Schimmel achter de kast: Een verborgen gevaar in huis

In deze blog bespreken we de oorzaken en gevolgen van schimmel achter de (kleding)kast. Vervolgens geven we u advies voor een effectieve verwijdering. Ten slotte beantwoorden we de veelgestelde vragen rondom dit onderwerp.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Een veelvoorkomend en vaak over het hoofd gezien probleem
Hoe komt schimmel achter kasten?
Wat zijn de gevolgen van schimmels in huis?
Hoe kan ik vochtproblemen en schimmels herkennen?
Tips voor effectieve verwijdering
Schakel een deskundig in!
Overige veelgestelde vragen

Een veelvoorkomend en vaak over het hoofd gezien probleem

Helaas zijn schimmels achter kasten een veelvoorkomend issue, en worden ze ook veel over het hoofd gezien in veel huishoudens. Deze ongewenste gasten nestelen zich in de verborgen hoekjes achter onze kasten, waar ze ongemerkt schade kunnen aanrichten. Van schimmel achter de kledingkast tot aan aantasting van opbergmeubels, het is een probleem dat zowel de kwaliteit van onze meubels als onze gezondheid bedreigt.

Hoe komt schimmel achter de kast?

De voornaamste oorzaak van schimmelvorming achter kasten is vocht. In ruimtes met een hoge luchtvochtigheid of slechte ventilatie, zoals vaak het geval is in kelders of slecht geïsoleerde kamers, vinden schimmels een ideale broedplaats. Dit zijn de 4 meest voorkomende oorzaken van schimmelvorming:

 • Hoge luchtvochtigheid: Een van de voornaamste oorzaken van schimmel in huis is een hoge luchtvochtigheid. Dit kan komen door onvoldoende ventilatie, vooral in ruimtes zoals badkamers en keukens waar veel vocht vrijkomt.
 • Slechte ventilatie: Wanneer een ruimte niet goed geventileerd wordt, kan vochtige lucht niet ontsnappen. Dit creëert een ideale omgeving voor schimmels om te groeien.
 • Lekkages: Lekkages in daken, muren of rond ramen en deuren kunnen vochtproblemen veroorzaken die leiden tot schimmelgroei.
 • Condensatie: Condensatie op koude oppervlakken, zoals ramen, kan ook leiden tot schimmelgroei, vooral in de wintermaanden.
Schimmelsporen op de muur achter de kast

Wat zijn de gevolgen van schimmels in huis?

De vieze sporen achter de opbergmeubels hebben gevolgen voor uw woning en interieur, maar kunnen ook voor klachten zorgen voor de gezondheid.

Schade aan het huis

Schimmel kan structurele schade veroorzaken aan een huis, zoals verzwakking van houten structuren, afbladderende verf, en beschadiging van behang. Aanhoudende schimmelproblemen kunnen zelfs de waarde van uw woning verminderen en potentiële kopers afschrikken.

Negatieve invloed op wooncomfort

Schimmel vormt vaak zichtbare onaantrekkelijke vlekken op muren, plafonds en meubels. Deze vlekken variëren in kleur van zwart en groen tot geel en bruin, afhankelijk van de schimmelsoort en de ondergrond. Ook de geur is sterk, muf en zeer onaangenaam. Deze geur kan zich ook doordringen in meubels, gordijnen en in kledingstukken.

Gezondheidsklachten

Schimmels kunnen volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen. Hier kunt u denken aan allergieën, astma-aanvallen, irritaties aan de luchtwegen, en in ernstige gevallen zelfs aandoeningen aan het immuunsysteem. Voor meer informatie raden we u aan om de volgende blog te lezen: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid

Zwarte schimmel achter kast
Vochtproblemen staan aan de basis van schimmelgroei

Hoe kan ik vochtproblemen en schimmels herkennen?

Schimmels herkennen

Het tijdig herkennen van schimmel in huis is cruciaal om verdere verspreiding en schade te voorkomen. Hier zijn enkele duidelijke signalen:

 • Zichtbare vlekken: De meest voor de hand liggende indicator van schimmel zijn zichtbare vlekken op muren, plafonds, in hoeken, of achter meubilair. Deze vlekken kunnen variëren in kleur, van zwart en groen tot geel en bruin.
 • Muffe geuren: Een sterke, muffe geur is vaak een indicatie van schimmel, zelfs als deze niet direct zichtbaar is. Deze geur is bijzonder opvallend in slecht geventileerde ruimtes.
 • Allergische reacties: Toename in allergische symptomen zoals niezen, een loopneus, of jeukende ogen kan wijzen op de aanwezigheid van schimmelsporen in de lucht.
 • Vochtige oppervlakken: Schimmel groeit op vochtige plaatsen. Let op voor vochtige oppervlakken, condensatie op ramen, of afbladderende verf, wat kan duiden op een onderliggend vochtprobleem.
 • Oude waterproblemen: Plekken waar in het verleden lekkages of overstromingen zijn geweest, zijn potentiële broedplaatsen voor schimmel.

Vochtproblemen ontdekken

Vochtproblemen zijn vaak de voorbode van schimmel. Het snel identificeren van deze problemen kan helpen bij het voorkomen van schimmelgroei. Let op de volgende tekenen:

 • Condensatie: Overmatige condensatie op ramen kan duiden op een hoge luchtvochtigheid in huis.
 • Vochtige muren: Vochtplekken of verkleuringen op muren en plafonds wijzen vaak op vochtproblemen.
 • Loslatend behang of verf: Als behang loslaat of verf bladderend of schilferend is, kan dit een teken zijn van vocht erachter.
 • Houtrot: Houten structuren zoals vensterbanken of deurkozijnen kunnen tekenen van rot vertonen door langdurige blootstelling aan vocht.

Het tijdig aanpakken van deze vochtproblemen is essentieel om de gezondheid van uw huis en de bewoners te waarborgen. Regelmatige inspecties en goed onderhoud kunnen helpen om zowel vochtproblemen als schimmelgroei te voorkomen.

Schimmel achter kast laten verwijderen
Vochtproblemen staan aan de basis van schimmelgroei

Tips voor effectieve verwijdering

Het belang is duidelijk, schimmels moeten snel worden verwijderd. Hiervoor kunt u het onderstaande stappenplan hanteren:

 • Draag beschermende kleding, zoals handschoenen en een masker om uzelf te beschermen tegen schimmelsporen.
 • Gebruik een mengsel van water met milde zeep, azijn, soda of een speciale schimmelreiniger om de schimmel voorzichtig weg te boenen.
 • Droog de kast of muur grondig en zorg voor goede ventilatie om toekomstige vochtproblemen te voorkomen.
 • Controleer regelmatig op terugkerende schimmelgroei en neem indien nodig preventieve maatregelen zoals betere ventilatie of isolatie.

Schakel een deskundige in!

Voor grotere schimmelproblemen of als u gezondheidsproblemen ondervindt, is het raadzaam een deskundige in te schakelen. Onze specialisten staan in dat geval voor u klaar. Zij kunnen de oorzaak van de schimmel effectief aanpakken en zorgen voor een professionele verwijdering. Neem dan ook gerust contact op voor persoonlijk advies of vraag direct een offerte aan.

Overige veelgestelde vragen

Schimmel vormt zich achter kasten omdat deze plekken vaak minder geventileerd zijn en vocht kan ophopen. De beperkte luchtcirculatie achter kasten creëert een ideale omgeving voor schimmelgroei.

Dit hangt af van de mate van aantasting. Als de kast zelf niet is aangetast, kan deze na grondige reiniging en het oplossen van het vochtprobleem vaak nog gebruikt worden. Het is altijd goed om ook de binnenkant van de kast te controleren op schimmelsporen, bijvoorbeeld om schimmel in kledingstukken te voorkomen.

Een van de voornaamste redenen voor het ontstaan van schimmels, is een te hoge luchtvochtigheid in huis. Mocht u dit vermoeden, dan kunt u de luchtvochtigheid meten door middel van een zogenoemde hygrometer. Idealiter ligt het percentage tussen de 30-50%.

Nee, schimmel gaat niet vanzelf weg. U zult de schimmel direct moeten bestrijden wanneer u het heeft gedetecteerd.