Schimmel in kitrand | Tips ter voorkoming en genezing!

In deze blog lichten we toe hoe u schimmel in de kitrand voorkomt en verwijdert.  We gaan in op het ontstaan, de gevolgen en het voorkomen van schimmel in de kitrand. Verder beantwoorden we de meest gestelde vragen omtrent schimmels in huis.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Ontstaan van schimmel in de kitrand
Wat is het gevolg van schimmel in de kitrand?
Voorkom schimmel in kitranden
Effectieve verwijdering van schimmel in de kitrand
Veelgestelde vragen

Ontstaan van schimmel in de kitrand

Om schimmel in de kitrand te  voorkomen of te genezen is het belangrijk te weten wat de oorzaak van dit probleem is. Om te beginnen is een kitrand een opvulling van een naad, kier of kloof. Dit heeft enerzijds als doel om lucht tegen te houden en lekkage te voorkomen en anderzijds om het oppervlak netjes af te werken. Kitranden zien we vaak bij betegelde oppervlaktes zoals in de douche, op de wc of op plekken waar extra isolatie gewenst is, zoals bijvoorbeeld in het raamkozijn. De kit die voor deze ruimte bedoeld is, is vaak zo ontworpen dat schimmelvorming zo veel mogelijk voorkomen wordt. Toch kunnen door een verkeerde toepassing, onvoldoende ventilatie en matige schoonmaak er schimmels in de kitrand ontstaan. Schimmel in de kitrand komt vaak voor in de badkamer of de keuken. 

Schimmel op kitrand kozijnen
Schimmel in de kitrand ontstaat vaak door een vochtprobleem

Wat is het gevolg van schimmel in de kitrand?

Wanneer er langdurig schimmel in de kitranden blijft zitten, zal de kwaliteit van de kitrand snel afnemen. Wanneer de schimmelvorming ernstige vormen aanneemt kan de kitrand zwak worden waardoor lekkage kan ontstaan. Daarnaast betekent schimmel in de kitrand vaak een te hoge luchtvochtigheid in de gehele ruimte. Wanneer hier geen aanpassingen voor gedaan worden, zal de schimmel zich niet tot de kitranden beperken maar zich ook op ander oppervlaktes nestelen. Het is dan ook belangrijk om bij schimmel op de kitrand ook andere oppervlaktes te checken. Als laatste schrijft de GGD dat schimmels diverse mogelijke gezondheidsklachten zoals keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid kunnen veroorzaken.

Voorkom schimmel in kitranden

Schimmel voorkomen is altijd beter dan genezen. Om schimmel in de kitranden te voorkomen kunnen de volgende aspecten helpen:
Schimmel op kitrand
Schimmel op de kitrand in de douche

Effectieve verwijdering van schimmel in de kitrand

Wanneer de schimmel al op de kitrand zit, is een effectieve verwijdering noodzakelijk. De methode van verwijdering is afhankelijk van hoe vergevorderd de schimmel al in de kitrand zit. Zo dient u eerst te bepalen of de schimmel oppervlakkig aanwezig is of al dieper in de kitrand doorgetrokken is. Bij oppervlakkige aantasting verwijdert u de schimmel met schimmelverwijderaar. U brengt deze schimmelverwijderaar op de kitrand aan en laat deze een tijdje intrekken. Na ongeveer een uur kunt u de kitranden met een oude vochtige doek afnemen. Bij oppervlakkige aantasting is de kans groot dat de schimmelvorming hierdoor wegblijft. Wel is het van belang dat u hierna de tips ter voorkoming gaat toepassen. Doet u dit niet, dan is de kans op nieuwe schimmelvorming erg groot.

Is de schimmel zover in de kitrand doorgetrokken dat een behandeling met schimmelspray niet effectief meer is? Of is de kitrand dermate beschadigd? Dan is het advies om de kitrand volledig te verwijderen om vervolgens een nieuwe kitrand aan te brengen. Bij diep doorgetrokken schimmel is dit veelal de enige effectieve oplossing om de schimmel te verwijderen.

Veelgestelde vragen

Soms is het beter om een kitrand te vernieuwen in plaats van schoon te maken. Zo kan aanwezige schimmel zover in de kitrand doorgetrokken zijn, dat deze met een simpele reiniging niet meer te verwijderen is. In zo’n geval is het vervangen van de kitrand een betere optie. Meestal is na zo’n 5 jaar de kitrand aan vervanging toe. 

Schimmel in de kitrand is goed te herkennen. Toch zien veel mensen de schimmel in eerste instantie aan als stofvorming. Wanneer vervolgens blijkt dat deze ”stofvorming” niet zomaar weg te vegen is, realiseert men zich dat het om schimmelvorming gaat. Schimmel in de kitrand is vaak zwart van kleur en regelmatige controle zorgt voor een tijdige opsporing.

Een siliconenkit met chloor schoonmaken is geen goed idee. Chloor laat de siliconenkit uitdrogen waardoor de schimmelwerendheid verminderd. Voor de reiniging van siliconenkit gebruikt u het beste een mild schoonmaakmiddel of schoonmaakazijn. Dit zorgt voor een adequate reiniging en beschermt de schimmelwerende werking van de kit. 

Om schimmel in de vochtige ruimtes zoals bijvoorbeeld de badkamer te voorkomen, kunt u gebruikmaken van een anti-schimmel kit. Sanitaire siliconenkit is hier een mooi voorbeeld van. Deze kit heeft een antischimmel werking waardoor de kans op schimmel verkleint.

Gerelateerde blogs