Schimmel in airco | Voorkomen is beter dan genezen!

Schimmel in uw airco of ander ventilatiesysteem, dat is iets wat u niet wilt. Voorkomen is hierin beter dan genezen maar het kan u toch overkomen. Wanneer u een airco met schimmel blijft gebruiken kan dit volgens betrouwbare bronnen voor potentiële gezondheidsklachten zorgen. Volgens de GGD kunt u mogelijk last krijgen van keelpijn, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Reden te meer om hier wat aan te doen. In dit artikel geven we u tips ter preventie en oplossingen wanneer de schimmel zich al in uw airco genesteld heeft.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Wat is schimmel?
Wat kunt u doen om schimmel in uw airco te voorkomen?
Herkennen van schimmel in uw airco
Wat te doen als de schimmel in de airco zit
Hulp nodig? Raadpleeg een specialist!
Overige veelgestelde vragen

Schimmel in de airconditioning
Door vochtophoping ontstaat er snel schimmel in uw aircoinstallatie

Wat is schimmel?

Om het ontstaan van schimmel beter te snappen, is het belangrijk om eerst uit te leggen wat schimmel is. Schimmels zijn micro-organismen die van een vochtig milieu houden. Ze zijn er in diverse kleuren waarvan onderstaande de meest voorkomende soorten schimmel zijn:

Bovenstaande schimmels hebben ieder een bepaald materiaal of een bepaalde plek in huis waar zij floreren. Wat zij echter allemaal gemeen hebben is dat zij gek op vochtige plekken zijn. Vocht is de grootste veroorzaker van schimmel. Ze ontstaan dan ook vaak in de badkamer, gootsteen en andere vochtige plekken in en om het huis.

Wat kunt u doen om schimmel in uw airco te voorkomen?

Schimmel is dus gek op vochtige plekken. Uw airco is dan ook een gevoelige plek voor schimmel. Een airco behandelt namelijk de lucht in de ruimte om een aangename temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie te verzekeren. Hierdoor is er veel vochtvorming in het apparaat zelf wat de kans op schimmelvorming groter maakt. Wat betreft schimmel is voorkomen beter dan genezen. We geven u dan ook een aantal tips om uw airco te reinigen en schoon te houden.

Om een airco te reinigen heeft u het volgende nodig: 

  • Stofzuiger
  • Borstel
  • Ontvettend schoonmaakmiddel
  • Desinfectiemiddel

Het advies is om de airco unit 2 maal in het jaar grondig te reinigen. Op die manier voorkomt u dat er schimmelvorming plaatsvindt of dat de airco onnodig veel energie verbruikt. Om het apparaat te reinigen doet er goed aan een vast stappenplan aan te houden. Om het u gemakkelijk te maken ziet u onderstaand aan stappenplan ter reiniging van uw airco.

1. Uitschakelen van de stroom

Voordat u de reiniging van de airco start is het belangrijk de stroomtoevoer naar de airco uit te schakelen. Zo voorkomt u nare ongelukken bij het reinigen van uw airco.

2. Uitzuigen van de filters

Om stofvorming in uw airco te voorkomen is het belangrijk geregeld de filters uit te zuigen. Dit kunt u doen doormiddel van een stofzuiger. U zuigt hierbij de buitenkant van filters schoon. Is het filter na het zuigen toch nog vies? Gebruik dan lauwwarm water en zachte zeep om te filters schoon te spoelen. Let wel op dat u de filters na het schoonmaken wel goed laat drogen alvorens u ze terugplaats in de airco.

Reinigen van de airconditioning
2 maal in het jaar reinigen van uw airco verlengd de levensduur aanzienlijk

3. Reinigen van de ventilator

Nadat de filters schoon gemaakt zijn, kunt u verder met het ventilatie/spoel. U kunt hiervoor het ventilatiecompartiment openen en vervolgens met de stofzuiger het vuil en stof opzuigen. Wanneer dit niet voldoende is om alle vuil weg te krijgen gebruikt u een zachte doek om de laatste restjes te verwijderen.

4. Leeg de afvoerbak

Aan de buitenkant van de koelunit bevindt zich de afvoerbak. Hierin worden de druppels water van de airco opgevangen waardoor deze na verloop van tijd erg vies kan worden. Controleer en reinig dan ook regelmatig de afvoerbak met een zachte doek.

5. Controleren van de koelmiddel druk

Airco’s zijn voorzien van een koelmiddel wat een bepaalde druk heeft. Om ervoor te zorgen dat uw airco langer meegaat is het belangrijk om tijdens een reiniging direct de druk te controleren. Bij de meeste airco’s komt een drukmeter mee. Indien u die niet heeft kunt u het beste de hulp van een expert inschakelen.

6. Reinigen van de airco

Vervolgens komen we bij de reiniging van de airco zelf. Gebruik hierbij een ontvettend middel, een spuitbus is het handigst, om alle oppervlaktes van de airco te behandelen. Zorg dat de verdamper en de condensor van de koelinstallatie gelijkmatig ingesprayd worden. Wanneer alles bedekt is laat u het middel inwerken volgens de tijd die op de verpakking van het ontvettend middel aangegeven is. Na deze tijd is het zaak om de verdamper en condensor af te spoelen met water totdat de resten van het middel volledig verdwenen zijn.

7. Desinfecteren van de airco

Tenslotte desinfecteert u de airco om schimmels en bacterieën een halt toe te roepen. Gebruik hiervoor een desinfectiemiddel zoals bactericide of fungicide. Onthoud dat een reiniging volgens bovenstaand stappenplan de levensduur van uw airco aanzienlijk verlengt en schimmel en nare geurtjes tegenhoud. 
Schimmel in filter
Zorg dat bij een reinigingsbeurt alle vuil en stof uit de filters is

Herkennen van schimmel in uw airco

Schimmel op tijd herkennen is belangrijk voor de oplossing van het probleem. De makkelijkste manier om schimmelvorming in uw airco te herkennen is door uw airco zo nu en dan te controleren. Schimmel ziet er vaak zwart of wit uit dus dit is iets waar u op kan letten. Naast het controleren van de airco door gebruik te maken van uw zicht, kunt u ook gebruik maken van uw reuk. Ruikt u na het aanzetten van de airco een muffe geur? Dan kan het goed zijn dat de schimmel zich in uw airco heeft genesteld. Uiteraard zijn er ook andere oorzaken mogelijk maar geurtjes zijn een goede indicator voor dat er iets mis is.

Wat te doen als de schimmel in uw airco zit?

Wat als blijkt dat de schimmel zich al in uw airco installatie genesteld heeft? Dan is het allereerst zaak om de omvang van de schimmel te bepalen. Dit doet u simpelweg door de airconditioning van de binnenkant te bekijken. Het kan lastig zijn om iedere plek in de airco te bereiken maar probeer voor zover mogelijk het gehele oppervlakte van de airco te inspecteren.

Als u grote vormen van schimmelvorming tegenkomt, is het meestal verstandig het apparaat te vervangen. U kunt het apparaat reinigen maar bij grote hoeveelheden schimmelgroei heeft de schimmel zich vaak al in delen van de airco genesteld waar uzelf niet bijkomt. De kans is dan ook groot dat de schimmel na de reinigingsbeurt weer terugkomt.

Wanneer u een geringe groei van schimmels constateert kun u het apparaat nog met een desinfecterend middel reinigen. U kunt hiervoor het stappenplan gebruiken wat we eerder in dit artikel al voor de reiniging van uw airco installatie schreven. Geef uw airco na afloop van de reiniging geruime tijd de kans om te drogen. Dit maakt de kans op de terugkeer van de schimmel zo klein mogelijk.

Hulp nodig? Raadpleeg een specialist!

Het reinigen van een airco is iets wat u zelf kan doen. Houd er wel rekening mee dat er behoorlijk wat tijd en energie in gaat zitten. Ziet u dat niet zitten? Dan kan u overwegen de klus uit te besteden aan een expert. Lavos reiniging is zo’n expert. Gespecialiseerd in het verwijderen van schimmel uit tal van installaties. Ook voor uw mechanische ventilatie kunt u bij Lavos terecht. Benieuwd naar de kosten voor het reinigen van uw airco? Vraag dan direct een vrijblijvende gratis offerte aan!

Overige veelgestelde vragen

Airco maakt gebruik van de binnenlucht om een woning of bedrijfspand te verkoelen. Bij mechanische ventilatie gaat dat anders. Daarbij wordt oude lucht namelijk afgevoerd naar buiten en word frisse lucht van buiten naar binnen geleid. 

Wanneer uw airco kuren begint te krijgen vraagt u zichzelf wellicht af wat handig is. Een nieuwe kopen of de oude laten maken. Over het algemeen gaat een kwaliteits airco gemiddeld 12-15 jaar mee. Komt uw airco bij die termijn in de buurt? Dan kan het misschien voordeliger zijn om een nieuwe airco aan te schaffen. 

In principe is de airco ideaal voor het beheersen van een luchtvochtigheid in huis. Mits goed onderhouden en gereinigd kan dit zelfs helpen tegen schimmelvorming in andere delen van uw huis. 

Schimmel kan in alle aircos voorkomen. Zo ook in de airco van een auto. Wanneer u het vermoeden van schimmelvorming in de airco van uw auto heeft kunt u hiervoor het beste naar de garage. Een monteur weet immers beter waar te zoeken en zal het probleem dan ook snel kunnen opsporen. 

Gerelateerde blogs