Schimmel verwijderen met azijn

Heeft u last van schimmels in huis? Dan kunt u dit verwijderen met azijn. In dit artikel vertellen we u alles over het verwijderen van schimmels met azijn. Ook delen we een aantal mooie alternatieven. Lees snel verder!

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Wat zijn schimmels en hoe komen ze in mijn woning?
Schimmels in huis herkennen
Gevolgen van schimmelvorming in huis
Schimmels verwijderen met azijn
Voor- en nadelen van schimmelbestrijding met azijn
Alternatieven voor azijn
Voorkomen is beter dan bestrijden
Schimmels laten verwijderen door een professional

Wat zijn schimmels en hoe komen ze in mijn woning?

Schimmels zijn micro-organismen die gebaat zijn bij een vochtig milieu. Een vochtig milieu zorgt ervoor dat de schimmelsporen zich kunnen verspreiden en groter worden. Zonder vocht kunnen schimmels zich niet ontwikkelen en overleven. De grootste oorzaak van schimmels in huis is vocht in combinatie met slechte ventilatie. De meeste vochtproblemen zijn doorgaans een gevolg van een combinatie van het woongedrag en de staat van de woning of het pand.

Schimmels in huis herkennen

Helaas krijgen veel huishoudens of bedrijfspanden wel is te maken met schimmelvorming, maar wordt het niet snel ontdekt. Dit komt doordat schimmel vaak niet direct visueel waarneembaar is. Zo kan schimmel zich bijvoorbeeld gaan nestelen achter het behang, onder de vloer of achter een kast. Schimmels worden veelal pas ontdekt wanneer het in een verder gevorderd stadium is en zich heeft verspreid. Dan zijn grote zwarte plekken te zien of kunt u de schimmels herkennen aan de geur. Regelmatig de vochtige plekken in huis controleren wordt dus sterk aangeraden. Onder vochtige ruimtes bedoelen we onder andere de badkamer, kruipruimte en kelder.

Meer weten over het meten en ontdekken van schimmels in huis? Lees dan onze blog: “Schimmels in huis meten? Zo spoort u schimmels op!

Schimmel verwijderen met azijn
Vieze kleine zwarte schimmelsporen op de kitranden kunt u behandelen met azijn

Gevolgen van schimmelvorming in huis

Naast de vervelende geur en het uiterlijk van schimmels zijn er meer negatieve gevolgen te noemen voor u en de woning. Het is van groot belang om zo snel mogelijk in actie te komen.

Gevolgen voor de woning

Hoe langer u wacht, hoe meer de schimmelsporen zich kunnen verspreiden. Dit kan uiteindelijk resulteren in de aantasting van de conditie van de woning. Reeds aangetaste materialen moeten mogelijk in de toekomst worden vervangen of opnieuw worden geverfd. Schimmels die ongehinderd hun gang kunnen gaan, zullen op den duur voor nog meer schade zorgen en bijvoorbeeld de constructie aantasten.

Mogelijke gevolgen voor de gezondheid

Naast schade voor de woning, kan schimmel ook mogelijk voor klachten aan de gezondheid zorgen. Zo kunt u volgens diverse onderzoeken potentieel last krijgen van benauwdheid, hoofdpijn en klachten aan de luchtwegen. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid” vertellen we meer over de bevindingen van betrouwbare bronnen als het RIVM, de GGD en het WHO.

Schimmels zelf verwijderen met azijn

Voor grote schimmelplekken of een grote zwam raden we aan om een expert in te schakelen. Zijn de schimmelplekken in de woning nog klein? Dan kunt u met behulp van witte azijn de schimmels verwijderen. Azijn is een middel die ervoor zorgt dat de plek onaantrekkelijk wordt voor de schimmel. Voor het verwijderen van schimmels met azijn zijn er wel een aantal punten belangrijk:

Bescherming voor het bestrijden

Voor het verwijderen van schimmels raden we aan om altijd handschoenen, een bril en een mondkapje te dragen. Schimmel kan mogelijk voor irritaties zorgen aan de huid, de ogen en als u het inademt voor de luchtwegen. Voor de bestrijding is het ook handig om de desbetreffende ruimte goed te ventileren en andere (kinderen) buiten de deur te houden.

Werkwijze

Het verwijderen van schimmel door azijn kunt u doen door de volgende stappen te doorlopen:

Schimmelsporen op het raamkozijn verwijderen
Kleine zwarte schimmels op de raamkozijnen die u snel kunt weghalen met azijn

Voor- en nadelen van schimmelbestrijding met azijn

Zelf bestrijden van schimmels kan een flinke uitdaging zijn. Over het algemeen wordt azijn als schoonmaakmiddel sterk aangeraden. Voor deze methode zijn een aantal mooie voordelen te noemen, maar ook een aantal nadelen. We hebben deze voor- en nadelen hier voor u op een rijtje gezet:

Voordelen

Nadelen

Alternatieven voor azijn

Naast azijn zijn er ook andere producten die u kunt gebruiken voor het bestrijden van schimmels.

Schimmels verwijderen met (baking) soda

Voor het bestrijden van schimmel kunt u soda gebruiken. Ook hier geldt voor kleine schimmelsporen. Schimmels kunnen niet tegen de wassende werking van soda. Om de schimmels te verwijderen heeft u een plantenspuit nodig en 2 koppen water. De schimmelplekken spuit u in en na intrekken kunt u de plekken afnemen met een natte doek.

Schimmels weghalen met bleek

Voor de hardnekkige vlekken kunt u bleek gebruiken. Het bleekmiddel kunt u met water mengen en middels een spons deppen op de schimmelplekken. Belangrijk is om dit goed te laten drogen. Let op! Bleek kan schadelijk zijn voor de ondergrond en goede bescherming voor u is belangrijk.

Schimmels verwijderen met citroen

Citroensap heeft een zuiverende en reinigende eigenschap. Kan dus ook mooi gebruikt worden voor het bestrijden van kleine schimmelsporen. De frisse citroengeur is daarbij een fijne toevoeging. De citroensap kunt u met 1 kop water in de plantenspuit doen en de desbetreffende plek inspuiten. Na intrekken kunt u de plek afnemen met een schone natte doek.

Schimmels bestrijden met azijn
Zorg voor de goede bescherming bij het verwijderen van schimmels

Voorkomen is beter dan bestrijden

Voorkomen van schimmels is altijd beter dan verwijderen. Bij het verwijderen kunnen er beschadigingen aan de ondergrond ontstaan. Ook voor het voorkomen van schimmelvorming kunt u azijn gebruiken. Vochtige plaatsen eens in de zoveel tijd inspuiten met een klein beetje pure azijn zorgt ervoor dat de plekken onaantrekkelijk worden voor schimmels. Voor meer tips voor het voorkomen van schimmels raden we u aan om de blog:”Schimmel voorkomen: 13 handige tips” te lezen.

Schimmels laten verwijderen door een professional

Azijn is, zoals eerder uitgelegd, niet geschikt voor het bestrijden van grote schimmelsporen. Helaas zien we dan ook vaak dat schimmels na verwijdering vaak terugkomen. Dit komt omdat de oorzaak van het schimmelprobleem niet goed is aangepakt. Het is daarom voor grote schimmelsporen en terugkerende schimmels handig om een vakman in te schakelen. Met de ruime kennis en de gespecialiseerde apparatuur kunnen zij u voor een betaalbare prijs helpen om het schimmelprobleem op te lossen. Meer weten? Neem direct contact op voor advies of voor een vrijblijvende offerte op maat.

Gerelateerde blogs