Schimmel in de vaatwasser? Verwijder het snel en effectief!

In deze blog lichten we toe wat u het beste kunt doen wanneer u schimmel in uw vaatwasser heeft geconstateerd. We geven u een aantal tips om de schimmel effectief te verwijderen en in de toekomst te voorkomen. Verder beantwoorden wij de meest gestelde vragen omtrent schimmels in combinatie met de vaatwasser.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Schimmel in de vaatwasser
Hoe ontstaat schimmel?
Tijdig herkennen van schimmel in de vaatwasser
Schimmel in vaatwasser verwijderen
Voorkomen van schimmel
Overige veelgestelde vragen

Schimmel in de vaatwasser

De vaatwasser. Een ideaal hulpmiddel om uw vuile borden, bestek en overige afwas effectief te reinigen. Het bespaart u tijd en moeite waardoor u zich kan bezighouden met leuke dingen. Het plezier wat u van een vaatwasser ervaart kan helaas verstoort worden door schimmel in de vaatwasser. U kunt zich voorstellen dat wanneer u van een bord eet dat schimmelsporen bevat, dat dit niet bevordelijk is voor uw gezondheid. Sterker nog, het RIVM meld dat schimmels in huis luchtwegklachten of allergische reacties kunnen verergeren, waardoor hooikoortsachtige verschijnselen kunnen ontstaan. Het is dan ook zaak om schimmels in de afwasmachine zoveel mogelijk te voorkomen en als het er eenmaal is snel grondig te verwijderen.

NB: Wij zijn geen expert op het gebied van gezondheid, dus wend u bij twijfels of klachten altijd tot uw (huis)arts. In onze blog: “Is schimmel in huis gevaarlijk voor uw gezondheid“hebben de belangrijkste bevindingen uit betrouwbare bronnen voor u samengevat. 

Schimmelsporen
Voorbeeld van schimmelsporen

Hoe onstaat schimmel?

Om beter te begrijpen hoe u schimmel in de vaatwasser kan voorkomen en verwijderen, is het belangrijk om te weten hoe schimmels ontstaan. U kunt hierdoor beter inspelen op het onderhoud en de reiniging van uw afwasmachine. Schimmels hebben één element hard nodig om te onstaan en te groeien, en dat element is vocht. Overmatig vochtige ruimtes met weinig of matige ventilatie hebben dab ook vaak te maken met schimmel. We zien dan ook vaak schimmel in de badkamer of keuken, maar dus ook de vaatwasser. Met een hoog vochtgehalte en veel voedselresten is het een ideaal broeinest voor schimmels.

Tijdig herkennen van schimmel in de vaatwasser

Het tijdig herkennen van schimmels in uw vaatwasser kan mogelijke gezondheidsklachten voorkomen en de levensduur van uw afwasmachine verlengen. Helaas wordt beginnende schimmel vaak over het hoofd gezien waardoor het de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen. U kunt beginnende schimmel op een aantal manieren ontdekken en herkennen. Allereerst door regelmatig onderhoud aan uw afwasmachine uit te voeren. Tijdens het onderhoud komt u de beginnende schimmelvorming tegen. Daarnaast is het goed om zo nu en dan even een blik in de afwasmachine te werpen, al is het enkel om te zien of de vaatwasser nog schoon genoeg is. Als laatste heeft schimmel vaak een kenmerkende, muffe geur. Uw reuk is dan ook zeer belangrijk bij het herkennen van beginnende schimmel.

Verwijder schimmel in de vaatwasser

Schimmel in vaatwasser verwijderen

Wanneer er schimmel in uw vaatwasser zit, moet de vaatwasmachine grondig gereinigd worden. Wij hebben hiervoor een eenvoudig stappenplan gemaakt waarme u snel en effectief de schimmel een halt toe roept:

  1. Schoonmaken van het filter. Allereerst dient u het filter uit de vaatwasser te halen om deze schoon te maken. U vind het filter meestal aan de onderkant van de afwasmachine. Eenmaal verwijderd kunt u het filter onder een warme kraan houden en met behulp van wat afwasmiddel voorzichtig reinigen.
  2. Schoonmaken met azijn. Voor deze stapt plaats u een hittebestendige beker of schaal gevuld met zo’n 200-250ml azijn in het bovenste rek van de vaatwasmachine. Vervolgens start u een vaatwasprogramma met heet water zodat het opgehoopte vuil en de schimmel uit uw vaatwasser verdwijnen.
  3. Strooi in met zuiveringszout. Wanneer het vaatwasprogramma voorbij is strooit u wat zuiveringzout op de bodem. Dit laat u een nachtje liggen om de volgende dag een programma op heet water te starten. Het zuiveringszout zorgt ervoor dat de vieze schimmelgeur uit uw vaatwasser trekt.
  4. Wegschrobben schimmelresten. De laatste stap is het controleren van eventuele overgebleven schimmelresten, bijvoorbeeld op moeilijk bereikbare plekken. Controleer goed of alle onderdelen zoals bijvoorbeeld de sproeiarm schimmelvrij zijn. Ziet u toch nog schimmelresten? Dan verwijderd u deze met een borstel en wat zeep.
Schimmel uit de koelkast verwijderen
Voorkom schimmel in de vaatwasser door periodieke reiniging

Voorkomen van schimmel

Zoals eerder al besproken ontstaat schimmel door vochtproblemen. In de vaatwasser is dit nou eenmaal niet te omzijlen. Er is daarom één ding wat overblijft om schimmel in de vaatwasser te voorkomen, en dat is regelmatige reiniging van de vaatwasmachine. Probeer dit het liefst 1 keer in de 2 maanden te doen. In principe kunt u hiervoor hetzelfde stappenplan als voor de verwijdering van schimmels gebruiken. Als de vaatwasser verder niet stinkt kunt u de stap met het zuiveringszout overslaan. Anderzijds voorkomt het regelmatig toevoegen van zuiveringszout wel stinkende geurtjes in de toekomst. Regelmatige reining voorkomt schimmels en verlengt de levensduur van uw vaatwasser!

Overige veelgestelde vragen

Zuiveringzout werkt goed tegen muffe geurtjes in de vaatwasser. Het advies is om het gebruik van zuiveringszout te combineren met een grondige reiniging. Naast zuiveringszout zou u ook eens een halve citroen aan uw vaatwasbeurt kunnen toevoegen. Citroen zorgt ervoor dat geurtjes verdwijnen en daarnaast resulteert het in streeploze glazen. 

Het zoutreservoir wat in de vaatwasser zit zou bij dagelijks gebruik en zacht water, eens in de 5-6 weken aangevuld moeten worden. Wanneer het zoutreservoir te weinig zout bevat kunt u dat merken aan eventuele witte aanslag op uw vaat. Wanneer het zoutreservoir nog vol genoeg zou zitten zou dit niet het geval zijn.

Wanneer de vaatwasser ontkalkt moet worden is enigzins afhankelijk van de freqentie van reiniging. Een slecht onderhouden vaatwasser zal vaker een kalkbeurt behoeven. Bij goed onderhoud is het advies om de vaatwasser eens in de 1-2 jaar van een  ontkalkingsbeurt te voorzien.

De meest voorkomende schimmel in de vaatwasmachine is roze schimmel. Vaak is deze schimmel helder roze van kleur en is de textuur als pluizerig en slijmerig te omschrijven maar dit is niet altijd zo. De schimmel kan ook het vermoeden wekken dat er ooit een vloeistof gelekt heeft waardoor het op een simpele vlek lijkt. 

Gerelateerde blogs