Schimmel in de wasmachine? Zo komt u er vanaf!

Wie houdt er niet van; heerlijk geurende kleding door diverse wasmiddelen en/of wasverzachters. Dit heerlijke gevoel kan snel vervagen wanneer u last heeft van schimmel in de wasmachine. In dit artikel geven wij u diverse tips om uw wasmachine weer volledig schimmelvrij te krijgen en om dit ook in de toekomst te voorkomen. 

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen: 

Het ontstaan van wasmachine schimmel

Het ontdekken van schimmel in de wasmachine kan een onaangename verrassing zijn. Deze schimmel ontstaat door een combinatie van vocht en warmte, wat een ideale omgeving creëert voor schimmelgroei. Vooral in de rubberen afdichtingen en het zeepbakje, waar zeepresten en stilstaand water achterblijven, kan schimmel zich snel ontwikkelen. Dit kan niet alleen zorgen voor een onaangename geur, maar ook de hygiëne van uw wasgoed beïnvloeden.

Schimmel in wasmachine bakje
Het zeepbakje van de wasmachine is een ideale leefomgeving voor schimmels

Mogelijke gevolgen

Onaangename geuren

Schimmel in de wasmachine kan leiden tot hardnekkige onaangename geuren die zich hechten aan uw kleding. Deze geur is vaak moeilijk te verwijderen en kan zelfs na meerdere wasbeurten blijven hangen.

Mogelijke gezondheidsrisico’s

Volgens betrouwbare bronnen, zoals het RIVM en de GGD, kan schimmel gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral voor mensen met allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen. Zo kunnen er klachten als hoofdpijn, keelpijn en benauwdheid optreden. 

Verminderde wasprestaties

De aanwezigheid van schimmel kan de prestaties van uw wasmachine verminderen. Schimmel kan de rubberen afdichtingen en andere onderdelen aantasten, waardoor de machine minder efficiënt werkt en mogelijk sneller slijtage vertoont.

Beschadigd wasgoed

Schimmel kan vlekken en verkleuringen veroorzaken op uw kleding en ander wasgoed. Deze schimmelvlekken zijn vaak moeilijk te verwijderen en kunnen de levensduur van uw kledingstukken verkorten.

Rubberen rand wasmachine schoonmaken schimmel
Zwarte schimmel achter de rubberen rand van de wasmachine trommel

Tips om wasmachine schimmel te verwijderen

Het verwijderen van schimmel in de wasmachine kunt u effectief aanpakken met een paar eenvoudige stappen:
  • Maak de rubberen afdichting schoon: Gebruik een zachte doek en een milde zeepoplossing om de rubberen afdichtingen grondig af te vegen en schimmel te verwijderen.
  • Reinig het zeepbakje grondig: Haal het zeepbakje eruit en spoel het goed af onder warm water. Gebruik een borstel om alle achtergebleven zeepresten en schimmel te verwijderen.
  • Draai een hete wascyclus: Voer een lege wascyclus uit op de hoogste temperatuur om eventuele schimmelsporen in de machine te doden.
  • Laat de deur openstaan na gebruik: Zorg ervoor dat de deur van de wasmachine na elk gebruik open blijft staan om vocht te laten verdampen en schimmelvorming te voorkomen.

Preventief onderhoud

Regelmatig schoonmaken

Maak de rubberen afdichtingen en het zeepbakje regelmatig schoon met een milde zeepoplossing om zeepresten en vocht te verwijderen en schimmelgroei te voorkomen.

Deur open laten staan

Laat de deur van de wasmachine na elke wasbeurt openstaan om vocht te laten verdampen en schimmelvorming in de machine te voorkomen.

Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Gebruik altijd de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel om ophoping van zeepresten te voorkomen en de wasmachine schoon en schimmelvrij te houden.

Regelmatige hete wascycli

Voer regelmatig een lege hete wascyclus uit om bacteriën en schimmelsporen te doden die zich in de wasmachine kunnen ophopen en vermenigvuldigen.

Veelgestelde vragen

Bepaalde wasprogramma’s, zoals hete wascycli, kunnen helpen om schimmelsporen te doden. Het is aan te raden om af en toe een hete wascyclus te draaien zonder wasgoed, om de binnenkant van de machine schoon te houden.

U kunt schimmel in uw wasmachine herkennen aan een muffe geur die blijft hangen in de machine en uw kleding. Daarnaast kunt u visueel controleren op zwarte of groene vlekken in de rubberen afdichtingen en het zeepbakje.

Ja, het type wasmiddel kan invloed hebben op schimmelvorming. Wasmiddelen die veel schuim produceren, kunnen residu achterlaten, wat schimmelgroei kan bevorderen. Het gebruik van hoog geconcentreerde, laag-schuimende wasmiddelen wordt aanbevolen.