Schimmel verwijderen met soda

Heeft u last van schimmels in huis? Dan kunt u dit verwijderen met (baking) soda. In dit artikel vertellen we u alles over het verwijderen van schimmels met soda. Ook delen we een aantal mooie alternatieven. Lees snel verder!

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Wat is een schimmel en hoe komt het in mijn huis?
Schimmels in de woning herkennen
Gevolgen van schimmelvorming in huis
Schimmels verwijderen met (baking) soda
Voor- en nadelen van schimmelbestrijding met soda
Alternatieven voor baking soda
Voorkomen is beter dan verwijderen
Schimmels laten verwijderen door een professional

Wat is een schimmel en hoe komt het in mijn huis?

Een schimmel is een micro-organismen en is gebaat bij een vochtige omgeving. Een vochtige omgeving zorgt ervoor dat de schimmels zich kunnen ontwikkelen en verspreiden. Zonder vocht kan een schimmel of zwam niet overleven. De meest voorkomende oorzaak van schimmel in huis is vocht in combinatie met slechte ventilatie. Ook lekkages, woongedrag en de staat van de woning of het pand zijn oorzaken van schimmelvorming in huis.

Schimmels in de woning herkennen

Schimmels in huis zijn helaas geen zeldzaam euvel voor huishoudens of bedrijfspanden. Schimmelvorming komt al snel voor in ruimtes waar het vochtgehalte hoog ligt, maar wordt niet snel ontdekt. Dit komt doordat schimmel vaak niet direct visueel waarneembaar is. Schimmels kunnen zich bijvoorbeeld nestelen achter het behang, onder de vloer of achter de kast. In veel gevallen wordt schimmel pas ontdekt als het in een verder gevorderd stadium is en er grote zwarte plekken te zien zijn. Schimmels kunt u ook herkennen aan de geur. Vaak een muffe geur die wordt vergeleken met natte sokken.

Om schimmels in de woning snel te detecteren raden we aan om regelmatig de vochtige plekken in huis te controleren. Onder vochtige ruimtes bedoelen we onder andere de  badkamer, kruipruimte en kelder. Wilt u meer weten over het meten en ontdekken van schimmels in huis? Lees dan onze blog: “Schimmels in huis meten? Zo spoort u schimmels op!

Schimmel verwijderen met azijn
Vieze kleine zwarte schimmelsporen op de kitranden kunt u behandelen met soda

Gevolgen van schimmelvorming in huis

Schimmels in huis zorgen voor een vervelende geur en zien er natuurlijk onhygiënisch uit. Naast deze vervelende eigenschappen zijn er meer negatieve gevolgen te noemen voor u en uw woning. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen.

Gevolgen voor uw verblijf

Voor schimmels geldt: hoe langer u wacht, hoe meer schade schimmels kunnen aanrichten. Het aantasten van de structuur van uw huis kan uiteindelijk resulteren in hoge reparatiekosten en misschien zelfs een daling van de waarde van de woning. Reeds aangetaste materialen moeten mogelijk vervangen worden of opnieuw worden geverfd. De schimmelsporen kunnen ook toekomstige kopers afschrikken.

Mogelijke gevolgen voor uw gezondheid

Naast de vervelende schade voor de woning, kan schimmel in huis ook mogelijk voor gezondheidsklachten zorgen. Volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken kunt u potentieel last krijgen van benauwdheid, hoofdpijn en klachten aan de luchtwegen. Wilt u hier meer over weten? Lees dan onze blog:”Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid?” Hier vertellen we meer over de bevindingen van betrouwbare bronnen als het RIVM, de GGD en het WHO.

Schimmels zelf verwijderen met baking (soda)

Het verwijderen van schimmels met soda raden we alleen aan voor kleine schimmelsporen. Voor grote schimmelplekken of een grote zwam is het beter om een expert/vakman in te schakelen. Met baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd,  in combinatie met warm water en een spons kunt u schimmels eenvoudig en snel verwijderen. Door de schurende eigenschap wordt soda tegenwoordig niet alleen meer gebruikt voor tijdens het bakken, maar ook voor het schoonmaken. Voor het verwijderen van schimmels met soda is het belangrijk om te kijken naar de bescherming en de werkwijze. 

Bescherming voor het bestrijden

Voor het verwijderen van schimmels raden we altijd aan om handschoenen, een bril en een mondkapje te dragen. Bij het bestrijden van schimmels kunnen giftige stoffen vrijkomen die voor irritaties kunnen zorgen aan de huid, ogen en luchtwegen. Naast de beschermmiddelen is het ook handig om de desbetreffende ruimte goed te ventileren (alle ramen en deuren open) en andere (zoals kinderen) buiten de deur te houden. 

Werkwijze

Voor het verwijderen van schimmels met soda heeft u het volgende nodig: (baking) soda, warm water, emmer, spons/schone doek en beschermende kleding. Het verwijderen van schimmel door soda kunt u doen door de volgende stappen te doorlopen:

Schimmelbestrijding met baking soda
In korte en snelle stappen schimmel verwijderen met baking soda

Voor- en nadelen van schimmelbestrijding met soda

Zelf bestrijden van schimmels kan een flinke uitdaging zijn. De methode bestrijden met soda wordt over het algemeen aangeraden. Voor deze methode zijn mooie voordelen te noemen, maar ook enkele nadelen. We hebben deze voor- en nadelen hier voor u op een rijtje gezet:

Voordelen

Nadelen

Alternatieven voor baking soda

Naast soda zijn er ook andere producten die u kunt gebruiken voor het bestrijden van schimmels.

Schimmels verwijderen met azijn

Kleine schimmelsporen kunt u met behulp van witte azijn verwijderen. Azijn zorgt ervoor dat de plek onaantrekkelijk wordt voor de schimmels. Azijn is betaalbaar, effectief en heeft een zure eigenschap die de groei van schimmels en bacteriën remt. Met een plantenspuit, schone doek en warm water kunt u de schimmels in huis eenvoudig bestrijden. Azijn is ook goed te gebruiken als preventief middel. 

Schimmels weghalen met bleek

Voor de hardnekkige vlekken kunt u bleek gebruiken. Het bleekmiddel kunt u met water mengen en middels een spons deppen op de schimmelplekken. Belangrijk is om dit goed te laten drogen. Let op! Bleek kan schadelijk zijn voor de ondergrond en goede bescherming voor u is belangrijk.

Schimmels verwijderen met citroen

Citroensap heeft een zuiverende en reinigende eigenschap. Kan dus ook mooi gebruikt worden voor het bestrijden van kleine schimmelsporen. De frisse citroengeur is daarbij een fijne toevoeging. De citroensap kunt u met 1 kop water in de plantenspuit doen en de desbetreffende plek inspuiten. Na intrekken kunt u de plek afnemen met een schone natte doek.

Schimmel verwijderen met soda
Zorg voor de goede bescherming bij het verwijderen van schimmels

Voorkomen is beter dan verwijderen

Voorkomen van schimmels is altijd beter dan verwijderen. Bij het verwijderen kunnen er beschadigingen aan de ondergrond ontstaan. Om schimmels te voorkomen is het goed om te kijken naar het vochtgehalte in elke woonruimte, en of er genoeg (natuurlijke) ventilatie aanwezig is. Voor meer tips voor het voorkomen van schimmels raden we u aan om de blog:”Schimmel voorkomen: 13 handige tips” te lezen.

Schimmels laten verwijderen door een professional

Voor grotere schimmelplekken en schimmelsporen is (baking) soda niet geschikt. Ook zien wij in de praktijk dat zelf verwijderen niet altijd het resultaat opbrengt waar men naar op zoek is. Vaak wordt namelijk de oorzaak van het probleem niet aangepakt en komt de schimmel snel weer terug. Om dit te voorkomen is het handig om een vakman in te schakelen. Met de ruime kennis en de gespecialiseerde apparatuur kunnen zij u voor een betaalbare prijs helpen om het schimmelprobleem op te lossen. Meer weten? Neem direct contact op voor advies of voor een vrijblijvende offerte op maat.

Gerelateerde blogs