsporen op de tegels en kitranden in de badkamer.

Schimmels definitief verwijderen? Laat het over aan een professional

Krijgt u de schimmels in uw badkamer zelf niet weg? Blijven de plekken maar terugkomen, wat u ook probeert? Of bevindt het zich inmiddels in een verder gevorderd stadium? Onze experts helpen u graag verder. Met onze ruime kennis en gespecialiseerde apparatuur zorgen we voor een betaalbare definitieve oplossing. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat.

Kosten badkamer schimmels

De kosten voor het verwijderen van schimmels zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals de ondergrond, hoe lang de schimmel er al zit, de totale oppervlakte, het soort en de benodigde methodiek om het probleem te verhelpen. Bent u benieuwd naar de kosten om uw badkamer schimmels door een gespecialiseerd bedrijf te laten verwijderen? Vraag dan snel een gratis offerte op maat aan. Onze offertemodule biedt tevens de mogelijkheid om foto’s aan uw offerteaanvraag toe te voegen. Op deze manier kunnen we u een nauwkeurige kostenindicatie geven.