Schimmel op beton verwijderen

Schimmel op betonnen muur

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Het is soms bijna niet voor te stellen, maar zelfs een hard materiaal als beton kan vatbaar zijn voor schimmels. Zo kan er schimmel ontstaan op een betonnen muur of vloer. Op deze pagina vindt u meer informatie over de oorzaken, gevolgen en oplossingen.

Schimmelgroei op beton: verschillende soorten

Schimmels kunnen op bijna elke denkbare ondergrond ontstaan: op hout, op kitranden of tegels, op voedingswaren, op meubels en zelfs op een hard materiaal als beton. Schimmels zijn een soort micro-organismen die voorkomen op vochtige plekken in huis. Als de voorwaarden goed zijn kan schimmel op elk materiaal groeien.

Hoe ziet schimmel op beton eruit?

Schimmel op beton is visueel vaak makkelijk te herkennen, tenzij de schimmel woekert op een verborgen plaats. Bijvoorbeeld in de kelder of kruipruimte, of onder uw tapijt of behang. Ook aan de muffe en soms penetrante schimmelgeur kunt u schimmel eenvoudig herkennen.

Over algemeen kunt u schimmel op beton herkennen aan de zwarte vlekken of sporen. De meest voorkomende beton schimmel is dan ook zwarte schimmel, maar het is ook mogelijk dat groene en witte schimmel zicht heeft genesteld.

Ziet u witte vlekken op de betonnen vloer of muur? Dit hoeft niet altijd schimmel te zijn. Vaak wordt dit verward met salpeteruitslag of muurzouten. Dit treedt op wanneer vocht door beton of ander metselwerk beweegt. Uiteindelijk verdampt het water op het oppervlak en blijven zouten en mineralen achter. Als de witte substantie gemakkelijk verdwijnt met water heeft u vaak niet te maken met schimmel.

Schimmel op betonnen muur of betonvloer

Beton is een sterk soort materiaal, maar waterdicht is het niet. Dit betekent dan ook dat schimmel geen uniek gevolg is. Beton schimmel komt in veel gevallen voor op de muur, maar ook op een betonvloer. Een vochtige vloer, zoals in de kelder, is een broeiplaats voor schimmel en meeldauw.

Schimmel op beton

Wat zijn de oorzaken van schimmels op beton?

Om schimmels te voorkomen in de toekomst is het goed om te kijken naar de waarom vraag. Waarom groeit schimmel op beton? Beton schimmel heeft 3 dingen nodig om te overleven en te groeien:
  • Een vochtige en natte omgeving. Beton is van nature poreus. Dit betekent dat dit materiaal doordringbaar is en dat er luchtbellen in het materiaal zitten. Ook wel poriën genoemd. Door deze eigenschap houdt beton bij hoge luchtvochtigheid of bij wateroverlast het vocht vast. Een perfecte broeiplaats voor schimmel!
  • Een biologische voedselbron. Beton heeft niet direct een voedselbron, maar een dun laagje stof op het oppervlak kan al voor de nodige voedselstoffen zorgen.
  • De juiste omgevingstemperatuur. Nat, vochtig weer met warme temperaturen verbetert de groeimogelijkheden van de schimmels.
Een gebrek aan (zon) licht wordt ook wel gezien als vierde punt voor het overleven en groeien van beton schimmels. Dit is dan ook waarom beton schimmel veel voorkomt in een kelder of kruipruimte.

Wat zijn de gevolgen van beton schimmel?

De aanwezigheid van schimmel in huis is een absolute no-go. Het kan namelijk gevolgen hebben voor uw gezondheid, maar ook voor de gezondheid van uw huis.

Gevolgen voor uw huis

Zwarte schimmel of een andere soort schimmel kan schadelijke effecten hebben voor uw huis. Ondanks het feit dat beton een hard materiaalsoort is kan schimmel zich door het beton heen vreten. Dit kan uiteindelijk betonrot als gevolg hebben. Zo komen er scheuren in de betonnen vloer of muur of kan het beton gaan afbrokkelen. Heeft u dit geconstateerd? Dan is het noodzakelijk om zo spoedig mogelijk in actie te komen.

Mogelijke gevolgen voor uw gezondheid

Naast gevolgen voor het huis kan beton schimmel mogelijk ook voor gezondheidsklachten zorgen. Dit blijkt uit diverse onderzoeken en ervaringen van onze klanten. Kortstondig in aanraking met schimmel komen heeft vaak geen of milde klachten tot gevolg. Milde klachten kunnen keelpijn, verkoudheid en benauwdheid zijn. Als u langer in aanraking komt met schimmel kunnen de klachten mogelijk verergeren en kunnen er gevaarlijke gezondheidsklachten ontstaan.  

NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat. 

Beton schimmel in de toekomst voorkomen

Om schimmel in de toekomst te voorkomen is het goed om naar de oorzaken te kijken. Zo is het belangrijk om de betonnen muren droog te houden. Als de betonnen muur of betonvloer vochtig blijft zal in alle waarschijnlijkheid de schimmel snel weer terugkeren. Er zijn 3 opties om de vochtigheid van de muren of de vloer te verminderen:

  • De ventilatie verbeteren. Heeft de desbetreffende woonruimte geen raampjes of natuurlijk ventilatie? Dan wordt aangeraden om luchtontvochtigers of een mechanisch ventilatiesysteem te plaatsen.
  • Gebruik een beton sealer. Een beton sealer kan het vocht blokkeren en maakt beton waterdicht. De juiste beton sealer weert daarnaast ook schimmel en laat een dunne laag achter op het beton.
  • Juiste temperatuur. In de wintermaanden kan beton behoorlijk koel worden, doordat beton niet goed isoleert. Als een woonruimte, zoals een kelder, niet goed is geventileerd kan het vocht uit de lucht op de betonnen ondergrond condenseren en voor schimmelgroei zorgen. Het is daarom belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid te verlagen. Dit doet u door de temperatuur te verhogen.

Beton schimmel laten verwijderen?

Neem nu contact op. Binnen enkele uren een gratis offerte op maat.

Schimmel van beton verwijderen

Beton is enorm duurzaam dus het verwijderen hoeft een moeilijk proces te zijn, maar er zijn wel een aantal punten waar u op moet letten. Deze punten lichten we hieronder verder toe. Komt u er niet uit, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Let op uw gezondheid!

Bij het verwijderen van schimmels kunnen dampen vrijkomen. Er wordt dus aangeraden om een mondkapje te dragen en daarbij een bril om irritatie aan de ogen te voorkomen. Ook is het niet handig om in de huid in aanraking te laten komen met de schimmel. Handschoenen en de rest van uw lichaam bedekken is dan ook een must. Heeft u deze middelen niet thuis? Begin dan ook niet aan het zelf verwijderen van schimmels, en laat het over aan een professional.

Wel of geen azijn gebruiken?

Online vindt u diverse tips om schimmel te verwijderen. Zo kunt u gebruik maken van soda verdund in water, speciale reinigingsmiddelen en azijn.

Hoewel diverse bronnen aangeven dat azijn een goed middel is om te gebruiken tegen schimmel, denken wij daar toch iets anders over. Azijn kan de aangetaste betonnen plek desinfecteren, is daarbij milieuvriendelijker dan andere middelen en kan diep in het beton. Klinkt goed, maar azijn is ook zuur en kan de sealer of de bovenste cementlaag ook wegvreten. Iets wat u ook niet wilt.

Het beste kunt u het bestrijden van schimmels aan een professional over laten als u niet zeker weet of het goed gaat.

Gegarandeerd een goede oplossing voor beton schimmels?

Krijgt u de schimmels van het beton zelf niet goed weg? Blijven de schimmelplekken maar terugkomen of bevindt het zich in een gevorderd stadium? Geen paniek, laat onze experts u verder helpen! Met onze ruime kennis en gespecialiseerde apparatuur zorgen we voor een betaalbare definitieve oplossing. Neem direct contact op voor advies of een scherpe offerte op maat.

Beste tips bij schimmel

Tip 1: Ventileer regelmatig tegen overtollig woonvocht binnenshuis

Tip 2: Wees waakzaam bij lekkages of andere vochtproblemen

Tip 3: Voorkom een (te) koud huis (< 15 ℃), schimmels houden van kou

Tip 4: Grijp tijdig in, schimmel verdwijnt helaas nooit vanzelf

Tip 5: Gezondheidsklachten? Vraag een medisch specialist om advies

Tip 6: Komt u er zelf niet uit? Schakel een specialist in

Blogs