Schimmel op een koude muur? Oorzaken, Gevolgen en Oplossingen

Schimmel op koude muren is een veelvoorkomend probleem in veel huizen, vooral in vochtige en koude klimaten. Een onaangenaam gezicht wat voor nog meer problemen kan zorgen voor het huis en de bewoners. In deze blog bespreken we de oorzaken en gevolgen van schimmel en geven we u tips om koude muren te voorkomen en vochtproblemen te stoppen.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Wat zijn de oorzaken van een koude muur?
Welke gevolgen hebben schimmels in huis?
Koude muren voorkomen
Stoppen van vochtproblemen en schimmelvorming
Overige veelgestelde vragen

Wat zijn de oorzaken van een koude muur?

Een koude muur ontstaat vaak door onvoldoende isolatie, waardoor kou van buiten gemakkelijk de woning binnendringt. Een koude muur is de perfecte broedplaats voor schimmels. De meest voorkomende oorzaken hebben we hier voor u op een rijtje gezet:

  • Onvoldoende isolatie: Gebrek aan adequate isolatie laat koude lucht van buiten naar binnen doorsijpelen, wat de muren koud maakt.
  • Koudebruggen: Onderbrekingen in de isolatielaag die zorgen voor directe koude overdracht van buiten naar de binnenmuren.
  • Slechte ventilatie: Beperkte luchtcirculatie in huis houdt vochtige lucht vast, die condenseert op koudere oppervlakken en een ideale omgeving voor schimmel creëert.
  • Lekkages: Waterlekkages door bijvoorbeeld dak of leidingen verhogen de vochtigheid, wat condensatie op koude muren bevordert.
  • Externe factoren: Natuurlijke schaduw, regeninslag en de geografische ligging van het huis kunnen ook bijdragen aan koudere muren.
Schimmel op betonnen muur
Schimmelsporen op een koude muur

Welke gevolgen hebben schimmels in huis?

De vieze sporen op de binnenmuur hebben gevolgen voor uw woning, maar kunnen ook voor gezondheidsklachten zorgen.

Beschadiging aan het huis

Schimmel kan de structuur van het huis aantasten, wat leidt tot kostbare reparaties. U kunt hier denken aan de verzwakking van houten structuren, afbladderende verf en beschadiging van de muren of het behang. Aanhoudende schimmelproblemen kunnen zelfs de waarde van uw woning verminderen en potentiële kopers afschrikken.

Negatieve invloed op het wooncomfort

Schimmelsporen op de binnenmuren zien er vaak onaantrekkelijk uit. Deze vieze en soms pluizige vlekken variëren in kleur van o.a. zwart, wit, groen of geel, afhankelijk van de schimmelsoort en de ondergrond. Naast het visuele aspect is de geur van schimmel ook zeer onaangenaam. Deze geur is sterk, muf en wordt vaak vergeleken met de geur van natte sokken en aardappels.

Ervaren van gezondheidsklachten

De aanwezigheid van schimmel kan volgens diverse onderzoeken en bronnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder allergieën, ademhalingsproblemen en irritatie van ogen, huid en keel. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid” hebben we betrouwbare bronnen erbij gepakt en alle inzichten voor u gebundeld.

Koude muren voorkomen

Het voorkomen van koude muren en de daaropvolgende schimmelvorming begint bij goede isolatie. Zorg ervoor dat uw huis goed geïsoleerd is, met speciale aandacht voor de buitenmuren, dak, en vloeren. Vermijd koudebruggen door een continue isolatieschil rondom de woning te realiseren. Daarnaast is het essentieel om een goede ventilatie in huis te hebben, zodat vochtige lucht kan ontsnappen en verse lucht kan circuleren.

Voor meer tips adviseren wij om de blog: “Schimmel voorkomen: 13 handige tips” te lezen.

Verwijdering van muurschimmel
Zwarte schimmel verwijderen van de muur in huis.

Stoppen van vochtproblemen en schimmelvorming

Schimmel van de buitenkant verwijderen vereist een grondige aanpak. Begin met het reinigen van het getroffen gebied met een schimmelwerend middel, zoals azijn of soda. Voor hardnekkige schimmel, zoals zwarte schimmel, kan het nodig zijn om professionele hulp in te roepen. Zorg ervoor dat u persoonlijke beschermingsmiddelen draagt om blootstelling aan schimmelsporen te vermijden.

Schimmels effectief bestrijden

Het belang is duidelijk, schimmels moeten snel worden verwijderd. Hiervoor kunt u het onderstaande stappenplan hanteren:

  • Draag beschermende kleding, zoals handschoenen en een masker om te beschermen tegen schimmelsporen.
  • Gebruik een mengsel van water met milde zeep, azijn, soda of een speciale schimmelreiniger om de schimmel voorzichtig weg te boenen.
  • Droog de muur grondig en zorg voor goede ventilatie om toekomstige vochtproblemen te voorkomen.
  • Controleer regelmatig op terugkerende schimmelgroei en neem indien nodig preventieve maatregelen zoals betere ventilatie of isolatie.

Schakel een specialist in!

Heeft u grotere schimmelproblemen, dan is het raadzaam een deskundige in te schakelen. Onze specialisten staan in dat geval voor u klaar. Zij kunnen de oorzaak van de schimmel effectief aanpakken en zorgen voor een professionele bestrijding. Neem dan ook gerust contact op voor persoonlijk advies of vraag direct een offerte aan.

Overige veelgestelde vragen

Een combinatie van onvoldoende ventilatie met een lage temperatuur is een broedplaats voor schimmels. 

Nee, schimmel gaat niet vanzelf weg. U zult de plek moeten reinigen en de oorzaken van het probleem moeten oplossen. 

De hele woning zal langzamerhand afkoelen. Volgens de GGD moet de leefomgeving minimaal 18 graden overdag en 15 graden ’s nachts zijn. Dit voor een gezonde leefomgeving en om schimmels te voorkomen.

Gerelateerde blogs