Schimmels in huis meten? Zo spoort u schimmels op!

In deze blog lichten we toe hoe u het beste schimmels in huis meet bij het vermoeden van schimmelvorming. We geven u uitleg over verschillende methodes. Verder beantwoorden we de meest gestelde vragen omtrent schimmels in huis. 

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Oorzaak schimmel in huis
Wanneer schimmels in huis meten?
Zichtbare versus onzichtbare schimmel
Werkwijze schimmel in huis meten
Raadpleeg een specialist
Voorkomen is beter dan genezen
Overige veelgestelde vragen

Oorzaak schimmel in huis

Schimmels zijn micro-organismen die floreren bij een vochtig milieu. Niet zo gek dus dat we vaak schimmel op de voegen van de badkamer of in de raamkozijnen tegenkomen. Er zijn verschillende aspecten die de luchtvochtigheid in huis kunnen verhogen. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten waarbij condens vrijkomt zoals tijdens het douchen. Maar ook een matige afvoer van warme lucht, bijvoorbeeld tijdens het koken, kan een hoge luchtvochtigheid tot gevolg hebben.

Daarentegen kan de oorzaak ook in de isolatie van de woning gezocht worden. Denk bijvoorbeeld aan een matig geïsoleerde buitenmuur waardoor vocht door de spouw naar  de binnenmuur trekt. Dit wordt ook wel doorslaand vocht genoemd, wat ook schimmel op de muur of schimmel achter het behang tot gevolg kan hebben. De schimmels in huis meten is in dit soort gevallen een verstandige keuze zodat een gerichte en effectieve aanpak mogelijk is.

Close up van schimmels
Een close up van schimmel

Wanneer schimmels in huis meten?

Er zijn diverse indicaties van mogelijke aanwezigheid van schimmels in huis. Enkel moet men wel op de hoogte zijn van deze indicaties om het verband met schimmel te kunnen leggen. Om te beginnen is er het visuele aspect. Al wat verder gevorderde schimmel is waarneembaar voor het oog. U kunt hiervoor vochtige plekken in uw huis controleren op mogelijke schimmelvorming.

Naast het visuele aspect doet u er verstandig aan uw eigen gezondheid in de gaten te houden. Een hoge concentratie schimmels in huis kan mogelijk voor diverse gezondheidsklachten zorgen. Het RIVM geeft aan dat mensen met bestaande luchtwegklachten en/of allergische reacties extra hinder kunnen ondervinden van aanwezige schimmel. 

Zichtbare versus onzichtbare schimmel

Schimmels in huis meten is een preventieve stap om verdere schimmelgroei te voorkomen. Waar men de schimmel vaak pas waarneemt wanneer deze vergevorderd is, is schimmel vaak al lange tijd aanwezig. Zo kunnen schimmelsporen al geruime tijd door uw huis zweven om vervolgens op een vochtige plek te nestelen en uit te groeien tot een zichtbare schimmelplek. Vaak denkt men dan ook ten onrechte dat de schimmel na een visuele reiniging verdwenen is. Helaas kunnen zich tijdens de reiniging nog verscheidene sporen de ronde gedaan hebben, waardoor de schimmel toch weer terugkeert. Hoe u de terugkerende schimmel voorkomt? Bijvoorbeeld door de schimmels in huis te meten alvorens u plaatselijke schimmel in huis verwijdert.

Schimmelsporen
Schimmel is niet altijd met het blote oog zichtbaar

Werkwijze schimmels in huis meten

U kunt op 2 manieren de schimmels in huis meten, namelijk doormiddel van:

Het meten van de luchtvochtigheid in huis

Vochtproblemen door een te hoge luchtvochtigheid zijn de grootste oorzaken van schimmelvorming. Idealiter is de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60%. Wanneer het percentage van de luchtvochtigheid boven de 60% uitkomt, is de kans groot dat schimmel zich in uw huis gaat nestelen. Er zijn diverse mogelijkheden om de luchtvochtigheid in huis op gewenst niveau te brengen en te houden, daarover later meer.

Wanneer u het vermoeden van een te hoge luchtvochtigheid heeft, kunt u met behulp van een hygrometer gemakkelijk de luchtvochtigheid meten. Dit hulpmiddel meet 24 uur per dag de luchtvochtigheid en hiermee kunt u de mogelijke aanwezigheid van schimmels inzien.

De schimmelconcentratie in huis te meten

Schimmels in huis meten kan naast een luchtvochtigheidsmeting ook nog op een andere manier. Namelijk door het meten van de schimmelconcentratie in de ruimte. Dit kan enkel door een gespecialiseerd bedrijf gedaan worden. Het advies is dan ook om allereerst de luchtvochtigheid in huis te meten alvorens u een onderzoek laat uitvoeren. Wanneer de luchtvochtigheid een juist percentage omvat en u toch het vermoeden van aanwezige schimmels in huis heeft, kan een schimmelconcentratie meting door een gespecialiseerd bedrijf uitkomst bieden. Wij van Lavos Reiniging geven u graag advies over wat voor uw situatie een verstandige keuze kan zijn!
Schimmels in huis meten
Luchtvochtigheid kan gemeten worden met behulp van een hygrometer

Raadpleeg een specialist!

Schimmels in huis meten is in sommige gevallen een erg lastige casus. Zo kan de schimmelgroei ook onstaan op plekken waar u zelf geen invloed op heeft. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij u last heeft van doorslaand vocht door een probleem in de buitenmuur van uw woning. Of wanneer uw een oudere woning van voor 1980 bezit, waar door de afwezigheid van een vochtkering, grondvocht direct door de muur wordt opgenomen. Wanneer u het vermoeden heeft dat de schimmelgroei veroorzaakt wordt door soortgelijke situaties, doet u er verstandig aan een specialist in te schakelen. Deze kan de schimmels in huis meten en een gerichte en effectieve aanpak bepalen.

Voorkomen van schimmelvorming
Simpele tips ter voorkoming van schimmels in huis

Voorkomen is beter dan genezen

Last but not least willen wij u graag nog een aantal tips meegeven ter voorkoming van schimmels in huis. Want zeker met schimmels is voorkomen beter dan genezen. Simpele tips ter voorkoming van schimmel zijn:

  • Dagelijks ventileren: Zet dagelijks de ramen en deuren een tijdje open;
  • Vocht afvoeren: Gebruik de afzuigopties die u heeft bijvoorbeeld tijdens het douchen of koken;
  • Regelmatig verwarmen: Schimmels gedijen minder goed bij temperaturen boven de 18 graden;
  • Voedingsbodems beperken: Ruim voedselresten direct op en leeg regelmatig uw prullenbak.

Overige veelgestelde vragen

Wanneer u de schimmel eenmaal opgespoort heeft wilt u deze natuurlijk ook verwijderen. Afhankelijk van de ruimte, het oppervlak en de grootte van de schimmel zijn hier diverse schimmel verwijderings methodes voor. Kijk voor meer informatie eens op onze schimmel verwijderen pagina. 

Helaas gaat schimmel nooit vanzelf weg. De schimmel is altijd een gevolg van vochtproblemen en zolang dat probleem niet opgelost wordt zal de schimmel alleen maar erger worden. Wacht dan ook niet te lang met het reinigen van de schimmel om verdere schade aan uw woning te voorkomen.

Schimmels kunnen niet goed tegen frisse lucht. Vandaar dat ventileren één van de belangrijkste aspecten is om schimmel te voorkomen. Daarnaast zijn er diverse reinigingsproducten op de markt waar schimmel niet tegen kan. Denk bijvoorbeeld aan chloor, bleekwater of een mengsel van soda en water. 

De meest voorkomende schimmel in huis is zwarte schimmel. Deze schimmel verschijnt vaak in de vorm van zwarte stipjes en komt het meeste voor in erg vochtige plekken zoals de badkamer of het raamkozijn. Wanneer deze schimmel de ruimte krijgt om te groeien en er geen reiniging uitgevoerd wordt zal de schimmel uitgroeien tot een grote zwarte vlek. 

Gerelateerde blogs