Schimmel in matras? Onze tips voor een effectieve reiniging!

In deze blog lichten we toe hoe u schimmel in het matras verwijdert. En in het kader van voorkomen is beter dan genezen gaan we ook in op het ontstaan, de gevolgen en het voorkomen van schimmel in het matras. Verder beantwoorden we de meest gestelde vragen omtrent schimmel in het matras.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Het ontstaan van schimmel in het matras
Herken de schimmel tijdig
Mogelijke gevolgen van schimmel op het matras
Voorkomen is beter dan genezen
De tips voor een effectieve verwijdering van matras schimmel
Overige veelgestelde vragen

Het ontstaan van schimmel in het matras

Wanneer u eenmaal schimmel in het matras heeft, wilt u daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Ook wilt u voorkomen dat de schimmel in de toekomst terugkeert. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe de schimmel in het matras ontstaat. Wist u bijvoorbeeld dat we wel tot een liter lichaamsvocht per nacht verliezen? Het verloren lichaamsvocht wordt vervolgens opgevangen in het matras. Hierdoor ontstaat een vochtprobleem wat bij onvoldoende ventilatie resulteert in de groei van schimmels. Daarnaast kan een beperkte luchtcirculatie in de slaapkamer zorgen voor neerslaand ademhalingsvocht wat ook weer voor een vochtprobleem zorgt. Ventilatie is dus erg belangrijk!

Nachtzweten
Een mens verliest gemiddeld een liter vocht per nacht

Herken de schimmel tijdig

Locatie

Schimmel op het matras komt relatief vaak voor. Toch komen veel mensen pas laat achter de schimmelvorming. Dit komt doordat de schimmel vaak aan de onderkant van het matras groeit. Het is dus ten eerste een goed idee om het matras zo nu en dan een keer om te draaien. U heeft dan zicht op de schimmel. Daarnaast heeft het zo nu en dan omdraaien van het matras voordelen voor het ligcomfort en de ventilatie van het matras.

Kleur

Een veel voorkomende schimmel in het matras is zwarte schimmel. Deze schimmel is makkelijk te herkennen op de veelal witte matrassen. Zwarte schimmel begint vaak met kleine zwarte plekjes en is vaak te vinden op plafonds en muren. Wanneer dit type schimmel niet tijdig gereinigd wordt, zullen de vlekken steeds groter worden.

Verder zien we ook weleens roze– en groene schimmel op het matras. Roze schimmel is vaak helder roze maar wordt ook weleens als oranje of rood omschreven.  U herkent roze schimmel het beste aan de pluizige of slijmerige textuur. Groene schimmel is vaak te herkennen aan kleine groene sporen op het matras.

Geur

Schimmel wordt vaak verafschuwd vanwege het uiterlijk. Toch is er nog iets waar u schimmel aan kan herkennen, namelijk geur. Veelal produceert schimmel een typerende muffe of vochtige geur. Sommige mensen omschrijven het als de geur van rottend hout. Niet zo lekker dus. Let daarom goed op of u soortgelijke geuren in uw matras kan herkennen.

zwarte schimmel op plafond
Zwarte schimmel is in het begin goed te herkennen aan de zwarte vlekken

Mogelijke gevolgen van schimmel op het matras

Er zijn twee potentiële gevolgen van matras schimmel te scheiden, namelijk mogelijke gevolgen voor het matras en mogelijke gevolgen voor de gezondheid.

Mogelijke gevolgen voor het matras

Een matras met schimmelvorming zal snel achteruit gaan in kwaliteit. U kunt zich voorstellen dat dit geen positief effect zal hebben op uw slaapcomfort. Ervan uitgaande dat we gemiddeld ⅓ van de dag op het matras doorbrengen, is het belangrijk om goede ondersteuning te hebben. Vergevorderde schimmel in het matras verslechtert dit en zorgt voor een verminderde ondersteuning.

Mogelijke gevolgen voor de gezondheid

Is schimmel schadelijk voor de gezondheid? Iedere dag zijn we gemiddeld zo’n 8 uur lang verbonden met ons matras. Als in dat matras schimmel zit,  ademt u dus een grote lading schimmelsporen in. Volgens de GGD kunnen deze schimmelsporen gezondheidsklachten zoals onder andere keelpijn, benauwdheid en een piepende ademhaling veroorzaken.

Ventilatie slaapkamer
Het regelmatig openzetten van ramen en deuren helpt tegen schimmelvorming

Voorkomen is beter dan genezen

Als we het over schimmel hebben, is voorkomen beter dan genezen. Hoe klein de schimmel ook is; het zal altijd effect hebben op de oppervlakte en een gevoelige plek voor nieuwe schimmelgroei vormen. Voorkom schimmels in uw matras door de volgende tips toe te passen: 

Zorg voor een goed ademend matras bij overmatige transpiratie

Sommige mensen hebben last van overmatige transpiratie en verliezen soms wel tot 2,5 liter vocht per nacht. Heeft u ook last van overmatige transpiratie in de nacht? Dan is het belangrijk om een goed ademend matras te hebben. Een voorbeeld van een goed ademend matras is een pocketveer matras. Dit type matras is hol van binnen waardoor het zweet snel verspreid en opdroogt. Hierdoor wordt de kans op schimmel minder.

Schimmel verwijderen met soda
Azijn en soda zijn beiden geschikt voor het verwijderen van matras schimmel

De tips voor een effectieve verwijdering van matras schimmel

U heeft schimmel in uw matras geconstateerd. Tijd voor actie. Met dit stappenplan zorgt u voor een grondige reiniging van uw matras. Voor deze reiniging zijn wij uitgegaan van een matras dat in kleine delen is aangetast. Betreft de schimmel een groot oppervlakte en is deze al een geruime tijd aanwezig op het matras? Dan is ons advies het oude matras te vervangen met een nieuw matras. Dit omdat overmatige schimmelgroei lastig te verwijderen is en vaak weer terugkeert. Bij beginnende schimmelgroei voldoen de volgende twee reinigingsmethoden:

Schimmel matras verwijderen met azijn

Azijn is in veel gevallen geschikt ter verwijdering van schimmels. Zo ook voor het matras. U mengt de azijn met water (half om half) en smeert uw matras vervolgens goed in met behulp van een oude doek. Vervolgens laat u dit een tijdje intrekken waarna u het matras vervolgens met een natte doek kunt schoonmaken.

Schimmel matras verwijderen met soda

Behalve met azijn kunt u uw matras ook met baking soda reinigen. Hiervoor vult u een emmer met een halve liter water en voegt u 4 eetlepels baking soda toe. Zorg dat u dit goed mengt. Hierna smeert u de schimmelplekken in en laat u dit zo’n 15 minuten intrekken. Dit herhaalt u totdat alle vlekken verdwenen zijn. 

Belangrijk:  laat na afloop van de reiniging uw matras goed opdrogen. Doet u dit niet, dan zal de kans op nieuwe schimmelvorming toenemen. 

Overige veelgestelde vragen

Wanneer u bruine vlekken in het matras heeft, is dit vaak geen schimmel. Het betreft hier vaak bedwantsen. Bedwantsen zijn kleine parasieten die zich vaak in en rondom het bed verstoppen. Deze beestjes kunnen voor rode jeukende bultjes op uw lichaam zorgen. 

Gele vlekken in het matras zijn een gevolg van zweet. Gemiddeld verliezen we zo’n 1 liter vocht per nacht. Dit vocht trekt vervolgens in het matras waardoor de gele kringen ontstaan. Een goed ademend matras kan nachtelijke transpiratie verminderen.

Wanneer u het niet ziet zitten om uw matras zelf te reinigen, kunt u dit overlaten aan professionals. Er zijn relatief veel partijen die voor een kleine vergoeding uw matras reinigen. Middels een dieptereiniging worden schimmels en bacteriën effectief verwijderd.

Of u uw matras in de wasmachine kan wassen hangt gedeeltelijk af van het type matras dat u heeft. Wanneer uw matras voorzien is van een afritsbare tijk kunt u de buitenste laag van uw matras wassen. Let hiermee wel op de wasvoorschriften.

Gerelateerde blogs