Schimmel in ventilatiesysteem? Zo komt u er vanaf!

Schimmel in het ventilatiesysteem is een probleem dat vaak onopgemerkt blijft tot de symptomen zich voordoen, zoals een muffe geur, zichtbare schimmelgroei en mogelijk zelfs ademhalingsproblemen, zo schrijft de GGD. In dit blogartikel duiken we dieper in de oorzaken van schimmelvorming in ventilatiekanalen en bieden we oplossingen om dit probleem effectief aan te pakken. Met de juiste aanpak kunt u de luchtkwaliteit in uw woning of kantoor aanzienlijk verbeteren en zorgen voor een gezondere leef- en werkomgeving.

Op deze pagina leest u de volgende onderwerpen:

Hoe komt de schimmel in het ventilatiesysteem?
Zo herkent u de schimmel
Schimmel in het ventilatiesysteem voorkomen
Hoe verwijder ik de schimmel uit het ventilatiekanaal?
Raadpleeg een specialist!
Overige veelgestelde vragen

Hoe komt de schimmel in het ventilatiesysteem?

Schimmel in het ventilatiesysteem vindt zijn oorsprong vaak in vochtproblemen. Dit kan komen door onvoldoende ventilatie, lekkages, of een hoge luchtvochtigheid binnen een gebouw. Wanneer vocht zich ophoopt in luchtkanalen, vormt dit een ideale broedplaats voor schimmelsporen die van nature in de lucht aanwezig zijn. Deze sporen gedijen op donkere, vochtige plaatsen en beginnen te groeien, wat leidt tot schimmelvorming in het ventilatiesysteem. Eenmaal genesteld, kunnen deze schimmels zich verspreiden door het hele systeem en de luchtkwaliteit in het gebouw aanzienlijk verslechteren. Het is daarom essentieel om vochtproblemen direct aan te pakken om schimmelgroei te voorkomen.

Schimmel in ventilatiesysteem
Schimmel in het ventilatiesysteem is vaak een gevolg van een vochtprobleem

Zo herkent u de schimmel

Veelal wordt schimmel in enige vorm van ventilatie pas laat opgemerkt, omdat het niet in het zicht is. Toch zijn er diverse opsporingsmethoden om de schimmel vroegtijdig een halt toe te roepen. Let bijvoorbeeld op de volgende herkenningspunten:
  • Let op vreemde geurtjes. Schimmel brengt veelal een kenmerkende muffe geur met zich mee. Velen omschrijven het als de geur van rottend hout of vuile was. 
  • Gebruik uw visuele vermogen om schimmels in beeld te brengen. Zeker met ventilatiesystemen is het goed om deze regelmatig te inspecteren/reinigen.
  • Wees alert op gezondheidsklachten, zoals bijvoorbeeld keelpijn of benauwdheid. Deze klachten kunnen een mogelijk gevolg van aanwezige schimmels zijn. 
Let op: Wanneer het over uw gezondheid gaat, adviseren wij altijd om betrouwbare bronnen te raadplegen, zoals de website van de GGD of het RIVM. Ervaart u klachten? Win dan advies in bij een medisch specialist.

Schimmel in het ventilatiesysteem voorkomen

Voorkomen is veelal beter dan genezen, zo ook met schimmels. Afhankelijk van uw type ventilatie, is een periodieke reiniging een absolute must om schimmelgroei te voorkomen. Gebeurt dit niet, dan worden deze ventilatiekanalen een verzamelplek voor stof, schimmels en ongedierte. Voor de reiniging adviseren wij de hulp van een specialist. Dit verzekert een grondige reiniging waardoor de levensduur van uw apparatuur aanzienlijk verlengt.
Schimmel ventilatiekanaal
Periodieke reiniging van het ventilatiekanaal verlengt de levensduur aanzienlijk

Hoe verwijder ik de schimmel uit het ventilatiekanaal?

Het verwijderen van schimmels uit ventilatiekanalen vereist een specialistische aanpak. Eerst moet de bron van vochtigheid die de schimmelgroei bevordert, worden geïdentificeerd en aangepakt. Vervolgens moet het gehele ventilatiesysteem worden gereinigd en gedesinfecteerd om alle sporen van schimmel te verwijderen. Dit is geen eenvoudige taak en vereist vaak speciale apparatuur en technieken om ervoor te zorgen dat de schimmel volledig is verwijderd en niet terugkeert. Daarom wordt sterk aanbevolen om een deskundige in te huren voor een efficiënte reiniging.

Raadpleeg een specialist!

Wij van Lavos Reiniging hebben ruime ervaring in het reinigen van ventilatiesystemen, zoals mechanische ventilatie, en het verwijderen van schimmels. Onze specialist zal onderzoeken of er onderliggende problemen zijn, en zal op basis van zijn bevindingen een gerichte aanpak bepalen. Wacht daarom niet langer en neem vrijblijvend contact op voor het maken van een afspraak.

Overige veelgestelde vragen

Water uit een ventilatiekanaal kan duiden op condensatie, lekkages, verstopte condensafvoer, of slechte isolatie. Het is belangrijk om de oorzaak te identificeren en te verhelpen, mogelijk met hulp van een professional, om verdere schade te voorkomen.

Een van de voornaamste redenen voor het ontstaan van schimmels, is een te hoge luchtvochtigheid. Mocht u dit vermoeden, dan kunt u de luchtvochtigheid meten door middel van een zogenoemde hygrometer. Idealiter ligt het percentage tussen de 30-50%.

Gerelateerde blogs